Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: AC - OMEJITVE HITROSTI (EUROPA)

Napisal/-a ~toMmy~ Če mar 10, 2011 11:54 pm

odprti clio je napisal/-a:
joztom je napisal/-a:Jalova debata. Ponižni slovenčki, z malo začetnico, ste voljni plačati dunajski zrezek brez pribora in ga smete samo pojesti do 130 na uro, kupili ste avto, pa po polačilu vseh dajatev ne rabite več kot tretjo do konca, pa še kar hvalite kretenske xlendre in kao primerne omejitve. Zakaj potem srečujem Cayene, pa S500, pa razne RS izvedbe pa Integrale, pa STI frizure, pa take bolane bahavčke, ki so vsi kastrirani in zaplombirani? A sploh kdo še zna priti do Trsta v 55 minutah po stari cesti. Avtoceste smo plačali projekte za 130, vse omejitve so nasilne in potrebujejo gradbeno dovoljenje za omejen čas. Tako pa vsak vosu postavlja na AC znake 80 itd.

Pa kaj, ti nimaš otrok? Zmrazi me že sam, ko vem da je tamala v avtu tm na AC brez mene. Ko gledam vsakodnevno kaj se dogaja, mislm adijo pamet. Radar na 300 m pa omejitve na 80 km/h. Ko se bo pa folk nauču razvrščat, zapelat v pravo smer na AC in prehitevat, ter obenem še dojel, da cesta ni narejana zanj in njegovo velikoustenje, da je premagal X razdaljo v x-y minutah...

Sej sm tud sam govoru oz. razmišlju v kolektivni zavesti; pa Kresalova, pa multanove, pa provide, pa stacionarci - nč ni za varnost, polnjenje državnega proračuna... Mislim, adijo pamet, folk se pritožuje, ker dvigujejo kazni za prekrške - češ, ne bo se spremenil nč v varnosti. A se kdo mogoče vpraša, da je ravno v tem problem? A kdo koga sil pelat čez omejitev? Mislm, človk dobi občutek da je to neka tiha obveza... Kaj pa, če bi izrazu nepokorščino z upoštevanjem CPP? Enostavno jim ne daš centa iz žepa...

Kaj se pa spremeni za varnost, če kaznujejo za banalne prekrške na najbolj nenevarnih mestih? A te bo kdo ubil, če bo pregledni ravnini prekoračil hitrost za 15 km/h al pa če bo čez cestninsko zapeljal 60 namesto 40 km/h? Koliko kazni pa dajo za nepravilno razvrščanje, za neuporabo žmigavca, nepravilno vključevanje na AC, neupoštevanje varnostne razdalje, izsiljevanje prednosti, zaslepljevanje z meglenkami, telefoniranje med vožnjo (po levem pasu AC) itd.? Takšne neumnosti doživljam večinoma od počasnih in kaj potem pomenijo vsi radarji? Mislim tukaj pišeš, kot da je debilnost voznika sorazmerna z njegovo hitrostjo. :roll: Že leta bi radi z omejitvami oz. povečanje kazni povečali varnost, za nekatere dosti bolj hude prekrške se pa ne zmenijo oz. jih v praksi ne kaznujejo. Koliko več prometnih nesreč je na odseku nemške AC, kjer ni omejitev? Pri nas imamo mnogo večjih težav kot je hitrost in se z njimi noben resno ne ukvarja.

Potem se pa najdejo še starši, ki jih neizmerno skrbi za svoje otroke, ko dobijo avto v roke, hkrati se pa zgražajo nad obveznim tečajem varne vožnje (oz. dodatnim izobraževanjem) in jim dajo vozit samo kakšna stara j***a, ki ob prometni nesreči razpadejo.

Pa nekar moralizirat s tem, da te "noben ne sili peljat čez omejitev". Saj ti tudi s slabo postavljenimi omejitvami dovoljujejo, da voziš recimo čez najožji in najbolj nepregleden del Vinice 50 km/h, pa nikoli niti ne pomislim, da bi šel toliko, lep del tranzita (turisti in gastarbeiteri) gre pa tudi več in se s tem noben ne ubada, čeprav imamo policijo na vsakem vogalu. Misliš da so koga opozorili ali kaznovali, ker je sekal cesto v nepreglednem ovinku, kjer to zelo radi počnejo? Ah kje, še policaj ti pripelje po polovici tvojega pasu! Večinoma vozim toliko, kot je v danem trenutku varno zame in za ostale, toliko da lahko pravočasno odreagiram, če se zgodi kaj nepredvidljivega.

Če naletim na radar, naj mi napišejo kazen, tam kjer sem koga ogrožal, ne pa, ko podzaestno pospešim čisto na koncu naselja, čeprav sem prej celega prevozil po omejitvi. To je približno tako vzgojno, kot da bi dobil kazen za kršenje javnega reda in miru zaradi kričanja, v krogu enega kilometra pa ne bi bilo nobene civilizacije. Vglavnem bistvo je, da naj del tega truda, ki ga vlagajo v postavljanje radarjev, namenijo za kaznovanje dosti nevarnejših prekrškov. Ampak nima veze, če narod debilno vozi, le da je dovolj počasen! :roll:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Pe mar 11, 2011 1:38 am

~toMmy~: x2 bolj se nebi mogel strinjati

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Pe mar 11, 2011 6:18 am

Tommy kaj pa se pritožuješ! Kaj ni vredu? Omejitev je od začetka do konca table. Preberi si CPP. Vse ostalo je butasto. Če te dobijo, si si sam kriv, ker te noben ne sili, da pridobi 20sekund v naselju. Plačaj in bodi tiho.

Dostikrat je tudi bilo, da je kdo koga zbil v naselju. Kaj gledate samo na to, da ne dobite kazni? V naselju se najdejo tudi opice, ki skočijo na cesto.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe mar 11, 2011 7:36 am

Problem ni v policajih, CPP, kaznih, omejitvah.....vse to imajo v vsaki normalni državi na svetu. Največji problem je v nas samih, v naši miselnosti in razmišlajnju, ki je še zmerej nekje globoko na balkanu, čeprav se imamo za razvito, napredno zahodno evropsko državo. Kdor je bil kdaj v skandinaviji ali v ameriki ve o čem govorim. Tam imajo ravno tako predpise, omejitve, policaje, kazni....vendar je njihova vozniška kultura svetlobna leta pred nami.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe mar 11, 2011 7:46 am

Vozniška kultura je v določenh državah res precej pred našo, ampak to ni izgovor da na določenih mestih postavljajo omejtive zgolj z namenom da lažje pokasirjo državljane. Cestninske postaje (oz. postavitev tabel za omejitve okrog njih) in merjenje hitrosti pri izhodu le teh je šolski primer takega početja. Taka početja dejansko znižujejo varnost na cesti. Enako velja za "providiranje" avtocest, kjer se zgodi daleč najmanj nesreč, namesto, da bi denar zapravljen za provide, radarje, bodoče sekcijsko merjenje hitrosti porabili za boljši nadzor na loklanih cestah z namenom izboljšanja varnosti. Namesto tega se na lokalnih cestah opravljajo meritve na mestih, kjer je najlažje uloviti kršitelje, namesto da se opravljajo tam kjer bi dejansko izboljšali varnost, čeprav bi zaslužek na koncu bil nižji. Denar je pač pomembnejši od človeškega življenja, in to je moto naše države ter posledično policije.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe mar 11, 2011 7:56 am

Provide, takšne in drugačne radarje, merjenja v naslejih....to vse imajo tudi v drugih državah, sej to ni naša pogrutavščina. Na nemških TV imaš celo oddaja o tem kako s providami lovijo prekrškaje na njivih autobanih. Pred leti sem bil na dunaju in imajo tam pred mestom en velik šoping center (SCS) in znotraj tega tak krožni promet. In tam so me ustavili na radar, naj bi bla omejitev 50 (table res nisem videl) in so me lepo pokasiral. To je podobno, kot bi imeli radar znotraj BTC v ljubljani in veselo kasirali.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe mar 11, 2011 8:14 am

Pri omejitvah gre predvsem za smiselnost le-teh in za to, da se kljub omejitvam izvede zadosti tekoči tranzit. Pri nas gre pa za nagajanje tistih, ki imajo moč odločanja. Tako je Dunajska s štirimi pasovi na 50, pa Topniška, pol ožja na 60, pa spet Dunajska ponekod na 60 pa tako naprej na Lavrico 50, kjer ni potrebe po taki zajebaciji in na konec Tržaške (Euroton), kjer samo plačamo, pa nič s tem varnosti ne dobimo, ker tam ni praktično nič. No, v zarukani Avstriji je čez vasi večinoma 70, prav ste prebrali, seveda pa ko not zaviješ v ulice, vedno 30 Zone. Pa so ob tranzitni cesti tudi hiše in otroci in ščeneti in vse ostalo. Ko postane število omejitev pretirano in jih je nesmiselno nastlanih preveč, jih nobeden ne more toliko prebaviti. Tudi v Ameriki ni tako zapeto, kot v filmih gledate. Ko prideš čez Golden Gate v občino Marin (Marin County) je od kraja Sausalito 90mph tja do San Quentina in naprej v Napo in Sonomo. Sem samo debelo gledal in se nisem upal pognat. V samem mestu pa si zelo kaznovan in odpeljan s pajkom, če ne odviješ volana k pločniku ali če nimaš zategnjene ročne, to so namreč sami klanci (SF). Tudi proti letališču in naprej v Silicon Walley ni 55mph, kot mislite. Je pa tale tema o omejitvah na AC in ne, kako bi otroke na haubo natikal, da vse v luft leti. Vsekakor bi morala država s temi drastičnimi in nepotrebnimi omejitvami ponekod (primer Trzin, 4 pasovnica in komaj 70, pa streljači z laserji in Multanove) pokazati pošten obraz, ko bi kupil avto, bi moral priti uradnik na dom in ti odlomiti dve do tri prestave, ker jih sploh ne rabimo. Policija pa na cesti gleda homologacijo, ali zakaj nimam gum W ali Y ali ZR, ki so predpisane do 300 na uro na avtu in te je pripravljen kaznovati, kljub temu, da bi bile one najslabše FuKang preveč za do max 130. Torej podpiram ureditev tekočega prometa s smiselnimi in premišljenimi omejitvami, na odprtih preglednih odsekih AC pa 150, ker Nemčija ne bomo nikoli.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe mar 11, 2011 8:59 am

lizard je napisal/-a:Vozniška kultura je v določenh državah res precej pred našo, ampak to ni izgovor da na določenih mestih postavljajo omejtive zgolj z namenom da lažje pokasirjo državljane...

Trenutno se nahajam v popolnoma blaženem stanju pričakovanja glavne nagrade našega policijskega orkestra, katero najverjetneje čakam z večjo nestrpnostjo, kot soseda naročen paket Top Shop, kjer brezplačno dobi paket še kuhinjskih rezalnikov, ker je pač poklicala prvih 15 minut.

Ob prekrasnem nedeljskem jutru, ko so meglice še pokrivale bližnje Barje, sonce pa je sramežljivo kazalo svoje prve obrise sem z avtom drvel, kaj drvel - divjal s pravo svetlobno hitrostjo čez tunel Golovški. Merilnik je kazal 95 enournih kilometrov, tunelske lučke so se bleščale kot ob vklopljenemu Star Trekovem Warp sistemu, hitrostna omejitev 80 pa je bila zaradi svetlobnih učinkov že nerazločno videna.
Nenadoma se nekaj zablešči in osvetli. Sam pri sebi pomislim, saj še ni čas neviht in toče, nihče se zaradi slednjega še ne ustavlja v tunelu. V naslednjem trenutku, ki se je vlekel dlje, kot vzporedno vozeči moldavski Sprinter, sem ga zagledal – sramežljivo se je muzal v belem avtomobilčku, postavljenem na obronku tunela, v njegovem pogledu sem začutil opravičilo: »Šefe mi sere po glavi, da še za plače ne bomo meli…«.
Zaradi šoka sem z nespremenjeno hitrostjo odbrzel naprej proti soncu ter se zdrznil že daleč naprej, ko me je prehitevala falanga ukrajinskih ropotulij z živo vsebino 3 družinskih generacij. Tedaj me prešine, da bi bil čas pospešiti na 130…
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky Pe mar 11, 2011 9:42 am

Tukaj sem še pogledal dovoljene hitrosti po svetu na AC in Nemčija pa Venezuela sta res izjemi,da pač imajo no speed limits,ker več ali manj imajo vsi omejitve in to od 100 pa do 140.Pa recimo Macau(Azija) ima celo najvišjo dovoljeno hitrost na AC 80km/h ali pa recimo Singapurju 90km/h.....

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_by_country

Ps(Zakaj jaz ne vidim nobenega avaterja od uporabnikov foruma?)
Zadnjič spremenil smuky, dne Pe mar 11, 2011 12:19 pm, skupaj popravljeno 5 krat.

Uporabniški avatar
RaVeN
Novinec

Napisal/-a RaVeN Pe mar 11, 2011 10:10 am

@joztom

Tisto je pa amerika, kjer je vozniška kultura malo drugačna kot pri nas, tam je omejitev 90mph in 4 ali 5 pasovnica in na vseh pasovih ljudje vozijo 90mph. Če gre kdo prehitevat pa nastavi tempomat na pomoje maksimalno kakšnih 93mph in te prehiti.

Tu pri nas pa raznorazni objestneži in takšni kateri gledajo samo koliko gre avtomobil na števcu zazemajo 90% avtoceste, greš prehitevat kamion in pospešiš do 130 pa ti že nekdo blenda in piska in krili z rokami, kot da si nevem kaj naredil češ umakni se teslo s svojimi ˝jajci˝ tisti kateri se pa pelje 110 na avtocesti je pa tako ali tako počasen za veliko večino ljudi. :roll:

@smuky sej mislim, da nihče od nas ne vidi ker so nekaj zašuštrali na forumu.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe mar 11, 2011 10:32 am

smuky je napisal/-a:Tukaj sem še pogledal dovoljene hitrosti po svetu na AC in Nemčija pa Venezuela sta res izjemi,da pač imajo no speed limits,ker več ali manj imajo vsi omejitve in to od 100 pa do 140.Pa recimo Macau(Azija) ima celo najvišjo dovoljeno hitrost na AC 80km/h....

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_by_country

Ps(Zakaj jaz ne vidim nobenega avaterja od uporabnikov foruma?)

Saj več sploh ne morejo več. ''državica'' ima malo manj kot 30 km2, če ošteješ še kakšen vrt ali parkje še manjša. :lol:

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe mar 11, 2011 10:46 am

Pero je napisal/-a:
smuky je napisal/-a:Tukaj sem še pogledal dovoljene hitrosti po svetu na AC in Nemčija pa Venezuela sta res izjemi,da pač imajo no speed limits,ker več ali manj imajo vsi omejitve in to od 100 pa do 140.Pa recimo Macau(Azija) ima celo najvišjo dovoljeno hitrost na AC 80km/h....

Saj več sploh ne morejo več. ''državica'' ima malo manj kot 30 km2, če ošteješ še kakšen vrt ali parkje še manjša. :lol:

Glede na zemljevid ( http://www.lonelyplanet.com/maps/asia/c ... _macau.jpg ), še dobro, da imajo umeščeno kakšno "hitrejšo" cesto. Že z umestitvijo letališča so imeli problem ( http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... irport.jpg ).
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Pe mar 11, 2011 10:57 am

In kaj ma zaj to veze z hitrostjo? Važna je kultura vožnje. Kakor je rekel raven imam sam podobno mnenje.
Sam vozim vedno na tempomatu po AC. Včasih se vprašam, zakaj zaboga majo ljudje pri nas v avtomobilih sploh tempomat? Vozim za voznikom, kateri vozi 80km/h, pospeši do 90km/h, spet 80km/h in potem raketni pogon naprej in nato se mu spet približam... Kje je tempo? Enako velja za tiste, ki se vključujejo s svojimi svetlobnimi 60km/h na AC. Se umaknem na prehitevalni pas, da mu dam prostor ampak kultura je taka, da on takoj ko pride na AC, dobi neverjetni raketni pogon in vozi enakomerno z mojo hitrostjo. Ker bi s svojo hitrostjo oviral promet, morm pospesiti in se umakniti nazaj. Ker pa tisto vozilo pač ko se spomni spet pospesi me prehiti in gre naprej. A pred tem je pa težko pospešit na željeno hitrost ali katerokoli že. Človeku narediš nekaj dobrega, potem pa te j**e. Isto sem doživel v Zagrebu. Mu dam plac, nato pa vozi z mojo hitrostjo nakar morm spet pospešit in ga končno prehitim in pogledam v špegu in vidim hihitanje.

Kultura ista kot je pri nas. Balkanska.
Ljudje ne dajo zmigavca v kroznem, ker je pretezko pokazat svoj namen, tezko ga je dat v prehitevanjih, vkljucevanjih....

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Pe mar 11, 2011 11:58 am

Gosic je napisal/-a:Tommy kaj pa se pritožuješ! Kaj ni vredu? Omejitev je od začetka do konca table. Preberi si CPP. Vse ostalo je butasto. Če te dobijo, si si sam kriv, ker te noben ne sili, da pridobi 20sekund v naselju. Plačaj in bodi tiho.

Dostikrat je tudi bilo, da je kdo koga zbil v naselju. Kaj gledate samo na to, da ne dobite kazni? V naselju se najdejo tudi opice, ki skočijo na cesto.

Off: Ti jokica nimaš NOBENE pravice komu drugemu pisati, kar sem podčrtal. Bošček ubogi, ki mu je pajek odpeljal avto, ker ne zna parkirati in je klical očka, da mu priskaklja na pomoč, ker sam ne zna stvari urediti.

On: Kot že omenjeno, glede na količino tovornjakov, zaspancev in telefonjadarjev se zdi nesmiselno/nevarno pri nas povečevati omejitev hitrosti na AC. Vendar pa. če malo zavijemo z originalne tematike, razni Gosici ne dojamejo ene stvari in to je, da država s kaznimi ne ureja področja prometne varnosti temveč proračunski primanjkljaj. Višje kazni na dolgi rok ne pomenijo večje varnosti! Imajo učinek prvih nekaj mesecev po uveljavitvi in potem "jovo na novo". Namesto, da bi se država res potrudila v to smer z tečaji varne vožnje, premišljenim osveščanjem javnosti (ne pa z raznimi otroškimi "pasavec svetuje"?!), ter kontroliranjem na NEVARNIH odsekih in ne na ravninah brez zgodovine hudih nesreč. Potrebo bi bilo tudi znižanje kazni, ki privedejo povprečno gospodinjstvo na rob bankrota. S tem bi resnično kaj dosegli!

In že vidim odgovore, "pa vozi po omejitvi, pojdi na dirkališče prepotenten divjak" in podobno. No za razsvetljenje, običajno vozim po omejitvi, na avtocesti okoli 110 (med prehitevanjem 140), v mestu 50. Vendar smo vsi ljudje in človeško se je motiti in kdaj ponesreči spregledati znak, brez da te država potem pahne daleč v rdeče številke!

Zdaj pa povej po resnici Gosic, si tudi ti že kdaj grešil?

Lp
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe mar 11, 2011 12:14 pm

V tej temi ne zagovarjamo retardiranih in nasilnih peacemakerjev tipa ....., ampak razpravljamo o omejitvah na AC, ki namesto pozitivnih učinkov povzročajo zaradi pretirane gostote izrazito nestrpne izbruhe. Ostali vzgojni komentarji imajo mesto v drugih, za to namenjenih temah. Ne smetite teme.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe mar 11, 2011 6:24 pm

Zanimiva tema.

Vprašal bi naslednje : Zakaj pa vas(nas) toliko motijo omejitve?

Na cilj bi redkokdaj prišli občutno prej, torej te prednosti ni.
Mogoče zaradi adrenalina, občutkov, želja, hotenj...

Tudi sam sem večkrat v ZDA, in res je kot pravi eden izmed predhodnikov. Predvsem na Z, kaj pa V in v osrednjih državah?

Sam ne bi več dvigoval kazni - zakaj le.

Priznam pa, tudi sam po EU vozim dokaj hitro - seveda ne brezglavo. Je pa smešno, da te na belgijski AC prehiti prehiti MB Porsche Cayenne, hkrati zgreši pot in nato se srečata na v Salzburgu na bencinski postaji, ter se čudi, zakaj in kako je mogoče isto vozilo pred njim.

Čudi me, da se nobeden še ni dotaknil ex Yu držav in njihovih hitrostnih omejitev.

Srečno.

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Pe mar 11, 2011 7:11 pm

glede na to, ko se vozim po sloveniji in koliko imamo zjebane ceste je 130 več kot preveč, za večje brzine bi rabili 0 lukenj ter flik, pa boljši asvalt in pa več ravnine, ah glej ga zlomka tam kjer že imamo sm pa ke kako ravnino pa radar stoji

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid So mar 12, 2011 5:42 pm

vojkostar je napisal/-a:glede na to, ko se vozim po sloveniji in koliko imamo zjebane ceste je 130 več kot preveč, za večje brzine bi rabili 0 lukenj ter flik, pa boljši asvalt in pa več ravnine, ah glej ga zlomka tam kjer že imamo sm pa ke kako ravnino pa radar stoji

jap, tako debilna je naša država !!!
Slika Slika

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Ne mar 13, 2011 4:33 pm

Sami smo si krivi, ko to prenašamo, prodajo nam konje, kubike in končno hitrost, za to plačamo ceno, davek in cestnino, vinjeto in zavarovanje. Tudi še tako butnjen, si zaželi to pač probat, tukaj pa omejitve in radarji in sekcijsko in kamere in pešpolicaji in policaji na konjih in ni dolgo tega še na Jawah 350. Kako ne boš jezen. Neko zmernost in področja, odprta za vsaj 150 bi pa država že morala popustit in zatret vse ki klobasajo, da hitrost ubija. Vsako premikanje je hitrost, seveda te to ubije. Namreč, še vedno razpravljamo o omejitvah, ne da otroke na zadnjem zicu vozimo. V Nemčiji ni eden več mrtev zaradi režima na AC.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne mar 13, 2011 4:42 pm

In tudi policaji se bi morali malo skulirat, ne pa da me (oz nas če je kdo imel tak primer) na AC z octavijo (civilno) posiljuje od zadej da bi pohodil gas, potem pa itak veste kaj sledi :[]
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov