joztom je napisal/-a:Luči podnevi so brez veze in pripomorejo samo k večji porabi, tako jih tudi nemški zakon obravnava in ne priporoča, ampak zahteva manjšo svetilnost (če že) da se špara. To bolano nasilje pri nas, ki jo je narinil temni zakon, je škodljivo, ker večina avtov nima svetlobnih teles ustrezno projektiranih, tako crkavajo kabli, konektorji, stikala itd. Če nisi pozoren, itak ne vidiš nič, če v slabi vidljivosti sam ne prižgeš luči, ti pa itak zakon ne pomaga. A moramo res samo madžare in hrvatarje kopirat, pa junija opoldne z lučmi voziti.
Joztom, meni pa se zdijo luči podnevi koristna zadeva tudi junija opoldne. Imaš toliko situacij, da pride prav. Npr vozilo s prižganimi lučmi, ki prihaja iz gozdnega predela na odprti del, se bistveno prej opazi, kot tisto brez luči. Najbolj se mi zdijo luči koristne takrat, kadar se vozim popoldan in proti večeru proti soncu in so avtomobili, ki prihajajo nasproti dosti bolj vidni z lučmi kot brez, pa čeprav je zunaj več kot dovolj svetlo.
Glede porabe pa mislim, da je zaradi drugi vzrokov, kot so npr nevzdrževani avtomobili, premalo napolnjene pnevmatike, prazni prtljažniki na strehi itd, dosti višja kot zaradi tistih 150 W kolikor je približna moč luči, da ne govorim o klimi, ki res ni potrebna ves čas, razen seveda poleti in kadar se rosijo šipe in porabi dosti več kot luči.
Poleg tega moraš moraš upoštevati, da ima mnogo ljudi slabši vid, pa še vedno dovolj dober, da jim zdravniki pustijo vozit. Tudi za take je prav, da imamo prižgane luči. Pač samo moje mnenje.
Dosti kolesarim in sem začel zunaj naselja uporabljati rdečo zadnjo luč tudi popoldan, ko se vozim proti soncu, da me vozniki bolje vidijo.
Polo78 je napisal/-a:Vse lepo in prav, da zadnje luči podnevi ob normalni dnevni svetlobi v zakonu niso predpisane. Ampak vseeno tisti avti, ki jim pri dnevnih lučeh zadnje ne gorijo, bi morali imeti obvezno senzor svetlobe za avtomatski vklop le teh v temi oz. zmanjšani vidljivosti. Ker tudi sam vse prevečkrat videvam razne Golfe VI, nove Astre itd. (in njihove telebanske lastnike), kako se v dežju, tunelih ipd. vozijo zadaj brez. In to je NEVARNO!
Se popolnoma strinjam, ker se dogaja, da jih vozniki prižigajo prepozno, če nimajo ravno senzorja za avtomatski vklop.