Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Re: Avtomatska omejitev hitrosti glede na gps položaj.

Napisal/-a 89gasper Pe dec 30, 2011 4:36 pm

cruiser1 je napisal/-a:
mihaing je napisal/-a:Ma kdo uporablja tempomat v mestu. :roll:
Jaz! Zelo pogostokrat.

Jaz tudi. Tempomat je zakon. Res, da pa mi je poznan samo "klasični". Avtomobila z aktivnim tempomatom še nisem vozil.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Pe dec 30, 2011 5:12 pm

Prebral prve tri prispevke, ostalih se mi na žalost ne ljubi, ampak - kaj če bi preprosto nehali komplicirat in preprosto gledali na table ob cesti? A je narod res tako len postal, da bi bilo najboljše, da ko pride v avto mu avto prebere misli kam bi rad šel in ga pripelje sam. Sicer imam zelo rad tehnologijo in sem pravi mali gadget freek, samo avto mi je pa še vedno uživancija vozit brez nekih fancy pripomočkov in tako kot meni paše.

Če vam je to pretežko lahko preprosto kupite navigacijo za 150€ in imate gor napisano koliko so omejitve. Jaz imam celo tako, da je z rdečo obarvano če prekoračim. Problem rešen.

Se mi zdi, da več kot je te navlake v avtu, ki pomagajo vozit manj se koncentriraš na vožnjo

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev So dec 31, 2011 10:04 am

Jaz sem v Renaultu redno uporabljal omejevalnik hitrosti v mestu. Zadeva te ne spusti čez nastavljeno hitrost dokler ne pohodiš stopalke do konca. Moram rečt, da sem bil kar razočaran, ko sem ugotovil, da sedanji avto tega nima.

evo bravo

in pa ja - v avtomobilizmu rem nisem ne vem kak stručko - avto-tehnologij ne spremljam tako intenzivno kot bi jih lahko

sicer pa naredim na leto cca 30.000 km in zato mogoče vem zgolj to kaj bi mi olajšalo vožnjo (povprečnega uporabnika izkušnja!)

omejevalnik hitrosti - kdor ga uporablja
mi lahko prosim pove kateri model avta ima ta omejevalnik hitrosti in malce več o tem kako se obnese

hvala

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing So dec 31, 2011 10:53 am

A imaš ti probleme z koncentracijo, da ne moreš voziti po predpisih in potrebuješ pripomočke :?:

Zdaj te pa res ne razumem več. Če nisi sposoben opazovanja prometa in okolice ti priporočam, da vozniško vrneš. Najbolje da ti avto še sam na bencinsko zavije :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev So dec 31, 2011 11:13 am

mihaing
tvoji komentarji so zame kot človeka ki sprašujem točno določeno stvar popolnoma nejasni in iz njih se čuti neko sovraštvo, prezir in jezo

tvoja užaljensot je nekoristna tebi in meni

tvoje frustracije prosim sproščaj kje drugje !!! (pa ne na cesti)

tu na forumu sem dobil zelo koristne informacije od določenih uporabnikov
in to je tudi namen foruma

Sba
Novinec

Napisal/-a Sba So dec 31, 2011 11:15 am

Žal ne vem kateri modeli imajo omejevalnik hitrosti, lahko pa ti povem kako deluje.
Izkušnje imam le z Renaultovim omejevalnikom. Zadeva deluje na podoben način kot tempomat. S tipko za tampomat izbiraš med tempomatom in omejevalnikom hitrosti. Z njim opravljaš na enak način kot s tempomatom. Razlika je le v tem, da medtem ko ti klasični tempomat vzdržuje željeno hitrost, te omejevalnik ne spusti preko nje. Vožnja je zato enaka kot brez tempomata, še vedno sam držiš plin, ko pa dosežeš željeno hitrost pa ostaneš tam, ne glede na to kako težko nogo imaš. Za krizne situacije lahko pritisneš tipko tempomata ali pa samo pohodiš pedal do kraja (ima trdo točko/stikalo). Nekatere znamke pa imajo zgolj zvočno opozorilo.

Prednost omejevalnika je v tem, da ti ni potrebno gledati na števec za hitrost. Omejitve pa moraš vseeno spremljati.

To sem imel v svojem prvem avtu in sem se malo igračkal s tem, sedaj sem že dve leti brez tega in pač uporabljam klasični tempomat. Zadevo je imelo še nekaj kolegov, pa se mi zdi, da sem bil edini, ki je to uporabljal.

Pri tvoji zamisli se pojavi še problem nezbranega voznika. Če se bo avto skoz sam peljal, voznik na koncu še na rdeče luči in prehode za pešce ne bo več pozoren. Rezultat pa veš kak bo.

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev So dec 31, 2011 11:21 am

željeno hitrost, te omejevalnik ne spusti preko nje. Vožnja je zato enaka kot brez tempomata, še vedno sam držiš plin, ko pa dosežeš željeno hitrost pa ostaneš tam, ne glede na to kako težko nogo imaš. Za krizne situacije lahko pritisneš tipko tempomata ali pa samo pohodiš pedal do kraja (ima trdo točko/stikalo).

Točno tako kot sem si sam zamislill to tehnologijo :D o kateri sicer nisem nič nikjer predhodno slišal - nisem vedel da že obstaja :shock:

Če se bo avto skoz sam peljal, voznik na koncu še na rdeče luči in prehode za pešce ne bo več pozoren.

omejevalnik hitrosti v ničemer sam ne vozi avtomobila - je pa res da pri tempomatu lahko pride do teh problemov - zato tempomata niti pod razno ne bi uporabljal

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev So dec 31, 2011 11:59 am

evo
še na wikipedii sem zasledil da ni samo renault ta ki ima to tehnologijo

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limiter

>>>>Many Citroën, Mercedes Benz, Peugeot, Renault as well as some Ford car and van models have driver-controlled speed limiters fitted or available as an optional accessory which can be set by the driver to any desired speed; the limiter can be overridden if required by pressing hard on the accelerator...

...

Zadeva je očitno na voljo uporabnikom nekaterih priznanih znamk avtomobilov.

Ob nakupu novega avtomobila bom bil pozoren na to zadevo.
Takrat upam do bo "speed limiter" že imel opcijo (izbiro!) povezave z gps-om 8)

edit:
http://www.youtube.com/watch?v=nznNr4dQBJg

http://www.youtube.com/watch?v=3UyMCqsGSIM

http://www.youtube.com/watch?v=-3MANcGn ... re=related
tu je še video o trenutni stopnji tehnologije

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So dec 31, 2011 5:14 pm

Mogoče bi bilo dobro, če bi imeli tempomat z dodatnimi tipkami - s prednastavljenimi hitrostmi. Torej poleg klasičnih še take z napisi 50, 70, 90, in 130 :D
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 So dec 31, 2011 6:54 pm

Matev je napisal/-a:
Če se bo avto skoz sam peljal, voznik na koncu še na rdeče luči in prehode za pešce ne bo več pozoren.

omejevalnik hitrosti v ničemer sam ne vozi avtomobila - je pa res da pri tempomatu lahko pride do teh problemov - zato tempomata niti pod razno ne bi uporabljal

:lol:

Tebi se očitno niti najmanj ne sanja kako deluje tempomat in kako se obnese v praksi :roll:
Ja, zaradi tempomata ne gledam več kakšna luč sveti na semaforju in nisem pozoren na prehode :roll:

Sba
Novinec

Napisal/-a Sba So dec 31, 2011 7:20 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Matev je napisal/-a:

:lol:

Tebi se očitno niti najmanj ne sanja kako deluje tempomat in kako se obnese v praksi :roll:
Ja, zaradi tempomata ne gledam več kakšna luč sveti na semaforju in nisem pozoren na prehode :roll:

To sem delno tudi jaz zakuhal, ko sem imel v mislih razne aktivne tempomate, kjer voznik le še zavija, na AC pa nekaterim še to pomaga lane assist. Vem, da imajo taki tempomati tudi samodejno zaviranje v kriznih situacijah in se ustavijo pred pešci, a se raje nebi zanašal na to.

Vseeno sem mnenja, da mora voznik imeti nekaj dela, da ohranja pozornost in ne odplava nekam ... ter da se ne zanaša le na elektroniko. Tako kot nekateri mislijo, da je ESP vsemogočen potem pa skoraj v grabnu parkirajo.
Pravtako se mi zdi neumnost internet in FB, ki ga tlačijo v avtomobile. Če že, naj se to omeji na sopotnike ali pa na mirujoče vozilo.

btw, zgoraj je moj post, kjer piše, da tudi sam uporabljam tempomat v mestu. Pravzaprav ga največ uporabljam v mestu in naseljih, in še najmanj na AC.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So dec 31, 2011 9:19 pm

Sba je napisal/-a:
To sem delno tudi jaz zakuhal, ko sem imel v mislih razne aktivne tempomate, kjer voznik le še zavija, na AC pa nekaterim še to pomaga lane assist. Vem, da imajo taki tempomati tudi samodejno zaviranje v kriznih situacijah in se ustavijo pred pešci, a se raje nebi zanašal na to.

Vseeno sem mnenja, da mora voznik imeti nekaj dela, da ohranja pozornost in ne odplava nekam ... ter da se ne zanaša le na elektroniko. Tako kot nekateri mislijo, da je ESP vsemogočen potem pa skoraj v grabnu parkirajo.
Pravtako se mi zdi neumnost internet in FB, ki ga tlačijo v avtomobile. Če že, naj se to omeji na sopotnike ali pa na mirujoče vozilo.

btw, zgoraj je moj post, kjer piše, da tudi sam uporabljam tempomat v mestu. Pravzaprav ga največ uporabljam v mestu in naseljih, in še najmanj na AC.

Tudi jaz nikakor nisem pristaš raznih elektronskih pomagal na katere se marsikdo kar preveč zanaša, kot naprimer ESP, ki je zame čisto nepomebna zadeva. Jaz govorimo o klasičnem tempomati, ki je v avtu zato, da ti olajša vožnjo. Kadar uporabljam tempomat sem prepričan, da sem bolj pozoren na dogajanje v prometu, saj ta naprava nima ničesar na kar bi se lahko zanašal v kritični situaciji ampak je njegova edina naloga ohranjanje izbrane hitrosti. V primeru kakršnekoli nepredvidljive situacije na cesti pa je tempomat prav tako popolnoma nemoteč in nima vpliva na to kako se bom jaz, kot voznik odzval v določeni situaciji.

Komur se zdi omejevalnik hitrosti nekaj boljšega naj ga pa ima ampak glede na prebrano se mi ne zdi, da ni bogvekaj koristen in praktičen. Morda le v kakšnih določenih situacijah, ki mi pa zdaj brez izkušenj v praksi ne padejo na pamet.

V glavnem za to kar je predlagal in spraševal uporabnik Matev v prvem postu zame že 9let povsem zadostuje navaden klasičen tempomat. Kdor pa rad odkriva toplo vodo naj pa kar izvoli ;)

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev Ne jan 01, 2012 4:44 pm

prišel bo dan ko bodo pogruntali in združili aktivno uravnavanje hitrosti glede na avtomobil spredaj (kot imajo aktivni tempomati) in omejevalnik hitrosti
to bi omejevalniku hitrosti še povečalo uprabnost

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Ne jan 01, 2012 5:34 pm

Ta dan je prišel leta 1998.

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev Ne jan 01, 2012 6:05 pm

Ta dan je prišel leta 1998.

lepo to

lahko kak model avtomobila navedeš ki ima tak omejevalnik hitrosti ki tudi omeji hitrost aktivno glede na spredaj vozeči avtomobil (in se ne obnaša kot tempomat - beri - NE pospešuje sam od sebe v nobenem primeru)

če obstaja - potem je to to kar potrebujem

zgolj še povezavo z gps naredjo in so zmagali

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Ne jan 01, 2012 6:34 pm

Matev je napisal/-a:
lahko kak model avtomobila navedeš ki ima tak omejevalnik hitrosti ki tudi omeji hitrost aktivno glede na spredaj vozeči avtomobil (in se ne obnaša kot tempomat - beri - NE pospešuje sam od sebe v nobenem primeru)

V vseh letih odkar uporabljam navaden tempomat se mi še nikoli ni zgodilo, da bi pospeševal sam od sebe.

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev Ne jan 01, 2012 6:36 pm

V vseh letih odkar uporabljam navaden tempomat se mi še nikoli ni zgodilo, da bi pospeševal sam od sebe.

hja
navaden tempomat ja

ampak tu je govora o aktivnih zadevah

aktivni tempomat ti upočasni ko imaš počasnejše vozilo pred seboj in pospeši do nastavljene hitroti ko počasnejšega vozila ni več oziroma ko je pot prosta

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev Ne jan 01, 2012 6:44 pm

ultimativna vožnja bi bila takšna

...

vključiš omejevalnik hitrosti ki ti omejuje hitrost glede na gps položaj in infomacijo kolikšna hitrost je na tistem odseku ceste
poleg tega ti pa zmanjšuje plin ko/če imaš pred soboj vozilo, ki je počasnejše od omejitve oziroma počasnejše kot tvoja trenutna hitrost

kaj porečete?

neke vrste kombinacija aktivnega tempomata in aktivnega omejevalnika hitrosti
vendar brez bojazni da bi zadeva vozila sama od sebe v točno določeni hitrosti - ker bi ti imel nadzor hitrosti do omejitve oziroma do hitrosti s katero se giblje pred teboj vozeče se vozilo
v priemru prehitevanja ali nevarnosti bi pa še vseeno lahko pritisnil plin do konca in bi se zadeva izklopila
tudi v prihodu v naselje bi moral malce zavreti (če bi želel hitro zmanjšati hitrost), ker ti omejevalnik ne bi bremzal - odvzemanje plina pa nima tako hitrega učinka

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Ne jan 01, 2012 7:30 pm

Če ti je vožnja kot na avtobusu ultimativna vožnja.. potem odlično.

Drugače pa za ljudi ki radi vozijo (npr. veliko članov tega foruma), neprijetna zadeva.

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a piagolo Po jan 02, 2012 8:45 am

kot je omenil: Bi pa kakšna taka zadeva prišla prav, ko se voziš po poteh, ki jih ne poznaš. Včasih so table tako postavljene, da jih z lahkoto spregledaš, ali pa so table za konec naselja postavljene šele na koncu polja, vmes pa se sprašuješ, če si jo slučajno spregledal. Nekateri pa na cesti izven naselja vidijo znak 60 in se potem celo pot vozijo 60. :roll:
Zaradi tega sistema bi mi bilo lahko prihranjenih nekaj glob.
903cc
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov