Debate, ki niso vezane na ostala področja...

tlusin
Nov uporabnik

100-oktanski bencini

Napisal/-a tlusin Sr jun 01, 2011 6:10 am

Pozdravljeni,

vozim R Megane, letnik 2008 (prejšnja različica) z bencinskim motorjem 1.6 16V. Približno pol kilometrine od skorajda 100k kilometrov sem vozil z 95- ostalo polovico pa z 98-oktanskim gorivom. Sedaj se je na petrolu pojavil 100-oktanski bencin. Ga je pametno točiti, kljub temu da mi na pokrovčku goriva piše 95/98 oktansko gorivo. Kot sem že dejal imam skorajda 100k kilometrov in do sedaj nisem imel težav z vozilom. Smem torej tankati 100-oktanca ali je pač bolje da grem nazaj na 95-oktanca. OSebno bi raje kljub dražjemu gorivu tankal 100-oktanca. Hvala in LP vsem.

Uporabniški avatar
Ausc
Novinec

Re: 100-oktanski bencini

Napisal/-a Ausc Sr jun 01, 2011 6:51 am

Moje mnenje je, da skodit sigurno ne more, vprasanje pa spet, koliko se pri taki enostavni masini pozna razlika med 95 in 98 (100) oktanskim bencinom. Samo ce pravis, da si ze sedaj tankal drazjega, torej 98ko, potem tankaj po novem 100ko, ker je itak misljen kot zamenjava za 98ko.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Re: PETROL 100

Napisal/-a nevermind Sr jun 01, 2011 2:20 pm

Še je treba zvedet od kje pride Petrolova 100-ka.
In 100× predebatirano že glede Petrolovega in OMV-jevega dizla. Oba prideta z istega kraja. Največ je odvisno od stanja rezervoarjev na pumpah. Jaz vedno tankam na čimnovejših pumpah, za katere vem. In to je OMV v mojem kraju. Ko imam priliko pa točim Agip, ker je kvalitetnejše gorivo od Petrolovega in OMV.

Tole sem enkrat objavil v drugi temi glede kvalitete goriva, katera je imela 18 strani :roll:
viewtopic.php?f=2&t=69382

Tole je pobrano z enega drugega foruma. Slikal in opisal je pa mojster (Bosch service), ki je tudi član tega foruma.

* avto je bil vedno tankan na isti Petrolovi črpalki... na sliki so posledice, katere je gorivo pustilo na vitalnih delih visokotlačne rotacijske črpalke

Slika

* tale avto je bil vedno tankan na OMV-ovi črpalki... razlika je več kot očitna (vsedlin je nekaj ampak vseeno veliko manj kot na prvi sliki)

Slika

Moje mnenje je, da je odvisno na kateri črpalki tankaš. Lahko bi bilo tudi obratno.

Še sreča, da ne vozim sajavca in nimam teh problemov :D

Aja. Napiše se OMV in ne OMW.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr jun 01, 2011 2:29 pm

Da se ne boste iskali. Še nekaj sem našel.

OMV:
N95 - Luka koper
N100 - Lagger Gradz
D2 - Luka koper

Agip:
N95 - Italija
N98 - Luka koper - Zord - Petrol - agip
D2 - Italija

Petrol:
N95 - Luka koper - ZORD - Petrol
N98 - Luka koper - ZORD - Petrol
D2 - Luka koper - ZORD - Petrol

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr jun 01, 2011 4:08 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
crxdelsol je napisal/-a:Ja voziš pa v prostoru brez vremenskih, temperaturnih vplivov brez vetra itd. itd. da lahko ocenjuješ ?

Načeloma se strinjam z razmišljanjem, ampak nekaj le je na tem. Petrolov dizel je prej bil definitivno slabši, je pa tudi precej odvisno od stanja rezervarjev. Z njim se je naredilo manj kilometrov, več pripomb je šlo tudi na motnje v delovanju motorja (iz točno določene Petrolove pumpe). V tem primeru govorim za službene kombije, ki so dnevno sicer delali le 150km, so pa cca. 8 ur laufali brez prestanka. Izkušnje z gorivom iz 24/7 so bile precej boljše.

Osebno sem večkrat opazil tudi razliko OMV/Petrol preden so na Petrolu uvedli boljši dizel. Takrat je tudi iz oglešavanja več deset odstotnih izboljšanj čistoče ipd. bilo razvidno, da so prej imeli naprodaj navadno sranje.

Kako je zdaj s to "stotko" je težko povedat, dokler kdo s konkretnimi informacijami ne pove od kod in na kakšen način jo pridobivajo. Pomoje pomeni to, da lahko (bolj) mirne duše tudi občutljivejšega bencinarja točiš na Petrolu.

Vsekakor ne vozim v zaprtem okolju ampak vendarle delam vsak dan isto relacijo ob isti uri že 2leti pa nekaj razlike vseeno opazim, ni pa to ne vem kaka razlika,kot eni pravijo...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če jun 02, 2011 11:03 am

speedfreak je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:
crxdelsol je napisal/-a:Ja voziš pa v prostoru brez vremenskih, temperaturnih vplivov brez vetra itd. itd. da lahko ocenjuješ ?

Načeloma se strinjam z razmišljanjem, ampak nekaj le je na tem. Petrolov dizel je prej bil definitivno slabši, je pa tudi precej odvisno od stanja rezervarjev. Z njim se je naredilo manj kilometrov, več pripomb je šlo tudi na motnje v delovanju motorja (iz točno določene Petrolove pumpe). V tem primeru govorim za službene kombije, ki so dnevno sicer delali le 150km, so pa cca. 8 ur laufali brez prestanka. Izkušnje z gorivom iz 24/7 so bile precej boljše.

Osebno sem večkrat opazil tudi razliko OMV/Petrol preden so na Petrolu uvedli boljši dizel. Takrat je tudi iz oglešavanja več deset odstotnih izboljšanj čistoče ipd. bilo razvidno, da so prej imeli naprodaj navadno sranje.

Kako je zdaj s to "stotko" je težko povedat, dokler kdo s konkretnimi informacijami ne pove od kod in na kakšen način jo pridobivajo. Pomoje pomeni to, da lahko (bolj) mirne duše tudi občutljivejšega bencinarja točiš na Petrolu.

Vsekakor ne vozim v zaprtem okolju ampak vendarle delam vsak dan isto relacijo ob isti uri že 2leti pa nekaj razlike vseeno opazim, ni pa to ne vem kaka razlika,kot eni pravijo...

Zdaj pa že enkrat končajmo to brezvezno debato o kakovosti goriva in občutkih preko palca.

Iz prve roke poznam teste opravljene v tujini med različnimi znamkami goriva (več ali manj same premium znamke poznane iz zahodnih držav). Dejanske razlike izmerjene na merilni mizi, v konstantnih pogojih (tlak, vlaga, temperatura, obremenitev...) pokažejo, da je med najboljšim in najslabšim gorivom razlike okrog 1%.

Razni naivneži (katerih je tale forum očitno precej poln) si lahko še tako zatiskate oči, razlike v porabi ne boste opazili v vsakodnevni vožnji, saj se pogoji preveč spreminjajo. S preizkusi je dokazano da pri vsakodnevni vožnji lahko nastaja do skoraj 10% odstopanj od povprečja, čeprav voznik vozi s konstantno vožnjo in na isti relaciji. Spreminjajo pa se vseeno: gostota prometa, temperatura zraka, vlažnost zraka, zračni tlak, veter, vožnja v zavetrju....

Tisti, ki kljub navedenim dejstvom verjamejo, da opazijo razliko v kakovosti goriva je čas da še kupijo čudežne tabletke in magnetke, ki spremenijo razporeditev molekul v gorivu, da se izkoristek poveča še za nekaj procentov, saj so nijihove zaznave na ravni teh izdelkov.

Kar se izvora goriva tiče pa je tako pred mano nekdo že napisal od kod prihaja gorivo na naše bencinske servise. Je pa treba vedeti, da čeprav prihaja gorivo iz istega skladišča ni povsem enako. Saj se v cisternah nahaja čisti dizel (brez aditivov in v primeru dizla bio komponente). Biodizel in aditivi se dodajajo direktno v cisterne pred dostavo na bencinske servise. Tu pa prihaja do razlik. Vsaka znamka (Petrol, OMV, Agip, Mol...) uporablja svoje aditive in biodizel svojega porekla.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če jun 02, 2011 5:09 pm

sej nism napisal da je razlika liter ali več, ne verjamem da sploh je kakšna razlika v sami porabi, samo mojemu avtu trenutno najbolj paše mol, potem petrol potem šele omw...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če jun 02, 2011 5:44 pm

Sploh nima veze pri kateri firmi tankaš, ampak v glavnem igra vloga čistoča cisteren

@speedy ni omw, ampak omv =P

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če jun 02, 2011 6:11 pm

pskoda je napisal/-a:Sploh nima veze pri kateri firmi tankaš, ampak v glavnem igra vloga čistoča cisteren

@speedy ni omw, ampak omv =P

no to o cistoci cistern mas popolnoma prav....

vem, sam nism na svojmu kompu pa mal bolj smotano tipkam, hvala vseeno =P

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če jun 02, 2011 6:46 pm

speedfreak je napisal/-a:sej nism napisal da je razlika liter ali več, ne verjamem da sploh je kakšna razlika v sami porabi, samo mojemu avtu trenutno najbolj paše mol, potem petrol potem šele omw...

Vseeno je tvoj post milo rečeno smešen. Pri tvojem Polu TSI si dosegal povprečno porabo za kakšna dva litra večjo, kot povprečen Golf z identičnim motorjem in smo se vsi na forumu spraševali kako ti uspeva porabiti toliko goriva. V tej temi pa praviš da opaziš razlike v porabi med različnimi gorivi. Enostavno ne razumem kako ti to uspeva.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če jun 02, 2011 7:13 pm

tristan01 je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:sej nism napisal da je razlika liter ali več, ne verjamem da sploh je kakšna razlika v sami porabi, samo mojemu avtu trenutno najbolj paše mol, potem petrol potem šele omw...

Vseeno je tvoj post milo rečeno smešen. Pri tvojem Polu TSI si dosegal povprečno porabo za kakšna dva litra večjo, kot povprečen Golf z identičnim motorjem in smo se vsi na forumu spraševali kako ti uspeva porabiti toliko goriva. V tej temi pa praviš da opaziš razlike v porabi med različnimi gorivi. Enostavno ne razumem kako ti to uspeva.

Lp Tristan01

kdor zna zna :lol: , moral bi poznati moj stil voznje pa bi razumel od kod tista dva litra

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jun 02, 2011 7:18 pm

kdor zna zna :lol: , moral bi poznati moj stil voznje pa bi razumel od kod tista dva litra

Slika

:mrgreen: :mrgreen:

p.s: drugače pa je 7-7.5 zame čisto normalna poraba na 1.2TSI-ju. Tudi sam sem imel tako s testnim avtom s tem motorjem. Prav tako sem imel enako porabo s starim 1.4 16V 74kW s podobno vožnjo kot @speedfreak oops
In močno dvomim, da imajo ostali 5.5, razen če se vsakodnevno vozijo po regionalkah po omejitvah ;)

p.s1: tudi v te razlike v gorivu (Petrol, OMV) ne verjamem oz. jih nisem nikoli opazil, razen med 95/98/100, pa še to je minimalno. Moraš res poznat avto u nulo, da opaziš razlike v delovanju motorja.
Zadnjič spremenil peroRS, dne Če jun 02, 2011 7:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če jun 02, 2011 7:26 pm

peroRS je napisal/-a:

Slika

:mrgreen: :mrgreen:

p.s: drugače pa je 7-7.5 zame čisto normalna poraba na 1.2TSI-ju. Tudi sam sem imel tako s testnim avtom s tem motorjem. Prav tako sem imel enako porabo s starim 1.4 16V 74kW s podobno vožnjo kot @speedfreak oops
In močno dvomim, da imajo ostali 5.5, razen če se vsakodnevno vozijo po regionalkah ;)

Nimajo 5.5 ampak manj :mrgreen: . Pa moj polči je bil cisto solidno varčen dokler ni prišel na AC, tu pa se je začelo trpljenje, zato je pa šel, ne morem met avta, s katerim se moram voziti 110 po ac da ne zre kot tank.

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Če jun 02, 2011 7:32 pm

peroRS je napisal/-a:p.s: drugače pa je 7-7.5 zame čisto normalna poraba na 1.2TSI-ju. Tudi sam sem imel tako s testnim avtom s tem motorjem. Prav tako sem imel enako porabo s starim 1.4 16V 74kW s podobno vožnjo kot @speedfreak oops
In močno dvomim, da imajo ostali 5.5, razen če se vsakodnevno vozijo po regionalkah po omejitvah ;)

p.s1: tudi v te razlike v gorivu (Petrol, OMV) ne verjamem oz. jih nisem nikoli opazil, razen med 95/98/100, pa še to je minimalno. Moraš res poznat avto u nulo, da opaziš razlike v delovanju motorja.

Glede na to, da na regionalki na 15kah moj RS pije 7 me poraba 5 na 1,2 res ne preseneča.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če jun 02, 2011 7:35 pm

Symon je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:p.s: drugače pa je 7-7.5 zame čisto normalna poraba na 1.2TSI-ju. Tudi sam sem imel tako s testnim avtom s tem motorjem. Prav tako sem imel enako porabo s starim 1.4 16V 74kW s podobno vožnjo kot @speedfreak oops

Glede na to, da na regionalki na 15kah moj RS pije 7 me poraba 5 na 1,2 res ne preseneča.
..

Z voznjo vecinoma po regionalkah, neki mesta,je polo zrl dobrih 6 litrov, na ac si bil pa takoj na 8 ali 9

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Če jun 02, 2011 8:48 pm

Meni 1.2T (74kw) na Cliu pije okrog 8L povprečno, ker mam pač malo več avtoceste, tako da tisti ki mate 7.0 ali manj na 1.2 TSI ste lahko kar veseli, 5,5 pa sploh... samo to je po omejitvah na relacijah pomoje...

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Če jun 02, 2011 11:28 pm

Golf 1.2 TSI, mi na AC, pije konstantno 7,0-7,5l, tempomat pa na 140. Po omejitvah na relacijah, pa tudi pod 5,5.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Pe jun 03, 2011 6:00 am

Res morete vedno o porabi ?

Renault_user
Novinec

Napisal/-a Renault_user Pe jun 03, 2011 7:14 am

Kjer je bencin je tudi poraba :D
Ne, samo povedal sem jim, naj ne jokajo, če imajo takšno porabo, ker imamo nekateri še bistveno višjo s podobnimi mašinami...

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash So jun 04, 2011 12:28 am

tankam petrol 95, imam motor 1.4 44kw in mi pije 10litrov
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov