Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
exide
Stalni uporabnik

Kraj: Radovljica

Re: Zaspanost za volanom

Napisal/-a exide Sr avg 03, 2011 10:28 am

Če se mi med vožnjo spi se ustavim, enega prižgem, se malo sprehodim pa je potem ok :)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr avg 03, 2011 4:11 pm

cruiser1 je napisal/-a:
im nobody je napisal/-a:jaz sem tak da lahka sem zjeban totalno samo u avtu nikoli nisem zaspan in mi tud nikoli ne vleče na spanec...pa sem veliko na cesti

Jaz se tudi takoj, ko se vsedem za volan kar zbrihtam pa četudi sem bil trenutek prej še utrujen. Tudi meni je to čudno ;) . V glavnem se mi še nikoli ni zgodilo, da bi bil med vožnjo tako utrujen, da bi že kinkal vmes in nebi mogel spremljati prometa, ponoči se pa itak najraje vozim na dolge fure. Ni bolš'ga, prazne ceste, mirna vožnja, oči ne trpijo zaradi zoprnega sonca...pa itak sem nočni tip človeka.
Enkrat se mi je pa po dolgi vožnji (cca9ur) in zaradi poprej slabo prespanih nočeh res začelo spati zadnjih 150km pred domom. Ustavil sem na bencinskem servisu in si vzel mirnih 20min za kavo kar me je zbrihtalo in sem komot peljal naprej. Ni fora v sami v kavi, men pri utrujenosti pomaga čisto navadna pavza, toliko, da malo noge raztegnem, kaj popijem, jem, malo pozabim na vožnjo, se umirim ... in potem zbrihtam.
Dajati nasvete, kako rešiti zaspanost na poti je težko, ker očitno različne metode delujejo na različne ljudi. Npr. zelo glasna glasba pri utrujenosti men čisto nič ne pomaga, lahko me pa naredi samo bolj živčnega.
2-3krat se mi je pa zgodilo, da sem bil res tako zelo skurjen, da sploh nisem mogel na pot. V takem primeru enostavno ne grem dokler se ne spočijem / naspim. Na srečo sem v takem primeru do zdaj vedno lahko prestavil odhod za nekaj ur.

Pa veš zakaj nehaš bit zaspan?
Ker američana voziš....nikol ne veš kdaj bo kaj odpadlo :D :D :D
Sem pa sam tud bolj nočni tip človeka..... Da bi zaspal se mi še ni zgodilo....Se mi je pa zgodilo že , da sem bil totalno zaspan in imel privide....Kok je šele to čudno. Cesta se spušča v kotanjo pa v kotanji ( navkljub noči) vidiš par metrov globoko vodo....upočasniš prideš bližje in cesta suha :D Al pa ti po tvoji strani nasproti pripelje tovornjak....Se ustaviš in ugotoviš , da je prazna cesta....Ni to neke vrste lucidnih sanj?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Misfits
Nov uporabnik

Napisal/-a Misfits Sr avg 03, 2011 4:37 pm

samo enkrat zaspiš za volanom...

dol s ceste če nisem 100% pa kinknem za 10-15 minut ... kolikor pač telo in um rabita...
Sitno mi je samo po kakih večjih avtocestnih postajališčih, če sem sam-preveč zgodbic kroži kak se je komu kej naredlo...

LP
Misfits

GrEgEcN95
Novinec

Napisal/-a GrEgEcN95 Sr avg 03, 2011 5:17 pm

Misfits je napisal/-a:samo enkrat zaspiš za volanom...

dol s ceste če nisem 100% pa kinknem za 10-15 minut ... kolikor pač telo in um rabita...
Sitno mi je samo po kakih večjih avtocestnih postajališčih, če sem sam-preveč zgodbic kroži kak se je komu kej naredlo...

LP
Misfits

Te zgodbice niso kar za brezveze. Jaz sem enkrat v Tepanju okoli 4 zjutraj ustavil na počivališču in pride do sovoznikovih vrat en moški in mi trka na vrata. Odprem skoraj do polovice okno in mi začne razlagat če mu lahko posodim 3€ toliko da se pripelje do Slovenske Bistrice. Tak gledam čudno a bi mu dal ali ne ( ker je zgledal tako fajn moški, urejen in to), ko naenkrat loputne po mojih vratih in na moji strani moški, ki je želel na silo odpreti vrata mojega avta. Še dobro da se med vožnjo vrate same zaklenejo. Sem samo hitro dal v prvo pa spokal naprej.

Drugače pa meni ko sem utrujen resnično pomaga da ohladim notranjost avta...ali pa enostavno se ustavim in sprehodim.
"A clever person solves a problem. A wise person avoids it."

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Kegl Sr avg 03, 2011 6:41 pm

GrEgEcN95 je napisal/-a:
Misfits je napisal/-a:samo enkrat zaspiš za volanom...

LP
Misfits

Te zgodbice niso kar za brezveze. Jaz sem enkrat v Tepanju okoli 4 zjutraj ustavil na počivališču in pride do sovoznikovih vrat en moški in mi trka na vrata. Odprem skoraj do polovice okno in mi začne razlagat če mu lahko posodim 3€ toliko da se pripelje do Slovenske Bistrice. Tak gledam čudno a bi mu dal ali ne ( ker je zgledal tako fajn moški, urejen in to), ko naenkrat loputne po mojih vratih in na moji strani moški, ki je želel na silo odpreti vrata mojega avta. Še dobro da se med vožnjo vrate same zaklenejo. Sem samo hitro dal v prvo pa spokal naprej.

Drugače pa meni ko sem utrujen resnično pomaga da ohladim notranjost avta...ali pa enostavno se ustavim in sprehodim.

ja te zgodbice so kr realne, spet odvisen kje si (država) in na kaj naletiš. je fotr kamijonđija pa mi včasih pove kšne zgodbice na to temo...osebno še nisem mel težav pa sem bil kr dostkrat okol, je pa res da sem bil samo 1x čist sam na daljši relaciji, ostalo je vsaj še nekdo zravn ;)

glede utrujenosti se mi je pa enkrat zgodila smešna stvar...vračal sem se iz Umaga, pa vsi vemo da to ni neka dolga relacija do LJ (cca 130km), in sem se mogu enostavno ustavt in zaspat za ene 15-20min na počivališču Lom (30km do LJ), ker sem že vidu dvojno in oba pasova sta se mi dobesedno križala pred očmi. pa drgač sem navajen vožnje...delam skor 50.000km na leto. tko pač včasih pride...medtem, ko enkrat sem šel pa do Ženeve po 10urnem šihtu, vozu celo noč, bil v Ženevi cel dan in potem zvečer nazaj do Milana, kjer sem spal 3ure in na koncu še do LJ. :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr avg 03, 2011 7:24 pm

BBoss je napisal/-a:Če je možno povečam ritem vožnje - se prav hitreje, da malce adrenalin zaćne delovati. Sam res vse v mejah normale, ker pol je bolj kakšno enetgetsko pijačo ruknit al pa kako urco odspat.

Istega se poslužujem tudi sam in deluje.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr avg 03, 2011 8:30 pm

lisko je napisal/-a:Pa veš zakaj nehaš bit zaspan?
.....od avta pred mano! :EE

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če avg 04, 2011 5:43 am

Priporočam kakšen CD od: Pantera, Slayer, Judas Priest, Megadeth, ipd. pa ful na glas ;) ...deluje! Ni šans, da zaspiš.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če avg 04, 2011 8:03 am

cruiser1 je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Pa veš zakaj nehaš bit zaspan?
.....od avta pred mano! :EE

Ja kaj si pa mislu, da sem jaz mislu ? :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če avg 04, 2011 9:07 am

Največ kar sem vozil, sem 2800km v enem zamahu (od maroka do slovenije, pa samo 3x tankat vmes), proti zaspanosti sem imel pa čist navadno cocacolo in malo odprto okno za zračenje. Kokakola te zbudi, ker ima veliko kofeina, pa svež zrak tudi pomaga.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če avg 04, 2011 11:04 pm

-e fantje,tudi meni se ni nikoli spalo,ko si mlajši,ko voziš zase...
-razlika je ali voziš privat,ali službeno in pri tem še imaš sopotnike v avtu,ker ko ti ni,ne voziš,v službi te nobeden ne vpraša,kako se trenutno počutiš,fura je,gremo
-ko delaš 12 let po 100 000km na leto,vedno isto relacijo,zgodaj zjutraj,ali čez dan,prav v času,ko tvoje telo rabi počitek,ah,kaj bi vam govoril,hvala bogu tega je konec
-prvih 8 let je še šlo,potem sem začutil,da nisem več ta pravi za to delo,zdaj se mi spet ne spi več,oziroma,nimam šefa nad glavo
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe avg 05, 2011 8:59 am

recimo muzika pomaga dokler še poslušaš radjo. ko si 1x tako zaspan ga ne poslušaš več. da odpiraš okno pomaga v določenih primerih. več krat je zunaj mrzlo ali pa dežuje. pa tudi oči se ti sušijo ;) povečat ritem vožnje? jaz ga imam zmerja dokaj napetega, čene res zaspim. zmanjšanje ritma te pobere takoj. se ustavit na počivališču je res najboljša varjanta a večkrat neizvedljivo. to se mi je zgodilo na poti v rim. od ene do druge črpalke je bila razdalja več kot 50km, vmes pa ni počivališč. vmes se mi je začelo nenormalno spat in se nisem imel kje ustavit. v takem primeru nastanejo nesreče. da ne bi zaspal sem se začel mlatit in grist. drugo me nikakor ne bi pustilo zbujenega.
gatorade je boljši kot kakšn energy drink. preverjeno.

tilen2009
Nov uporabnik

Napisal/-a tilen2009 Pe avg 05, 2011 2:22 pm

Pri meni pa delujejo bonboni Pocket coffee. Edini problem je, ker jih poleti ni za dobit. Drugače pa na vsako uro pojem en ta bonbon pa me drži pokonc.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Pe avg 05, 2011 3:19 pm

tilen2009 je napisal/-a:Pri meni pa delujejo bonboni Pocket coffee. Edini problem je, ker jih poleti ni za dobit. Drugače pa na vsako uro pojem en ta bonbon pa me drži pokonc.

pri meni pomagajo kiri koli bomboni... najraje Tic Tac itd. ;)
turbo inside

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe avg 05, 2011 3:24 pm

_furby_ je napisal/-a:
tilen2009 je napisal/-a:Pri meni pa delujejo bonboni Pocket coffee. Edini problem je, ker jih poleti ni za dobit. Drugače pa na vsako uro pojem en ta bonbon pa me drži pokonc.

Me prav zanima kakšne "bombone" vidva žvečita, ki preženejo zaspanost?

:lol:

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Pe avg 05, 2011 4:06 pm

cruiser1 je napisal/-a:
_furby_ je napisal/-a:

Me prav zanima kakšne "bombone" vidva žvečita, ki preženejo zaspanost?

:lol:

Nabavite shredxx :lol: nikoli se vam nebo spalo pa še švicali boste fuŁ :lol:

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po avg 08, 2011 12:53 pm

Po mojem je najboljša rešitev, če se ti med vožnjo zapirajo oči, na prvem postajališču dol, zaklenit vrata in budilka čez 15-20min. Potem pa 10 počepov pa gasa naprej. Vse ostalo so polovične rešitve in klicanje nesreče.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Po avg 08, 2011 1:39 pm

Energetik81 je napisal/-a:Po mojem je najboljša rešitev, če se ti med vožnjo zapirajo oči, na prvem postajališču dol, zaklenit vrata in budilka čez 15-20min. Potem pa 10 počepov pa gasa naprej. Vse ostalo so polovične rešitve in klicanje nesreče.

Točno tako. "powersleep" je zakon. Moraš pa spat točno 20 minut za najboljši efekt. S takšnim počitkom dobiš noter nekaj ur budnosti in koncentracije potrebne za vožnjo. Kava in ostali energetski napitki so slabi, ker te dehidrirajo (kofein je močan diuretik) + to da ko popustijo si še v slabšem stanju kot prej. Sam se jih posužujem le takrat ko vem, da je pred mano samo še ena ura vožnje. Za tisto zadnjo uro so ok. :idea:

Drugače pa pri zaspanosti in vožnji veliko pomagajo izkušnje. Jaz imam za sabo kar nekaj non-stop voženj, ki so daljše od 15ur (najdaljša 27 ur) in vem kakšni so pri meni znaki nevarne utrujenosti. Zame zadnje opozorilo, da grejo stvari v nevarno smer je, ko začnem jecljat :lol: Možgani se pač postopoma izklapljajo. Takrat je nujen powersleep. V nasprotnem primeru ti močno pade koncentracija, reakcijski čas se podaljša, imet odprte oči postane neznosen napor in s časom se pojavijo halucinacije. Skratka nadeljevanje vožnje postane smrtonosno :!:
Na žalost govorim iz lastnih izkušenj, ko se mi je zelo mudilo in sem moral po 24 urah v avtomobilu nadeljevat z vožnjo. Ura je bila 8 zjutraj, sonce mi je svetilo v obraz, Makedonske ceste prav tako niso ravno uspavalne, ampak sem moral uporabit zadnje atome moči in koncentracije, da sem ostal buden in varno prispel. :( Prvič in zadnjič, da sem naredil takšno neumnost. :o

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Po avg 08, 2011 1:59 pm

V avtomobilu nikoli nimam problemov s zaspanostjo, tudi če sem pred tem zaspan, se v avtu ''zbudim''.

Pred parimi leti so mi bili te v veliko pomoč pri nočni vožnji iz Verone, zdaj pa jih sploh nisem več videl. 2 komada v usta in si buden v sekundi, ni šans da zaspiš ;)

Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po avg 08, 2011 2:38 pm

ghandaed je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a: Kava in ostali energetski napitki so slabi, ker te dehidrirajo (kofein je močan diuretik) + to da ko popustijo si še v slabšem stanju kot prej. Sam se jih posužujem le takrat ko vem, da je pred mano samo še ena ura vožnje. Za tisto zadnjo uro so ok. :idea:

Saj samo, če imam še cca 1 uro vožnje si jaz pomagam s kavo in pavzo. Na več urno pot se nikoli nebi odpravil ali nadaljeval popolnoma neprespan.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov