Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Lancia delta

Napisal/-a xxl To avg 30, 2011 9:21 am

-kje si lizard,to je tema zate :D :?:
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Kraj: Rakitna

Napisal/-a robihf To avg 30, 2011 1:47 pm

No, za delte ne rabmo nobenga lizarda!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To avg 30, 2011 1:49 pm

Hvala robi ;) - sicer pa nihče ni rekel, da me rabite, a ne?

Sicer so fantje večino že napisali. Oznaka HF sicer res pomeni High Fidelity, in jo je Lancia Fulvia dobila po istoimenskem dirkaškem klubu, kateremu so z izbiro te kratice na nek način poplačali zvestobo, prvi avto s to oznako pa je bila legendarna Lancia Fulvia HF. Za High Fidelity je drugače pravilna oznkaa Hi-Fi, torej gre za reproduciranje visokokakovostnega zvoka (in tudi slike).

Nekaj malega lahko sicer napišem še o eni drugi Delti, o kateri se je v odgovorih našla tudi ena napaka - Lancia Delta S4 ni imela oznake Integrale, edino cestna verzija je dobila oznako Stradale, cene pa mislim, da se gibljejo nad 200.000 €, pa tudi komot čez 400.000 €. Je pa Delta S4 neke vrste ultimativen rally avto, in tudi pomemben mejnik zgodovine, saj je to prvi avto na svetu, ki je hkrati uporabljal kompresor in turbino (Twincharging) - pač še ena v dolgi vrsti lanciinih inovacij.
Zvok S4-ke se je zato na rally-jih v trenutku prepoznal, saj je za razliko od vseh ostalih, zaradi kompresorja bil konkretno tuleč. Škoda, da se S4-ko tako pozablja, verjetno zato, ker z njo nikoli niso zmagali prvenstva. Če tisto leto Toivonen v njej ne bi umrl bi verjetno zmagal prvenstvo in avto bi bil precej bolj znan. Ne glede na to, je S4-ka na makedamu dosegla 100 km/h v 2,3 sekunde, imela razmerje moč/masa kot športni motocikel in na F1 progi dosegla čas, ki bo jo tisto leto uvrstil na 6. štartno mesto, motor pa je bil namešečen sredinsko. Izreden avto v vseh pogledih:

Slika

Slika

Lancia je takrat že pripravljala tudi avto oz. koncept za prihjajočo grupo S (ki so jo z ukinitivjo grupe B, pravtako vrgli v koš, še predno se je sploh rodila), z imenom Lancia ECV, ki pa je pod pokrovom imela enega najbolj inovativnih motorjev nasploh - t.i. tri-flux sistem. Zadeva je verjento še zdaj pred svojim časom, a verjetno nikoli ne bo prišla v uporabo pri navadnih avtih. Prešnje leto so tale koncept tudi prvič v zgodovini zapeljali, in baje je pospeševanje iz ovinkov bilo brutalno proti vsem ostalim avtom ki so se udeležili tega istega srečanja/tekmovanja.
Tri-flux sistem je deloval tako, da sta na vsaki strani bila po en sesalni in en izpušni ventil, za razliko od konvencionalnih motorjev s 4-ventili na valj, kjer sta na eni strani oba sesalna in na drugi oba izpušna ventila. Tak sistem jim je omogočil, da so do določenega števila obratov delovali: oba sesalna in en izpušni ventil, ki je poganja prvo (manjšo) turbino, pri določneih obratih pa je prišlo še do odpiranja drugega izpušnega ventila, ki je poganjal drugo (večjo) turbino. Tako je tale 4-valjnik imel 2 izpušna kolektorja. Motor je torej bil izredno prožen in močan (čeprav je kasneje pravilnik veleval da je maks. število konjev omejeno na 300). Sam dirkalnik je bil tudi izjemno lahek (930 kg), saj je bil v celoti sesatvljen iz kompozitnih materialov (kevlar, ogljikova vlakna).

To je to čudo:

Slika

Slika

Toliko, da ne bomo samo cele dneve razpravljali zgolj o Delti HF Integrale, ki je sicer bila izjemneo uspešen avto, predvsem je zanimivo to, koliko let zapovrstjo (torej 6 let) je nihče ni mogel pemagat, navkljub temu, da so prihajali novi dirkalniki.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 To avg 30, 2011 2:03 pm

No pa si dal otrokom nekaj za tuhtat :lol:
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Napisal/-a robihf To avg 30, 2011 2:10 pm

Sej te stvari so nam deltašem nekak jasne, samo ta tema se nanaša na pomen besede integrale v imenu tipa vozila. Če je Grega omenu s4, je mislu, da froci govorijo kar vsevprek in navedejo še kaj zraven, kar v originalu ni. Je pa res, da bi s4, ecv1 in ecv2 lahko imele v imenu integrale, navsezadnje gre pri vseh
za štirikolesni pogon. Se pa strinjam, da je nek ultimativni unikat fajn ponosno poimenovati s čim manj besedami....

Drgač pa tisto, da ne rabmo Lizarda je blo mišljeno takole: eni se postavljajo z drugimi kot otroci, češ, zdele bo pa moj fotr pršou.... :)

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 To avg 30, 2011 3:10 pm

Dobr no Robi, se je pač Lizard malo pošopiril z znanjem o deltah :lol:
Drugač bi se kr strinjal z napisanim, pa za laike bo čisto dovolj, čeprav za poznavalce pa je malo morje malenkosti, ki jih mora preštudirati pri različnih modelih in letnikih.

Uporabniški avatar
lextasy
Novinec

Napisal/-a lextasy To avg 30, 2011 3:21 pm

še moj lonček sreče.. :D

lansko leto sem zapadla v evforijo imenovano..samo da je staro, pa turbo pa še 4x4..in tako sem septembra romala na amiki miei..a če povem Miki Biasion..potem bo zadosti.. ;) :lol:

v glavnem smo se pasli po prizorišču razstavljenih cca 250 integralk, sam Miki njegovih 100 prijateljev in seveda množica entuziastov..imela sem čast (mogoče ker sem punca) da sem se usedla za volan legendarne S4 8) ..nasploh je bilo vse skupaj nabito z ljubeznijo do te legende

oktobra pa sem se slinila na rally legend v San Marinu (priporočam vsem ljubiteljem rally legend) kjer so prvič v svet spravili ECV-jko(.Experimental Composite Vehicle) piše v parih postih više..seveda je sledilo obezvno slikanje z Kannkunenon, pa seveda z legendarnim W. Röhrl-om..suha usta, vročični pogledi, tresoče roke..in vse to ko stojiš ob progi in mimo na mm letijo vse legende

ok sem zašla iz prvotne teme..ampak vse je tako blizu da se res splača pogledat

evo še par fotk:

ECV-notranjost
Slika

ECV-prvi kilometri legende
Slika

ker je ravno tema o lanciah
Slika

legendi
Slika
The SKY is lightning yellow

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Napisal/-a grega983 To avg 30, 2011 3:29 pm

Dekle spet neki rajcaš =P

Bo letos spet treba pod nujno it tja dol med lahe :-P

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard To avg 30, 2011 3:31 pm

O lepo. Mene je tudi nekaj vleklo da bi šel tisti vikend v San marino, sploh ko sem slišal, da bo ECV prvič v zgodovini dejansko zapeljana, a mi časovno ni šlo skozi...

Kaj pa tvoje slike s Kannkunenom in Röhrlom? :mrgreen: Drugače pa kar na plan z ostalimi slikami, sigurno jih imaš ogromno. Tam na zadnji 037 lepo podi Quattra :)

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Napisal/-a robihf To avg 30, 2011 5:27 pm

Če se prov spomnim, je tamle quattro prehitu lancio....

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf To avg 30, 2011 8:47 pm

lextasy: Če me spomin ne vara, je bil ECV narejen z 800 konji, za sezono 87, in audi z 1000 konji, in sredinskim motorjem.
Vendar zaradi tega, kar je v posnetku, se je vse skupaj tudi končalo, saj polek mnogo umrlih navijačev, je nastal tudi tale posnetek http://www.youtube.com/watch?v=ckCv7t0rNOA takrat je bila pa pika na i
Saj so ECV, in Audi-ja testirali že leta 86-ga, pa so bile kritike, da je avtomobil v obratih podivjal in šel samo naravnost, dobesedno niso držali kontrole nad dirkalnikom, potem ko se je pa zgodila Henrijeva nesreča so pa ukinili grupo B, glede na to da, sta le Lancia in Audi že napovedala javnosti nova dirkalnika za sezono 87
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Napisal/-a robihf Pe sep 02, 2011 5:33 pm

K ste že o s4, pa to.....
A je komu kej jasn tole:http://www.avto.net/_AVTO/results.asp
:o

pikoli
Nov uporabnik

Napisal/-a pikoli Pe sep 02, 2011 5:49 pm

sicer ti linka ni uspelo prilepiti, ampak verjetno si mislil to:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5118227&show=1 :)

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Napisal/-a robihf Pe sep 02, 2011 6:09 pm

Hvala, ravno to sem mislil, nisem pa preveril, da link ne dela. :D

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe sep 02, 2011 6:29 pm

Upa kdo poklicat in vprašat za ceno? :)

Tisti ki ne veste - bilo je narejenih samo 200 Delt S4 Stradale, zgolj zato, da so zadostili homologacijskim zahtevam.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe sep 02, 2011 7:30 pm

lizard je napisal/-a:Upa kdo poklicat in vprašat za ceno? :)

Tisti ki ne veste - bilo je narejenih samo 200 Delt S4 Stradale, zgolj zato, da so zadostili homologacijskim zahtevam.

Tole je bolje preverit, če ni v igri kakšna šala, saj je še vedno čas počitnic vsaj za večino otrok. Da bi nekdo tak zgodovinski primerek, katerega cena presega ceno večine stanovanj v naši prestolnici ponujal na a.net, namesto na kakšni za raritete specializirani spletni strani.... Ne vem no ampak nekaj mi pravi da je zadeva zelo verjetno kakšen nateg...

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe sep 02, 2011 7:37 pm

Ti dam kar prav..

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe sep 02, 2011 7:37 pm

To deluje zeloooo neresnično! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe sep 02, 2011 7:41 pm

Tudi mobi številka da malce čudne zadetke.

Uporabniški avatar
robihf
Novinec

Napisal/-a robihf Pe sep 02, 2011 7:58 pm

Možno je, da je navleka, jst osebno, če bi to nabavu, ne bi pol prodaju. Kakšna ugodna cena najbrž tudi ni bla, da bi zdej tle zaslužu. Itak pr nas ni folka, k bi za to porinu 150 k.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov