Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Re: Pešci, kolesarji imajo vedno prednost

Napisal/-a ban Če jan 27, 2011 12:16 pm

Pred leti, ko sem bil na izletu na Dunaju sem bil zelo presenečen kako dunajčani ustavljajo pred prehodom. Že ko greš proti prehodu ti ustavljajo, in to skoraj brez izjeme. Pri nas je to še vedno znanstvena fantastika.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če jan 27, 2011 12:42 pm

Kultura slovenskih voznikov je žal na psu - če ni spoštovanja voznikov do šibkejših udeležencev v prometu, ne moremo pričakovati tega tudi v obratni smeri!

Primer z lanskega jesenskega obiska v ZDA, s sopotniškega sedeža v vanu, ko je voznik, domačin, le malenkostno preveč zapeljal na prehod za pešce (zakalkuliral se je namreč pri zavijanju v desno, pa je moral čakati na prazno cesto z njegove leve strani) - medtem je šel čez prehod kolesar z otrokom, moj voznik odpre svoje okno ter se mu zelo, zelo VLJUDNO opraviči!!! Česa takšnega pod Karavankami ne bi doživel NIKDAR - kvečjemu bi voznik kolesarja še nadrl (priznam, da sem se kar ustrašil najprej, ko je začel odpirati okno, potem pa doživel pravi "kulturni šok" z razsvetljenjem!). Šele tedaj sem začel razmišljati, kako smo doma netolerantni in nekulturni vozniki do kolesarjev / pešcev!
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Pipita Če jan 27, 2011 1:11 pm

Pri teh stvareh ni enostavno kar posploševat. Imamo pešce (teličke), ki skočijo pred avto kot, da ne bi razmišljali...imamo tudi voznike, ki ne bi ustavili pešcu, pa če se svet podre. Imamo pa tudi druge vrste voznikov in pešcev, ki so bolj vešči kulturi v prometu....itd.

Velikokrat vidim take in drugačne situacije. Težko je reči, kdo je bolj nevešč, ampak lahko rečemo, da v Sloveniji obstaja kar dosti voznikov, tako koles, motorjev in avtomobilov, čigar kultura je na psu. Dokler tega vsaj delno ne odpravimo je debata o tem, kdo je večji teliček v prometu brez veze. Imamo pa tudi svetle izjeme, ki pa so izvzeti iz tega. Odkar nisem v prometu le peš in z avtom...sem veliko bolj toleranten do drugih udeležencev kot bi bil sicer. Tako pač je. Ko gledaš promet tudi z druge prespektive je slika precej drugačna. To pomeni, da se s kolesom ne voziš po nasprotni strani steze, da z motorjem ne prehitevaš po desni, da kot pešec raje počakaš, kot pa da te kdo povozi, pa četudi bi bil kriv in nenazadnje ko ti v avtu trobi kak teliček...se raje nasmejiš in greš dalje...brez razburjanj...pa čeprav je težko kot hudič. :DDD

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če jan 27, 2011 2:17 pm

Dejstvo je, da pešec lahko brez težav počaka na prehodu za pešce, voznik ne more kar tako ustavit tono težkega vozila s 50-60km/h, kaj bo dejansko pešec naredil a bo prečkal, čakal nekoga, šel v drugo smer namesto, čez prehod.

Pešci imajo res vedno prednost, toda ne zavedajo se, da voznik ne more ustavit v trenutku.

Jaz nikoli ne prečkam ceste, dokler mi voznik ne ustavi, pa saj nisem samomorilec.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 27, 2011 3:04 pm

tiguan je napisal/-a:Dejstvo je, da pešec lahko brez težav počaka na prehodu za pešce, voznik ne more kar tako ustavit tono težkega vozila s 50-60km/h, kaj bo dejansko pešec naredil a bo prečkal, čakal nekoga, šel v drugo smer namesto, čez prehod.

Pešci imajo res vedno prednost, toda ne zavedajo se, da voznik ne more ustavit v trenutku.

Jaz nikoli ne prečkam ceste, dokler mi voznik ne ustavi, pa saj nisem samomorilec.

Ampak stalno "mantranje", da imajo pešci kao prednost zaradi neke "namišljene šibkosti"** dela pešcem še največ škode, ker počasi se tistim, ki so samo pešci in nikoli šoferji v podzavest zakorenini miselnost, da lahko naredi kar koli bodo itak drugi reševali situacijo. To ni v redu saj se izzovejo nepotrebne kritične situacije - pešec je na pločniku zelo varen na cesti pa ne in če bo prehod preko ceste bil smatran kot nevarno dejanje in vzbujal določeno mero strahu bomo imeli zelo visok nivo varnosti zagotovljen. V kolikor pa bo prevladal občutek ravnodušnosti in pišmevuhovstva pa se bo trend prevesil v nasprotno smer.

**namišljena šibkost: pešec je od ostalih udeležencev v prometu šibkejši samo v enem in sicer to, da nima okoli sebe oklepa oziroma zaščite. Vse ostale stvari pa so prednosti in to velike. Veliko hitreje lahko zaustavi svojo maso (praktično takoj), spremeni smer v trenutku (tudi za 180 stopinj), v trenutku tudi doseže svojo "potovalno hitrost", ima odličen pregled nad dogajanjem okoli sebe, če seveda kot bu**** ne gleda direkt v tla Zaseda izredno malo prostora in zaradi nizke hitrosti gibanja ima vedno dovolj opcij za izogib nevarnim situacijam, poleg tega ima večina pešcev tudi nitro overboost funkcijo, ki vsaj za nekaj sekund lahko pospešijo hitrost do 3x ali celo 4x. Vse naštete prednosti v bistvu pešca spravlja v močnejši položaj udeleženca v prometu, če je seveda glava na pravem mestu in da jemlje gibanje v prometu kot resno dejanje in ne šalo. ;)

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Pipita Če jan 27, 2011 3:09 pm

To je že res. Tudi sam vedno počakam, da se avto ustavi...ampak roko na srce...več kot 70% voznikov raje pelje naprej kot pa da bi ustavil. Pa ne zato, ker je težko ustavit 1,5 tone težko vozilo iz 50-60km/h, temveč zato ker imamo Slovenci kulturo na psu. Pač....lažje je peljati naprej, kot pa nekomu ustavit. Kultura pa se pokaže tudi pri menjavanju pasov (raje bi kdo pospešil, samo da te ne bo spustil), pa pri vklučevanju v primeru "zadrga" (bog ne daj koga spustit predse...se vozilu pred seboj čim bolj nalepit na rit, da ne bo mogel kdo vmes zapeljat...pa čeprav ima smerokaz)...pa še kaj bi se našlo.

Tako kot sem rekel. Eni so pač kekci...drugi pač ne. Samo kaj ko je teh kekcev več kot tistih drugih. Taki smo pač Slovenci. V povprečju seveda.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če jan 27, 2011 3:14 pm

tiguan je napisal/-a: voznik ne more kar tako ustavit tono težkega vozila s 50-60km/h

da voznik ne more ustavit v trenutku.

....

Ali imaš ti bremze kot Kremenčkovi pa da moraš dati noge na tla?

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Če jan 27, 2011 4:28 pm

Pri hitrosti 50 kmh imaš zavrono pot od 10-20 metrov, odvisno a si zbran na cesto, ali pa se dedek, ki ima 4 sekundne reflekse (suha cesta). Tako da to ni noben argument. Drugo je, če ti res skoči pred avto, ampak tak se najde (vsaj meni, ki se stalno vozim po Lj, enkrat na mesec..).

Sicer pa nikoli ne počakam, da se avto ustavi oz začne ustavljat. Ker potem bi lahko celo mladost prečakal na prehodih (od vedno hodil peš in se z busi vozil..). Pač, počakaš, da je avto tako oddaljen, da bo lahko varno ustavil tudi če ima 4 sekundne dedijevske reflekse, vmes "komuniciraš" s pogledom, gledaš njega v oči in vidiš, ali te je opazil, sprva narediš le korak na cesto, ko pa vidiš, da te je opazil in začenja ustavljat pa greš. (mislim, da se vse to odvije v cca sekundi in pol). Tako nekako mislim, da je tudi ustaljena praksa vseh, ki so malo večkrat pešči. Še posebaj na malo bolj prometnih cestah, brez tega skorajda ne prideš čez (naprimer v Ljubljani, ko prideš iz ruskega carja in greš čez most čez savo, takoj z mosta je prehod (sedaj sicer semaforji naprej), ampak včasih ko ni bilo semaforjev, smo tisti, ki smo prišli iz 6ke in štopali v Gameljne, morali dostikrat bolj radikalne metode ubirat, da je kdo celo ustavil. Na začetku, ko še nisem bil tako pogumen in sem res čakal na prijaznega voznika, ki se bo ustavil, sem čakal tudi do 5 minut (potem pa se je na srečo toliko spraznila cesta, da sem lahko šel čez), seveda govorimo o bolj prometnih časih, od treh naprej. To se mi je zgodilo v enem tednu 2×, potem pa sem preprosto začenjal zgoraj opisano taktiko.

Tebi sonček pa predlagam, da se en teden vsak dan zapelješ za 5 ur v kakšno večje slovensko mesto in avto parkiraš, potem pa se sprehajaš po celem mestu in čimvečkrat prečkaš ceste. Mislim, da se boš navadil prečkati ceste in pa tudi logike, ki jo imajo pešci pri prečkanju ceste in boš tako lahko razumel, zakaj ni uzakonjeno, da pešec nima prednosti oz. se mu ustavi, kadar se ti da ;)

lp
Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Če jan 27, 2011 4:44 pm

zapeljite se na Dalmatinovo ulico v smeri Miklošičeve v LJ-Centru okoli 8 ure zjutraj,pa boste vidl kako človečki prečkajo cesto,pa to biu prehod ali pa ne ;) :jao:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 27, 2011 5:34 pm

Pipita je napisal/-a:To je že res. Tudi sam vedno počakam, da se avto ustavi...ampak roko na srce...več kot 70% voznikov raje pelje naprej kot pa da bi ustavil. Pa ne zato, ker je težko ustavit 1,5 tone težko vozilo iz 50-60km/h, temveč zato ker imamo Slovenci kulturo na psu. Pač....lažje je peljati naprej, kot pa nekomu ustavit. Kultura pa se pokaže tudi pri menjavanju pasov (raje bi kdo pospešil, samo da te ne bo spustil), pa pri vklučevanju v primeru "zadrga" (bog ne daj koga spustit predse...se vozilu pred seboj čim bolj nalepit na rit, da ne bo mogel kdo vmes zapeljat...pa čeprav ima smerokaz)...pa še kaj bi se našlo.

Tako kot sem rekel. Eni so pač kekci...drugi pač ne. Samo kaj ko je teh kekcev več kot tistih drugih. Taki smo pač Slovenci. V povprečju seveda.

Glej sej ni panike... če je 70% takih, ki ti ne ustavi to pomeni, da ti jih v povprečju sedem ne ustavi, osmi ti pa bo. Pri premikanju vozil s 35km/h to pomeni da skupaj z varnostno razdaljo teh sedem vozil gre mimo v manj cca sedmih sekundah. Če človek ne more počakati 10 sekund potem je z njim res nekaj hudo narobe.

Pa če ostanem pri matematiki: Da s peščevo hitrostjo 5km/h le ta rabi za prečkanje 4m širokega pasu skoraj tri sekunde, kar pomeni, da z ustavljanjem in speljevanjem to zabremza avtomobile za vsaj 4-5 sekund. To pomeni, da je minimalno 4-5 avtomobilov moralo počakati. Tudi, če je v vsakem avtu samo en človek pomeni, da jih mora 4-5 čakati zaradi enega človeka. Ne vem zakaj bi manjšina (eden) imala prednost pred večino (4-5), da o ekoloških momentih zaviranja in speljevanja sploh ne bi govoril.

Ne me narobe razumet - ne sovražim pešce, če sem v avtu in jim tudi ustavim, če je kolona avtomobilov za menoj dolga in vem, da v doglednem času pešec ne bo prišel čez cesto. Ne ustavljam pa, če sem sam ali pa je za mano samo eno mogoče dve vozili, ker s tem ne naredim nič koristnega za pešca (prihranim mu mogoče 3-4 sekunde) sem pa vseeno maksimalno previden, če bi pešec vseeno poskušal na silo uveljavljati svoj prav.

Moram pa reči, da zadnje čase že dolgo nisem srečal kakega neuravnovešenca, ki rade volje prepusti svoje življenje v roke osebi, ki jo sploh ne pozna (meni ali pa komu drugemu) in zakorači herojsko na cestišče v upanju, da vsi vse vidimo in da imamo možnost pravočasno ustavit. Če pa se postavim v vlogo pešca in ko mi kdo ustavi se vedno zahvalim tako, da ga pogledam v oči in pokimam z glavo ali dvignem roko v zahvalo in hitro prečkam cestišče, da vozniku ni potrebno predolgo čakati.

Neverjetno kako take prijazne geste pozitivno delujejo na odnose v prometu in če bi se vsi pešci namesto, da bi se pizdili, nergali in se nato v slogu zajebancije vlekli čez cestišče bi bila kultura v prometu še na velik višjem nivoju. Ne more in ne sme se pričakovati, da je treba vedno in povsod spametovati samo voznike saj lahko največ za dvig kulture in nivo v prometu dvigne vsak, ki se znajde v prometu v vlogi pešca. Poskusite - zadeva deluje in če se bo vsak zahvalil tistemu, ki ustavi z neko pozitivno gesto bo čedalje več voznikov to jemalo kot pozitiven signal in vse več jih bo tudi ustavilo.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jan 27, 2011 6:06 pm

Problem je tudi, ker je premalo pešcev (veščih) voznikov, ki zato dokler upočasnjuješ in se skoraj ustaviš, še vedno debelo gledajo a bi šli čez al ne! Raje vidim, da mi gre kdo odločno na prehod in moram nekoliko bolj pribremzat, kot da že praktično stojim in še vedno čaka na pločniku.

Ne ustavim, če pešec ne stopi na prehod, za mano in v nasprotno smer pa ni nobenega avta in sem hitro mimo njega. Seveda, če se gre za takšen primer, da bi on zaradi mojega bremzanja šel le nekaj sekund prej čez, sam bi pa porabil kar nekaj energije in časa, da ga spustim in potem spet speljem. Tudi če sem pešec v takšnem primeru, se odmaknem od pločnika in počakam, da gre avto mimo, potem pa čez. Takšno ravnanje se mi zdi najbolj racionalno za oba.

P.S.: Pravilen naslov teme bi bil "Pešci in kolesarji...", ker ta deluje, kot da pešce nagovarjaš, da imajo kolesarji vedno prednost (pred njimi)! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
corrado92
Novinec

Kraj: trzin

Napisal/-a corrado92 Če jan 27, 2011 6:18 pm

čim glasnejši auspuh pa tudi pešci ratajo pozorni :lol:

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Če jan 27, 2011 6:22 pm

Jezimo se, kadar smo vozniki in jezimo se, kadar smo pešci. Vsi pa ponavljamo točno tiste napake, ki jih sicer vidmo pri drugih. Stvar je v tem, da ko si pešec pač nisi z glavo toliko tam, kjer hodiš ampak si povsod drugje, ker ponavadi si to na kakšnih opravkih in brziš skozi mesto (če izključimo brezbrižne sprehode).

Problem s pešci v naši zakonodaji je osveščenost (sicer to je problem nas ljudi čisto povsod, ne samo v prometu), namreč pešec lahko črno oblečen ob polnoči leži na sredini ceste, ampak če ga boš povozil, boš kriv ti, ker si vozil neprilagojeno in nisi predvideval...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če jan 27, 2011 6:27 pm

Kera dobra tema ko nekateri vztrajno zagovarjajo in iščejo razloge za kršenje predpisov Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če jan 27, 2011 7:28 pm

To še tak ni nič. Meni se je že vsaj 4 krat v MB zgodilo da sem z avtom čakal pred rdečo, pešec pa na pločniku pred svojo zeleno. Nato pa jaz speljem pri zeleni, pešak pa seveda na cesto pri rdeči. :huh: Po nekajsekundnem trobljenju so se menda končno zbudili in skoncentrirali na svet okoli sebe.
Če pa se že res ne moreš izogniti trčenju s takšno kamikazo, pa je včasih res bolje da jih povoziš do smrti kot pa s poškodbami. Se vsaj kakšni dolgotrajni odškodnini izogneš. :roll:
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 27, 2011 11:53 pm

C4V4L13R je napisal/-a:Problem s pešci v naši zakonodaji je osveščenost (sicer to je problem nas ljudi čisto povsod, ne samo v prometu), namreč pešec lahko črno oblečen ob polnoči leži na sredini ceste, ampak če ga boš povozil, boš kriv ti, ker si vozil neprilagojeno in nisi predvideval...

Verjemi, da ni čisto tako... Če pešec ni bil primerno oblečen v svetla odsevna oblačila in s kresničko bo zelo hitro deljena krivda. Zato tudi toliko opozarjanja po medijih naj ljudje nosijo odsevnike, ker črno oblečenega se res težko opazi, še posebej, če te ravno takrat osvetli še nasproti vozeči.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 27, 2011 11:56 pm

corrado92 je napisal/-a:čim glasnejši auspuh pa tudi pešci ratajo pozorni :lol:

Sej vem, da se hecaš sam imaš kr dobr point... glasnejši avto je za zasanjane pešce bolj varen kot neka tiha limuzina, da ne govorim o prihodnjosti in električnih avtomobilih. :?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe jan 28, 2011 12:35 am

BBoss je napisal/-a:... da ne govorim o prihodnjosti in električnih avtomobilih. :?

Saj se že dogovarjajo, kako bodo glede tega el. avti opremljeni (morda z zvokom Maseratija? :D ).

Glede deljene krivde - če je tako kot v gornjem primeru (vse črno oz temno), ne bi smelo bit deljene krivde (če si vozil po omejitvah)

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Pe jan 28, 2011 8:12 am

tiguan je napisal/-a:Dejstvo je, da pešec lahko brez težav počaka na prehodu za pešce, voznik ne more kar tako ustavit tono težkega vozila s 50-60km/h, kaj bo dejansko pešec naredil a bo prečkal, čakal nekoga, šel v drugo smer namesto, čez prehod.

V čem je problem, da ne moreš ustavit? A pade pešec kar naenkrat z neba pred prehod?
A ne vidiš pravočasno prehoda za pešce? A imaš mogoče slabe gume?.....

So res mogoče kakšni primeri, ko te lahjo pešec preseneti, ampak večinoma pa če dobro opazuješ oko0lico in si zbran, ne bi smel bit problem ustavit.

Uporabniški avatar
cky2k
Uporabnik

Kraj: Prevalje(Koroška)

Napisal/-a cky2k Pe jan 28, 2011 8:42 am

rade volje obstojim vsakemu pešcu ki čaka na prehodu,moti me pa to ko zapade veliko snega ceste so obupne folk pa skoči na cesto kot tele misleč saj un k prpelje se bo ustavo.Pol ko pa pride do nesreče je pa jok in stok po časopisih,radio al tv da je nekdo koga zbil z avtom :roll:
VW golf IV
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov