odprti clio je napisal/-a:ziga555 je napisal/-a:Jah, pri tovornjaku (mercedez-benz /actros) ima vsak novi actros v opremi že mp3 (avtomatski menjalnik), če hočeš ročnega pa moraš doplačati. Če pa z druge strani pogledaš je pa pri tovornjakih avtomatik sranje za v sneg in za dela na mestu (razni wookinflor, "ablolerkiper" itd.)
Me pa zanima če je opel že uveljavil dsg?
Sem vozil actrosa (novejše izvedenke, ki imajo tudi že bloutooth) in mi je menjalnik super - ni pa to čista avtomatika, ker še vedno šaltaš s sklopko in joystickom - izbere pa sam prestave

ampak roko na srce, nisem se toliko posvečal menjalniku, ker sem se igral s križno špero in šperama na osi
Sicer sem vozil že nekaj avtomatikov, pa sem zadovoljen z njihovim delovanjem (Pugi 407 SW, audi A6 '10, polo 1.4 DSG), še najbolj s VW DSG-jem. Mislim, pri vseh me moti ena zadeva; ko vozim z ročnim menjalnikom prestavljam jaz v real time ("in vivo"), tukaj pa, predvsem v ročnem naičinu, pride do zakasnitve. Mislim, na isti način me je motila turbo luknja, pa sem se je navadil - tudi tega bi se vrjetno.
Tako da ja, avtomatika je super, predvsem za prometne konice; a me še toliko drži otroško veselje, da še vedno z veseljem šaltam (in dajem žmigavce k v NFS Porsche)

Ti govoriš pri Actrosu o robotiziranem ročnem menjalniku oz. nekaj v tem smislu, to imajo že dolga leta in so imeli že starejši modeli. Oče ima na novem čisto pravo avtomatiko, nič več sklopke. Zanimivo je bilo prvi vikend, ko je na avtu sicer po ozki cestici v dolino vozil v prvi, šele po kakšnih 100m je skapiral, da bi treba šaltat. Pri vključevanju na glavno cesto mu je pa crknil

No saj potem se je privadil.
Moj edini resen stik z avtomatikom je MB Sprinter, z dvema podobnima sem prevozil že lepo število kilometrov. Scenica avtomatika sem med šihtom (s Sprinterjem) samo zapeljal malo rikverc, ker je enemu atetu ušel čez škarpo in smo mogli podložit sprednje desno kolo, noben od prisotnih razen šokiranega ateta pa ni imel izkušenj z avtomatiko.
No po prvih stikih z avtomatikom sem enkrat z Golfom skoraj butnil ob garažna vrata, ker sem pozabil na sklopko ob prižiganju. Večkrat sem pa še čisto zaspan v Sprinterju, ko je bila še tema, butnil z levo nogo ob tla, ker sem avtomatsko pritisnil sklopko.

Kar se tiče Sprinterja... tudi avtomatika je definitivno treba znat vozit, še posebno če se po ovinkastih, strmih, ozkih cestah ubadaš z "ameriško" premehko vzmetenim, dokaj naloženim, podhranjenim kombijem. V kombiju je zadeva po eni strani super, če se ustavljaš in sprehajaš po njem včasih tudi na vsakih 100m in če naletiš na gužvo. Zelo lagodna se je tudi zapeljat na daljšo relacijo, ker ti leva noga praktično počiva. Je pa tu en ampak...
Poleg astronomskih stroškov (kljub umirjeni vožnji), ki sta jih lastnika že imela s temi avtomatiki v prevoženih dobrih 200k km je še nekaj "problemov":
-Prideš v 5. pred ovinek in spustiš gas, on pa lepo vrže to zibajočo se gajbo v 6. in te prisili v nepotrebno bremzanje (in ročno šaltanje).
-Imaš v 6. in se spraviš nekoga prehitevat, pritisneš gas niti ne nujno do konca in ti vrže v 4. na n obratov, kjer nima nobenih pospeškov. Dokler se ali on spomni prešaltat v 5. ali ti to narediš ročno, še vedno nisi niti vzporedno s prehitevanim in se lepo vrneš nazaj na svoj pas
-Štartaš v zelo strm klanec in ne smeš pretiravat z gasom, ker bi ti od guncanja razmetalo vso robo, on pa zaradi malo pritisnjenega gasa šalta v 2. Spet podobna zgodba, dokler ga spraviš nazaj v 1., se že dobesedno ustaviš
-Pripelješ v križišče in se skoraj ustaviš, on pa vztraja v drugi, sledi ali cukanje ali pa ročno šaltanje v 1.
-Pri močnem zaviranju ne šalta sam nižje, dokler ne padejo obrati na čisti minimum
-Pri spustih v avtomatskem načinu ne šalta v višjo, če mu ne daš kar konkretno gasa oz. dokler ga teža ne natera v zelo visoke obrate.
Večinoma te težave odpravim z ročnim pretikanjem (90% časa), še vedno je pa problem speljevanje in vožnja po spolzki podlagi, delno ker nimaš tako natančnega nadzora kot s kuplungo, delno zaradi zamika, ki ga je omenil
odprti clio.
No novejši (sicer je ta 2004) in bolj izpopolnjeni avtomatiki so dosti bolj "user friendly", pa tudi pametnejši, vseeno si ga pa za vsakdanjo rabo v osebnem avtomobilu ne želim zaradi večje "odtujenosti" od vožnje, rad se zapeljem tudi zelo hitro. Izjema so sicer razne "doppelkupplungsgetriebe" v različnih oblikah, ampak le če bi lahko za avto namenil recimo 30k € in več, kar bi pomenilo, da mi še par dodatnih tisočakov za popravila ne bi bilo problem. Ker ko se pa avtomatika pokvari (in to po mojih izkušnjah in raznih vprašanjih na forumu ni ravno izjemoma) so stroški hitro zelo visoki. Drugi problem je pomanjkanje dobrih mehanikov/servisov za avtomatike, kar je mogoče tudi razlog za nekoliko pogostejše okvare.
V končni fazi le DSG ipd. res pritegne mojo pozornost, ampak ne v "poceni" avtu.