Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Pe sep 17, 2010 3:48 pm

Jaz dnevno vozim v šolo še dva sošolca, tako da mi data vsak 30€ mesečno in se mi vse pokrije :D

pero666
Nov uporabnik

Napisal/-a pero666 Pe sep 17, 2010 4:04 pm

dolenc46 je napisal/-a:
Kakšne so bile vstavljene cifre?

Torej Honda Civic 1.4i 55kw(75Km), letnik 1996...

Strošek nakupa osebnega avtomobila 1000EUR
Avtomobil imam namen uporabljati 4leta
Predvidena vrednost rabljenega avtomobila ob prodaji 500EUR
Strošek letne registracije avtomobila 150EUR
Strošek letnega zavarovanja avtomobila 300EUR
Strošek morebitnih servisov (letno) 50EUR
Strošek letne vinjete 100EUR
Število prevoženih kilometrov v enem letu 15.000km
Povprečna poraba 7 l/100km
Cena goriva 1.21EUR

LETNI STROŠEK AVTOMOBILA (skupaj) 726EUR
MESEČNI STROŠEK AVTOMOBILA 61EUR
DNEVNI STROŠEK AVTOMOBILA 2EUR

To so približne cifre, za reg. in zavarovanje nisem točno napisal kater je kolko ampak skupaj me pride približno 450-500€.

Gume menjam na 4 leta tako da brezveze pisat kaj ker imam že nove gor.

Ma kaj res vsi mislite, da na 15 let stari hondi nic ne bo crknilo naslednja 4 leta? Kaj noben ne menja bremze (res da teh par konjcev ne leti in se ne obrabljajo tako hudo), gume tud skoz stare in rabljene, ze zarnice pa smrecke so verjetno preko 50 eur. Pa prvo pomoc ne treba menjat, ker ji rok potece... :D

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Pe sep 17, 2010 4:13 pm

Ploščice sem zamenjal ob nakupu(40€) gume pa tut imam že nove. Žarnic imam doma velik, tako da s tem ni stroškov....za druge dele pa poiščem kakšno razbito in dobim vse za simbolično ceno :D

Ima pa malo opreme in ne more dost crknit. Tut zato sem kupu hondo ker je pregovorno zanesljiv avto.

Največ pa prišparam na tem da vse pošraufam sam.

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Pe sep 17, 2010 4:26 pm

Hren je napisal/-a:Nadvse zanimiva zadeva. Meni se zdi, da me avto ne stane grozno veliko - kupujem ga vedno od prihrankov, nikoli na kredit in druge alternative. Kupim za toliko, kolikor lahko in se ne pufam.

Peugeot 206 1.4 HDI l. 2002

Strošek nakupa osebnega avtomobila 5800 EUR
Avtomobil imam namen uporabljati 5 let
Predvidena vrednost rabljenega avtomobila ob prodaji 2000EUR
Strošek letne registracije avtomobila 350 EUR
Strošek letnega zavarovanja avtomobila 100EUR
Strošek morebitnih servisov (letno) 200 EUR
Strošek menjave pnevmatik (letno) 60EUR
Strošek letne vinjete 100 EUR
Število prevoženih kilometrov v enem letu 15000 km
Povprečna poraba 6l/100km
Cena goriva 1,1 EUR

LETNI STROŠEK AVTOMOBILA (skupaj)
2560 EUR
MESEČNI STROŠEK AVTOMOBILA
213EUR
DNEVNI STROŠEK AVTOMOBILA
7 EUR
Mesečni neto prihodek
1500 EUR
Za avtomobil delamo
1,71 mes. na leto
4,72 dni na mesec
1 dni na teden

uf matr ti pa velik pije :)
men nekje 4,5-4,7 oziroma 1000km z tankom pa pride tank 50-55€ glede na ceno nafte seveda
20000km = 1100€
servis 100€
zavarovanje, kasko+tehnični in cestnina 500€
vinjeta 100€, ja pa smo na 1800€
kr dost glede na vrednost avta, menjava 4ih gum pa tud pomoje pride okol 200€ na 3- 4 leta

fiatpowered
Novinec

Re: Izračun stroškov avtomobila

Napisal/-a fiatpowered Pe sep 17, 2010 5:36 pm

kixs je napisal/-a:Zanimiv izracun koliko vas kosta avto :?

http://www.focus.si/avto.html

---

Za mene velja (Alfa Romeo 145 JTD, l.2000)

Strošek nakupa osebnega avtomobila: 4000€
Letni strošek obresti (v primeru kredita): 0€
Avtomobil imam namen uporabljati: 4 leta
Predvidena vrednost rabljenega avtomobila ob prodaji: 1000€
Strošek letne registracije avtomobila: 146€
Strošek letnega zavarovanja avtomobila: 303€
Strošek morebitnih servisov (letno): 500€
Strošek menjave pnevmatik (letno): 100€
Letni stroški parkiranja (parkirnina, garaža): 10€
Število prevoženih kilometrov v enem letu: 30000km
Povprečna poraba: 5.5L/100km
Cena goriva: 1,166€
---------------------------------------------------------------------
LETNI STROŠEK AVTOMOBILA (skupaj): 3835€
MESEČNI STROŠEK AVTOMOBILA: 320€
DNEVNI STROŠEK AVTOMOBILA: 11€

Sej ne da ne bi vedel tega za sebe, vendar vseeno dobis nek drugi obcutek - ne prevec prijeten :|

Glede na stroske in dnevno porabo 11€, bi si verjetno lahko privoscil drug novejsi avto in imel kljub temu enake ali celo nizje stroske.

PS:
Ce bi naredili primerjavo razlicnih avtov, bi lahko izracunal kdaj se splaca rabljen, bolj rabljen ali nov avto.

lp

Ja to si si sam kriv da je toliko drago. Kako pa lahko naklamfaš 30000km na leto če nisi glih trgovski potnik, oziroma se ne furaš vsak dan z Lendave v LJ na šiht? kOLIKO OD TEH 30k km je za "luksus". (kmji za luksus = kmji kateri niso plačani)

Uporabniški avatar
jurcek3
Novinec

Napisal/-a jurcek3 Pe sep 17, 2010 5:48 pm

8850 EUR
712 EUR
23 EUR

zanimivo :)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe sep 17, 2010 5:52 pm

Zgolj gol numerični izračun. Menim, da je veliko spremenljivk, ki niso upoštevane in zato tudi izračun ni precizen.

Sicer je pa užitek tudi nekaj vreden.

:lol:

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Pe sep 17, 2010 6:19 pm

simply je napisal/-a:Zgolj gol numerični izračun. Menim, da je veliko spremenljivk, ki niso upoštevane in zato tudi izračun ni precizen.

Sicer je pa užitek tudi nekaj vreden.

:lol:
Katere spremenljivke imaš v mislih? (razen užitka)

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe sep 17, 2010 6:34 pm

fiatpowered je napisal/-a:Ja to si si sam kriv da je toliko drago. Kako pa lahko naklamfaš 30000km na leto če nisi glih trgovski potnik, oziroma se ne furaš vsak dan z Lendave v LJ na šiht? kOLIKO OD TEH 30k km je za "luksus". (kmji za luksus = kmji kateri niso plačani)
ka pa js ko jih delam še dobrih 5000km več pa nisem trgovski potnik? nekateri pač nimamo vsega direkt pred nosom in, ne boš vrjel, če hočeš s kom spit kaj in se malo družit, nardiš ko bi reko šus 10km. Isto velja ko grem v trgovino, sem zadnjič nardil 20km pa sem šel sam po ene par stvari...

Drugače pa je ta izračun nepopoln. Pri voznem parku se vedno računa stroške na kilometer, ne na dan. Zračunajte si še svoje stroške na kilometer in boste vsi po vrsti ugotovili, da (v ca. 80%) večji strošek ko ma avto na dan, manjši strošek ma na kilometer. To, da pa je vozilo čista izguba denarja(razen če nekateri v obračun vzamejo faušijo sosedov :P ) takrat ko se ne vozi pa mislim da bi lahko blo vsakemu jasno.
LP Rok

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe sep 17, 2010 6:51 pm

Nesreča, izvenredni stroški - popravila, poškodbe na vozilu, toča - v primeru nezavarovanja, kraja, izguba vrednosti glede na tržno pozicijo in marketniške razmere ( bolj opazno v Nemčiji, Franciji... ), mogoče kupiš več vinjet - kako boš to predvidel, dodatne ekološke takse v mestih, cena bencina varira, styling&tuning - ponavadi ob nakupu avtomobila prisežemo, da bo ostal serijski - a vsi vemo kako gre naprej, čiščenje avtomobila...

Poraba je lahko različna - enkrat vozimo moški - poraba višja, drugič nežnejše polovice - poraba nižja. Torej bomo računali vsak dan sproti.

Uporabniški avatar
RpDany
Uporabnik

Kraj: maribor-ruše

Napisal/-a RpDany Pe sep 17, 2010 6:55 pm

zanimivo :D

1700 EUR
142 EUR
5 EUR
[img]http://www4.slikomat.com/08/0221/54u-78987.gif[/img][img]http://www4.slikomat.com/09/0423/25z-logo1.jpg[/img] [img]http://shrani.si/f/2B/9a/32Sf0luY/yfntfhucnr64vuit.gif[/img]

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Pe sep 17, 2010 9:26 pm

Suljo20 je napisal/-a:Ma js mislm da se je s temi stvarmi ukvarjat brezveze, k si pol sam živčn in razmišlaš sam o temu. Auto je itak strošek tko al pa drugač pač daš na njega tist k je treba in se furaš z nasmeškom :)

Se strinjam.
In še to, življenje je velik strošek, pa tudi prav. Nič denarja ne nosimo na oni svet, prav tako nobeno nepremičnino.
Treba je uživati življenje in si privoščiti kar si želimo.
Avto, moj partner!

Hren

Napisal/-a Hren Pe sep 17, 2010 9:45 pm

dolenc46 je napisal/-a:Ploščice sem zamenjal ob nakupu(40€) gume pa tut imam že nove. Žarnic imam doma velik, tako da s tem ni stroškov....za druge dele pa poiščem kakšno razbito in dobim vse za simbolično ceno :D

Ima pa malo opreme in ne more dost crknit. Tut zato sem kupu hondo ker je pregovorno zanesljiv avto.

Največ pa prišparam na tem da vse pošraufam sam.

Tvoj izračun nikakor ni resničen; je narejen zgolj zato, da ti naredi nasmešek na obrazu. Gume in ploščice si zamenjal, kar te je že stalo okoli 250€. Pa še kakšna malenkost ter redni servis, pod 200 € letno zgolj za vzdrževanje vozila ne prideš skozi - pa še ta izračun se mi zdi zelo neverjeten - nikoli ne veš, kdaj bo šel kak akamulator ter ostali deli. Vsaka malenkost stane - takoj si na 100 €.
vojkostar je napisal/-a:uf matr ti pa velik pije Smile
men nekje 4,5-4,7 oziroma 1000km z tankom pa pride tank 50-55€ glede na ceno nafte seveda
20000km = 1100€
servis 100€
zavarovanje, kasko+tehnični in cestnina 500€
vinjeta 100€, ja pa smo na 1800€
kr dost glede na vrednost avta, menjava 4ih gum pa tud pomoje pride okol 200€ na 3- 4 leta

Imam pretežno dinamično mestno vožnjo in pri taki vožnji ni mogoča poraba pod 6 l / 100 km. Včasih dosegam porabo blizu sedmih litrov.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Pe sep 17, 2010 9:54 pm

6809 EUR
567 EUR
19 EUR

:pop:

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe sep 17, 2010 10:11 pm

Strošek nakupa osebnega avtomobila 0 EUR
Letni strošek obresti (v primeru kredita) 0EUR
Avtomobil imam namen uporabljati 10let
Predvidena vrednost rabljenega avtomobila ob prodaji 0EUR
Strošek letne registracije avtomobila 140 EUR
Strošek letnega zavarovanja avtomobila 200 EUR
Strošek morebitnih servisov (letno) 200EUR
Strošek menjave pnevmatik (letno) 100EUR
Strošek letne vinjete 0 EUR
Letni stroški parkiranja (parkirnina, garaža) 0EUR
Število prevoženih kilometrov v enem letu 35000km
Povprečna poraba 6l/100km
Cena goriva 1,2EUR

3160EUR
263EUR
9EUR

Štima.....po zapiskih dam okrog 200eur za bencin na mesec.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe sep 17, 2010 10:25 pm

Drocky je napisal/-a:
fiatpowered je napisal/-a:Ja to si si sam kriv da je toliko drago. Kako pa lahko naklamfaš 30000km na leto če nisi glih trgovski potnik, oziroma se ne furaš vsak dan z Lendave v LJ na šiht? kOLIKO OD TEH 30k km je za "luksus". (kmji za luksus = kmji kateri niso plačani)
ka pa js ko jih delam še dobrih 5000km več pa nisem trgovski potnik? nekateri pač nimamo vsega direkt pred nosom in, ne boš vrjel, če hočeš s kom spit kaj in se malo družit, nardiš ko bi reko šus 10km. Isto velja ko grem v trgovino, sem zadnjič nardil 20km pa sem šel sam po ene par stvari...

Drugače pa je ta izračun nepopoln. Pri voznem parku se vedno računa stroške na kilometer, ne na dan. Zračunajte si še svoje stroške na kilometer in boste vsi po vrsti ugotovili, da (v ca. 80%) večji strošek ko ma avto na dan, manjši strošek ma na kilometer. To, da pa je vozilo čista izguba denarja(razen če nekateri v obračun vzamejo faušijo sosedov :P ) takrat ko se ne vozi pa mislim da bi lahko blo vsakemu jasno.

Js jih naklepam 40kkm. Ko sem še mel službeni avto, torej sm bil trg potnik, sem jih s službenim delal kakih 20kkm na leto :lol: , s svojim pa 30kkm na leto, pa sm se sam za vikende fural bolj kot ne :lol:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ So sep 18, 2010 12:10 am

simply je napisal/-a:Nesreča, izvenredni stroški - popravila, poškodbe na vozilu, toča - v primeru nezavarovanja, kraja, izguba vrednosti glede na tržno pozicijo in marketniške razmere ( bolj opazno v Nemčiji, Franciji... ), mogoče kupiš več vinjet - kako boš to predvidel, dodatne ekološke takse v mestih, cena bencina varira, styling&tuning - ponavadi ob nakupu avtomobila prisežemo, da bo ostal serijski - a vsi vemo kako gre naprej, čiščenje avtomobila...

Poraba je lahko različna - enkrat vozimo moški - poraba višja, drugič nežnejše polovice - poraba nižja. Torej bomo računali vsak dan sproti.
Za nekatere od naštetih stvari se mi zdi, da bi se jih na smiseln način dalo vključiti v izračun (npr. styling), nekatere tako malo vplivajo da jih niti nima smisla vključevati (npr. ekološke takse), nekaterih pa res ni možno predvideti (npr. nepričakovane okvare). Zaradi teh slednjih, to se strinjam s tabo, je tisti izračun samo približek. Lahko bi sicer okrog tiste izračunane vrednosti dodali še kakšen interval zaupanja, ampak pomoje bi bila uporabna vrednost enaka kot zdaj.

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ So sep 18, 2010 8:04 am

Jaz imam vse stroške zabeležene v excelu in tudi izračunane stroške. Zadeva je zadela strošek na dan kar dobro, edino škoda, ker nima decimalk, saj se preko let kar pozna razlika med 7,6 in 8,4eur/dan.

V excelu imam drugače naračunano:
SKUPNI STROŠKI ZA Avto od 30.3.2009 : 4.789,66 €

Cena na dan: 8,92 €
Cena na km: 0,17 €

Kalkulator je izračunal: 8eur/dan
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ So sep 18, 2010 8:10 am

Sedaj mi je končno jasno kako lahko mam bolj kot delam, manj denarja :lol: Take male pičkarije, pa se kr nabere na letni ravni skupaj :shock:
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 So sep 18, 2010 8:55 am

Tvoj izračun nikakor ni resničen; je narejen zgolj zato, da ti naredi nasmešek na obrazu. Gume in ploščice si zamenjal, kar te je že stalo okoli 250€. Pa še kakšna malenkost ter redni servis, pod 200 € letno zgolj za vzdrževanje vozila ne prideš skozi - pa še ta izračun se mi zdi zelo neverjeten - nikoli ne veš, kdaj bo šel kak akamulator ter ostali deli. Vsaka malenkost stane - takoj si na 100 €.

Če misliš da sem dal manjše cifre notri da pride na koncu manj si malo za luno. Zakaj bi lagal sam sebi :?:

Saj sem napisal gume sem letos kupil nove in so prišle 200€ ploščice pa 40€, tega pač nisem vključil v tabelo ker imam zdaj 4leta mir.

Redni servis me pa košta 50€ naredim ga pa sam, zdaj če tebe moti da na koncu dobim tako majhne cifre ti jaz ne morem pomagat. Se pa strinjam da je še veliko nepričakovanih stroškov ki pa jih ne moreš vklučit ker niti ne veš če bodo bili.

Ta izračun je okviren in se res ni treba sekirat če pokaže 100€ gor ali dol. Kaj pa je dandanes 100€, NIČ, ampak zaslužit jih je pa težko.

Jaz sem to bolj tako iz firbca izračunal, ni to neka vsota ki bo držala, ker sem tak tip da ves čas nekaj rijem po avtomobilih in so tudi za spomlad v planu nove feltne čeprav bi lahko ostal na teh železnih. ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov