Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
corrado92
Novinec

Kraj: trzin

Re: Zadnji pogon + zima ??

Napisal/-a corrado92 To nov 09, 2010 12:14 pm

Babo pa taščo zapri v prtljažnik pa se boš rešu treh težav!

vuko
Nov uporabnik

Kraj: tuitam

Napisal/-a vuko To nov 09, 2010 1:55 pm

Problem pri zadnjem pogonu je v tem, da zadnja kolesa vozilo rinejo naprej, pri sprednjem pogonu pa, prednja kolesa vlečejo vozilo naprej.
Iz tega razloga ko se pelješ v breg začne odnašati zadnji konec pri zadnjem pogonu in nekoga, ki je navajen le prednjega pogona, mu je ta občutek tuj in "nevaren".

Prednost vozila na prednji pogon v breg je ta, da lahko obračaš volan levo in desno in s tem "iščeš" grip po cesti, na zadnji pogon pa to ne moreš.

Jaz že 10 let vozim vozila na zadnji pogon, hodim redno smučat, tako da veliko prevozim po zasneženih in ledenih cestah. Do sedaj res nisem nikoli imel probleme, imam pa res za vsak slučaj ketne v prtljažniku :D!

Je pa res, da imam vedno vozilo opremljeno z dobrimi gumami. Pravtako je pomebno, da si ne natikaš neke "valjerje" od 225+ širine ampak za zimske gume uporabljaš ožje gume!

Kot sem napisal že prej je odvisno tudi od voznika, ker kakšen dedek je sigurno bolj trd za volanom, pa ne mislim kogarkoli žaliti, pač tako je. Do sedaj sem na cesti dostikrat šel mimo raznoraznih kvazi AWD beštij, ko mislijo da lahko z njim vozijo kot v tanku pa v večini primero temu ni tako, dodatna teža, velike ponavadi zlizane gume (ker so nove drage) in ne pridejo nikamor.

V glavnem, da ne dolgovezim, zadnji pogoni ni noben bavbav, priporočljiv je kakšen trening na parkirišču po snegu, da dobiš občutek.
Ko dobiš ta občutek za RWD komaj čakaš na sneg :) :D :-P :mrgreen: :DDD :twisted: :twisted: ....verjemi mi!!!! :D

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R To nov 09, 2010 2:50 pm

pri bmwju pripomore idealna razporeditev teže (50:50). mercedesi pa so zadaj precej lahki, kolikor vem, zato problem na snegu. tudi moj star ate je mel probleme z e-klasso, medtem, ko sem jaz z mojo e36 s sprednjim odbijačem rinil sneg od novega mesta do šentjerneja in še nazaj pa ni bilo nobene obtežitve v avtu, razen mene in moje punce. imam tudi zaporo diferenciala.

obvezno pa dobre gume!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To nov 09, 2010 4:21 pm

Ker sem prijazen, sem v Excelu naredil izračun za 3 primere avtov z različno postavljenimi težišči na klancu (75:25, 50:50 in 50:50 z zelo nizkim težiščem).
Avto na klancu.

Spreminjate lahko maso avta in koeficient lepenja kl (v bistvu kako dobre gume imate :) ). Kl=1 je na suhem asfaltu z dobrimi gumami, na snegu 0,3 ali manj.
3 slike (rjavkasto) kažejo skico avta, pika je težišče, črne palčke pa stik gum s tlemi. :)
Na levi je klanec v %, F1 in F2 pomenita silo podlage na sprednji/zadnji osi, Fk silo, ki vleče avto nazaj po klancu, Fv1/Fv2 pa možno vlečno silo na meji zdrsa na posamezni osi (vse v Newtonih).
Tako lahko natančno odčitate, kakšen klanec lahko še prevozite z določenim avtom.

Primer: imamo avto, ki ima 3/4 teže na sprednji, 1/4 teže na zadnji osi, lepenje = 0,5. Odčitamo lahko, da če ima pogon na sprednji kolesi, zvozi brez zdrsavanja klanec ~29%, z zadnjim pogonom pa klanec ~16%. (Fv1 oziroma Fv2 mora biti večja od Fk.)
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr nov 10, 2010 8:07 am

Zakaj vsi govorite cement v prtljažnik.
Pa fantje v bauhausu je vreča 25 kil peska tm okol 2 evra. Daš 2 al pa 3 vreče peska v avto, pa imaš še za posuvat po cesti pred kolesi, če je ledeno in ne moreš speljat.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr nov 10, 2010 8:31 am

Če imaš zanič makadam do bajte, si posuvaš cement, pa imaš v par letih betonski dovoz. :lol:

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr nov 10, 2010 9:40 am

Zadnjih 10 zim ni več kot trikrat po dan ali dva sranja. Zdaj če nisi živinozdravnik ne obupaj. Mora pa res zgledat v nov Mercedes cegle nakladat. Sosed ima 230E že dve leti, pa nobenih problemov na smučanju v Italiji ali Avstriji. Ketne pa nikoli nisem natikal. Če je za ketne ostanem doma.

tvirus
Novinec

Napisal/-a tvirus Sr nov 10, 2010 6:20 pm

Kupi Audi pa bi problem rešen.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Sr nov 10, 2010 9:05 pm

Zadnji pogon + sneg + konkreten klanec = težave
Zadnji pogon + sneg + konkretna dolina = velike težave
Oba primera sta brez verig, elektronika pa tudi čudežev ne bo naredila.

Uporabniški avatar
prasec
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a prasec Sr nov 10, 2010 10:06 pm

Tale elektronika ti na snegu naredi več sranja kot koristi, recimo v klanec sploh ne moreš speljat, če je na cesti velik snega, ker ko se gume zavrtijo v prazno ti že odvzema plin. Ko pa izklopiš zadevo se pa res gume v prazno zavrtijo ampak vsaj spelješ. To govorim iz lastnih izkušenj, saj imam pred hišo kar hud klanec. po snegu je men glupo imet elektroniko vklopljeno, ker vedno ko mal pohodiš gas, ti že vse utripa na armaturi, avta se pa tud ne da počez spravit. :mrgreen: Za po klancu navzdol pa pomaga to pa priznam,

Je pa že pred mano nekdo omenu, da ko zapade sneg, ni lepšega kot prazen parking (nesplužen) in pa zadnji pogon :twisted:

lp
Leva, desna, pazi KURNIK!!

vuko
Nov uporabnik

Kraj: tuitam

Napisal/-a vuko Če nov 11, 2010 11:16 am

Strokovnjak je napisal/-a:Zadnji pogon + sneg + konkreten klanec = težave
Zadnji pogon + sneg + konkretna dolina = velike težave
Oba primera sta brez verig, elektronika pa tudi čudežev ne bo naredila.

prednjo pogon + sneg + konkretni klanec = tudi težave
zadnji pogon + sneg + konkretna dolina = tudi težave

Problem je na takih klancih led, ledu pa ni mar za FWD, RWD, AWD! Se pravi pri konkretnem klancu pomagajo samo ketne :D !

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Če nov 11, 2010 11:27 am

prasec je napisal/-a:Tale elektronika ti na snegu naredi več sranja kot koristi, recimo v klanec sploh ne moreš speljat, če je na cesti velik snega, ker ko se gume zavrtijo v prazno ti že odvzema plin. Ko pa izklopiš zadevo se pa res gume v prazno zavrtijo ampak vsaj spelješ. To govorim iz lastnih izkušenj, saj imam pred hišo kar hud klanec.

To drži tudi na FWD kaj šele RWD. In kolegu na Mazdi 3 GTA in mojemu Clio RS v strm klanec elektronika ves čas po malem odvzema gas dokler se ne ustaviš. Sam sem vzel zalet in do sredine klanca z ESP potem pa samo na OFF in kopal do vrha.
Mi je pa kolega povedal, da ima njegov brat e46 in od brata tast isto nekega bavarca in prideta v klanec kjer marsikdo z FWD ne upa. Baje una zapora diffa kar fajn pomaga. 8) Je pa res, da ko se ustaviš na minimalnem klancu si ga oplel.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Če nov 11, 2010 1:46 pm

Ja saj zato pa ima večina avtov tipko za izlop ASR-ja, da v primeru snega lahko izklopiš. Eni avti mislim, da celo sami izklopijo.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če nov 11, 2010 2:08 pm

Ne vem zakaj ASR ne dopušča nekega minimalnega nivoja zdrsa, recimo 10km/h razlike med hitrostjo gume in podlage. Tako ne bi bilo potrebno nič izklapljati.

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Kegl Če nov 11, 2010 2:16 pm

corrado92 je napisal/-a:Babo pa taščo zapri v prtljažnik pa se boš rešu treh težav!

:rofl

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če nov 11, 2010 8:07 pm

Sam sem imel pred 14 dnevi težave v Avstriji, ko je zapadel sneg. Priznam, letne gume.
Pogon na zadnji kolesi + zračno vzmetenje. Avtomobil je šel kar po svoje, no dodatna težava je bil moker sneg. Bolj me je skrbelo za avtomobil - četudi le službeni. Sedaj je obut v nove Continentalke - zimske. A bom raje ostal na quattru.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 11, 2010 8:37 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ne vem zakaj ASR ne dopušča nekega minimalnega nivoja zdrsa, recimo 10km/h razlike med hitrostjo gume in podlage. Tako ne bi bilo potrebno nič izklapljati.

Saj je odvisno od avta do avta, na VW-jih mi razen prejšnje zime, ko je bilo že relativno malo profila na gumah, ni bilo potrebno izklapljati ASR-a v klanec, ker je dopuščal ravno prav zdrsa. Na Sprinterju z zadnjim pogonom je pa ASR smrt in te v klancu dobesedno ustavi po nepotrebnem, moraš nujno izklopit če hočeš kam prit.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Blade-Z
Nov uporabnik

Napisal/-a Blade-Z Pe nov 12, 2010 11:45 pm

Če imaš dobre zimske gume se nimaš ničesar bat, svetujem pa ti, da le imaš prvič opravka z zadnjim pogonom, da greš ob priliki na zasneženo parkirišče in malo probaš kako avto ujet če ti zadek odnese, da se ne boš potlej v resnični situaciji napačno odzval pa v kakšen robnik priletel :)

Uporabniški avatar
HaMzO
Uporabnik

Napisal/-a HaMzO So nov 13, 2010 12:03 am

Mercedes Sportcoupe je napisal/-a:Gre za mercedes benza sportcoupe C220 CDI in je letnik 2004

mel isto c220d karavana RWD in ti priporočam samo zimske gume z zlo velik profila zadaj...oz zimske gume morjo tko al tko met nekaj mm profila...več ga je bolš ti bo za posnegu..
to da daješ neke obteživte po ravnem je bzv, edino kaki klanci morda, samo ketne bojo že zadovolj... ;)

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN So nov 13, 2010 2:15 am

vuko je napisal/-a:Kot sem napisal že prej je odvisno tudi od voznika, ker kakšen dedek je sigurno bolj trd za volanom, pa ne mislim kogarkoli žaliti, pač tako je. Do sedaj sem na cesti dostikrat šel mimo raznoraznih kvazi AWD beštij, ko mislijo da lahko z njim vozijo kot v tanku pa v večini primero temu ni tako, dodatna teža, velike ponavadi zlizane gume (ker so nove drage) in ne pridejo nikamor.

V glavnem, da ne dolgovezim, zadnji pogoni ni noben bavbav, priporočljiv je kakšen trening na parkirišču po snegu, da dobiš občutek.
Ko dobiš ta občutek za RWD komaj čakaš na sneg :) :D :-P :mrgreen: :DDD :twisted: :twisted: ....verjemi mi!!!! :D

Tale post se mi zdi se najbolj primeren v tej debati. Dec je sprijaznu s tem da ima zadnji pogon pac svoje prednosti in slabosti, ce je pa avto obut v slabe gume ti pa tudi awd ne pomaga. Simpl.

Teza 50/50 in elektronska pomagala.. Bla bla bla... Ko bi le lahko lansko leto posnel starega e30 318, ki sem ga s passatom 3bg na dobrih gumah komaj sledil na cesti na Pokljuko, s tem da je bilo na cesti vsaj 20cm snega, saj pluga ni bilo na spregled.

Pa nagradno vprasanje za vse ki delate v betonarnah in radi nalagate cement ali kaksne zelezne profile v prtljaznik. Kje pristane vas cement ali zelezni profili, ko pride do hujsega trka ali pri prevracanju avta? Eeee... Tam, ja.

Kar se tice javnih cest me se nikoli noben sneg ni ustavil. Za dodatno opremo je pozimi lopata v prtlazniku, ampak sem jo vecinoma le posojal. Tko da tiste puncke, ki ob 5cm snega na cesti penite kje za vraga je zimska sluzba, si obujte fajn cevlje in se posluzite javnega prevoza v obliki potniskega vlaka.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov