Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Verige niso uredu ?

Napisal/-a Energetik81 To nov 16, 2010 2:15 pm

Tudi jaz bi tko rekel. Sploh je zakon butast, moral bi biti narejen tako, da moraš ob snegu in ledu na cesti imeti zimske gume. Pika. Ne pa od 15.11. naprej, čeprav je zunaj 17°C. Poleg tega so tudi letne+ketne na 1 cm snega bedarija, ker še vedno oviraš promet, ko moraš voziti s tistimi 50km/h.
Aja, ketne pa niso tako švoh, jaz imam ene iz Leklerka, pa sem jih uporabil že vsaj 5x - predvsem na delno ledenem makedamu, kjer je tudi precej kopnine. Seveda jih po vsaki uporabi doma stuširam in posušim.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To nov 16, 2010 3:08 pm

Ne vem, če bi se strinjal. Ko začne padat, se pa vsi jezimo nad zastoji, ker ljudje nimajo opreme ali nad počasneži. Kdaj naj bi torej policaji pregledovali zim. opremo - par ur opred sneženjem, ko sneži ali kdaj? In naj bi ljudem talali samo kazni po 400 €? Tudi - zimske z drugaćnim profilom in lamelami so gotovo - kljub (redki) višji temperaturi - primernejše za jesenske spolzke, blatne (tudi listje) in večinoma mokre ceste kot letne (po možnosti še z manj profila).
Ne pozabimo - gre za našo varnost!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To nov 16, 2010 3:24 pm

esem je napisal/-a:K naj bi ljudem talali samo kazni po 400 €? Tudi - zimske z drugaćnim profilom in lamelami so gotovo - kljub (redki) višji temperaturi - primernejše za jesenske spolzke, blatne (tudi listje) in večinoma mokre ceste kot letne (po možnosti še z manj profila).

Tako nekako sem mislil. Če narediš zastoj ali pa nesrečo na snegu, ker nisi imel zimskih gum, velika kazen. Ampak folk je tolk neumen, da bi verjetno vseeno rinil z letnimi v sneg in rekel, ah sej me ne bojo dobil.

Imaš pa prav, da zimske zelo verjetno boljše tudi na malce blatni in z listjem posuti cesti, ne samo na snegu.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To nov 16, 2010 3:41 pm

Meni bi bolj ustrezala visoka kazen, če povzročiš zastoj, a večina pač ni taka. Večino je treba prisilit - tudi v lastno dojemanje varnosti - in je zato čisto prav, da se policaji (vsaj v tem primeru) gredo preventivo. Bolje to kot nemogoče iskanje krivcev z neprimerno opremo v zastoju in/ali snežnem metežu! Ko enkrat sneži, imajo in preveč dela in ne morejo hitro (če sploh) intervenirat - pa to šele, ko je že prepozno, ko je že zastoj.

Vrhu tega je o zastojih težko sodit oz je preveč poljubno. Npr lahko je nekdo prej povzročil zastoj, te ustavil, nato je on speljal, ti pa še ne in pridejoo policaji ter si za njih kriv ti.

Ali pa tako - v Lj ti rečejo, da je oprema OK oz te ne izločijo, pri Logatcu pa obtičiš (n povzročiš zastoj). Kje in kdaj naj bi torej pregledovali? Je že prav, da je datumsko določeno - tako vedno vemo, kako in kaj.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To nov 16, 2010 3:55 pm

Energetik81 je napisal/-a:Tudi jaz bi tko rekel. Sploh je zakon butast, moral bi biti narejen tako, da moraš ob snegu in ledu na cesti imeti zimske gume. Pika. Ne pa od 15.11. naprej, čeprav je zunaj 17°C. Poleg tega so tudi letne+ketne na 1 cm snega bedarija, ker še vedno oviraš promet, ko moraš voziti s tistimi 50km/h.
Aja, ketne pa niso tako švoh, jaz imam ene iz Leklerka, pa sem jih uporabil že vsaj 5x - predvsem na delno ledenem makedamu, kjer je tudi precej kopnine. Seveda jih po vsaki uporabi doma stuširam in posušim.

Se strinjam, da je to vse skup ena bedarija, kjer se v Slo delamo bolj papeški od papeža. Drugod v bolj zimskih deželah obstajajo samo zimske razmere in nobenih datumov od kdaj do kdaj. K da bi s norca delali je zvenelo tisto včeraj na TV, ko so maltretirali pri +18°C voznike glede zimskih gum in verig. To je načrtno zajebavanje ljudi. :x

Me zanima, če bi zaradi take kazni spravil zadevo na sodišče in dokazal, da me zakon sili v uporabo bolj nevarnih gum (zimske slabše prijemljejo v vseh razmerah razen na snegu, ledu in blatu) in me njegovo upoštevanje bolj ogroža kot pa da ga v normalnih razumerah ne. Pri +18 pa je vožnja verig v prtljažniku tudi čisti nesmisel. Ko pa se razmere spremenijo v zimske pa seveda je taka kontrola s strani policije nadvse dobrodošla a kaj, ko takrat pa ne srečaš čisto nobenega. :?

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair To nov 16, 2010 3:58 pm

Esem se delno strinjam in imaš prav.

Zastoj bo tak al pa tak, kot je bil še vsako faking leto. ;) Ampak lahko bojo pa napisal kako kazen, ker je datumsko določeno in zunaj 10+ stopinj. Vse za varnost. :lol:

:huh:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To nov 16, 2010 4:58 pm

esem je napisal/-a:Ne vem, če bi se strinjal. Ko začne padat, se pa vsi jezimo nad zastoji, ker ljudje nimajo opreme ali nad počasneži. Kdaj naj bi torej policaji pregledovali zim. opremo - par ur opred sneženjem, ko sneži ali kdaj? In naj bi ljudem talali samo kazni po 400 €? Tudi - zimske z drugaćnim profilom in lamelami so gotovo - kljub (redki) višji temperaturi - primernejše za jesenske spolzke, blatne (tudi listje) in večinoma mokre ceste kot letne (po možnosti še z manj profila).
Ne pozabimo - gre za našo varnost!

So ljudje ki lahko preživijo, da se jim ni treba vozit vsak dan, oziroma se malo vozijo in sploh ne po snegu. Za take je predpis z verigami čista neumnost.

Tisti ki pa rabijo avto bodo pa tako ali tako imeli zimske gume (ali pa morda še verige).

Sicer se pa preveč ljudi zanaša na predpis z verigami, potem pa tudi če naredijo zastoja, delajo gužvo.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To nov 16, 2010 6:41 pm

esem je napisal/-a:O tem smo govorili kak teden nazaj. Vse M+S so za naše zakonodajalce zimske, čeprav obstajajo tudi letne M+S (in celoletne). M+S s snežinko so gotovo zimske, samo M+S ni nujno, da so.

Zanimivo... kje pa je tekla debata? Ker do sedaj sem vedel, da M+S pomeni Mud+Snow; da je samo letna in za v blato, razumem, da pa je samo letna in za v sneg, pa malo manj :)
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec To nov 16, 2010 6:49 pm

BBoss je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Tudi jaz bi tko rekel. Sploh je zakon butast, moral bi biti narejen tako, da moraš ob snegu in ledu na cesti imeti zimske gume. Pika. Ne pa od 15.11. naprej, čeprav je zunaj 17°C. Poleg tega so tudi letne+ketne na 1 cm snega bedarija, ker še vedno oviraš promet, ko moraš voziti s tistimi 50km/h.

Se strinjam, da je to vse skup ena bedarija, kjer se v Slo delamo bolj papeški od papeža. Drugod v bolj zimskih deželah obstajajo samo zimske razmere in nobenih datumov od kdaj do kdaj. K da bi s norca delali je zvenelo tisto včeraj na TV, ko so maltretirali pri +18°C voznike glede zimskih gum in verig. To je načrtno zajebavanje ljudi. :x

Me zanima, če bi zaradi take kazni spravil zadevo na sodišče in dokazal, da me zakon sili v uporabo bolj nevarnih gum (zimske slabše prijemljejo v vseh razmerah razen na snegu, ledu in blatu) in me njegovo upoštevanje bolj ogroža kot pa da ga v normalnih razumerah ne. Pri +18 pa je vožnja verig v prtljažniku tudi čisti nesmisel. Ko pa se razmere spremenijo v zimske pa seveda je taka kontrola s strani policije nadvse dobrodošla a kaj, ko takrat pa ne srečaš čisto nobenega. :?

Ne vem,če vse drži,kar si napisal.Recimo v Avstriji,ki je gotovo bolj zimska dežela,je obvezna zimska oprema(gume celo najmanj 4 mm profila) od 1. 11. do 1. 4 naslednje leto!

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden To nov 16, 2010 7:02 pm

koliko pa od vas ima zimske gume? ali pa ste pristaši letnih in verig?
jst sem dal na svojega že zimske gume, imam pa še enega doma z letnimi ampak nevem če ga bom dal v zimske, čeprav je skoraj nov.
se mi je danes zgodilo z zimskimi da nič ne prime, to kar drsi. sem pristaš letnih gum kljub nizkim temperaturam ker sem skoraj prepričan da bolje primejo kot zimske. če bo že sneg v ljubljani se bom vozu z avtom ki ima zimske, drugače z unim ki ima letne gume.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To nov 16, 2010 7:53 pm

bizgec je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:

Ne vem,če vse drži,kar si napisal.Recimo v Avstriji,ki je gotovo bolj zimska dežela,je obvezna zimska oprema(gume celo najmanj 4 mm profila) od 1. 11. do 1. 4 naslednje leto!

Nimaš prav, v Avstriji velja za vozila do 3,5 tone obvezna zimska oprema le v zimskih razmerah, to kar si pa ti napisal pa velja za vozila nad 3,5 tone. Imajo pa paradoks in sicer, da imaš letne plus ketne a se lahko voziš le po neprekinjenem snegu ali ledu na cestišču v kolikor je pa brozga pa s ketnami ne smeš z letnimi pa tudi ne saj takoj kršiš zakon o zimski opremi :twisted:

OK, gremo naprej - Švica: velja podobno kot v Avstriji in sicer obvezna zimska oprema v zimskih razmerah.

Nemčija: zimska oprema samo v zimskih razmerah vendar le zimske gume... letne plus ketne niso dovoljene !!!

Madžarska: samo v primeru zimskih razmer

Italija: samo v primeru zimskih razmer z izjemo doline Aosta, kjer je obvezna od 15.10. do 30.4.

Francija: samo v primeru zimskih razmer

Danska, Belgija, Luksemburg, Nizozemska: zimska oprema ni obvezna je pa priporočljiva

Norveška in islandija: Verige morajo biti od 15.11, v priboru obvezne opreme - zimske gume niso obvezne :shock:

Irska, Velika Britanija, Španija, Portugalska: ni posebnih določil glede zimske opreme

Slovaška, Poljska, Hrvaška: le v zimskih razmerah

Slovenija pa je v družbi s Češko, Srbijo, BiH praktično edina, kjer imamo tako milo rečeno slaboumno zakonodajo - res smo v dobri družbi, čeprav se bodo našli osebki, ki bodo trdili, da so te štiri države pametnejše od vseh ostalih, kjer so zimske razmere še precej bolj ostre kot pri nas. Z izjemo Švedske in Finske seveda, kjer je verjetno razumljivo zakaj imajo tudi oni datumsko določeno obvezno zimsko opremo.

Upam Bizgec, da zdaj razumeš zakaj sem napisal, da smo bolj papeški od papeža. Seveda v veselje in zadovoljstvo vseh vulkanizerjev in prodajalcev gum in v tem tiču grmi zajec te zakonske obveze. ;)

mevden je napisal/-a:koliko pa od vas ima zimske gume? ali pa ste pristaši letnih in verig?
jst sem dal na svojega že zimske gume, imam pa še enega doma z letnimi ampak nevem če ga bom dal v zimske, čeprav je skoraj nov.
se mi je danes zgodilo z zimskimi da nič ne prime, to kar drsi. sem pristaš letnih gum kljub nizkim temperaturam ker sem skoraj prepričan da bolje primejo kot zimske. če bo že sneg v ljubljani se bom vozu z avtom ki ima zimske, drugače z unim ki ima letne gume.

Absolutni pristaš letnih vendar, ker moram biti mobilen vse leto ne glede a je sneg ipd, dam gor zimake vendar ne prej kot takrat, ko napovejo snežne padavine do nižin.

To o trdih gumah pod 7°C, ki je že kar Slovenski ljudki pregovor je pa itak bedarija prve klase. Ja res je guma pred vožnjo malce trša ampak se s samo vožnjo ogreje in zmehča. Ponavadi je pa največji hec, da o trdih letnih gumah govorijo tisti s čunga lunga plastik fantastik kitajskim sranjem, kjer pa verjamem, da je čisto vse možno.

15 let nazaj namreč praktično nihče ni poznal zimskih pnevmatik oziroma so obstajale kramparce za hribovce vsi ostali pa smo se vozili na letnih v snegu, ledu in bohvedi kje še vse. Je šlo malo počasneje a začudoma smo večinoma še vsi živi pa so bile takrat gume po tehnologiji na nivoju danšnjih kitajskih izdelkov. Tko, da upam, da nam je jasno, da je vse to en velik marketinški nateg pa tudi to bi prežvečil, da bi ljudem vsaj razložili, da imajo zimaki po suhem in mokrem slabše performance, daljšo zavorno pot in slabšo bočno stabilnost in da je potrebno biti previden, ampak nas pa vsi papagajski mediji non stop fopajo kako so celo najslabše zimske boljše od najboljših letnih in da edini dober oprijem imajo pozimi samo zimske gume in to celo tako, da so nekateri prepričani, da to velja tudi poleti.

Še dobro, da se s tem ne strinjajo dirkači, relist in drugi avtomoto športniki, ker če ne bi res mislil, da smo vsi zblazneli. :roll:

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To nov 16, 2010 8:09 pm

Se podpišem pod B bossov post, sam imam zimske na avtu in se počutim malodane ogroženega :evil: . Dam pa vsako leto zimske gume samo zaradi facking zavarovalnic če slučajno kje s ceste zletim...da ne bi ble pol vsega krive letne gume, čeprav bi bla suha cesta.

Še enkrat za vse...zimske gume so boljše od letnih SAMO v snegu ib blatu, v vseh drugih razmerah so slabše, tudi ko so temperature pod 0.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To nov 16, 2010 8:17 pm

Kaj bi rekel - takle mamo.

Mogoče bo v prihodnosti boljše.

Vsekakor pa mi ne zna nobeden odgovorit kam z zimskimi gumami ki imajo 3mm profila. Poleti itak niso priporočljive, saj je zavorna pot predolga, gume pa so kot čingum.

Kurili jih bomo kurili. :roll:

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To nov 16, 2010 8:21 pm

simply je napisal/-a:Kaj bi rekel - takle mamo.

Mogoče bo v prihodnosti boljše.

Vsekakor pa mi ne zna nobeden odgovorit kam z zimskimi gumami ki imajo 3mm profila. Poleti itak niso priporočljive, saj je zavorna pot predolga, gume pa so kot čingum.

Kurili jih bomo kurili. :roll:

burn baby burn :DDD
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR To nov 16, 2010 8:30 pm

Malachi je napisal/-a:v zakonu ne piše, da mora voznik znat dat verige gor. Še manj pa lahko to od tebe zahteva. Vse ma neke meje namreč.

Potem nima smisla imeti verig ce jih ne znas natakniti gor, samo za lepe oci! Pride do situacije da oviras promet, ne gre naprej, pristopi policaj in ti da kazen ker nimas oz. ne uporabljas zimske opreme -> Ta isti dan pa te je ta isti policaj preverjal in videl tvoje verige ter se srinjal da si varen ter opremljen zakonu ustrezno v prometu. Kaj bi sledilo ce bi terjali tako situacijo naprej: Verjetno bi uvedli zakon da vozniki z letnimi pnevmatikami v kombinaciji z verigami pozimi (15.11 - 15.3) morajo opraviti tecaj za montazo verig in si pridobiti potrdilo&znanje da bi v prej omenjeni situaciji lahko ukrepali... ter policaju pokazali/dokazali s kartonckom o opravljenem usposabljanju montaze verig, ko bi preverjali ustreznost opreme, drugace bi sledila kazen navkljub verigam v prtljazniku (povrh vsega pa bi jih znal se namontirat) :?: :lol: :twisted:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To nov 16, 2010 9:02 pm

xsAMOR je napisal/-a:
Malachi je napisal/-a:v zakonu ne piše, da mora voznik znat dat verige gor. Še manj pa lahko to od tebe zahteva. Vse ma neke meje namreč.

Potem nima smisla imeti verig ce jih ne znas natakniti gor, samo za lepe oci! Pride do situacije da oviras promet, ne gre naprej, pristopi policaj in ti da kazen ker nimas oz. ne uporabljas zimske opreme -> Ta isti dan pa te je ta isti policaj preverjal in videl tvoje verige ter se srinjal da si varen ter opremljen zakonu ustrezno v prometu. Kaj bi sledilo ce bi terjali tako situacijo naprej: Verjetno bi uvedli zakon da vozniki z letnimi pnevmatikami v kombinaciji z verigami pozimi (15.11 - 15.3) morajo opraviti tecaj za montazo verig in si pridobiti potrdilo&znanje da bi v prej omenjeni situaciji lahko ukrepali... ter policaju pokazali/dokazali s kartonckom o opravljenem usposabljanju montaze verig, ko bi preverjali ustreznost opreme, drugace bi sledila kazen navkljub verigam v prtljazniku (povrh vsega pa bi jih znal se namontirat) :?: :lol: :twisted:

Preveč ozko gledaš - 90% voznikov, ki imajo letne gume niso odvisni od avtomobila, da bi morali v snegu rinit na cesto. Tisti, ki moramo iti tudi v snegu imamo večinoma namreč zimake gor. Se pravi so tiste ketne res in samo, da se zadovolji zakonodaja, ki je predpisala, da so ketne del zimske opreme - se pravi morajo biti v prtljažniku. Zveni kot paradoks a ne - ketne moraš imeti, ker maš letne se pa ne voziš v snegu. Se pravi si jih kupil samo zaradi policajev in bebastega zakona, ki ne loči med zimskimi razmerami in nezasneženo cesto.

Ko pa nastopijo zimske razmere pa se najdejo modeli, ki naredijo zastoj pa naj policija kaznuje brez milosti, ker takrat opravičila ni. To vejo povsod v Evropi sam mi se klanjamo nekim lobijem, ki iz tega bogato služijo - si upam trdit, da imamo tudi največ vulkanizerskih delavnic na 100.000 prebivalcev.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To nov 16, 2010 9:07 pm

BBoss je napisal/-a:
xsAMOR je napisal/-a:

Preveč ozko gledaš - 90% voznikov, ki imajo letne gume niso odvisni od avtomobila, da bi morali v snegu rinit na cesto. Tisti, ki moramo iti tudi v snegu imamo večinoma namreč zimake gor. Se pravi so tiste ketne res in samo, da se zadovolji zakonodaja, ki je predpisala, da so ketne del zimske opreme - se pravi morajo biti v prtljažniku. Zveni kot paradoks a ne - ketne moraš imeti, ker maš letne se pa ne voziš v snegu. Se pravi si jih kupil samo zaradi policajev in bebastega zakona, ki ne loči med zimskimi razmerami in nezasneženo cesto.

Ko pa nastopijo zimske razmere pa se najdejo modeli, ki naredijo zastoj pa naj policija kaznuje brez milosti, ker takrat opravičila ni. To vejo povsod v Evropi sam mi se klanjamo nekim lobijem, ki iz tega bogato služijo - si upam trdit, da imamo tudi največ vulkanizerskih delavnic na 100.000 prebivalcev.

Najbolj smešno mi je pa da ti isti, ki tako zagovarjajo zimake, vozijo tudi poleti z njimi ipd...velik % avtomobilov v SLO ima popolnoma neprimerne gume.

Pa še neki, če letna prime samo do 7 stopinj, potem ko je zjutraj 6 stopinj morm it v sluzbo z zimaki, tam pa premontirat na letne, ker je ko grem nazaj 10 stopinj?

A pol z letno se ne smem vozit pri 6 stopinjah? :huh:

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR To nov 16, 2010 9:29 pm

Saj to so ravno vse te bedaste stvari, ki se med seboj mocno tepejo, vseeno pa silijo vse na isti kup. Strinjam se da ko nekdo nekje obtici zaradi neustrezne opreme, naj se ga kaznuje, drugace pa ne vem kaj tolko komplicirajo, ce so ze eksperti naj stvari preucijo malce bolj na nivoju..ampak trg dela svoje. Je pa zanimiv seznam ki ga je prilepil BBoss :)

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan To nov 16, 2010 10:48 pm

Zakaj enostavno ne montirate zimske gume, zakaj je treba šparat na gumah?

Verige pa niso tko drage, da si jih nebi mogu privoščit.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d To nov 16, 2010 11:04 pm

pri 20stopinjah zimske gume :mrgreen:
Mislim da še bom počakal kak mesec
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov