Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: OMV Caristal zmrzuje???

Napisal/-a lancia hf So feb 04, 2012 6:13 pm

Na plastenkah za čistilo vetrobranskega stekla piše do koliko minusa drži, ko nič vanjga ne piha. Pri -10 in, da se pelješ 100 km/h je učinek isti kot če bi bilo skoraj -50 Zato zamrzne samo v šobah in na vetrobranskem steklu
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic So feb 04, 2012 6:20 pm

Tole je sumljiva zadeva! Jaz imam v mojem še letno tekočino, pa mi ni zmrznila v posodi, tudi operem normalno. Seveda potem ob strani tista tekočina, ko jo brisalec obriše zamrzne, ampak da bi tako, kot pa tebi pa niti slučajno.

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 So feb 04, 2012 6:35 pm

lancia hf je napisal/-a:Na plastenkah za čistilo vetrobranskega stekla piše do koliko minusa drži, ko nič vanjga ne piha. Pri -10 in, da se pelješ 100 km/h je učinek isti kot če bi bilo skoraj -50 Zato zamrzne samo v šobah in na vetrobranskem steklu

Ne posplošujte zadev. Obstajajo tabele za to. Če pri -20°C voziš 150 km/h je to občutek mraza zaradi vetra, kot pri -42°C
Moje izkušnje:
- Petrolov vitrex: razredčen ali ne, pri -10°C po avtocesti zmrzuje
- Sonaxov malo boljše
- Totalov mi je bil zakon (tudi cena je temu primerna)
- sedaj uporabljam tistega s Hoferja in sem tudi zadovoljen

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So feb 04, 2012 6:59 pm

W3s7_S1D3 je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:Na plastenkah za čistilo vetrobranskega stekla piše do koliko minusa drži, ko nič vanjga ne piha. Pri -10 in, da se pelješ 100 km/h je učinek isti kot če bi bilo skoraj -50 Zato zamrzne samo v šobah in na vetrobranskem steklu

Ne posplošujte zadev. Obstajajo tabele za to. Če pri -20°C voziš 150 km/h je to občutek mraza zaradi vetra, kot pri -42°C
n

Evo tabelo da boš vedel za koliko si falil ;) Natanko za 120km/h
http://e-lookout.tripod.com/mraz.htm

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 So feb 04, 2012 7:27 pm

v tisti tabeli nekaj ne štima. Vremenska postaja, ki jo imam v lasti tudi izračunava na kompletno drugačen način, ki pa ni niti podoben temu.
Spodaj je priložena slika windchill lestvice in windchill kalkulator:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Windchill_chart.GIF
http://www.nws.noaa.gov/om/windchill/

Možno, da je uporabljena še stara tabele (ni veljavna od leta 2001), ampak tudi tam ne pridem skozi..

drot1625
Nov uporabnik

Kraj: Sevnica

Napisal/-a drot1625 So feb 04, 2012 7:42 pm

Te tabele veljajo za človeka, ki mora ohranjat telesno temperaturo 36 stopinj.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ So feb 04, 2012 7:51 pm

Kako je s tem nevem, vem da je meni zmrznilo, ko pa sem na pumpi stal 5 minut, pa je spet začelo špricat :) Prej sem naredil nekih 200km po AC.
I'm not speeding I'm qualifying...

drot1625
Nov uporabnik

Napisal/-a drot1625 So feb 04, 2012 7:56 pm

Toplota motorja je svoje naredila.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So feb 04, 2012 8:16 pm

problem so vsi avti, ki imajo na metlicah šobe za špricanje........iz izkušenj povem, da tudi tekočina do -60 ne pomaga, ne pomaga niti ogrevana posoda za vodo, enostavno so šobe preveč na "prepihu"

Sicer imam pa najraje Sonaxa, je malo dražji ampak spuca pa šipo "u nulo"....

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa So feb 04, 2012 8:42 pm

Sonaxov zvarek mi ne povzroča nobenih problemov, pa tudi brisalci mi ne škripljejo, kot pri lidlovih vitrexih.

drot1625
Nov uporabnik

Napisal/-a drot1625 So feb 04, 2012 8:55 pm

Če bo kdo imeu čas naj za brisalec prilima termometer, pa naj poroča rezultate.

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan So feb 04, 2012 9:04 pm

Avto sem imel na miru, ko sem ga prižgal in naredil nekaj deset metrov, sem hotel oprat steklo, pa glej, nič ni ven priteklo...
Tristan01, če je tisti Liquid Fire tako dober, zakaj ga potem več ni na Petrolu, oz. nikjer drugje ga ne najdeš?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara So feb 04, 2012 9:13 pm

hoferjev vitrex v treh avtomobilih razredčen koncentrat do -50 na polovico, do sedaj še ni popolnoma nič zamrznil........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So feb 04, 2012 9:46 pm

Ja fantje kaj ga pa serjete? Če je temperatura -10°C je točno -10°C in niti stopinje več in niti stopinje manj pa če piha 200km/h. Tisto kar govorijo pri vetru je le OBČUTEK mraza, ki ga dojemamo ljudje in nič drugega - to nikakor ne pomeni, da pri 100km/h pa temperatura pade na -50°C al pa kaka podobna neumnost. :roll:

Upam, da smo to razčistili zdej pa nazaj k tekočinam za pranje stekel. Da te zmrznejo ali na izhodu iz šobe ali najraje na steklu je pa navadno vzrok to, da sestavina, ki preprečuje zmrzovanje (alkoholi, etanol, ipd) zelo hitro izhlapi tako, da ostane voda, ki nato zmrzne na steklu ali pa na sami šobi.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So feb 04, 2012 9:49 pm

BBoss je napisal/-a:
Upam, da smo to razčistili zdej pa nazaj k tekočinam za pranje stekel. Da te zmrznejo ali na izhodu iz šobe ali najraje na steklu je pa navadno vzrok to, da sestavina, ki preprečuje zmrzovanje (alkoholi, etanol, ipd) zelo hitro izhlapi tako, da ostane voda, ki nato zmrzne na steklu ali pa na sami šobi.

Sepravi, ko avto stoji alkohol počasneje hlapi kot pa če se pelješ. Ker meni na šipi tudi zamrzne, če se peljem, če avto stoji pri miru se to ne dogaja. ;)
In poleti imaš tudi samo občutek da je na soncu 40+ stopinj, čeprav je izmerjenih samo 25 stopinj :D

Evo še ena tabela čeprav ni za - stopinje

temp C--------------WIND SPEED IN KILOMETRES per HOUR
...................0.....10.....20.....30.....40.....50.....60.....70.....80

+20..............20.....19.....16.....15.....14.....13.....13.....13......13
+15..............15.....13.....10......8.......7.......6.......5.......5........5
+10..............10......8.......4.......1......-1.....-2......-2......-3......-3
+5................5......2.......-3.....-6......-8.....-9......-10....-11....-11
0................0.....-3......-9.....-13....-15....-17....-18....-18....-19

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So feb 04, 2012 10:43 pm

lancia hf je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:

Sepravi, ko avto stoji alkohol počasneje hlapi kot pa če se pelješ. Ker meni na šipi tudi zamrzne, če se peljem, če avto stoji pri miru se to ne dogaja. ;)
In poleti imaš tudi samo občutek da je na soncu 40+ stopinj, čeprav je izmerjenih samo 25 stopinj :D

Evo še ena tabela čeprav ni za - stopinje

temp C--------------WIND SPEED IN KILOMETRES per HOUR
...................0.....10.....20.....30.....40.....50.....60.....70.....80

+20..............20.....19.....16.....15.....14.....13.....13.....13......13
+15..............15.....13.....10......8.......7.......6.......5.......5........5
+10..............10......8.......4.......1......-1.....-2......-2......-3......-3
+5................5......2.......-3.....-6......-8.....-9......-10....-11....-11
0................0.....-3......-9.....-13....-15....-17....-18....-18....-19

Sorry, ampak ti mešaš pa res vse živo. Ja če sonce sije na neko podlago jo seveda s svojo oddano toploto lahko segreje na višjo temperaturo kot pa je temperatura okoliškega zraka. Ne more biti pa kontra, da imaš podlago hladnejšo kot je temperatura zraka pa če še ne vem kako piha.

Govorimo pa o občutku mraza saj imamo sami svojo notranjo temperaturo nekje okrog 36°C in v kolikor vetra ni zunanjo temperaturo občutimo približno takšno kot jo poznamo za določene temperature. V kolikor pa piha veter okoli nas pa pride zaradi pretoka zraka, do hitrejšega odvajanja toplote (odpihne t.i. izolacijsko plast zraka tik nad našo kožo) in večja je hitrost vetra, večja količina hladnega zraka vpliva na večje odvajanje toplote iz telesa in s tem do občutka precej nižjih temperatur kot dejansko so - spet govorim samo o občutku.

Kar pa se tiče razlike, ki jo omenjaš med stoječim avtom in avtom, ki vozi je podobno saj stoječi avto največ toplote prevaja skozi šipo oz notranjosti in ker jo zunanji zrak ne uspe tako hitro ohladiti pošpricana tekočina ostane v tekočem stanju. Ko pa se pelješ je pa količina hladnega zraka večja, ko zdrsi preko stekla in tako hladi zunajo stran šipe bolj kot recimo prehaja toplote iz notranjosti avtomobila. Zato steklo zmrzne, ko se voziš, če pa stojiš pa ne.

Tole ti bo znal bolje razložit kakšen fizik ali pa kemik predvsem v zvezi z entropijo oziroma drugem zakonu termodinamike. Jebat ga pač je minil že četrt stoletja, ko sem gulil šolske klopi pa sem točne difinicije že rahlo pozabil. oops

Pa da se samo malo še vrnem k tabelci, ki si jo priložil in če jo bolj prebereš boš videl, da drži kar ti pravim. poglej temperaturo 20°C kjer je med brezveterjem in vetrom 80km/h le 7°C razlike v občutku. Hladneje ko je, je razlika v občutku čedalje večja in pri 0 stopinjah je razllika že kar 19°C. In kontra bolj, ko se bližaš naši notranji tempearturi manj ima veter vpliva in pri 36°C tudi pri 80km/h občutimo natanko 36°C. Če pa je temperatura okolice narašča nad 36°C pa veter deluje ravno obratno in nas še dodatno segreva ter daje občutek, da je topleje kot dejansko kaže termometer. Pozor vse omenjeno in napisano je mišljeno brez neposrednega vpliva sonca - se pravi, če se dogaja v senci. Pri direktnem vplivu sonca se pa vsi tile preračuni kar precej premešajo.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So feb 04, 2012 10:59 pm

BBoss: Vse drži kar si napisal, ampak to so spet neke fizikalne lastnosti in izračuni, Na vitrex pa upliva tabela občutka, ki sem jo napopal in še lažje je za razumet ;)

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= So feb 04, 2012 11:01 pm

BBoss ima povsem prav.

Če tako pogledate, te tabele ki jih lepite povsem držijo.
Saj: Recimo da stojite v brezvetrju na -10°C. Temperatura zraka povsem ob koži je recimo 8°C. Čim pa začne pihati, vam ta zrak povsem ob koži, ki se je segrel zaradi vaše telesne toplote odpihne. Tako je temperatura zraka povsem ob koži manjša. In občutek mraza tako večji. Tako imate te tabele, ki ne opisujejo znižanje temperature ampak OBČUTEK človeka.

Tako je vitreksu povsem vseeno koliko piha čez njega. :mrgreen: Površini oziroma steklu, ki je pa na meji hladno/toplo pa ni. Saj ga hitrejši veter močneje ohlaja, kot pa takrat ko avto stoji na mestu.

Če poenostavim: Za vitreks tabele ne držijo, za steklo na katero špricate pa tabele 'približno' držijo. Zakaj približno? Tabele le povedo kako hitro se steklo lahko ohlaja. Pri večji hitrosti se bolj ohlaja. Kot da je ob njem zrak z temperaturo iz tabele. Vendar kot omenjeno, pod temperaturo okolice (zraka) steklo ne more.

Upam da je zdej vsem jasno. :lol:

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So feb 04, 2012 11:45 pm

lancia hf je napisal/-a:BBoss: Vse drži kar si napisal, ampak to so spet neke fizikalne lastnosti in izračuni, Na vitrex pa upliva tabela občutka, ki sem jo napopal in še lažje je za razumet ;)

Ok, ta post pa si zasluži posebno nagrado :mrgreen:
Še 1x preberi napisano od BBossa. Med vitrexom in tabelo, ki opisuje kako vplivata temperatura in veter na občutenje pri človeku, ni nobene povezave. Saj pa vendar ne trdiš, da se bo človek, ki stoji dlje časa pri 5°C na vetru s hitrostjo 70 km/h spremeni v ledeno kocko, ker na koži občuti kot da je temperatura zraka -11°C ko ne piha veter? Alo no... :huh: Saj pa je temepratura še vedno +5! Torej lahko tak zrak ohladi človešk telo na NAJMANJ +5 °C. Človeška koža oz. možgani samo zaznavajo, kot da je temperatura -11, ker veter odnaša toploto z naše kože z enako hitrostjo, kot našo telo zgublja toploto pri -11 brez vetra.

Če je zunaj npr. -10 °C in piha veter magari 1000 km/h in imamo tekočino (ene snovi), ki zmrzne pri npr. -20 °C, ta tekočina ne bo nikoli, nikoli, nikoli zmrznila. A kot je povedal že Bboss, je vitrex sestavljen iz večih snovi, in s tem ko razni alkoholi (ponavadi z dvema OH skupinama), ki so dodani vitrexu izhlapevajo se razmerje med snovmi ki so razopljene v tekočini spreminjajo, in s tem ko se spreminja razmerje se spreminja ledišče tekočine. Saj pa vendar veste, da na vsakem Vitrexu piše v kakšnem razmerju z vodo zmrzuje pri različnih temperaturah, ali ne?

Ne morem verjeti o kakšni stvari se dejansko pogovarjamo, pe huje - se prepričujemo.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So feb 04, 2012 11:54 pm

lizard je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:BBoss: Vse drži kar si napisal, ampak to so spet neke fizikalne lastnosti in izračuni, Na vitrex pa upliva tabela občutka, ki sem jo napopal in še lažje je za razumet ;)

Ok, ta post pa si zasluži posebno nagrado :mrgreen:
Še 1x preberi napisano od BBossa. Med vitrexom in tabelo, ki opisuje kako vplivata temperatura in veter na občutenje pri človeku, ni nobene povezave. Saj pa vendar ne trdiš, da se bo človek, ki stoji dlje časa pri 5°C na vetru s hitrostjo 70 km/h spremeni v ledeno kocko, ker na koži občuti kot da je temperatura zraka -11°C ko ne piha veter? Alo no... :huh: Saj pa je temepratura še vedno +5! Torej lahko tak zrak ohladi človešk telo na NAJMANJ +5 °C. Človeška koža oz. možgani samo zaznavajo, kot da je temperatura -11, ker veter odnaša toploto z naše kože z enako hitrostjo, kot našo telo zgublja toploto pri -11 brez vetra.

Če je zunaj -10 °C in piha veter magari 1000 km/h in imamo tekočino (ene snovi), ki zmrzne pri -11 °C, ta tekočina ne bo nikoli, nikoli, nikoli zmrznila. A kot je povedal že Bboss, je vitrex sestavljen iz večih snovi, in s tem ko razni alkoholi (ponavadi z dvema OH skupinama), ki so dodani vitrexu izhlapevajo se sestava tekočine spreminja (razmerjme med koncentracijami snovi v tekočini se spreminjajo), in s tem ko se spreminja sestava tekočine se spreminja njeno ledišče. Saj pa vendar veste, da na vsakem Vitrexu piše v kakšnem razmerju z vodo zmrzuje pri različnih temperaturah, ali ne?

Ne morem verjeti o kakšni stvari se dejansko pogovarjamo, pe huje - se prepričujemo.

Ne trdim, da bo človek ratal kocka, ko bo zapihalo, saj je tu govora samo o občutku, in noben ne trdi, da je dejansko toliko.
Je pa tudi BBoss napisal zakaj na vetrobranskem steklu zamrzne vitrex... spet veter in "občutek" ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov