Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Koliko goriva porabi avto v prostem teku

Napisal/-a sašo5 To jul 12, 2011 10:36 pm

domen_ je napisal/-a:Motor je dobro ugasniti, zato ker s tem prispevamo k zmanjševanju onesnaženja, predvsem čistejšemu zraku.

edino to, ampak za sam stroj definitivno ni dobro, največje obrabe motorja se dogajajo pri štartih. zato je start/stop največja bedarija, ki so se jo zmislili.....................moral bi pridet na mejo in gledat kilometrsko kolono, kako je tu onesnaženje in tudi če bi ugašnjevali in 100x dnevno štartali, a misliš da pri samem štartu ni še večje onesnaženje, kot pa če dela na leru.....

J1897
Novinec

Napisal/-a J1897 To jul 12, 2011 10:36 pm

Vse lepo in prav, ampak če resnično mislite, da boste rešili okoljske probleme s tem, ko boste vaš štiri/šest/osem/dvanajstvaljni mlinček ugasnili vsakokrat ugasnili, medtem pa bodo v prstaniščih stale ladje s prižganimi motorji, ki so veliki kot hiša, na kitajskem bo v istem momentu delovalo milijon različnih fabrik ki za okoljske standarde še niso slišale... hja, potem ste res idealisti :D Edino, čemur boste pomagali z izklapljanjem motorja ob daljšem stanju na mestu, bo vaša denarnica...pa še ta tega ne bo ne vem kako občutila ;)

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr jul 13, 2011 10:55 am

Pa si ti že kdaj slišal, da zaradi mišljenja, kot ga imaš ti, nikoli ne gre nič na bolje? ;)

lp
Slika

Uporabniški avatar
_BANDIT_
Uporabnik

Napisal/-a _BANDIT_ Sr jul 13, 2011 11:00 am

Pa sej ma prov.

Pa tudi motor se zaradi številnih štartov (in posledičnega lavfanja na suho - dokler spet ne naraste pritisk olja) bolj obrablja, posledično bo crknilo več motorjev in treba bo narest več novih, kar pomeni spet obremenitev za okolje, ki je verjetno večja kot lavfanje v leru.
http://www.zup-racing.com/
THERE IS NO REPLACEMENT FOR DISPLACEMENT! Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Sr jul 13, 2011 11:21 am

mrtwelvetrees je napisal/-a:brez veze kupovat agregat za 2x na leto po 10-14 dni...
pretvornik pa ze mam, tako da imam vse... avto pa tud ne bo lavfu 6ur :) ampak 1, 2 ure

sj nerab delat non-stop,ko bos gledu TV,ga prizges na usake 30 min. in je to to ;) ..porabu ti pa tud bo max. 1L/h..

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Sr jul 13, 2011 3:32 pm

J1897 je napisal/-a:Vse lepo in prav, ampak če resnično mislite, da boste rešili okoljske probleme s tem, ko boste vaš štiri/šest/osem/dvanajstvaljni mlinček ugasnili vsakokrat ugasnili, medtem pa bodo v prstaniščih stale ladje s prižganimi motorji, ki so veliki kot hiša, na kitajskem bo v istem momentu delovalo milijon različnih fabrik ki za okoljske standarde še niso slišale... hja, potem ste res idealisti :D
Jaz sem govoril o lokalnih okoljskih problemih, ne globalnih. Lokalnih pomeni neposredno ta zrak, ki ga dihamo, če nekdo zraven nas ni ugasnil avta.

sašo5 je napisal/-a:moral bi pridet na mejo in gledat kilometrsko kolono, kako je tu onesnaženje in tudi če bi ugašnjevali in 100x dnevno štartali, a misliš da pri samem štartu ni še večje onesnaženje, kot pa če dela na leru.....
Ugašanje in prižiganje zmanjša porabo in s tem onesnaževanje, to je dejstvo, zakaj pa misliš da vgrajujejo start/stop sisteme?..

_BANDIT_ je napisal/-a:Pa sej ma prov.

Pa tudi motor se zaradi številnih štartov (in posledičnega lavfanja na suho - dokler spet ne naraste pritisk olja) bolj obrablja, posledično bo crknilo več motorjev in treba bo narest več novih, kar pomeni spet obremenitev za okolje, ki je verjetno večja kot lavfanje v leru.
To je za lase privlečeno, saj nismo več v 80ih ko ti je avto naredil 60kkm pa je bilo treba mašino menjat.. Danes je tehnologija močno izboljšana (motorji so bistveno vzdržljivejši) in povečanje števila zagonov ne pomeni nobenih večjih težav (v kar se lahko tudi sam prepričaš če pogledaš okvare avtov s start/stop sistemi in jih primerjaš z ostalimi - meni ni znana nobena omembe vredna razlika).

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr jul 13, 2011 4:49 pm

sašo5 je napisal/-a:
domen_ je napisal/-a:Motor je dobro ugasniti, zato ker s tem prispevamo k zmanjševanju onesnaženja, predvsem čistejšemu zraku.

edino to, ampak za sam stroj definitivno ni dobro, največje obrabe motorja se dogajajo pri štartih. zato je start/stop največja bedarija, ki so se jo zmislili.....................moral bi pridet na mejo in gledat kilometrsko kolono, kako je tu onesnaženje in tudi če bi ugašnjevali in 100x dnevno štartali, a misliš da pri samem štartu ni še večje onesnaženje, kot pa če dela na leru.....

Zato pa imaš možnost izklopa start/stop oz ugasne motor samo takrat, ko daš v prosti tek

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Sr jul 13, 2011 5:28 pm

Od kje jemljete podatke o porabi? Ne kaže BC porabe glede na pot?
RiDe hArD

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Sr jul 13, 2011 5:32 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:Od kje jemljete podatke o porabi? Ne kaže BC porabe glede na pot?

js sm vidu,ko je kolega meu calibro z 2.0i motorjem,pa mu je v prostem teku kazalo 0.8l/h,ko je pa spelu se je pa spremenilo iz h v km :)

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Sr jul 13, 2011 5:36 pm

Nekateri BC imajo avtomatičen preklop trenutne porabe iz l/100 v l/h, ko avto stoji.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr jul 13, 2011 7:55 pm

Jaz sem ciljal bolj na mišljenje, če pa drugi ne bodo nič naredili pa tut jst ne bom.. Oz. pfff, kok pa jst prispevam k temu, lej unga tm k 10× več. Zakaj bi jst če ne bo on..

lp
Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr jul 13, 2011 8:09 pm

Ceed je napisal/-a:Nekateri BC imajo avtomatičen preklop trenutne porabe iz l/100 v l/h, ko avto stoji.

Imaš prav :tomidelej:

J1897
Novinec

Napisal/-a J1897 Sr jul 13, 2011 10:59 pm

eclipse_R je napisal/-a:

Jaz sem ciljal bolj na mišljenje, če pa drugi ne bodo nič naredili pa tut jst ne bom.. Oz. pfff, kok pa jst prispevam k temu, lej unga tm k 10× več. Zakaj bi jst če ne bo on..

lp

Mah... jaz bi že ugašal avto za vsako sekundo, v kateri se ne bi premikal, če bi vedel, da bi s tem nekaj spremenil na bolje... ampak ko malo pomisliš, ugotoviš da je vse skupaj le ena sama brezveznost, saj ne bi z pretiranim ugašanjem motorja prav nič spremenil na bolje. Edina sprememba bi bila na slabše, saj stalno vžiganje/ugašanje motrja za sam motor ni dobro ;) Še enkrat - tako mišljenje imam samo v primerih, ko je več kot očitno, da je neka stvar namenjena samo temu, da dobi človek nek lažni občutek, da je naredil nekaj dobrega.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Če jul 14, 2011 7:30 am

Človek dobi lažni občutek takrat, ko nekaj drago plača.

pikoli
Nov uporabnik

Napisal/-a pikoli Če jul 14, 2011 11:09 am

J1897 je napisal/-a:Mah... jaz bi že ugašal avto za vsako sekundo, v kateri se ne bi premikal, če bi vedel, da bi s tem nekaj spremenil na bolje... ampak ko malo pomisliš, ugotoviš da je vse skupaj le ena sama brezveznost, saj ne bi z pretiranim ugašanjem motorja prav nič spremenil na bolje. Edina sprememba bi bila na slabše, saj stalno vžiganje/ugašanje motrja za sam motor ni dobro ;) Še enkrat - tako mišljenje imam samo v primerih, ko je več kot očitno, da je neka stvar namenjena samo temu, da dobi človek nek lažni občutek, da je naredil nekaj dobrega.

Po čem skelepaš da ogretemu motorju škoduje, če ga vgašaš in prižigaš? Jaz mislim, da motorju škodujejo predvsem hladni zagoni. Motorju ogretemu na delovno tempereturo ugašanje in vžiganje nebi smelo preveč škodovati. Sicer zaganjač bol trpi, samo računam da so dovolj trpežni.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Če jul 14, 2011 12:39 pm

J1897 je napisal/-a:Mah... jaz bi že ugašal avto za vsako sekundo, v kateri se ne bi premikal, če bi vedel, da bi s tem nekaj spremenil na bolje...
Potem imam zate dobro novico: ugašanje motorja, ko avto stoji, bo neposredno pozitivno vplivalo na čistočo zraka, ki ga dihajo mimoidoči pešci, kolesarji in domačini.

Morda ugašanje pred vsakim semaforjem res ni smiselno (razen start/stop sistem), ampak če pa avto stoji več minut (npr. več kot 2) pa je to čisto dobrodošlo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jul 14, 2011 5:11 pm

domen_ je napisal/-a:Morda ugašanje pred vsakim semaforjem res ni smiselno (razen start/stop sistem), ampak če pa avto stoji več minut (npr. več kot 2) pa je to čisto dobrodošlo.

In tukaj nastane največji problem, ker v 90% primerov ne veš koliko časa boš moral stati. Pa poleti je težava v tem, da klima ne deluje pri ugasnjenem avtomobilu pozimi pa je težava v gretju. Na koncu pač v naših razmerah ugotoviš, da je takih primerov, da bi to kaj zaleglo izredno malo in da ni nobenega efekta in bohne dej, da bi to začeli množično ljudje počet - že zdaj pri prižganem motorju se pri zeleni ne zmigajo in speljejo kakšna štala bi šele bila, da bi moral še prej motor zalaufat. To bi takoj pomenilo še večje gužve, še več čakajočih oziroma dlje čakajočih in posledično bistveno večje onesnaževanje kot je zdaj.

Včasih je treba malce z glavo pomislit in ne takoj na prvo žogo kolk je to fino in fajn, če bi vsi ugašali motor pred semaforjem.

Aja, čakam kakšen test, da vidim kolk je realno prihranka pri takem početju med nekom, ki ugaša motor in nekom, ki ga pred semaforji ne.

J1897
Novinec

Napisal/-a J1897 Če jul 14, 2011 7:41 pm

domen_ je napisal/-a:
J1897 je napisal/-a:Mah... jaz bi že ugašal avto za vsako sekundo, v kateri se ne bi premikal, če bi vedel, da bi s tem nekaj spremenil na bolje...
Potem imam zate dobro novico: ugašanje motorja, ko avto stoji, bo neposredno pozitivno vplivalo na čistočo zraka, ki ga dihajo mimoidoči pešci, kolesarji in domačini.

Morda ugašanje pred vsakim semaforjem res ni smiselno (razen start/stop sistem), ampak če pa avto stoji več minut (npr. več kot 2) pa je to čisto dobrodošlo.

Jah...glede na to da ne živim v nekem velemestu in da je Tolmin zelo zračen kraj, mislim, da bi lahko avto pustil cel dan prižgan, pa ne bi nihče trpel zaradi slabega zraka... v bistvu ne bi nihče pogruntal, da je zrak kaj slabši :D Pa da ne bo pomote - sam vedno ugasnem avto, kadar vem, da bo avto stal na mestu dlje časa in da ne potrebujem klime/gretja... ampak ne zaradi raznoraznih veleumov, ki trdijo, da bom pobil 3/4 živih bitij, če bo motor mojega avta deloval več kot 9 sekund v prostem teku, ampak zato, ker se mi zdi brezveze da motor lavfa po nepotrebnem ;)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Pe jul 15, 2011 5:18 pm

Tolmin zračen kraj?

Kako pa to, da je v zimskih jutrih venomer megla?

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Po jul 18, 2011 9:36 pm

Moram tukaj napisat kaj se mi je enkrat zgodilo, ker je ravno primerna tema.
Stal sem v koloni (ker so bili neki protesti glede pločnikov) in ker sem vedel da bo to trajalo, sem avto ugasnil. Ko so se začeli pred mano premikati, sem ga hotel vžgati in ravno takrat mi je štarter zatajil.
Rezultat je bil: deset živčnih voznikov za mano na trobi.

Kar se tiče pa onesnaževanja. Mislim, da bolj kot avtomobili, naš planet onesnažujejo nepotrebni produkti, za katere mislimo, da nam bodo olajšali življenje, pa jih še neuporabljene zavržemo. Ubistvu ga onesnažujemo mi sami, z popolnoma napačnim razmišljanjem in varčujemo na narobnem koncu.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov