Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Re: Avto=statusni simbol?

Napisal/-a dottore Ne jan 08, 2012 5:59 pm

Drocky je napisal/-a:Izpolnjeno. Je pa ta anketa verjetno samo iz firbca, al bo še kje drugje uporabljena kot predstavljena na forumu?

Pogosto slišimo veliko na to temo, vendar tukaj na forumu o tem še ni bilo dosti govora, zato sem se odločil, da malo "raziščem" to področje in vam predstavim rezultate.

Vem, da je v moji anketi veliko pomankljivosti, a jih lahko skupaj odpravimo. Prosim za še kakšen predlog :)

LG
Nov uporabnik

Napisal/-a LG Ne jan 08, 2012 6:00 pm

lukp je napisal/-a:
nalcoq4 je napisal/-a:
lukp je napisal/-a:
Ceed je napisal/-a:Eden med dokazi, da npr. BMWje ne kupuje večina ljudi zaradi voznih lastnosti je ta, da za prejšnjo generacijo serije 1 je 80% lastnikov mislilo, da je njihov avto FWD... In glede tega, da ni bil nek vzor v kakovosti, opremljenosti, prostornosti, oblikovanju, se je verjetno prodajal zaradi znaka.

BMW-je se kupuje zaradi voznih lastnosti, zadnjega pogona... ostale lastnosti dobiš tudi pri konkurenci za manj denarja.

Zdej govoriš...kot da ima samo BMW zadnji pogon pa dobro lego na cesti.Imaš še kup drugih,boljših prestižnejših znamk ;)

Ni ravno veliko vozil na zadnji pogon, če odštejemo ferarrije, porsche-je...ostaneta samo BMW in Mercedes. Mercedes ni športen, je eleganten.

Pa daj nehaj blefirat. Da nebo pomote, si ne lastim Mercedesa. Samo ne mi prodajat takih fint da je bmw veliko bol športen od mercedeza. Pa sem prevozil vse bmw-je od 1-7 s tapravimi konjenicami, razen BMW-jevih m-ov. Povej mi razliko potem med e46 in w203 alli pa med e90/91/92 in w204. :roll:
`LG

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Ne jan 08, 2012 6:17 pm

Rešil anketo, čeprav nam že tema sama, očitno poda odgovor :)

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Ne jan 08, 2012 6:36 pm

7. Kateri je po vašem mnenju tipičen avto, ki ga ljudje kupijo zaradi izkazovanja svojega družbenega položaja?

Celoten VAG konceren, z raznimi primerki Renaulta.

Oboje vozijo kmetje.
VAG kmetje iz višjeležečih predelov Slovenije, ki jim je vseeno kaj bojo jutri jedli, samo da bo VW spredaj na maski al pa 4 krogeci in da bojo lahko sosedu rekli da imajo VW (audi, mercedes itd.). Potem pa jih ponavadi vidiš na pumpi ko nalivajo v kantice kurilnega (tu vsaj njihov kmečki status pride do izraza-češ da nalivajo za stroje), kupujejo sava s3, po dežju vozijo hitro, ker bežijo pred rjo.

Če kdo ne vrjame peljite se po pohorju pa boste vidli pri vsaki hiši enga VW pa naj bo to Golf ali pa passat, kmetje v nižjeležečih predelih pa vozijo še polote pa lupote..tu se pa še najde ena znamka Renault.

Kmetje iz nižjeležečih predelov ponavadi vozijo Renault. Važno jim je da je avto "nov", da se sveti, da bo sosed videl da imajo nov avto, ni pa važno to, da so drugi avti že 20let pred njimi meli servo, električna stekla... serijsko.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne jan 08, 2012 7:06 pm

off:

Če si ti zdrav....
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne jan 08, 2012 7:17 pm

Na slovenskem se proda veliko vozil VAG grupe.

Pa nismo omenjeni kot poljedelska oziroma agrarna država. :roll:

Gozdove pa imamo - no cerkev. :D

Nazaj k temi. Ker veliko potujem po svetu marsikaj vidim. In če sem iskren, tudi v ZDA ali pa na Kitajskem padajo na avtomobile. Recimo v Miamiju je veliko BMW 750i pred lesenimi kolibami. Na Kitajskem so nori na VW ipd.

Če posplošim - predvsem bi bil zanimivo naslednje vprašanje :

Koliko % svojega letnega osebnega dohodka zapravite za nakup novega/rabljenega avtomobila, ob predpostavki, da živite v lastni nepremični, ki je vredna xyz EUR.

Na koncu bi povedal še sledeče : nikomur ne zamerim dobrega avtomobila, če so to njegove sanje, če le zaradi njega ne trpi nekdo drug. Tu se pa že zatakne.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne jan 08, 2012 7:19 pm

Pa je le nakaj renice v tem.
Poglej samo teme o nakupih avtov, popajo slike samih BMW-jev Audijev Mercedezev in nekaj malega trugih znamk. ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Ne jan 08, 2012 7:23 pm

Seveda je tak.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne jan 08, 2012 7:28 pm

Če hočeš dobit dobrega Audija A6 oziroma BMW 5 je potrebno plačati minimalno 25.000 EUR, da lahko najdeš primerno "rabljeno" vozilo, ki ti bo služilo daljši čas.

Mislim, da je eden vidnejših in kredibilnejših uporabnikov tega foruma iskal dobro BMWjevo trojko a je ni našel, nato pa kupil novo vozilo druge znamke.

Torej je naš trg zasičen z vozili, ki niso to kar naj bi bili, razen redkih izjem!

zany
Uporabnik

Napisal/-a zany Ne jan 08, 2012 7:28 pm

@crxdelsol; Vw je priljubljen..in to ne le pri kmetih...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne jan 08, 2012 7:43 pm

Eni ste res obremenjeni s tem, da kr glava peče....... :roll: :roll:
Slika

Uporabniški avatar
WMB
aka lumpii

Kraj: Domžale

Napisal/-a WMB Ne jan 08, 2012 7:55 pm

Jah vsaj VW more bit...
Kako bi pa zgledalo da se pripelješ pred bajto pa tm stoji kija prajd...pol takoj veš kaj in kako...ne pričekuješ noter bazena in saune u bajti... :lol: :lol: :lol:
FOLCIKA - SCIROCCO

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Napisal/-a dottore Ne jan 08, 2012 8:01 pm

simply je napisal/-a:Če hočeš dobit dobrega Audija A6 oziroma BMW 5 je potrebno plačati minimalno 25.000 EUR, da lahko najdeš primerno "rabljeno" vozilo, ki ti bo služilo daljši čas.

Točno. Ravno to sta dva avtomobila, ki najpogosteje služita kot statusni simbol. Obstaja veliko ljudi, ki nima vsaj 25.000€ (ampak se hočejo vseeno počutiti kot da jih imajo) in kupijo npr. BMW 5 e60 za 8-9k€. "And the fun starts here".....

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Napisal/-a dottore Po jan 09, 2012 5:07 pm

Anketa je uspela super, saj vas je sodelovalo kar 131 8) ! Hvala! (ker sem basic user, lahko vidim samo prvih 100 anketirancev)

-Na vprašanja so odgovorile 3 predstavnice nežnejšega spola, ostalih 97% pa so predstavljali moški.

- 90% vas je starih 18-30 let; 9% od 31 do 45 let ter samo eden med 46 in 60 leti.

- največ, ker 20% vozi VW, na drugem mestu je Renault, tretje zaseda Fiat, četrto pa Citroen.

- Pri vprašanju o tem, koliko ste pripravljeni odšteti za avtomobil so se rezultati presenetljivo lepo razporedili
Slika

- Večini vam avto ne predstavlja statusnega simbola. Le osmim to avto v popolnosti pomeni.
Slika

- 6. vprašenje sem malo čudno zastavil, ker je ključna naloga avtomobila ravno prevoz iz točke A v B, zato so temu primerni tudi rezultati.
Slika

- 33 % meni, da avto kaže na uspešnost nekoga, 67% pa se s tem ne strinja

- Na izbiro ustreznega avtomobila najbolj vpliva uporabnost, drugo mesto pa si delita cena in zmogljivost.

- Avto, ki naj bi izkazoval družbeni položaj je po vašem mnenju definitivno BMW, sledita pa mu Audi in Mercedes-Benz.

- Tipičen avto, ki služi zgolj prevozu je Renault Clio, za njim se nahaja Dacia in korejci (Kia, Hyundai).

- Tukaj pa obstaja še en avto, ki je vedno kamen spotike in tudi tokrat je bilo tako. To je seveda VW Golf. Nekateri ga uvrščajo med statusne simbole, spet drugi pa med tipična prevozna sredstva. :mrgreen:

- Avto predstavlja statusni simbol predvsem tistim, ki bi zanj odšteli 10.000€ do 15.000€. To so večinoma vozniki Audijev, BMW-jev in VW-jev.

Slika

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Po jan 09, 2012 5:53 pm

Hja sej..važno da je značka, predvsem tistim, ki imajo značko :)

Se spomnim sošolke, ki je v srednji šoli vozila enega 18 let starega Mercedes Benza in pa sošolke, ki je imela 8 let starega BMW-ja. V njunih očeh, je npr nekdo, ki vozi (in skešira) Dacio Duster za kakih 18.000 EUR "ubogi" oz rangiran precej nižje na lestvici, kot pa nekdo, ki komaj zbere 6.000 EUR (ali vzame kredit), da si kupi nekega BMW-ja, Audi-ja, itd. Pa sej po eni strani je še bolje, samo je smešno.

Sicer res nimam nič proti značkam. Še več, jaz bi drugače res rad imel BMW-ja ali kakega Audi-ja, mogoče tudi kako tretjo znako. Sploh 3/5-ko oz. A4-ko, mogoče Q5-ko. Pač so mi všeč..pa ne zaradi značke, ampak kot celota. Pa si jih ne morem privoščiti, ker imam "na voljo" recimo le 15-16k EUR. Za ta denar pa teh avtomobilov ne morem dobiti in pač ne spadam v krog ljudi, ki si jih lahko privošči in zato pač nimam "značke". Ampak me to res ne muči. Mi je pa hecno (poudarjam - hecno in me sploh ne moti) to, da nek folk, ki si kupi "značko" (pa ni važno katero) za 5, 6, 10k, 15k EUR, gleda zviška na druge, ki pač nimajo značke, čeprav vozijo 2, 3x dražje avtomobile ali v končni fazi avtomobile, ki stanejo enako. Pa sej glej..če je nekomu kul voziti BMW-ja in imajo recimo v družini od nekdaj BMW-je (ali VAG,...), pa naj ga vozi, četudi je le-ta 10, 15 let star, sej jaz to razumem. Imam kolega, pri katerem že od nekdaj vozijo Renault-e, drug kolega ne pozna nobene druge znamke kot VW, ker imajo pri hiši že 30 let VW-je, itd, ampak to tudi sam priznata in to za njiju ni nek statusni simbol. Pač zaupata tem znamka, všeč so jima tipke, volan, občutek in to je to. Sej to ni nič takega..samo tisto gledanje "zviška" in občutek večvrednosti (statusni simbol), ker ima določeno značko na haubi, je naravnost smešno..res.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po jan 09, 2012 5:58 pm

crxdelsol je napisal/-a:
7. Kateri je po vašem mnenju tipičen avto, ki ga ljudje kupijo zaradi izkazovanja svojega družbenega položaja?

Oboje vozijo kmetje.
VAG kmetje iz višjeležečih predelov Slovenije, ki jim je vseeno kaj bojo jutri jedli, samo da bo VW spredaj na maski al pa 4 krogeci in da bojo lahko sosedu rekli da imajo VW (audi, mercedes itd.). Potem pa jih ponavadi vidiš na pumpi ko nalivajo v kantice kurilnega (tu vsaj njihov kmečki status pride do izraza-češ da nalivajo za stroje), kupujejo sava s3, po dežju vozijo hitro, ker bežijo pred rjo.

Če kdo ne vrjame peljite se po pohorju pa boste vidli pri vsaki hiši enga VW pa naj bo to Golf ali pa passat, kmetje v nižjeležečih predelih pa vozijo še polote pa lupote..tu se pa še najde ena znamka Renault.

Kmetje iz nižjeležečih predelov ponavadi vozijo Renault. Važno jim je da je avto "nov", da se sveti, da bo sosed videl da imajo nov avto, ni pa važno to, da so drugi avti že 20let pred njimi meli servo, električna stekla... serijsko.

ne moreš, da ne bi mar ne?

tako menim tudi jaz...čestitke za terme, ki so locirane na pohorju.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po jan 09, 2012 6:27 pm

Ravno sem se vrnil z bencinskega servisa, kjer sem natankal poln rezervoar. Sedaj sem miren dva tedna.
Na sosednjem tankaličšču je bil fantina z BMW 320d in natankal za 10€. Še je v avtu zbiral kovance.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jan 09, 2012 6:38 pm

Zanimiv rezultat, samo v četrtem vprašanju se bi lahko spet pisalo X strani (samo 1 glas) saj ta razpon od 5000€ pa do 15000€ je razlika med novim vozilom z vso možno opremo in celo z dizelskom motorjem, in par let starim nemcem z osnovno opremo, ki se pa ve kašna je. ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Pipita To jan 10, 2012 10:56 am

Vsak človek ima svoje prefrence. Vsak si kupi tak avto, ki si ga želi in tudi "privošči". Nekaterim to pomeni statusni simbol, nekaterim pač užitek ali pa zgolj prevozno sredstvo. Moj VW, ki naj bi bil kao nek prestiž, kakor tu berem, je vreden ravno toliko kot od prijatelja 2 leti star Yaris. Želel si je nov avto, jaz ne. Meni je vseeno ali ima avto ob nakupu 100k kilometrov njemu ne. Njemu je vseeno kako velik prtljažnik ima, meni ne....itd. Pa ja nimam svojega bogega Passata vrednega cca 9k EUR zgolj zaradi statusa. :D

Gume, gorivo in registracijo si lahko privoščim, zato sem ga tudi kupil. Ali tankam na pumpi za 80 EUR ali za 10 EUR je odvisno zgolj od tega koliko imam v denarnici in ne od tega ali si to lahko v tistem trenutnku pivoščim.

Ljudje, zlasti na sončni strani alp smo zelo zavisten narod in drugemu ne privoščimo več kot imamo sami. Meni je prav vseeno, če je okoli mene 100.000 BMW-jev 5k itd. Glavno, da se jaz dobro počutim v svojem. Status gor ali dol. Meni so še vedno zanimivi tisti ljudje, ki imajo raje nov mali avto (ala CLIO za 13k EUR), kot pa rabljen večji avto (PASSAT cca 13k EUR). Za druge sem pač jaz čuden. Tako pač je. Vsak ima svoje potrebe in želje.

Pod črto....jaz ne bi nikoli kupil avta zaradi statusa v družbi. Nekateri ga pač imajo. Samo zaradi tega ni primerno metati vse v isti koš. Sam se raje potrudim, da si me zapomnijo po čem drugem, kot po avtu.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To jan 10, 2012 11:15 am

crxdelsol je napisal/-a:

Oboje vozijo kmetje.

Če ne želiš terenca, da prideš v službo iz hribov pa potrebuješ 4x4 kolesni pogon. KAJ TI OSTANE?
da nima zadka imaš golf 4x4, pri limuzini pa ti ostane: audi, passat in subaru 4x4. Subaruja se izogibajo zaradi zelo zelo dragkih rezervnih delov (sploh ko govorimo o starejših vozilih), napram vw koncernu.
Serviserji za vsakim ovinkom, vsaka večja vas ima trgovinco kjer imajo večino rezervnih delov za vw, odpadov kjer se da priti do še več poceni delov so prepolni od vozil vw koncerna.
Poleg tega imajo kar nekaj kmetijske mehanizacije, ki jo je potrebno tudi redno servisirat, ni samo avto.

Čista praktičnost, nobena nevoščljivost oz. kdo bo koga.

Kurilec se uporablja za BCS kosilnico (ja res, šibajo na petrolej), ki je kar nuja za košenje po brežini kjer traktor ne zmore.

Za mene so problem osebki, ki so z nakupom avtomobila postali v svoji glavi več vredni na cesti. S tem mislim, da ogrožajo življena drugih udeležencev v prometu s svojo objestno in nevarno vožnjo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov