Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Kako torej?

Redno menjavam po zakonu
138
61%
Menjavam glede na snežne razmere
35
16%
Imam zimske tudi poleti
17
8%
Imam letne tudi pozimi - sem z Obale
6
3%
Imam letne tudi pozimi
9
4%
Imam celoletne in ne menjavam
5
2%
Imam karkoli do znucanja ne glede na čas oz zakon
2
1%
Kot pride
13
6%

Skupaj glasov : 225

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Za tiste ki se vozite samo z zimskimi gumami celo leto

Napisal/-a EX-B Po sep 12, 2011 7:18 am

Jest sm kr po zakonu vecinoma.. Ceprav je res, da se ne drzim popolnoma tistih datumov, ce je 15. novembra se vedno cez 10C, pol se pocakam malo z letnimi in ketnami v gepeku, spomladi pa tudi, ce je 15. marca se dost moznosti da bo pol se kej navrgl, se mal pocakam na zimskih, ampak ne prov dost.

Fotr ma pa na enakem avtu skoz zimake, Eskimke.. Smrt poleti, ce se mene vprasa.. Nobenega feelinga, mehko pr zavijanju, mehko pr bremzanju.. Totalna bedarija, itak pa da je zanga to cist dobr, pa da ne bo poslusu nobenga druzga..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po sep 12, 2011 9:35 am

Mam preveč rad svojo družino, sebe in tudi avto, da bi se vozil poleti z zimskimi. Mehka mešanica, lamele in razgret asfalt pač ne gredo skupaj, če se hočeš hitro ustavit sploh pa če pade kak dežek na vse skupi.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 12, 2011 9:40 am

BBoss je napisal/-a:Mam preveč rad svojo družino, sebe in tudi avto, da bi se vozil poleti z zimskimi. Mehka mešanica, lamele in razgret asfalt pač ne gredo skupaj, če se hočeš hitro ustavit sploh pa če pade kak dežek na vse skupi.

Pa obratno? :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po sep 12, 2011 10:01 am

A misliš pozimi? Imam zimske na drugih feltnah in jih menjam takrat, ko se začenja pojavljati nevarnost zmrzali, poledice oziroma snega pa še to samo zaradi tega, ker sem kar odvisen od avta in si ne morem prvoščit, da bi ostal doma zarad slabih voznih razmer. Zimskih pa nikoli ne radiram do konca ampak jih vsaj pri ene 4mm če ne že prej zamenjam.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po sep 12, 2011 5:06 pm

BBoss je napisal/-a:A misliš pozimi? Imam zimske na drugih feltnah in jih menjam takrat, ko se začenja pojavljati nevarnost zmrzali, poledice oziroma snega pa še to samo zaradi tega, ker sem kar odvisen od avta in si ne morem prvoščit, da bi ostal doma zarad slabih voznih razmer. Zimskih pa nikoli ne radiram do konca ampak jih vsaj pri ene 4mm če ne že prej zamenjam.

Ti si čuden :mrgreen: zimske , sploh pa sava itak še boljše držijo v vročini, eni ste pač nevedni :mrgreen: .

Osebno bi pa itak najraje nikoli ne vozil z zimskimi ker mi je to katastrofa, sploh ker vem, da je letna varnejša v vseh pogojih, razen ko je sneg na cestišču, kar je 3x na leto
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie Po sep 12, 2011 5:39 pm

speedfreak je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:A misliš pozimi? Imam zimske na drugih feltnah in jih menjam takrat, ko se začenja pojavljati nevarnost zmrzali, poledice oziroma snega pa še to samo zaradi tega, ker sem kar odvisen od avta in si ne morem prvoščit, da bi ostal doma zarad slabih voznih razmer. Zimskih pa nikoli ne radiram do konca ampak jih vsaj pri ene 4mm če ne že prej zamenjam.

Ti si čuden :mrgreen: zimske , sploh pa sava itak še boljše držijo v vročini, eni ste pač nevedni :mrgreen: .

Osebno bi pa itak najraje nikoli ne vozil z zimskimi ker mi je to katastrofa, sploh ker vem, da je letna varnejša v vseh pogojih, razen ko je sneg na cestišču, kar je 3x na leto

pole pa dobiš službeno karjolo takšno si pa na drsalnici...
Freunde am fahren.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 12, 2011 6:15 pm

Sava Eskimo S3 je itak najboljša guma v vseh pogojih, čudi me le, da še ni prišla do F1! :D

S tem, da je letna varnejša v vseh pogojih, razen snega, se ne strinjam. Pri minusu po mojih izkušnjah letna na bolj gladkem asfaltu ne drži ravno najbolj, prav tako ne na mokrem okrog ničle, sploh če je asfalt bolj gladek.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po sep 12, 2011 7:42 pm

Vozim se na zimskih celo leto in to bom počel vsako leto, vsako leto bom le dokupil dve novi gumi, ker živim v hribih in stare gume z dovolj profila so neuporabne, na pogonskih kolesih morabo bit nove, da bom kam prišel.

Zimske gume so tudi dobre za blato, če imaš kaj na njivo za it.
Obraba je večja
Ko so ceste suhe se avto drži dobro, v mokrem pa malo slabše, sem umirjen voznik.

Za letos sem že pripravljen na zimo, prav tako tekočine vse OK.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Po sep 12, 2011 7:49 pm

Kako vam pa uspe testirat, da zimska guma slabo drži na mokrem? Nihče ne vozi po omejitvah?

Sam vozim na zimskih celo leto, ker delam okoli 10.000-15.000 km letno. In nisem še bil v situaciji, ko bi videl, da guma nebi držala. Pa sem imel že od Goodyeara, do Fulde in Dunlop itd.
Pa sem imel veliko nenadnih zaviranj, da se je ABS vklopil in tudi kakšen izmik srnam ali komu, ki izsili na križišču.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 12, 2011 8:07 pm

DragonForce je napisal/-a:Kako vam pa uspe testirat, da zimska guma slabo drži na mokrem? Nihče ne vozi po omejitvah?

Sam vozim na zimskih celo leto, ker delam okoli 10.000-15.000 km letno. In nisem še bil v situaciji, ko bi videl, da guma nebi držala. Pa sem imel že od Goodyeara, do Fulde in Dunlop itd.
Pa sem imel veliko nenadnih zaviranj, da se je ABS vklopil in tudi kakšen izmik srnam ali komu, ki izsili na križišču.

Res hud problem na naših cestah! :roll: Kdo pravi, da moraš sploh čez omejitev? Itak ima cel kup "najslabših" cest skoraj povsod omejitev 90.
Slika

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Po sep 12, 2011 8:29 pm

~toMmy~ je napisal/-a:

Sava Eskimo S3 je itak najboljša guma v vseh pogojih, čudi me le, da še ni prišla do F1! :D

S tem, da je letna varnejša v vseh pogojih, razen snega, se ne strinjam. Pri minusu po mojih izkušnjah letna na bolj gladkem asfaltu ne drži ravno najbolj, prav tako ne na mokrem okrog ničle, sploh če je asfalt bolj gladek.

Moje izkušnje glede letnih po mrazu so drugačne kot tvoje....konec koncev bom pa itak dal zimske gor..čeprav spet s težkim srcem...pa gor jih bom dal ko bo napovedano slabo vreme, pa če bo to šele decembra zaradi mene.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Po sep 12, 2011 8:54 pm

Na pick upu imam stalno M+S (mud & snow) gume. Na osebnem jih menjam nekako po zakonu in ker z letnimi in zadnjim pogonom tudi s parkirišča ni možno speljati. Letne pa zato, ker so širše in malo lepše zgleda 8) :lol:

DragonForce je napisal/-a:Kako vam pa uspe testirat, da zimska guma slabo drži na mokrem? Nihče ne vozi po omejitvah?

Nekateri res pišejo tako, kot, da vozijo najmanj ferarija in stalno na polno. :lol:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 12, 2011 9:15 pm

speedfreak je napisal/-a:Moje izkušnje glede letnih po mrazu so drugačne kot tvoje....konec koncev bom pa itak dal zimske gor..čeprav spet s težkim srcem...pa gor jih bom dal ko bo napovedano slabo vreme, pa če bo to šele decembra zaradi mene.

No jaz sem na več različnih avtih z različnimi letnimi gumami občutil ob zelo nizkih temperaturah, da kar rade spustijo tam, kjer zimske nimajo težav.

cruiser1 je napisal/-a:Nekateri res pišejo tako, kot, da vozijo najmanj ferarija in stalno na polno. :lol:

Nekateri se pač ne vozimo kot po jajcih, drugim pa tudi Eskimo S3 nikoli ne izgubi oprijema, ljudje smo si različni! :D
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po sep 12, 2011 9:56 pm

Zimske gume so pač poleti opazno slabše in da to ugotoviš, ni potrebno voziti čez omejitev. Tisit, ki vozite ves čas na zimskih tega itak ne morete vedeti, zato pa potem pišete nebuloze.

Zavorna pot (tako na suhem kot mokrem) in oprijem na mokrem sta ena od daleč najpomembnejših dejavnikov pri varnosti. In tukaj so letne gume v veliki prednosti pred zimskiimi. Vsi tisti ki vozite navadne osebne avte in imate gor skozi zimske gume predstavljate negativen prispevek k prometni varnosti oz. z drugimi besedami - vsak ki špara pri tako kritični stvari kot je to varnost naj raje razmisli o javnem prvozu, je dosti cenejši kot vzdrževanje avta.

miko
Nov uporabnik

Napisal/-a miko To sep 13, 2011 10:49 am

lizard je napisal/-a:Zimske gume so pač poleti opazno slabše in da to ugotoviš, ni potrebno voziti čez omejitev. Tisit, ki vozite ves čas na zimskih tega itak ne morete vedeti, zato pa potem pišete nebuloze.

Zavorna pot (tako na suhem kot mokrem) in oprijem na mokrem sta ena od daleč najpomembnejših dejavnikov pri varnosti. In tukaj so letne gume v veliki prednosti pred zimskiimi. Vsi tisti ki vozite navadne osebne avte in imate gor skozi zimske gume predstavljate negativen prispevek k prometni varnosti oz. z drugimi besedami - vsak ki špara pri tako kritični stvari kot je to varnost naj raje razmisli o javnem prvozu, je dosti cenejši kot vzdrževanje avta.

Odlično si napisal. Popolnoma se strinjam s teboj. Dodal bi edino to ,da bi poleti morali zakonsko prepovedati uporabo zimskih gum. Voznik, ki ne opazi kako zanič se "obnašajo" zimske gume poleti je najbolje, da se vozi z javnim prevozom.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce To sep 13, 2011 11:21 am

miko je napisal/-a: Odlično si napisal. Popolnoma se strinjam s teboj. Dodal bi edino to ,da bi poleti morali zakonsko prepovedati uporabo zimskih gum. Voznik, ki ne opazi kako zanič se "obnašajo" zimske gume poleti je najbolje, da se vozi z javnim prevozom.

Tako bom rekel... Če bi bil res tak problem imeti zimske poleti, bi bile že zakonsko prepovedane. In ko/če bojo, bom menjaval.

Večji problem so letne gume pozimi, ko nekateri ne menjavajo, potem delajo zastoje na kakih regionalkah, ker ne morejo v klanec ali ne morej speljati.

Nisem nek egoist ali pa da ne dam nič na varnost, ampak nekateri pa res pretiravate. Pri normalni mesti ali lokalni vožnji se težko doseže meja, do katere bi zimske prijele.
Je pa res, da če noriš, hitro dosežeš to mejo. To je pa že druga zgodba, potem so pa tako vsega gume krive, ker ne primejo poleti.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To sep 13, 2011 3:34 pm

Dragon Force, žal se sploh ne morem strinjati s tabo, ker roko na srce nimaš prav.

1.) zanima te samo kaj bodo predpisali zakonodajalci in ne kaj je boljše za splošno varnost. Se pravi, če zakonodajalec nekaj ne prepove je torej dovoljeno pa četudi nespametno.

2.) pozimi navadne gume niso noben problem, če seveda ne govorimo o ZIMSKIH RAZMERAH. Če je na cesti pač led, sneg, plundra ipd so zimske jasno mnogo boljše. Ker pa večino zime nimaš zimskih razmer in marsikdo ne rabi rint na cesto, k je sneg, komot uporabljaš navadne gume pa si mnogo bolj varen kot modeli z zimskimi sred največje vročine. Mal poglej teste, če ne verjameš na besedo. Zato je zakonodajalec predvidel tudi možnost uporabe navadnih gum in verig v prtljažniku, ki jih natakneš, če te sneg pač preseneti.

3.) najbolj se pa s tabo ne strinjam v trditvi, da če voziš normalno je pa vse OK. To je pa najbolj zgrešena trditev od vseh saj lahko voziš povsem po predpisih in varno ter ne vem kaj še vse pa se ti zgodi nenadna situacija na katero nimaš vpliva - pa dejmo najbolj banalno... izza hiše prteče otrok na cesto. Razlika med zavorno potjo zimskih in letnih pri 100km/h do zaustavitve je nekje 6metrov (pri visokih temperaturah še več) v korist letnih. Se pravi, da v naselju pri zakonsko dovoljeni hitrosti 50km/h se z letnimi ustaviš predno zbiješ otroka medtem, ko z zimskimi ga zadaneš s hitrostjo 30km/h. :?

Upam, da razumeš kaj ti hočem povedat in da to ni napad nate ampak le spodbuda, da začnete ti in tebi podobni malo razmišljat s svojo glavo in ne kot ovca v stilu" da mi bojo z zakoni že povedali kaj smem in kaj ne ter kako naj se v lajfu obnašam".

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To sep 13, 2011 5:43 pm

DragonForce je napisal/-a:
miko je napisal/-a: Odlično si napisal. Popolnoma se strinjam s teboj. Dodal bi edino to ,da bi poleti morali zakonsko prepovedati uporabo zimskih gum. Voznik, ki ne opazi kako zanič se "obnašajo" zimske gume poleti je najbolje, da se vozi z javnim prevozom.

Tako bom rekel... Če bi bil res tak problem imeti zimske poleti, bi bile že zakonsko prepovedane. In ko/če bojo, bom menjaval.

Večji problem so letne gume pozimi, ko nekateri ne menjavajo, potem delajo zastoje na kakih regionalkah, ker ne morejo v klanec ali ne morej speljati.

Nisem nek egoist ali pa da ne dam nič na varnost, ampak nekateri pa res pretiravate. Pri normalni mesti ali lokalni vožnji se težko doseže meja, do katere bi zimske prijele.
Je pa res, da če noriš, hitro dosežeš to mejo. To je pa že druga zgodba, potem so pa tako vsega gume krive, ker ne primejo poleti.

Še vedno pravim, če se vam zdi vodljivost avta z zimaki poleti normalna...potem niste za cesto.....pa ne govorimo o divjanju ampak o normalni voznji.

Ne vem zakaj tovarne mečejo milijone v izboljšave zavor podvozij ipd...če pa heroji vozijo s savo s3 sredi poletja....

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees To sep 13, 2011 5:55 pm

če je STARA zimska guma na avtu tudi poleti je res slabo... ampak če je stara tam 2, naveč 3 leta še ni takšna kriza, prime dobro, pač malo bolj paziš ko je mokro poleti
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To sep 13, 2011 6:02 pm

DragonForce je napisal/-a:

Še vedno pravim, če se vam zdi vodljivost avta z zimaki poleti normalna...potem niste za cesto.....pa ne govorimo o divjanju ampak o normalni voznji.

Ne vem zakaj tovarne mečejo milijone v izboljšave zavor podvozij ipd...če pa heroji vozijo s savo s3 sredi poletja....

Mogoče ravno zaradi tega? :D Če maš še 4x4, potem pa sploh nima veze, če je kaj profila! :D
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov