Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Re: Policisti inkasanti?

Napisal/-a ninjeti So dec 25, 2010 9:50 am

tristan01 je napisal/-a:Lil indian, vidim da še vedno nisi dojela smisla. Kaznovanje ni namenjeno samemu sebi in pa predalčkanju napak (kar moje dejanje definitivno je bilo) med velike in male, temveč bi moralo imeti učinek preventive. Vsak otrok danes ve, da drakonske kazni, ki se stopnjujejo do večkratnika povprečne plače ne vodijo nikamor. Ljudje take kazni dojemamo kot represijo in nabiranje denarja v proračun. Učinek pa je takšen, da kadar nas ne dobijo ali vsaj mislimo da nas ne bodo dobili divjamo, mimo policije in konstantnih točk kjer se nahaja pa vozimo po jajcih. Dnevno vozim mimo nekaj stacionarnih radarjev. In vsak dan doživljam točno tako ravnanje voznikov, da ne omenjam drugih neumnosti ki jih počnejo ljudje ko zagledajo vozilo z modro črto na boku. Zato sem prav vesel, da pri nas obstajajo tudi policisti, ki razmišljajo s svojo glavo in ravnajo v duhu preventive namesto, da pišejo drakonske kazni, saj je njihov doprinos k varnosti na cestah precej večji od povprečja.

LP Tristan01

Nebi se mogel bolj strinjati :)

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK So dec 25, 2010 10:50 am

V 10 letih nisem plačal niti ene kazni. Glede na mesta kjer ustavljajo pa so zame le inkasanti. Pri nas ko vidim policaja takoj pomislim na težave in kazni. V tujini se mi zdi da dejansko služijo ljudem in nimam tega občutka. Ustavil te bo če boš delal očitne prekrške, drugače te pustijo na miru. Pri nas pa kar naprej nekaj... Zadnjič sem se peljal iz Kranjske proti Jesenicam. Pred Belco je bi za kupom snega skrit policaj. Bil sem prvi, peljal 80 na uro. Cca 200m zadaj kolona vozil ki so peljali enako hitro. Mene je začuda pustil mimo takoj za mano pa ustavil avto, kljub temu, da ni vozil prehitro, ni prehiteval itd.. Zakaj je tega treba? Itak da ti vedno lahko nekaj najde če bo hotu.

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian So dec 25, 2010 12:34 pm

tristan01 je napisal/-a:Lil indian, vidim da še vedno nisi dojela smisla. Kaznovanje ni namenjeno samemu sebi in pa predalčkanju napak (kar moje dejanje definitivno je bilo) med velike in male, temveč bi moralo imeti učinek preventive. Vsak otrok danes ve, da drakonske kazni, ki se stopnjujejo do večkratnika povprečne plače ne vodijo nikamor. Ljudje take kazni dojemamo kot represijo in nabiranje denarja v proračun. Učinek pa je takšen, da kadar nas ne dobijo ali vsaj mislimo da nas ne bodo dobili divjamo, mimo policije in konstantnih točk kjer se nahaja pa vozimo po jajcih. Dnevno vozim mimo nekaj stacionarnih radarjev. In vsak dan doživljam točno tako ravnanje voznikov, da ne omenjam drugih neumnosti ki jih počnejo ljudje ko zagledajo vozilo z modro črto na boku. Zato sem prav vesel, da pri nas obstajajo tudi policisti, ki razmišljajo s svojo glavo in ravnajo v duhu preventive namesto, da pišejo drakonske kazni, saj je njihov doprinos k varnosti na cestah precej večji od povprečja.

LP Tristan01

Razumem kaj hočeš povedat, ampak ti si pač tok fer, da si to upošteval, marsikdo pa ne oz. dobijo še večje veselje - take pa je tud treba nekak ustavt. Itak se mi zdijo denarne kazni v dostih primerih čist nesmiselne, bi blo treba kakšne drugačne kazni uvest, ki bi mele kej več učinka. Preventiva je super, sam na žalost pri ljudeh, ki so mal omejeni, prav nč ne deluje.
ho paura di cadere, ma voglia di volare ...

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN Ne dec 26, 2010 6:09 am

lil indian je napisal/-a:Men je zadnjič en kolega razlagal, da on vsakem, ki mu ne dela ktera luč, z veseljem napiše kazn. Pa sm ga vprašala, če ni to vseen mal prestrogo (sama se namreč spomnim ene svoje izkušnje, ko mi je med potjo crknla luč in res nism opazla, dokler nism pršla domov, tak da bi se mi res zdelo nepravično, če bi mi v tistem kdo napisu kazn)

Se popolnoma strinjam. Se pa vsakic nasmehnem ko na renault modusu vidim hin luc. :D Ga ze tezko vidis, da mu delata obedvi. :mrgreen:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne dec 26, 2010 6:29 am

Jaz sem si že marsikdaj zaslužil kazen zaradi prekoračene hitrosti, pa tudi česa drugega, priznam. Kje sem jo pa dejansko dobil? Čisto na koncu naselja, čeprav sem praktično celo naselje odpeljal s 50-55km/h, kjer ni več hiš v bližini, nobenega dovoza in tudi križišča ne, policaj je pa v popolni temi, brez prižganih luči na marici in brez odsevnega jopiča z lučko ustavljal. 80km/h izmerjenih na cca. 400m, 250€ ob takojšnjem plačilu in 5 kazenskih točk, (neuspešne) pritožbe si pa takrat finančno nisem mogel privoščit. Čez skoraj celo naselje sem vozil po predpisih, na koncu, kjer praktično ni več govora o naselju, sem pa pospešil in nabasal na kazen policaja, ki je na nevaren način ustavljal. To je inkasantsvo v ponem pomenu besede, varnost ni v tem primeru igrala niti najmanjše vloge, saj je še policaj ustavljal skrajno nevarno.

Naslednjič v takšnem primeru ali ne ustavim ali pa nakurim takšnega pamtenjakoviča oz. mu ne dam dokumentov pred pogovorm z nadrejenim!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne dec 26, 2010 8:43 am

lil indian je napisal/-a:

LP Tristan01

Razumem kaj hočeš povedat, ampak ti si pač tok fer, da si to upošteval, marsikdo pa ne oz. dobijo še večje veselje - take pa je tud treba nekak ustavt. Itak se mi zdijo denarne kazni v dostih primerih čist nesmiselne, bi blo treba kakšne drugačne kazni uvest, ki bi mele kej več učinka. Preventiva je super, sam na žalost pri ljudeh, ki so mal omejeni, prav nč ne deluje.

Ne boš verjela, vendar tudi kazni ne pomagajo v takih primerih. Poznam precej takih primerov, ko so jim pobrali vozniško, dobili so kazni ki jih ne morejo odplačati, pa se še vseeno vozijo naprej po naših cestah... In kaj so k temu pripomogle kazni? Čisto nič. Danes se ti ljudje vozijo po naših cestah z neizpravnimi razbitinami brez vozniškega dovoljenja in ogrožajo vse ki smo na cestah.

Precej bolje bi bilo če bi pri takšnih ljudeh začeli s pravilno vzgojo že od malega, pri tistih kjer je to zamujeno pa je bolje če bi poskusili s kakšnimi bolj drastičnimi ukrepi. Npr.: Teden dni prostovoljnega dela v centru za rehabilitacijo invalidov kot je recimo Soča ali kaj podobnega....

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
R 26
Stalni uporabnik

Kraj: dolenjska je moja mati

Napisal/-a R 26 Ne dec 26, 2010 11:14 am

Zelo odvisno na kakšnega policaja naletiš....

Jaz sem se vozil na skuterju, pred mano pa še 6 vozil. Ko me je zagledal na razdalji 500m je takoj odhitel po kapo in loparček, čeprav sem vozil po predpisih, veliko počasneje kot vozila pred mano, skuter ni popolnoma nič izstopal. Ko me ustavi je natančno pregledoval serijske št., dimenzije pnevmatik in kar je pač mogel najti. Po domače hotel me je zajebat...

Drugi primer, me ustavi policajka (lušna pa taku :D ) ji izročim dokumente, ki so bili popolnoma uničeni zaradi vode. Ona pa mi le reče, da naj te zadeve hitro uredim, saj lahko v primeru, da me ustavi policaj plačam kazen...

Tretji primer, me ustavi policaj, v avtu edini privezan ob 3. zjutraj, edina stvar, ki je rekel je:"Kaj ostali pa ne poznate pasov?" To je bilo to, vrne dokumente in grem...

Tako da je zelo odvisno na kakšnega policista/policistko naletiš in kako se pogovarajš z njim/njo...

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Ne dec 26, 2010 12:18 pm

Če hočeš da so inkasanti, potem so. Ajde, ne rečem, imaš tudi take policaje, ki uživajo v svoji vlogi in se včasih mogoče celo izživljajo nad drugimi. Imaš pa tudi precej normalnih policajev.

Kot prvo.. Če imaš ti do njega pozitiven odnos, ga bo imel tudi on do tebe v veliki večini primerov. Se spomnim, ko mi je znanec razlagal, kako ga je policaj driblal, kako je bil zatežen, tečen itd, a še sam mi je priznal, da je pred vožnjo pokadil malo "travce". No, ta znanec takrat ni dobil nobene kazni se je pa policaju zdel sumljiv (avtomobil napol razpadel, on zaraščen, da mu komaj vidiš obraz, strgane hlače itd.).

Kaj pa vem, mene če policaj ustavi, j. ga. Če je kontrola, ok. Če pa sem naredil prekršek pa tudi ok, čeprav sem zaj**al.. Kje so oni stali in merili je stvar navodil, ki jih imajo. Sem tudi sam že plačal kazen, pa tudi z opozorilom sem šel skozi. Če je nekje omejitev 50 km/h in sem jaz vozil 60 km/h, sem pač v prekršku. Če me ustavi, pač kaj češ.. Normalno ga pozdraviš, normalno z njim govoriš in to je to. Če boš živčen in napadalen in se boš izgovarjal na nekoga, ki je pred tabo vozil 230 km/h, itak ne boš nič dosegel.

Mene je ustavil enkrat, kjer je bila omejitev 70 km/h. Jaz sem šel okrog 94 km/h, če se ne motim.. Pa je skočil pred mene, loparček ven in to je bilo to. Vedel sem, da sem šel čez omejitev (cesta je bila sicer prazna), ampak to nima veze. Pa reče: "Dober dan, vozniško in prometno prosim..", pa mu dam, pa me vpraša, če vem zakaj me je ustavil.. Pa sem mu rekel: "Ja, predvidevam zato, ker sem šel prehitro..mislim, da celo okrog 100 km/h, čeprav je bila omejitev 70". No..par besed gor dol in sem šel skozi z opozorilom. Če bi pa dobil kazen, bi jo pa dobil. Kaj, a se bom jezil nanj ali nevem koga? Pač bom jezen nase, ker sem budala, da vozim čez omejitve. Nevem zakaj je vedno potrebno odgovornost prelagat na nekoga tretjega, češ zakaj nekdo tretji ni dobil kazni, zakaj stojijo na tem in tem mestu, blablabla. Sami izgovori in izogibanje odgovornosti. Nevem..ampak če nekaj narediš, bodi človek in to sprejmi. Včasih gre npr vojak v vojno in preživi nevem kakšne napade, obstreljevanja,... Potem pa pride domov in mu spodrsne na poti do avta, si polomi vrat in umre. Seveda, da je žalostno, grozno in ironično, ampak tudi majhne napake te lahko stanejo. Enako je z vožnjo..pa najsibodi na prazni AC ali v mestu. Včasih narediš 100x hujše stvari na cesti, pa te ne kaznujejo, drugič boš šel 3km/h čez, pa te pač bojo.

Pa brez skrbi, tudi naši policaji znajo pomagati, ko je potrebno. Mogoče ste imeli nekateri do sedaj slabe izkušnje, ni pa stanje tako zelo slabo.. Seveda pa tudi rožnato ni, da ne bo pomote.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne dec 26, 2010 3:42 pm

Zaj sem se spomnu ene zgodbe izpred kakega mesca...
S punco se peljema iz trgovine z nabasanim avtom....Ustavi naju policaj (mladenič ne dolgo iz šole..). Vse po predpisih pač kontrola. Naju ustavi....dokumente...mu izročim. Me vpraša če je bilo kaj alkohola, mu rečem , da ne in da se odpravljama domov z nakupov. Mladenič pritrdi in reče : aha vidim ja da imate vrečke zadaj...kaj pa oprema je? boste pokazal? Seveda...skočim do prtljažnika kjer imam v torbi spravljeno vse kar rabiš za na pot (odsevni jopič,mali komplet orodja,svetilko,šprej za flikanje gum,trikotnik,prvo pomoč....in na vrhu rotacijsko rumeno luč..). Tako ob pogledu na torbo je namršil obraz in malo začudeno butnil: Rotacijska?! Čemu pa jo rabite? Je to sploh dovoljeno met u avtu?! ...Jaz malo v šoku, da policist mene sprašuje če je to dovoljeno....Mu odgovorim, da imam doma terenca in včasih peljem kaj na prikolici in pač dam luč na streho v opozorilo drugim....je rumene barve kar označuje nevarnost na cesti in mislim, da nisem v prekršku , če je tovor pravilno pripet....pač previdnost....Policaj odvrne: no dobro potem pa srečno vožnjo in izroči dokumente.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov