Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Re: pogoste relacijske vožnje

Napisal/-a C4V4L13R Po nov 22, 2010 4:53 pm

@Chan:
povem iz stališča svojih izkušenj. Reci mi, da sem razvajen ali karkoli, zame je 5, 6 ur potovat iz portoroža v novo mesto absurd (leta 2010 v RAZVITI državi EU). v portorožu sem vzel bus do ljubljane, ker direktne linije pač ni, je vozil po vseh okoliških krajih, kar pomeni rukanje po vaških brezpotjih in ja... skoraj 3 ure poti do ljubljane. tam sem na postaji prestopil na vlak, kjer sem čakal pribl. 20 minut na linijo, ki vozi do novega mesta. na tej poti vlak niti ne zalaufa s polno hitrostjo, ker niti ne more, saj ustavlja malodane vsak kilometer (če bi bli vlaki bolj dolgi pri nas bi na začetku vstopal iz ene postaje, na koncu vlaka pa iz druge). čas potovanja cca 2 uri pa pol.

pod črto:
5 ur vožnje
20 EUR
za 185 kilometrov

domov sem prišel bolj zmatran kot s fizičnega šihta. s tem, da me je v novem mestu mogu še foter pridt iskat na postajo.

naj bom še tako razvajen, dejstvo je, da, ko sem imel astro karavan sem napokal še 4 študente s prtljago v svoj avto. vsak mi je dal za "povratno karto" (torej 2 smeri) 15 EUR, kar pomeni skoraj 3x ceneje, kot vlak, s tem, da več kot 2 uri nismo nikoli vozili. torej na eno smer sem dobil 30 EUR, porabili smo pa za cca 15-20 EUR nafte.

večkrat smo se peljali, bolj se je splačalo. ok, res pa je, da avto je bilo treba kupit in ga vzdrževat. to pa je bil recimo moj del in tisti del, ki je ostal "viška" od razlike kar je šlo za nafto.

pod črto (če vzamem v obzir 3 potnike vsak vikend dol in domov):
na mesec prihodka cca 180 EUR
stroški goriva cca 110 litrov = cca 120 EUR (če računamo leto nazaj ceno goriva okrog 1,1 EUR)

se pravi mi je ostalo okrog 60 EUR na mesec za vzdrževanja avtomobila, kar je na leto 720 EUR. Brez, da bi karkoli v avto vlagal sam! Torej, toliko so krili potniki. Pa smo bili vsi zadovoljni. Torej, če gledamo iz te plati, kot jo želim predstavit. Javni prevoz se niti ne splača tako, kot je videt na prvi pogled.

@GoGo:
No sej, čustva...vezanost na familijo, prijatelje. To je dom, če mene prašaš

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po nov 22, 2010 6:41 pm

moj-avto je napisal/-a:tristan01:
@
Lepo si opisal. Dejansko tako je. :vrum
Občudujem te ko to zmorejo.
Zamišljam si, da bi jaz moral sedeti v avtu koncentriran 2 uri do službe, nato pa bi me v službi čakale vse obveze in dolžnosti, stresi ter hitrosti. Na koncu vsega pa še dolga pod domov. Saj to ni lahko!

Kot sem napisal mora oseba ki to počne imeti izredno samodisciplino in motivacijo, pa še to gre uspešno le na kratek rok. Kar je več kot pol leta je divje, dlje kot eno leto pa milo rečeno noro. Been there done that pa nikdar več.

No še druga stran te zgodbe glede stroškov. Sam sem dobil službeno vozilo. Prevzel sem ga s 650km na števcu. Po letu in 4 mesecih sem ga vrnil s 125.000km na števcu. Od tega sem se vozil domov le 7 ali 8 mesecev. Preostalo pa službene poti. Sedaj imam do službe le 50km po AC, kar se mi zdi sprejemljivo, saj traja toliko kot z javnim prevozom skozi do prve tovarne. Če se danes spomnim na tiste kilometre se pošteno povedano sam sebi čudim kako sem zdržal.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po nov 22, 2010 7:08 pm

[quote="C4V4L13R"]@Chan:
povem iz stališča svojih izkušenj. Reci mi, da sem razvajen ali karkoli, zame je 5, 6 ur potovat iz portoroža v novo mesto absurd (leta 2010 v RAZVITI državi EU)...
...javni prevoz se niti ne splača tako, kot je videt na prvi pogled. [quote]

Ne, seveda se pri nas ne splača v vseh primerih, oziroma se na našem področju samo med večjimi mesti! Ne gledam na izjeme oziroma na "nemogoče" razdalje z gledišča slovenskega javnega prevoza, omenjena je pač bila ena izmed pametnih opcij pri razmišljanju potencialnega prevoza dnevnih migrantov. Zaradi krhkega javnega prometa se pri nas pač še vedno splačajo računice z lastnimi prevozi - da o kakšnih zaselkih (tudi ne tako daleč od manjših mest) niti ne govorimo!!!

Konec koncev pa smo zaradi naše majhnosti postali zelo razvajeni oziroma mislimo, da moramo priti na svoj cilj v najmanjšem možnem času. Kako potem razumeti npr. kakšnega Londončana, ki lahko že samo s podzemno izgubi v eno smer 2 uri svojega dragocenega časa (nazadnje sem zaradi del na progi sam toliko rabil s Heathrowa do centra)?!?!?
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Pe nov 26, 2010 11:51 pm

Ne vem kako se vlaki itd. odnesejo pri nas - samo vem pa, da veliko ljudi v Nemčiji potuje z vlakom. Zakaj? Ker imajo porihtano tako kot se reče in prideš z vlakom 3x ceneje in 5x hitreje na cilj kot z avtom.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 So nov 27, 2010 12:01 am

Kaj menite, kakšne so vaše izkušnje s pogostimi dolgimi vožnjami? Se splača vozit na delo v kraj oddaljen 100km, tudi če bolj ali manj po avtocesti? Kaj vse trpi in kaj odtehta?

Če je avtocesta sploh ni problema. Seveda dokler ne bodo "židje" ukinili vinjete. ;)

Najboljša rešitev je, najem/nakup stanovanja v kraju službe. Razlogi: tri ure na dan na cesti, stroški so veliko večji od same porabe (gume, servisi, hitro dotrajanje podvozja), uničevanje zdravja zaradi stresa in vdihavanja strupov...

1. tudi najem/nakup stanovanja v kraju službe ti še ne zagotavlja tega, da se ne boš cijazil kar nekaj časa vsak dan (primer: služba na Viču - stanovanje v Bežigradu). Dobro, lahko imaš srečo in dobiš stanovanje pred službo.
2. tudi če se preseliš v kraj kjer je služba so prav tako še vedno stroški gum (poraba seveda manjša, pedantneži pa tako ali tako ne vozimo gum več kot 3 sezone tako da jih moraš prav tako menjati - tako da bi v vsakem primeru gume namesto na recimo 3 leta menjal potem na 2)
3. Registracija in zavarovanje ni nič manjše
4. Mislim da je mestna vožnja bolj uničujoča za vozilo kot pa tempomat na 110. Da ne omenjamo drsanje sklopke 100x/dan pred semaforji, ...
5. Ne vem kaj bi imel stres z vožnjo - nekatei celo uživamo v vožnji!
6. Vdihavanj strupov? Kje že? :DDD Mislim da so te stvari ravno v mestih na precej bolj nevarni stopnji, kot pa vožnja z avtom v kakšen manjši kraj, kjer je zrak boljši.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov