Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Potek prednostne ceste

Napisal/-a sonic Sr feb 23, 2011 2:51 pm

esem je napisal/-a:Smernik moraš dat vedno, ko spreminjaš vozni pas (oz že prej to spreminjanje nakažeš s smernikom), kar velja enako tudi, če zaviješ na stransko cesto!
Za noben drug primer smernik ni zapovedan (drugo so vse 4 utripalke, a o tem tu ne govorimo). To hkrati pomeni tudi, da ga ne daš nikoli, dokler voziš po svojem pasu, kar pomeni, da ga v primeru iz prvega posta ne daš.

Celo - enako ga ne bi bilo potrebno dati, če bi (tvoja) prednostna cesta zavijala levo (glej priponko), en odcep pa bi šel naravnost (tam bi nekdo nasproti sicer čakal, a ker si na prednostni, imaš, dokler voziš po prednostni in ne zavijaš stran (s tega prednostnega pasu) oz na nek drug pas, ne glede na smernik vedno prednost) ali/in desno.
Toliko, da se ve - da ne bi kdo pričakoval smernika in ker ga ne bi bilo (še enkrat - ni zapovedan!!), bi zapeljal - seveda direkt - v vozilo na prednostni cesti!

Seveda se bodo našli nejeverni Tomaži (in Klobase), ki bodo hoteli dokaz. Po pregledu ZVCP-ja jim tega eksplicitno ne morem ponudit, razen kot "negativno definicijo" - v smislu "ker ni zapovedano nikjer, ni potrebno oz obvezno". Morda bo komu pomagala tudi kmečka pamet ali zdrava logika ali npr tak razmislek - Kolikšen mora bit kot in radius ovinka prednostne ceste, da bi bil potreben (zapovedan) smernik in kakšna mora bit stranska cesta, pod kakšnim kotom (največ in najmanj), kako kategorizirana, koliko prometna itd itd. Tega se z zakonom enostavno ne da uredit.
Očitno so se nekaterim varnostnim dilemam in pretiranemu normativizmu zakonodajalci elegantno izognili s splošno prednostjo vozil na prednostni cesti - ne glede na ovinek, pa čeprav je v njem hkrati križišče. Drugega storiti tudi niso mogli. Lahko pa bi napisali kako "neobvezno" priporočilo (v smislu predzadnjega stavka).

Je pa seveda zelo zaželjeno in močno korektno do drugih, da s smernikom vedno in natančno (!!) (nakažeš svoje namere - bo bolj varno, promet bo potekal hitreje in jeze na cesti bo manj.
In ne se preveč zanašat na tuje smernike - morda je pozabljen od prej, morda je bil nehote vključen v nepravem trenutku itd - raje naj bo to samo opozorilo/priprava na štart, še posebno, če ni očitnega zaviranja tistega, ki (nevede oz nehote) daje smernik.

Čaki čaki. Tole je treba pa razčistit.
Meni se zdi, da moraš absolutno dati smernik, če zaviješ, tudi če nadaljuješ po prednostni cesti.

Vzemimo obliko križišča, kot jo nakazuje znak na zgoraj prilepljeni sliki, ter dodelimo logične smeri neba - sever, jug, vzhod zahod.
Sedaj pa recimo: avto A vozi po prednostni cesti od juga proti severu. Če hoče nadaljevati po prednostni, mora zaviti v levo (v smer zahoda), zato mora dati smernik. Če ga ne da, se smatra da namerava peljati naravnost, naprej proti severu, torej bo z glavne ceste zapeljal na zgornjo neprednostno cesto.
Avto B, ki je pripeljal po zgornji neprednostni iz smeri severa, tako lahko ob odsotnosti smernika na avtu A, logično sklepa da bo avto A šel naravnost, mimo avta B, torej lahko avto B zapelje na prednostno cesto (ni važno ali naravnost proti jugu ali desno proti zahodu), ker ne bo sekal poti naravnost vozečemu avtu A....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr feb 23, 2011 3:13 pm

Pero je napisal/-a:http://www.uradni-list.si/1/content?id=86881

Vključevanje v promet, sprememba smeri in premiki z vozilom

27. člen

(1) Preden zapelje na drug prometni pas in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje, premikom vozila ali vključevanjem v promet, se mora voznik prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje in svojo namero pravočasno in nedvoumno nakazati s smerno utripalko.

(2) Voznik vozila, ki nima smernih utripalk, nakaže namero iz prejšnjega odstavka z vodoravno odročeno roko.

(3) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(OP: ko zavijaš na desno, spreminjaš smer vožnje)

Za zdaj samo to - po mnenju nekaterih si to lahko razlagamo edino tako, da torej tudi pred vsakim ovinkom, ne glede, a je križišče ali sploh ne, vedno nakažemo spremembo smeri s smernikom. Očitno temu ni tako, ne glede na križišče. In še vedno niso določeni koti, radius, status stranske ceste itd. Ostajam pri prvi izjavi - dokler si na svojem prednostnem pasu, voziš in uradno ne daješ smernikov, je pa dobro in pametno, da vseeno jih.

Tako pravi zakon, ki je seveda, kot običajno, pomanjkljiv. Recimo - v mojem primeru, ko gre prednostna na levo, moraš dat levi smernik tudi, ko greš naravnost in torej ostalim ni jasno, a boš zavil povsem levo ali šel naravnost (oboje s prednostne na stransko).

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Sr feb 23, 2011 5:26 pm

Klobasa je napisal/-a:
el_diablo je napisal/-a:in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje

potemtakem ga je potrebno dat. kljub temu da si na prednostni,spreminjaš smer vožnje,saj zavijaš.
:bere

No, lepo da se nekdo strinja z mano :D

Ravno tako tolmačenje mi je povsem bedasto.
Pa saj jaz ne spreminjam nobene smeri vožnje, ostajam še zmeraj na isti glavni cesti, ovinek pa pač moram speljati, če je že, in če hočem priti na določen kraj.
Tukaj vidim da esem zastopi ta znak ravno tako kot jaz
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Sr feb 23, 2011 5:35 pm

lancia hf je napisal/-a:
Klobasa je napisal/-a:

potemtakem ga je potrebno dat. kljub temu da si na prednostni,spreminjaš smer vožnje,saj zavijaš.

Pa saj jaz ne spreminjam nobene smeri vožnje, ostajam še zmeraj na isti glavni cesti, ovinek pa pač moram speljati, če je že, in če hočem priti na določen kraj.

Vaju razumem 100%.
Bom poslal inštruktorju mail s točno tem znakom in bomo videli kaj bo rekel. bom sem prilepil odgovor.
Ok?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr feb 23, 2011 6:12 pm

Jaz dam vedno smernik, tudi če sem na prednostni cesti in nadaljujem vožnjo po njej.
Škodit ne more, koristi pa marsikdaj, da ni potem raznih nesporazumov z drugimi udeleženci v prometu ;)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr feb 23, 2011 6:15 pm

Kaj so to smerniki? A to majo vsi avti?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr feb 23, 2011 11:38 pm

Se strinjam s tistimi ki pravijo da je smerokaz treba dati.
Saj je tudi logično - kako pa bi drugače razločil med tistim ki zavija desno in tistim ki hoče naravnost? In tisti ki so na njegovi levi (stranski) in želijo zavijat levo (spet na stransko) bi brezveze čakali ker bi mislili da gre naravnost.
Gre se torej tudi za pretočnost in to bi nekateri naši inštruktorji že morali vedeti če se že grejo tak poklic.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če feb 24, 2011 12:00 am

Če govoriš o prvem primeru in ne o mojem - (levi) smernik je obvezen, a samo za tiste, ki gredo naravnost ali levo, saj oboji spreminjajo vozni pas. Tisti, ki gre na desno po prednostni, seveda ni obvezen dat smernika, je pa zaželjeno. Tako jih tudi ločiš (kdor ne daje smernika, pelje normalno naprej po prednostni, pa čeprav je desni ovinek, kdor ga daje (levega), zavija (lahko tudi naravnost :mrgreen: ) z glavne na eno od stranskih), ne moreš pa ločit, ali gre naravnost ali pravokotno levo (oboje na stransko), saj mora v obeh primerih imet levi smernik.

Naj nekdo, ki mu je samoumevno, da je v prvem primeru desni smernik obvezen, pove še, koliko stopinj in kakšen radius mora imet ovinek, da je smernik še obvezen in koliko, da ni več ter kdo to določa.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če feb 24, 2011 1:01 am

Ne vem no od kod to jemlješ, ampak meni se zdi precej narobe. Saj konec koncev še vedno gre le za klasično križišče z enopasovnimi priključki, kotom 90° med njimi in prav takšno spremembo smeri, kategoriziranimi cestami... Enostavno mi ne pije vode da ne bi moral dati smerokaza. :?

Sem ravno poslal vprašanje tudi na Prometno svetovalnico in da vidimo kaj bodo rekli...
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če feb 24, 2011 1:28 am

lancia hf je napisal/-a:Če po pravici povem, ga v večini takih križišč tudi jaz ne dam, ker čene bi ga moral dajati na vseh ovinkih, kjer se priklopi stranska cesta, ki ima prometni znak, prav zato je to men povsem nelogično.

Esem: narobno tolmačenje....

......glih tale znak ti narekuje, da se smernik vklopi, znak za ovinek je trikotni, se pravi znak za opozorilo....in ovinek je ovinek, križišče, pa križišče- dva pojma
čeprav pelješ po prednostni cesti, ko zavijaš desno, daš smernik, da tisti, ki zavija levo(tudi po prednostni cesti, da pač levega) ne čaka tebe, ker če voziš naravnost, ne daš smernika, moraš onega drugega, ki zavija levo počakat........ne vem, kako bi se izrazil, ampak zadeva je dokaj preprosta in logična_vsaj meni, pa takega znaka pred tridesetimi leti, ko sem delal izpit ni bilo....

speedfreak je napisal/-a:Kaj so to smerniki? A to majo vsi avti?

to je pa problem vesoljne slovenije; ko se avti naročujejo, bi lahko za nas komt brez smerokazov naredili voze_pa še prišparali bi....

se pravi_za 90% "voznikov/voznic" je ta famozni žmigavc španska vas, sicer pa od teh 90% se jih 85% sploh ne zaveda, da so križišče prevozili, z mislimi so kdo ve kje, samo za volanom ne.....

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Če feb 24, 2011 2:09 am

sebaveh je napisal/-a:Sem ravno poslal vprašanje tudi na Prometno svetovalnico in da vidimo kaj bodo rekli...

Pa postavi jim natančno vprašanje, se pravi - je po zakonu obvezen smernik (in kje to piše) ali samo po logičnih pravilih varne vožnje.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če feb 24, 2011 8:09 am

esem je napisal/-a:
sebaveh je napisal/-a:Sem ravno poslal vprašanje tudi na Prometno svetovalnico in da vidimo kaj bodo rekli...

Pa postavi jim natančno vprašanje, se pravi - je po zakonu obvezen smernik (in kje to piše) ali samo po logičnih pravilih varne vožnje.

V zakonu piše ob vsaki spremembi smeri vožnje!

Če pa ti zastopiš da moraš dajati tudi na ovinkih, pa komot lahko zaradi mene.

Dal sem ti link od zakona, tam piše.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če feb 24, 2011 10:16 am

O p**zda.... pa kje to jaz živim... med BEBOTI, ki očitno ne ločijo med OVINKOM na cesti, in KRIŽIŠČEM... in to celo javno ponosno zapišejo, pa to svet ni vidu no...

Resno, vsem ki glede tega ste pristaši 'teorije ovinka' - dajte raje vrniti izpit pa hodite peš, ker očitno nimate ne vozniškega/prometnega znanja, pa tudi ne ščepca logike oz. zdrave pameti, da bi se vas smelo spustiti za volan in na javne ceste. To je preresna in prenevarna zadeva, da bi se z njo ukvarjale opice in osli.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
aygo
Novinec

Kraj: slovenija

Napisal/-a aygo Če feb 24, 2011 10:31 am

Že 30 let nazaj so nas učili, da je potrebno prižgati smernik, če zavijaš levo ali desno po prednostni cesti.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če feb 24, 2011 11:27 am

Očitno gre za križišče, ker so sploh postavili znak, na ravni ali zaviti cesti s stranskimi dovozi teh znakov ne srečamo in ne rabimo. V križišču pa je kljub 100x prednosti zdravo nakazati, kaj počneš. Primer ti je križišče po prvem izvozu na Gorenjki iz Ljubljane (AC-Šmartno-Gameljne). Kar poglej si ga ob priliki in se zamisli. Pa ne šele potem, ko se kadi iz prve haube in je tvoja luč v jarku. Pa si imel 100% prednost.

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Če feb 24, 2011 12:05 pm

Tocno tako, ta znak prednostne ceste je postavljen tam, kjer bi si voznik lahko po svoje tolmacil, da je on na prednostni cesti. Tam kjer so samo ovinki in kjer je nedvoumno (ponavadi) teh tabel ni. Te table ponavadi predstavljajo neko vrsto krizisca oz sticisce vecih cest in je tam z namenom manj nesrec saj naredi situacijo ki je dvoumna, nedvoumno
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Če feb 24, 2011 3:04 pm

lancia hf je napisal/-a:
Klobasa je napisal/-a:

Mogoče ne bi bilo slabo ločit ovinka od križišča. A ne?

geronimo
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo Če feb 24, 2011 3:18 pm

sonic je napisal/-a:
O p**zda.... pa kje to jaz živim... med BEBOTI, ki očitno ne ločijo med OVINKOM na cesti, in KRIŽIŠČEM... in to celo javno ponosno zapišejo, pa to svet ni vidu no...

Resno, vsem ki glede tega ste pristaši 'teorije ovinka' - dajte raje vrniti izpit pa hodite peš, ker očitno nimate ne vozniškega/prometnega znanja, pa tudi ne ščepca logike oz. zdrave pameti, da bi se vas smelo spustiti za volan in na javne ceste. To je preresna in prenevarna zadeva, da bi se z njo ukvarjale opice in osli.

Malo ostre besede, pa nimajo nobene osnove v zakonu. Zame je pravilno, da če pelješ po prednostni cesti, ki zavija, ni nobene zakonske potrebe, da vklopiš smerokaz. Seveda je to v določenih primeri zaželeno, ne moreš pa trditi da je obvezno. Kakorkoli že je uradna razlaga tega, na cesti bodo vedno vozniki, ki si bojo to razlagali to tako in drugače, zato če se kdo pelje kdo po prednostni cesti in nima smerokaza, vedno predvidevam da bo pot nadaljeval po njej. In če ti v tem ne vidiš logike, bi se povprašal o tvoji pameti.

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Če feb 24, 2011 3:40 pm

lejte najbol simpl kakor vam clovek lahko poenostavi. Meni je tast policist(sedaj kriminalist bil pa je precej casa prometni) rekel. Ce je tabla s prednostno cesto potem se uporablja smerokaz ce je ni se ne.
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če feb 24, 2011 3:46 pm

geronimo je napisal/-a: zato če se kdo pelje kdo po prednostni cesti in nima smerokaza, vedno predvidevam da bo pot nadaljeval po njej. In če ti v tem ne vidiš logike, bi se povprašal o tvoji pameti.
Jao... če kdo pelje v KRIŽIŠČE, se smatra da bo peljal naravnost, če bo zavil pa mora ustrezno vklopiti smernik, tudi če 'le nadaljuje po prednostni' - kako hudiča pa naj sicer drugi vedo, v katero smer namerava peljati V KRIŽIŠČU.

Ko tole berem, mi je pa jasno zakaj je pri nas toliko nesreč - sicer že skoraj klišejska izjava "narod ne zna vozit" očitno velja povsem dobesedno.

Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov