INFINITI je napisal/-a:uros11 je napisal/-a:Pri normalni vožnji ne bo problema, saj turbina ni s papirja. Tu zgoraj pa vsi pišejo, da ga najprej ogrejejo, pol pa tiščijo. Jaz mojih nikoli ne tiščim. Pa še nisem menjal turbine, ne pri golfu III s 290 kkm, ko sem ga prodal, ne pri passatu s 270 kkm, kolikor jih ima sedaj. Tudi nikoli ne menjam pri čudnih obratih, vedno bolj proti 3000, če že. To pa ni nič za turbino. Nikoli ga ne ogrevam na mestu, ker se najbolj segreje med vožnjo in nikoli ga ne hladim, ko pridem s poti. Itak vedno pripeljem z normalno hitrostjo domov, tako da ni nobene potrebe po ohlajanju. Števec temperature olja imam pri golfu in je uporabna zadeva, ni pa indikator za to, kdaj začneš normalno voziti, ker to začnem od vsega začeteka, ko vžgem avto. Edino enkrat, ko mi je na Šentviško goro zlezlo na 107 stopinj, sem naredil še en krog po vasi in ga potem ugasnil. Guess what - avto še vedno dela.
Da pa bi ga tiščal - zakaj že?!
Sam si dobro napisal si pa tudi narobe razumel. NIhče ni trdil da se TD ogreva na mestu, pravzaprav je to slabo - motor se ogreva med vožnjo. Kar je mišljeno je to, da ne boš mrzlega štartal in potem takoj šel na AC pa pribijal in pospeševal na polno. Obratno tudi velja - ne boš motor razgret od dinamične vožnje, ko je olje recimo na 110 stopinj šel takoj ustavit in čao. Takrat tudi lepo bolj normalno voziš, da se shladi na nekje cca 90 stopinj in BP ugasneš. Ni pa nujno da karkoli "tiščiš" lahko lepo normalno voziš celi čas in ne bo potrebno kaj posebej "hladiti".
In tudi sam vidiš po svojih izkušnjah kako dolgo lahko potem živi ena turbina. Smo pa nekateri tudi bolj dinamični vozniki pa potem ravnamo tudi po zdravi pameti - se obrestuje na dolgi rok.
Res pa je tudi da ni potrebno "morit" motorja z lenimi vožnjami, potem se tudi mariskaj zapaca pa postane len in neodziven.
Drugače pa sem se teh simpl korakov držal pri vseh zadevah, ki sem si jih lastil, neglede ali je bil od 4.4 literski V8 do 750ccm velik I4, N/A, turbaka, dizla, bencinarja, nekaj kar ma na 4500 rdeče polje ali pa šele na 14.500 rpm rdeče polje.
Pri vseh teh mašinah nisem NIKOLI imel izrednega servisa na motorju in NIKOLI mi ni žrlo olja ali pa karkoli kadilo pa padalo na tehničnih preizkusih izpuha, pa sem zelo, zelo dinamičen voznik, ko sedim sam v avtu - tudi grobnik sem redno obiskoval z motorjem ipd.
joztom je napisal/-a:Pri hitrih ustavitvah ne gre za ohlajanje, ampak za zaustavljanje turbine. Ker če prigoniš in ustaviš motor, se turbina vrti na polno en čas brez podmazovanja, zato je potrebna minuta, da se umiri s podmazovanjem. To je vse. Sodobni avti ne dovolijo takoj pohoditi gasa na polno, ker to blokira elektronika na električnem gasu. Pri večkratni menjavi turbin gre za izrazito neznanje serviserja. Pregled oljnih vodov ali kar sočasna menjava naj bi bila obvezna rutina. Minuta neobremnjenega teka pri hladnem motorju je zadosti, prav pa je, da je sklopka spuščena in da se razgoni olje v menjalniku in omogoči takoj mehko prestavljanje.
uros11 je napisal/-a:joztom je napisal/-a:Pri hitrih ustavitvah ne gre za ohlajanje, ampak za zaustavljanje turbine. Ker če prigoniš in ustaviš motor, se turbina vrti na polno en čas brez podmazovanja, zato je potrebna minuta, da se umiri s podmazovanjem. To je vse. Sodobni avti ne dovolijo takoj pohoditi gasa na polno, ker to blokira elektronika na električnem gasu. Pri večkratni menjavi turbin gre za izrazito neznanje serviserja. Pregled oljnih vodov ali kar sočasna menjava naj bi bila obvezna rutina. Minuta neobremnjenega teka pri hladnem motorju je zadosti, prav pa je, da je sklopka spuščena in da se razgoni olje v menjalniku in omogoči takoj mehko prestavljanje.
Sem opazil pri mojem. V prostem teku ne dovoli, da bi se motor dvignil na obrate. Pri 3000 je meja, če se prav spomnem. Verjetno mora biti hladen, sicer si ne prdstavljam, kako bo potekala meritev plinov na tehničnem pregledu čez par let.
Blinder je napisal/-a:uros11 je napisal/-a:joztom je napisal/-a:Pri hitrih ustavitvah ne gre za ohlajanje, ampak za zaustavljanje turbine. Ker če prigoniš in ustaviš motor, se turbina vrti na polno en čas brez podmazovanja, zato je potrebna minuta, da se umiri s podmazovanjem. To je vse. Sodobni avti ne dovolijo takoj pohoditi gasa na polno, ker to blokira elektronika na električnem gasu. Pri večkratni menjavi turbin gre za izrazito neznanje serviserja. Pregled oljnih vodov ali kar sočasna menjava naj bi bila obvezna rutina. Minuta neobremnjenega teka pri hladnem motorju je zadosti, prav pa je, da je sklopka spuščena in da se razgoni olje v menjalniku in omogoči takoj mehko prestavljanje.
Sem opazil pri mojem. V prostem teku ne dovoli, da bi se motor dvignil na obrate. Pri 3000 je meja, če se prav spomnem. Verjetno mora biti hladen, sicer si ne prdstavljam, kako bo potekala meritev plinov na tehničnem pregledu čez par let.
tudi če je segret v neutralu ti ne dovoli čez 3000. Varuje motor pred nepotrebnimi vibracijami
joztom je napisal/-a:Pri hitrih ustavitvah ne gre za ohlajanje, ampak za zaustavljanje turbine. Ker če prigoniš in ustaviš motor, se turbina vrti na polno en čas brez podmazovanja, zato je potrebna minuta, da se umiri s podmazovanjem. To je vse. Sodobni avti ne dovolijo takoj pohoditi gasa na polno, ker to blokira elektronika na električnem gasu. Pri večkratni menjavi turbin gre za izrazito neznanje serviserja. Pregled oljnih vodov ali kar sočasna menjava naj bi bila obvezna rutina. Minuta neobremnjenega teka pri hladnem motorju je zadosti, prav pa je, da je sklopka spuščena in da se razgoni olje v menjalniku in omogoči takoj mehko prestavljanje.
Energetik81 je napisal/-a:joztom je napisal/-a:Pri hitrih ustavitvah ne gre za ohlajanje, ampak za zaustavljanje turbine. Ker če prigoniš in ustaviš motor, se turbina vrti na polno en čas brez podmazovanja, zato je potrebna minuta, da se umiri s podmazovanjem. To je vse. Sodobni avti ne dovolijo takoj pohoditi gasa na polno, ker to blokira elektronika na električnem gasu. Pri večkratni menjavi turbin gre za izrazito neznanje serviserja. Pregled oljnih vodov ali kar sočasna menjava naj bi bila obvezna rutina. Minuta neobremnjenega teka pri hladnem motorju je zadosti, prav pa je, da je sklopka spuščena in da se razgoni olje v menjalniku in omogoči takoj mehko prestavljanje.
Zaustavljanje turbine? Saj ni več-tonska parna turbina iz elektrarne, da bi se ustavljala več minut. Iz max vrtljajev se znižajo do zanemarljivo majhnih v rangu 5-10s.
Tudi hlajenje turbinca po 1 minuto se mi zdi malce smešno, razen seveda če redno ne prigonite na domače dvorišče dobesedno v rdečem polju in s polno pritisnjeno stopalko za gas. Časovne konstante ohlajanja niso tako velike, poglejte si kakšen filmček mašine v laboratoriju, ko kolektor žari pri polni obremenitvi. V parih sekundah po odstranitvi obremenitve se ohladi za nekaj 100°C. Tako da moje mnenje je, da je povsem dovolj da turbinec laufa nekih 10-15s pri štantgasu, da ga lahko varno ugasnemo.
belkaena je napisal/-a:Točno tako, počakaš 15 sekund pa je in res verjetno nihče ne prileti na dvorišče in v trenutku, ko so obrati v rdečem polju ugasne avto, da bi se turbina "na suho" zavrtela
Energetik81 je napisal/-a:Saj če obrne ključ, se zadeva še vedno povsem enako maže, razen seveda turbine, ki se lahko vrti še, ko glavna gred obmiruje.
Ja, imam jaz tudi take sosede s turbodizli. Zjutraj se prav sliši žvižganje turbin na dvorišču, ker oni rabijo vsaj 3000rpm in 300Nm, da lahko speljejo z vodoravnega dvorišča.![]()
Tudi tudi.Kaj primozek, ti to tudi iz izkusenj al si samo cul, kaj je baba rekla?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov