Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= So okt 16, 2010 8:42 am

Blinder je napisal/-a:Automatiki (razen dsg pa kaj podobnega) pri dizlih ne izkoristijo največjega navora. Zato tudi da občutek, da gre slabše. Če hočeš pospeševat pri obratih največjega navora moraš držat plin do polovice, če pospešuješ s polnim plinom pa imaš takoj 3000+ rpm :)
V glavnem športna vožnja z navadnim avtomatikom je bedna.
Pri dsg je boljše, hitro menja prestave in tudi manj dela po svoji pameti.
Za razne double clutch, prsti-peta, štart pri 4000 rpm, vožnjo pri limitatorju pa rabiš ročni menjalnik :)

Ti priporočam, da se držiš prvega dela svojega podpisa...Ker v tem prispevku si takšne nastreljal da ni ničemur podobno.

Lp
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So okt 16, 2010 9:29 am

=ZiAn= je napisal/-a:
Blinder je napisal/-a:Automatiki (razen dsg pa kaj podobnega) pri dizlih ne izkoristijo največjega navora. Zato tudi da občutek, da gre slabše. Če hočeš pospeševat pri obratih največjega navora moraš držat plin do polovice, če pospešuješ s polnim plinom pa imaš takoj 3000+ rpm :)
V glavnem športna vožnja z navadnim avtomatikom je bedna.
Pri dsg je boljše, hitro menja prestave in tudi manj dela po svoji pameti.
Za razne double clutch, prsti-peta, štart pri 4000 rpm, vožnjo pri limitatorju pa rabiš ročni menjalnik :)

Ti priporočam, da se držiš prvega dela svojega podpisa...Ker v tem prispevku si takšne nastreljal da ni ničemur podobno.

Lp

Sem vozil že veliko automatikov in vem kaj govorim.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL So okt 16, 2010 10:31 am

potem očitno nisi vozil tapravih avtomatikov... ker to ni povsem res v določenih znamkah

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So okt 16, 2010 1:05 pm

Vozil Toyoto Camry 1998 V6 nekih 190 konjev z navadnim avtomatikom. Prvi avtomatik, ki sem ga vozil. Kar se tiče menjalnika, je zadeva super za vozit. Na čas prestavljanja nisem posvečal pozornosti, oz. če bi bil nek grozno velik, bi verjetno opazil. Za zmerno vožnjo je idealen, za poskočno pa gas v poden za kickdown, in potegne ko svinja. +še overdrive tipka na menjalniku za šprotnejšo vožnjo. In menjalnik, ki naj bi zdržal 400k km. Super zadeva. Vprašanje pa, če bi bil tako fajn za vozit s kkšnim 100km motorjem, saj je avto kr težek...

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p So okt 16, 2010 1:11 pm

Overdrive ravno ni za športnejšo vožnjo, temveč ravno obratno. Pri ustaljeni vožnji višjih hitrosti (kadar je menjalnik v 4 prestavi), menjalnik prestavi v overdrive. Prestavno razmerje overdrive-a je namreč zelo visoko, s tem obrati padejo, poraba je manjša, avto pa ima tudi manj navora. Pri pospeševanju je menjalnik ponavadi v eni izmed prestav in ne v overdrive.
Slika

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So okt 16, 2010 1:20 pm

uros_p je napisal/-a:Overdrive ravno ni za športnejšo vožnjo, temveč ravno obratno. Pri ustaljeni vožnji višjih hitrosti (kadar je menjalnik v 4 prestavi), menjalnik prestavi v overdrive. Prestavno razmerje overdrive-a je namreč zelo visoko, s tem obrati padejo, poraba je manjša, avto pa ima tudi manj navora. Pri pospeševanju je menjalnik ponavadi v eni izmed prestav in ne v overdrive.

Ne, sem za*****. Tipka je O/D OFF. Torej, eliminira overdrive prestavo. Berem na netu, da je to uporabno za kakšne bolj ovinkaste in "hribovske" ceste, kjer nočeš, da ti non-stop prestavlja s četrte v overdrive, če voziš ravno nekje "vmes". :) Torej vbistvu lahko to opcijo uporabiš za poskočnost na avtocestah...za regionalne ceste pa ne pride v poštev, ker bi itak sam v četrti prišel na obrate...

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p So okt 16, 2010 2:06 pm

Daedalus je napisal/-a:Ne, sem za*****. Tipka je O/D OFF. Torej, eliminira overdrive prestavo. Berem na netu, da je to uporabno za kakšne bolj ovinkaste in "hribovske" ceste, kjer nočeš, da ti non-stop prestavlja s četrte v overdrive, če voziš ravno nekje "vmes". :) Torej vbistvu lahko to opcijo uporabiš za poskočnost na avtocestah...za regionalne ceste pa ne pride v poštev, ker bi itak sam v četrti prišel na obrate...

Tk pa že ja. Pri mojem recimo ni tipke O/D Off, lahko pa ga iz OD prstaviš v prestavo "3", kar pomeni, da bo uporabljal samo prve tri prestave, brez OD. Učinek je isti, s tem da je pa poraba dosti večja, saj so v tem primeru obrati večinoma okoli 3000 rpm, pri OD pa redkokdaj pride preko 2000 rpm. Je pa res, da je vožnja brez OD primernejša za hribovite ovinkaste ceste, da ne rabi menjalnik neprestano prestavljat. Tudi jaz pa ne vem, kako se ta logika obnese pri majhnih motorjih, ki pod 2000 verjetno niti ne vlečejo kaj dosti.
Slika

Uporabniški avatar
CePO
Novinec

Kraj: renkovci

Napisal/-a CePO So okt 16, 2010 2:46 pm

[quote="uros_p"Tudi jaz pa ne vem, kako se ta logika obnese pri majhnih motorjih, ki pod 2000 verjetno niti ne vlečejo kaj dosti.[/quote]

tak kot je Daedalus za Camry-ja.... gas do konca, pa je :)
vsaj tako je pri mojem clio-tu, no.

drugače pa, 50-55km/h v naselju se da peljati v 4. prestavi in takrat ima avto dobrih 1500 obratov. je pa res tudi to, da če hočeš malo hitreje priti do 90km/h bo takoj menjal v dol v tretjo, ob "kick down-u" pa menja v drugo, pa če ne popustiš gasa, menja v tretjo komaj pri 100km/h oz. 6000 obratih :)

buggy
Nov uporabnik

Napisal/-a buggy Ne okt 17, 2010 5:49 pm

za prave dece je 6 stopenjski rocni...avtomatika pa vemo za koga je ...za vozniske kriple ter pozenscene snobe :D

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne okt 17, 2010 6:02 pm

za prave dece je 6 stopenjski rocni...avtomatika pa vemo za koga je ...za vozniske kriple ter pozenscene snobe Very Happy

:D

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne okt 17, 2010 6:39 pm

buggy je napisal/-a:za prave dece je 6 stopenjski rocni...avtomatika pa vemo za koga je ...za vozniske kriple ter pozenscene snobe :D

Hmmm zanimiva trditev. Očitno tvoje poznavanje tehnike že dolgo ni doživelo razodetja. Sodobni avtomatski menjalniki so danes skoraj tako učinkoviti kot povprečen voznik na cesti. Sodobni robotizirani in dvosklopčni menjalniki (DSG in podobni kloni) pa se lahko primerjajo z nekaj leti starimi izdelki iz vrhunskih dirkalnikov. Ob vsem tem pa ne pozabiva še na dejstvo da nekateri modeli z robotiziranimi menjalniki porabijo celo manj goriva kot ročni menjalnik. Kot kaže je danes vsa elektronika sposobna velik del voznikovih nalog opraviti avtomatizirano ob tem še celo bolj učinkovito kot povprečen voznik. Res to vožnji jemlje določen čar, vendar je napredek neizpodbiten.

Glede na tvojo izjavo pa predlagam da kot pravi moški kupiš star kamion z ročnim nesinhoniziranim menjalnikom, brez servo volana in z mehansko (ne hidravlično sklopko), ter brez servo zavor in dokažeš da si prav dec - morda najdeš še kje zapuščino naše vojske TAM5500 ali kakšnega FAP-a podognega letnika izdelave, saj je po tvojem mnenju vse ostalo primerno za pomehkužence in ženske.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Ne okt 17, 2010 6:51 pm

tristan01 je napisal/-a:
buggy je napisal/-a:za prave dece je 6 stopenjski rocni...avtomatika pa vemo za koga je ...za vozniske kriple ter pozenscene snobe :D

Hmmm zanimiva trditev. Očitno tvoje poznavanje tehnike že dolgo ni doživelo razodetja. Sodobni avtomatski menjalniki so danes skoraj tako učinkoviti kot povprečen voznik na cesti. Sodobni robotizirani in dvosklopčni menjalniki (DSG in podobni kloni) pa se lahko primerjajo z nekaj leti starimi izdelki iz vrhunskih dirkalnikov. Ob vsem tem pa ne pozabiva še na dejstvo da nekateri modeli z robotiziranimi menjalniki porabijo celo manj goriva kot ročni menjalnik. Kot kaže je danes vsa elektronika sposobna velik del voznikovih nalog opraviti avtomatizirano ob tem še celo bolj učinkovito kot povprečen voznik. Res to vožnji jemlje določen čar, vendar je napredek neizpodbiten.

Glede na tvojo izjavo pa predlagam da kot pravi moški kupiš star kamion z ročnim nesinhoniziranim menjalnikom, brez servo volana in z mehansko (ne hidravlično sklopko), ter brez servo zavor in dokažeš da si prav dec - morda najdeš še kje zapuščino naše vojske TAM5500 ali kakšnega FAP-a podognega letnika izdelave, saj je po tvojem mnenju vse ostalo primerno za pomehkužence in ženske.

LP Tristan01

pwned 8)

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Ne okt 17, 2010 6:56 pm

tristan01 je napisal/-a:

LP Tristan01

Mislim, da si hudo kiksnil poanto buggy-jevega komentarja ;)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Ne okt 17, 2010 8:45 pm

gofra je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:

LP Tristan01

Mislim, da si hudo kiksnil poanto buggy-jevega komentarja ;)

jst pa mislim da niti ne

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Ne okt 17, 2010 10:31 pm

Tudi mene zanima kaj naj bi bila ta zgrešena poanta buggy-ja...morda to, da je ročno prestavljanje bolj...racing...in torej bolj moško? :lol: Ali to, da avtomatik kaže na to, da si nesposoben za vožnjo, kar pomeni da nisi pravi moški? :lol: :lol:

Uporabniški avatar
Majand
Novinec

Napisal/-a Majand Ne okt 17, 2010 10:32 pm

Tristan je po mojem zadel. Tud jaz sem bil včasih "pristaš" ročnega menjalnika, po tem ko sem z avtomatikom (klasičnim) prevozil precej km pa sem spremenil mnenje. Vozil sem avtomobile z motorji od 1,6 do 4,5l in po mojem mnenju za normalno vožnjo prostornina nima veze. Edino ker nekatere moti je to na nimaš takega nadzora nad šaltanjem ampak men je to vseen ker to je glih point avtomatskega menjalnika - ne rabiš razmišljat o šaltanju. Tako da moj naslednji avto bo avtomatik.

lp

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Ne okt 17, 2010 10:50 pm

Majand je napisal/-a:Tristan je po mojem zadel. Tud jaz sem bil včasih "pristaš" ročnega menjalnika, po tem ko sem z avtomatikom (klasičnim) prevozil precej km pa sem spremenil mnenje. Vozil sem avtomobile z motorji od 1,6 do 4,5l in po mojem mnenju za normalno vožnjo prostornina nima veze. Edino ker nekatere moti je to na nimaš takega nadzora nad šaltanjem ampak men je to vseen ker to je glih point avtomatskega menjalnika - ne rabiš razmišljat o šaltanju. Tako da moj naslednji avto bo avtomatik.

lp

Točno v tem je finta, da avtomatika imaš zato, da se ne rabiš obremenjevat s prestavljanjem, ne pa zato, da se boš potem obremenjeval s tem, kako nimaš kontrole nad prestavljanju. Kar se pa moškosti in avtomatike tiče, pa je že tako Tristan zadel bistvo.

Mogoče bi dodal še to, da če buggy misli, kakšen hudi moški racer je z ročnim pretikanjem, naj mi pove kako racersko se počuti na današnjih cestah, polni pločevine? Gas, prva, druga, gas, bremza, druga, gas, tretja, bremza, semafor, rdeča, stop... prva... gas, stop.... GAS jeeehaaa kaki dec! Ke so babe!
Slika

buggy
Nov uporabnik

Napisal/-a buggy Po okt 18, 2010 7:44 am

opa...kaj pa se je zgodilo... je komu kdo na rep stopil? Menda vas ne bo revoltirala taksna izjava vi, ki imate radi lezernost in spokojnost medtem ko vozite.
Sicer ce povzamem analogijo na TAM-cka, tudi nase ceste in omejitve so se iz tistih casev tako da ne bi bilo hudega biti "dec" :D

Nic se razburjat, stvar je misljena v kontekstu poneumljanja ljudi kjer je danes ze vse avtomatizirana v duhu kako si "poenostaviti zivljenje".
Zame je to seveda idiotizem in nismo vec dalec od tega ko v avtomobilu tudi prometnih znakov ne bo potrebno gledati (aja sej eni pacienti imajo ze danes za to navigacije, drugi se zanasajo na on-screen indikatorje)

...skratka, poanta mojega posta je bila da ni vazno samo priti na cilj nekaterim je vsec tudi kako se na ta cilj prihaja in ta obcutek, ti doda tudi to da imas popolno kontrolo nad vozilom/situacijo in ne obratno. Pri voznji je potrebno biti skoncentriran in vsa "pomagala" ljudi se bolj razvajajo da v avtomobilih delajo vse kaj drugega kot pa vozijo.

Pa dajte se spet zapicit v besede da vam ne bo dolgcas, medtem ko se boste vozili in brali forum preko vasega telefona :D

Lp,
buggy

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po okt 18, 2010 8:04 am

buggy je napisal/-a:opa...kaj pa se je zgodilo... je komu kdo na rep stopil? Menda vas ne bo revoltirala taksna izjava vi, ki imate radi lezernost in spokojnost medtem ko vozite.

Nic se razburjat, stvar je misljena v kontekstu poneumljanja ljudi kjer je danes ze vse avtomatizirana v duhu kako si "poenostaviti zivljenje".
Zame je to seveda idiotizem in nismo vec dalec od tega ko v avtomobilu tudi prometnih znakov ne bo potrebno gledati (aja sej eni pacienti imajo za to navigacije, drugi se zanasajo na on-screen indikatorje)

...skratka, poanta mojega posta je bila da ni vazno samo priti na cilj nekaterim je vsec tudi kako se na ta cilj prihaja in ta obcutek, ti doda tudi to da imas popolno kontrolo nad vozilom/situacijo in ne obratno. Pri voznji je potrebno biti skoncentriran in vsa "pomagala" ljudi se bolj razvajajo da v avtomobilih delajo vse kaj drugega kot pa vozijo.

Pa dajte se spet zapicit v besede da vam ne bo dolgcas, medtem ko se boste vozili in brali forum preko vasega telefona :D

Lp,
buggy

Dragi buggy

nikomur nisi stopil na rep. Take izjave kot si jo zapisal v prvem postu pa mi dvignejo tlak. Tu smo bolj ali manj ljubitelji bencinskih hlapov (no tudi naftnih) in obenem tudi spremljamo razvoj v tehnologiji. Kot takšna je tvoja prva izjava nakazala da greš v smeri nepoznavanja napredka v tehnologiji (če sem se zmotil se ti opravičujem).

Glede napredka in olajševanja življenja pa je naša rasa tako naravnana. Konec koncev če tega nebi bilo, midva danes nebi pisala v virtualnem svetu na forumu, temveč bi se najbrž pogovarjala preko dimnih signalov ali pa s poštnimi golobi, vmes pa s kamenjem ciljala manjšo divjad da bi imela kaj za pojesti. Ampak če pogledamo malo širše. Tako naša vrsta živi že od odceptive od našega skupnega prednika z opicami. V naši naravi je da raziskujemo in izumljamo. In nič ni narobe če nam nekateri izumi olajšajo in olepšajo življenje.

Da se vrneva na našo temo. Tudi v avtomobilizmu je tako. Če malce pogledaš okrog sebe boš opazil, da večina človeštva že več generacij teži k temu, da si vsakdanja opravila poenostavi in olajša. Tako imajo današnja vozila kup po tvojem mnenju nepotrebne opreme (klimatske naprave, potovalni računalniki, avtomatski menjalniki, navigacije, električno nastavljiva ogledala....).

Glede tega kdo vse in kako danes vozi po naših cestah pa zagovarjam tezo, da je potrebno vožnjo čimbolj avtomatizirati, saj večina ljudi med vožnjo počne preveč postranskih opravil. Kakšno jutro si malce oglej kaj vse ljudje počnejo v avtomobilu med prometno konico. Videl boš da si marsikatera dama popravlja šminko, veliko jih pije jutranjo kavo, kakšen poslovnež na svojem telefonu bere jutranjo pošto ali pregleduje sveže borzno poročilo.... Kaj tako početje pomeni za tekoč in varen promet je vsem jasno.

Zato za vsakodnevno uporabo zagovarjam atvomatski (robotiziran) menjalnik. Za tiste redke dni ko pot z avtomobilom ni le transfer od A do B, temveč je potovanje pomembnejše od samega cilja pa praktično vsi menjalniki omogočajo še ročen režim, kjer si lahko tisti pravi moški in prevzameš kontrolo.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

buggy
Nov uporabnik

Napisal/-a buggy Po okt 18, 2010 9:01 am

tristan01
lepo da se strinjava o tem da je vedno vec "voznikov", ki delajo za volanom marsikaj drugega kot to da bi vozili. Razlika je le to, da sem jaz preprican, da ta novodobna "pomagala" (kamor spada tudi avtomatski menjalnik) ljudi poneumljajo in jim dajejo se vecjo potuho, da so na cesti popolnoma nepazljivi in dalec od nekoga, za katerega bi lahko rekli, da obvladuje situacijo. Gre za stanje duha.

Sicer je tole zdaj ze zelo off topic in ne zelim avtorju teme kratit trenutkov, ko mu lahko lastniki avtomatike svetujete kako in kaj, saj sprasuje o navadni avtomatiki v navezi atmosferca in ne novih moderniziranih menjalnikih.

Lp,
buggy
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov