ban je napisal/-a:f.taunus je napisal/-a:Dejstvo je, da petrol hoče predvsem "prodat" čim več plačilnih kartic. Pa tak malo razmišljam, v čem je sploh smisel še ene plastične plačilne kartice v denarnici? Jaz imam običajno Maestro kartico, s katero lahko fizično kupujem povsod po Sloveniji (ja, tudi na petrolu!), ter Mastercard za internetne nakupe in nakupe v tujini.
Vidi kdo kakšno prednost petrol plačilne kartice, katere letna članarina je 8€ + stroški mesečnega vodenja, plačuješ pa lahko samo na petrolu?
Točke pa sem koristil pri pranju vozila in zavarovanju.
Sej to kar ma petrol ni plačična kartica, to je kartica tako kot jo ima tuš ali sedaj špar, na katero samo zbiraš točke (1€=1 točka) in potem lahko malo cenjše kupiš kakšen izdelek iz njihovega kataloga.
Off: V tujini, mislim da samo v EU, lahko z maestro kartico plačuješ tudi v navadnih trgovinah, brez kakršne koli provizije, tako kot tukaj doma pri nas. Ne rabiš nujno mastrcarda ipd. kartic
Če še ni, bo pa slej kot prej postala, prav tako kot ima Mercator svojo pika kartico (ena je za zbiranje pik, lahko pa ej tudi plačilna). Vzrok? Povsem preprost. Trgovci, ki imajo velik promet (trgovske verige...) plačujejo ogromne vsote provizij ponudnikom elektronskega plačilnega prometa (master, maestro, BA, Amex...). Provizije znašajo do 5% vrednosti prodaje. Ko sešteješ vse skupaj na letni ravni boli glava. Verjamem, da Petrol plačuje manjše provizije, sicer bi lahko gorivo plačevali le z gotovino, vseeno pa je ti stroški pojejo lep kos marže. Logični korak je uvedba svoje plačilne kartice, ki je istočasno kartica zvestobe. Zmanjšajo se stroški brezgotovinskega poslovanja, saj so realni stroški precej manjši od provizij obstoječim ponudnikom, začetno investicijo v sistem razporediš na več let. Da je začetna investicija manjša, del tega stroška preneseš na dobavitelje (posebni akcijski nabavni pogoji) za produkte v paketu zvestobe.
K temu dodaš še dobro poznavanje kupcev, ki ga tak sistem omogoča. Saj veš da Janez v petek zvečer na poti k Micki kupi še buteljo poceni vina in paket kondomov, medtem ko Jožica vsak ponedeljek ob 5h popoldan poleg goriva kupi še čokolado, saj jo je naporen ponedeljek povsem izčrpal...
Mercator, je zadevo že pripeljal do te točke, samo vprašanje časa kdaj bodo zadevo podobno oblikovali še v Petrolu, Sparu.... Morda še kje drugje. Glede Petrola sem sicer skeptičen, saj glede na njihov prodajni asortiman ponujajo ogromno število točk, ki jih je skoraj nemogoče izkoristiti. Nekako si ne predstavljam, da bi na bencinskem servisu za vnovčene točke kupoval ceneje pralne stroje, oblačila, športno opremo in podobno (sodeč po dosedanjem katalogu). Ostalih drobnarij, ki jih ponujajo (žarnice, motorno olje, vitreksi, čokolade, sendviči...) pa enostavno ne potrebujem toliko kot jih je možno kupiti na točke. Če k temu dodamo še nekaj % višje cene kot v supermarketu, pa niti ne vidim nobene koristi od takega popusta. Za tiste 3x letno ko pod nujno rabim six pack ali kako drugo malenkost ostale trgovine pa ne delajo več, pa mi je vseeno za EUR ali DVA kolikor je dražje na bencinskem servisu.
LP Tristan01