Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Nova goriva OMW

Napisal/-a sašo5 To apr 05, 2011 8:03 pm

papi-chulo je napisal/-a:potem ga imajo tudi na Petrolu, ker gorivo je enako

spet ena bolana :roll: in en friški "pametnjakovič"....
ZAPOMNI SI: "STOTKA" SE VOZI DIREKT IN EDINO IZ AVSTRIJE !!!!!!!!!!!!!!

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Re: Nova goriva OMV

Napisal/-a ManIAK Sr apr 06, 2011 5:34 am

Po pravici povedano me BK s katerim ma manjšo porabo. Jaz tankam 100tko zato, ker je kvalitetna in predvidevam da lepše izgoreva.

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Sr apr 06, 2011 6:59 am

ManIAK je napisal/-a:Po pravici povedano me BK s katerim ma manjšo porabo. Jaz tankam 100tko zato, ker je kvalitetna in predvidevam da lepše izgoreva.

Slika
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr apr 06, 2011 9:08 am

Da zaključimo tole temo.

Goriva v Kopru so iz istih cistern, saj si jih naši prodajalci goriv delijo. Vendar je treba vedeti, da so tam čista goriva (brez aditivov in primesi biodizla). Preden se vse skupaj odpremi na bencinske servise, pa se goriva še aditivirajo in primeša biodizel (pri dizlu). Tu pa se začnejo razlike med različnimi ponudniki.

Kar se tiče 100 oktanskega bencina, pa je OMV edini ki ga ponuja pri nas. Razlog je dokaj preprost. 98 oktansko gorivo je standardni produkt, ki ga proizvajajo skoraj vse rafinerije. Petrol, ki je zgolj in le trgovec z naftnimi derivati ga kupuje na prostem trgu, pripelje v SLO od tu pa distribuira na svojih bencinskih servisih. Medtem ko OMV, ki ima tudi lastne rafinerije in naftna polja ponuja tudi 100 oktansko gorivo. To se proizvaja v okolici Dunaja, točnejo v rafineriji Schwechat (poleg letališča Dunaj, kjer sta dve rafineriji OMV in Borealis, ki pa proizvaja predvsem kemične produkte in ne goriv), ki je najnovejša in najsodobnejša rafinerjija v EU. 100 oktansko gorivo se ne skladišči v sloveniji, temveč prihaja direktno iz skladišča v okolici Graza. Razlika med gorivoma je predvsem v višjem oktanskem številu, kar pomembno zaradi klenkanja bencinskih motorjev - razlika pa se pokaže pri motorjih z višjim kompresijskim razmerjem kjer zaradi tega ne prihaja do predčasnega vžiga goriva - klenkanja.

Pa še to: Glede razlike v porabi goriva so razlike med različnimi gorivi morda 1% ali malce več - izmerjeno v laboratorjih v kontroliranih okoliščinah. Razlike kot jih navajajo nekateri uporabniki (10 ali celo 15% razlike v porabi) pa so na račun placebo efekta in razlik v dnevnem prometu. S testiranji je dokazano da drugi vplivi, kot je vreme, promet, stanje pnevmatik.... lahko vplivajo na razliko v porabi več kot 10%. Glavna razlika med posamičnimi gorivi, pa je v tem, da se zaradi dodanih aditivov spremenijo le nekatere lastnosti - boljše izgorevanje, kar vpliva na to da vozilo bolje deluje v določenem območju vrtljajev. Realno pa so razlike kot prej navedeno v praksi neopazne.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr apr 06, 2011 9:17 am

Tristan, sedi 5 :bow

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Sr apr 06, 2011 9:27 am

tristan01 je napisal/-a:Da zaključimo tole temo.

Goriva v Kopru so iz istih cistern, saj si jih naši prodajalci goriv delijo. Vendar je treba vedeti, da so tam čista goriva (brez aditivov in primesi biodizla). Preden se vse skupaj odpremi na bencinske servise, pa se goriva še aditivirajo in primeša biodizel (pri dizlu). Tu pa se začnejo razlike med različnimi ponudniki.

Kar se tiče 100 oktanskega bencina, pa je OMV edini ki ga ponuja pri nas. Razlog je dokaj preprost. 98 oktansko gorivo je standardni produkt, ki ga proizvajajo skoraj vse rafinerije. Petrol, ki je zgolj in le trgovec z naftnimi derivati ga kupuje na prostem trgu, pripelje v SLO od tu pa distribuira na svojih bencinskih servisih. Medtem ko OMV, ki ima tudi lastne rafinerije in naftna polja ponuja tudi 100 oktansko gorivo. To se proizvaja v okolici Dunaja, točnejo v rafineriji Schwechat (poleg letališča Dunaj, kjer sta dve rafineriji OMV in Borealis, ki pa proizvaja predvsem kemične produkte in ne goriv), ki je najnovejša in najsodobnejša rafinerjija v EU. 100 oktansko gorivo se ne skladišči v sloveniji, temveč prihaja direktno iz skladišča v okolici Graza. Razlika med gorivoma je predvsem v višjem oktanskem številu, kar pomembno zaradi klenkanja bencinskih motorjev - razlika pa se pokaže pri motorjih z višjim kompresijskim razmerjem kjer zaradi tega ne prihaja do predčasnega vžiga goriva - klenkanja.

Pa še to: Glede razlike v porabi goriva so razlike med različnimi gorivi morda 1% ali malce več - izmerjeno v laboratorjih v kontroliranih okoliščinah. Razlike kot jih navajajo nekateri uporabniki (10 ali celo 15% razlike v porabi) pa so na račun placebo efekta in razlik v dnevnem prometu. S testiranji je dokazano da drugi vplivi, kot je vreme, promet, stanje pnevmatik.... lahko vplivajo na razliko v porabi več kot 10%. Glavna razlika med posamičnimi gorivi, pa je v tem, da se zaradi dodanih aditivov spremenijo le nekatere lastnosti - boljše izgorevanje, kar vpliva na to da vozilo bolje deluje v določenem območju vrtljajev. Realno pa so razlike kot prej navedeno v praksi neopazne.

LP Tristan01

Odlično napisano! :bow

Zdaj pa lock teme preden se še kdo osramoti! :mrgreen:

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Napisal/-a ManIAK Sr apr 06, 2011 9:53 am

Pod sticky, da nebo nikol več dileme kdo ma bojše gorivo.!

Uporabniški avatar
_Ozi_
Novinec

Kraj: Rivercity

Napisal/-a _Ozi_ Sr apr 06, 2011 9:54 am

ManIAK je napisal/-a:Po pravici povedano me BK s katerim ma manjšo porabo. Jaz tankam 100tko zato, ker je kvalitetna in predvidevam da lepše izgoreva.

Zavedati se moramo, da obstaja več tipov izgorevanja. Za nas sta pomembna deflagracija in detonacija. Deflagracija je zaželjen način izgorevanja mešanice zraka in goriva v izgorevalni komori. Pri deflagracija se porablja gorivo normalno in tudi izgorevanje poteka kontrolirano. Hitrost tega izgorevanja je turbulentna ampak je v koleraciji z laminarni hitrosti izgorevanja, ki se lahko izmeri. Torej, zaželjeno izgorevanje je kontrolirano in predvidljivo. Drugi način izgorevanja je pa detonacija. Detonacijo si lahko kot neke vrste eksplozijo predstavljate, ki je zelo nepredvidljiva. Ubistvo zaradi visoke temperature v komori gorivo degradira (kemični proces katerega lahko najdete na internetu -> free radical activity) in postane zelo nestabilno. Tako nestabilno, da se lahko samo vneti.

That said -> oktansko število je samo in izključno pokazatelj kako se gorivo upira nekontroliranem izgorevanju - detonaciji. Višje kot je število kasneje pride do kemičnega procesa, ki povzroči nezaželjeni način izgorevanja. Le ta pa lahko povzroči okvaro motorja. Oktansko število ni noben pokazatelj koliko energije je shranjeno v gorivu in kako hitro poteka izgorevanje. Za to obstajajo druge oznake / enote.

That said II -> kemična sestava, ki vpliva na oktansko število goriva, ni identična tisti, ki vpliva na hitrost izgorevanja. Ravno tako ne aditivi. Tako lahko gorivo z visokim oktanskim številom izgoreva počasneje in obratno. Zelo težko se tukaj govori o podobnosti goriv dokler se ne poznajo vse specifike. Tako lahko gorivo z nižjim oktanskim številom (bolj podvrženo detonaciji) hitreje izgoreva in zaradi hitrejšega izgorevanja je manj možnosti, da pride do zgoraj omenjenega kemičnega procesa, ki povzroči detonacijo. Torej tudi pri nizko-oktanskem gorivu ni rule of thumb, da je slabo. Veliko je tudi odvisno od same zasnove motorja in krmiljenja le tega. Npr. Clio RS97 ima 11.5:1 kompresijsko razmerje. Z tovarne je pa vendarle dovoljena tudi uporaba 95 oktanskega goriva. It all comes down to details ;)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr apr 06, 2011 10:53 am

ban je napisal/-a:Tristan, sedi 5 :bow

Splošna izobrazba, ki jo pridobiš ko zajadraš v te vode....

Vse ostalo je le produkt marketinga in prepričanja posamičnih uporabnikov. Namesto da ljudje razpravljajo kateri bencin je boljši, naj raje poskrbijo da bo njihov avtomobil dobil pravočasno in ustrezno sveže olje.... Prihranki bodo precej večji (življenjska doba vozila, pa tudi na porabi goriva se bo poznalo precej bolj kot pa tisti 1% zaradi druge znamke. Čeprav tudi tu ne pričakovat čudežev.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr apr 06, 2011 10:56 am

Ja v čem je pa potem fora, da so crkovale pumpe zaradi slabega dizla in to na OMV-ju :?:

Po moje je še pomembno kako je gorivo skladiščeno oz če sploh kdaj spucajo cisterne

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Sr apr 06, 2011 11:22 am

Če se ne motim so bosch pumpe crkovale zaradi tega, ker je folk tankal biodizel v vozila, ki niso pripravljena za to.
"this is so euro its asian" by Sam B.

Uporabniški avatar
litlleracer
Novinec

Kraj: ilirska bistrica

Napisal/-a litlleracer Sr apr 06, 2011 11:23 am

pskoda je napisal/-a:Ja v čem je pa potem fora, da so crkovale pumpe zaradi slabega dizla in to na OMV-ju :?:

Po moje je še pomembno kako je gorivo skladiščeno oz če sploh kdaj spucajo cisterne

tisto nej biu slab dizel, ampak je biu "špric":D
....so just trust me........let me drive.......

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr apr 06, 2011 11:24 am

pskoda je napisal/-a:Ja v čem je pa potem fora, da so crkovale pumpe zaradi slabega dizla in to na OMV-ju :?:

Dizel je druga pesem. V plinsko olje D2 se dodaja biodizel (koliko??? mislim, da je celo nek minimum določen zakonsko). Biodizel pa ima lahko veliko vsebnost svnjarije in vode. Če je tega vsega preveč pa pumpa ribne. Pa ni bil problem samo OMV-ja, ampak tudi na petrolu se je dogajalo enako (pa še marsikje drugje, samo so uspeli pravočasno "utišat" jezne "kliente".
Old subarus never die, they just get faster!

xxseby
Novinec

Kraj: medvode/pirnice

Napisal/-a xxseby Sr apr 06, 2011 12:40 pm

:EE :EE :bow :bow :bow :bow
Just checking....... ;)

Uporabniški avatar
Mdriver
Novinec

Kraj: Okolica Kopra

Napisal/-a Mdriver Sr apr 06, 2011 8:11 pm

krimič je napisal/-a:No jaz z motorjem zmeraj tankam OMVjevo 100-ko. Enkrat se mi je zgodilo, da sem moral tankati Petrolov 98 oktanski bencin, vendar sem imel z njim 15% večjo porabo z približno enako vožnjo. Napišem samo tako za neko informacijo in s tem postom ne želim kakršnekoli kregarije.

Res je dlje časa uporabljam 100 oktanskega in poraba je bistveno nižja 10% in bolje gre pa ni sprovano samo z enim avtomobilom in je isto.... pomoje boljše izgorevanje in posledično manjša poraba....kar je logično. Sicer to je moje mnenje poraba je pa nižja in ne višja testirano !!!

L.p.
My Audi A3 1.8T (180HP) !

http://www.youtube.com/watch?v=P0K9b78X ... re=related

speedfreak za moderatorja!

Uporabniški avatar
fantom
Stalni uporabnik

Napisal/-a fantom Sr apr 06, 2011 9:03 pm

glede na to da je govora o omv-ju upam da nebo nobem zameru če kar tukaj uprašam kako je pa kaj z agipom in njihovim dieselom? ali je kaj bolj kvaliteten od omv-jevega? hvala za odgovor! ;)

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Sr apr 06, 2011 10:06 pm

fantom je napisal/-a:glede na to da je govora o omv-ju upam da nebo nobem zameru če kar tukaj uprašam kako je pa kaj z agipom in njihovim dieselom? ali je kaj bolj kvaliteten od omv-jevega? hvala za odgovor! ;)

x2..
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr apr 06, 2011 10:21 pm

Nekoč je baje bil, zdaj pa tudi mene zanima, če je še vedno oz. če sledi trendom.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če apr 07, 2011 8:58 am

Ko sem še tankal bencin se je najbolj poznalo a je not 100 oktanc ali ne predvsem na motorju GSX-R 750. Pač sem tisti tank nafilal tudi po večkrat na dan, ker je le 14l goriva in sem lahko sam videl kako se obnaša motor. No kot je že nekdo rekel je prava prednost pri motorjih z visoko kompresijo, kar en tak navit japonček tudi je. In res na 100 oktancu je motor precej lepše laufal in zvezno deloval. Bog nedaj da sem ga tankal na hrvaškem na kaki privat pumpi poleti - včasih je imel zvok ko traktor. Tako da sem ponavadi tik pred mejo nafilal OMV 100 se peljal in nazaj prišel z pravnim tankom na slovensko stran ;)

Drugače pa naj bi bilo višje oktansko gorivo tudi čistejše in to naj bi se tudi poznalo pri svinjariji ki potem ostaja v motorju .
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če apr 07, 2011 9:19 am

No jaz imam pa na hrvaškem čisto drugačne izkušnje glede privat pump. Namreč na unih črno rumenih pumpah imajo odličen bencin in se je na avtu poznalo pri manjši porabi.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov