Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Re: Že kaj gledate v prihodnost ko bo bencin 2eur/liter ?

Napisal/-a chan Če mar 08, 2012 10:09 am

sonic je napisal/-a:
mihaing je napisal/-a:SDanes narediti na tank goriva 1000km ni noben problem. Pred 30 leti si jim moral za tako kilometrino natankati trikrat. Mislite, da je bila takrat vožnja poceni? Je kdo razmišljal v tej smeri?

Strošek prevoženega kilometra je danes manjši kot pa pred mnogimi leti ;)
Nisem računal, ampak pomojem imaš kar prav.
Sicer je treba upoštevat tudi, da se je vmes povečala tudi kapaciteta rezervoarjev v novih avtih :D No, ampak če greš brat kake stare teste avtov izpred 20-30 in več let, so številke o porabi osupljive - stoenka na supertestu Avtomagazina (konec 1970ih-zaletek 1980ih) je pila povprečno 10 litrov/100 km... glede na majhen avto in skromen motorček (glede na današnje avte) osuplljivo požrešno...

Drugače so pa ljudje vedno pri avtih gledali tudi porabo - pri nas in tudi v razvitih državah...

Kljub dokaj visokim cenam goriva, ki nas napadajo v zadnjem času, pa je v tem kar nekaj resnice. Primerjava mora biti večdesetletna, če pa upoštevamo samo zadnje desetletje, pa se cena goriva glede na posamezne indekse (povprečna plača, ipd ...) zvišuje. Tako npr: "Pri teh absolutnih primerjavah cen je seveda treba upoštevati tudi kupno moč voznikov in voznic. Razlike v povprečnem neto dohodku državljanov posameznih držav so veliko večje kot razlike v cenah goriv, zato velja, da si v bogatejših državah lahko privoščijo več goriva kljub višjim cenam. V Sloveniji si s povprečno neto plačo trenutno lahko privoščimo nakup 750 litrov goriva. In čeprav so se povprečne neto plače v zadnjem desetletju povečale za 80 odstotkov, smo v letu 2001 za povprečno neto plačo lahko kupili 10 litrov več goriva." vir: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=30&L2_ID=1205

Zanimiv pa je pokazatelj cen goriv (sicer glede na nemški trg) ter upoštevajoč glede na povprečno plačo ter indeks življenjskih stroškov: http://www.von-der-forst-und-kollegen.d ... reise.html , ki pokaže, da so cene goriv glede na omenjene indekse še vedno nizke! Nižje so bile le v tzv "zlatih časih avtomobilizma" od sredine 80-ih do začetka 90-ih (do prve zalivske vojne). Nemške podatke pa je potrebno jemati le z določeno rezervo, saj je naftna kriza v 70-ih takratno Jugoslavijo prizadela manj, kot zahodne dežele. Predvsem zaradi dobrih političnih odnosov z neodvisnimi deželami, proizvajalkami nafte.

In ravno zaradi dviga cen v zadnjem desetletju imamo občutek neznanskega dviga cen goriv - ter seveda tudi dokajšnje razvajenosti, ko potrebujemo avtomobil tudi za premik do 200m oddaljene trgovine, povsem pa zanemarjamo javni prevoz. Dober plastičen prikaz je število potnikov na medkrajevnih avtobusih pred cca 15 leti ter danes!
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Če mar 08, 2012 10:19 am

Vozim enega izmed požrešnejših avtov (20 let star 6-valjni bencinar), tako da je vsekakor vprašanje na mestu.

Do šihta imam manj kot 2 kilometra, tako da to sem začel prakticirat peš, ker itak nimam kam parkirat in mi za ostale potrebe za sedaj zadostuje 1 tank goriva na mesec, ki me sicer že pride 75-80 eur (odvisno, koliko je prazen), tako da vseeno je to veliko. En tank goriva na mesec je zelo malo vožnje (~500 kilometrov) in predvidevam, da bo poleti to spet 2 ali dobra 2 tanka, kar pomeni nekje med 150-200EUR mesečno samo za bencin. Potem je tukaj registracija, gume, servisi, kakšna malenkost še sem in tja, ki jo je pri takem avtu vedno treba poštimat in 800-900 EUR (ki sicer ni slaba plača), kmalu zadostuje le za avto in popoldanski kofetek (če malo karikiram seveda), tako, da s tem kar si povedal, mihaing, se nekako težko strinjam.
Resda nisem živel v časih 30 ali 40 let nazaj, ampak mi oče vedno zna povedat, da svoje štipendije in popoldanskega dela ni mogel zatankat pa zapit v celem mescu, s tem da je imel svojo 101, bil je športnik, tako da so se veliko vozili po naši bivši Jugi, izlet v Portorož sploh ni bil vprašanje (oče je letnik '68, tako da so bli "njegovi" časi v 80ih)...Vsem je jasno, da danes ni to tako enostavno - če že drugega ne, je težko dobit dobro delo, štipendij praktično ni (so za izbrane), da ne govorim o tem, če greš v petek zvečer ven s 5 kolegi, da daš za rundo pa za malco (kot je blo to včasih za kakšno stavo, rojstni dan ali pa kar tako pač brez problema), računaj na 50-60 EUR pa greste vsi trezni iz gostilne...

Anyway, malo sem zašel iz teme, ker smo pri bencinu, tako da, ja...tudi sam razmišljam, da bi avto parkiral in ga imel za gušt (vedno sem si želel kakšnega oldyja, moj to pač še ni, bo pa lahko kot sekundarni prevoz) in si kupil kakšen motorček - poceni registracija in veliko manjša poraba ter vzdrževanje, saj imam doma v 90% na razpolago nov avto, če ga potrebujem. Javnega prevoza se nebi posluževal, ker je milo rečeno v pi*di...

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Če mar 08, 2012 10:39 am

Predelava avta na plin je dobra rešitev.

Tu lahko vidimo gibanje cen naftnih derivatov in plina v zadnjih dveh letih, kar lahko sklepamo, da se v prihodnje plin ne bo bistveno dražil.
http://www.plinske-crpalke.si/cene
Zadnjič spremenil moj-avto, dne Če mar 08, 2012 10:46 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Če mar 08, 2012 10:44 am

Res so mi smešni osebki, ki si kupijo električni avto za ceno 2/3-kratnika nekega premium vozila na "klasični pogon" :) ... sam vedno raje izberem vozilo za 30-40k s 150+kW moči in imam del preostanka kupnine za nafto/benz za prihodnjih x let tudi če ga vedno tiščim v poden in imam porabo 15+l/100km :) Moramo vedt, da takoj, ko električna vozila postanejo "mainstream" bodo cene elektrike skokovite narasle.

Skratka, glede cen goriv me ne skrbi, kvečjem si bom kupil še bolj potratna vozila in ne kakega "metroseksualnega" hibrida ali bognedaj 100% električnega vozila.
No ja, za Teslo Roadsterja vse zgoraj napisano ne velja - ampak spet, alternativa za enak denar je Nissan GT-R ;)

Najbolj me zabava slednja zadeva v Sloveniji: nekdo je predelal Hummerja na plin :D
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Če mar 08, 2012 11:08 am

No ja...to je, če si petrolhead, če pa si povprečen Slovenec, je zadeva malo drugačna. Recimo kakšna Opel Ampera je za moje pojme top zadeva za večino uporabnikov. Do 80 kilometrov dometa na elektriko, kar pomeni, da bi se vsi na šiht vozili praktično zastonj, je pa kljub temu možnost podaljšat domet z agregatom tja do nekih 500 kilometrov, torej se z istim avtom lahko odpraviš tudi kam dlje brez problema. Je pa res, da cena trenutno ni še primerna ravno za nekaoga, ki bi mu to prišlo v poštev (varčevanje), ker tisti, ki ima 40k + EUR za avto, mu načeloma ni problem tega avta tankat.

Menda pa Renault napoveduje celotno paleto avtomobilov z zelo privlačnimi cenami, kaj več sigurno piše kje, sam točno ne vem.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Če mar 08, 2012 11:09 am

Napačno si tolerirate stroške. Računati je potrebno stroške na prevoženi kilometer in ne samo gorivo ker ne plačuješ samo tega, če že govorimo kako je bencin drag. Kaj ti pomaga če je bencin drag, ko pa je vse ostalo v primerjavi z preteklostjo 300% ceneje in bolj zanesljivo:

Pred 30-40 leti je bil avto v takratnem času mnogo dražji oz. je bil totalen luksuz (v vrednosti stanovanja), da o stroških vzdrževanja ne govorimo in o sami zanesljivosti. Avtomobili so takrat naredili max 150.000km in si moral kupiti novega. Si predstavlajte če bi to zdelil na strošek kilometra :?: To je tisto kar plačujemo in ne gorivo :!:

Če gledamo strošek na kilometer je danes pa tudi če bo gorivo dva evra zelo poceni. Takrat se ni nobeden pritoževal nad tem in so vsi preživeli, ter imajo na koncu vsega več kot mi sami. Ratali smo razvajeni in vse bi imeli zastonj

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če mar 08, 2012 11:13 am

ice je napisal/-a:Najbolj me zabava slednja zadeva v Sloveniji: nekdo je predelal Hummerja na plin :D

Hja, zakaj pa ne?

Sicer se sprva zdi res smešno da greš kupovat tako kravo, potem pa probaš stiskat stroške.
Ampak mogoče je pa komu gušt tak avto vozit, pa proba stroške malo zmanjšat...
Ali pa je nanaeslo tako, da mu je v preteklosti šlo dobro, sedaj je pa malo kriza - vseeno ne toliko da bi moral avto prodajati, pa ga raje še naprej vozi...
Mogoče je avto podedoval ali kaj takega, pa mu je škoda prodajati, ga raje še malo vozi...
skratka ne veš, vsak ima svoje motive
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če mar 08, 2012 11:43 am

C4V4L13R je napisal/-a:Resda nisem živel v časih 30 ali 40 let nazaj, ampak mi oče vedno zna povedat, da svoje štipendije in popoldanskega dela ni mogel zatankat mescu, s tem da je imel svojo 101

Seveda ni mogel zatankati, če pa ni imel dovolj bonov ali pa ga par/ne par omejeval pri tankanju oziroma (u)porabi! :lol: Resno no! Kdaj se bo prenehalo to jokcanje za "dobrimi" starimi časi?' Kaj ste danes vsi totalne zgube, da vam je bilo včasih toliko bolje? :roll:

ice je napisal/-a:Najbolj me zabava slednja zadeva v Sloveniji: nekdo je predelal Hummerja na plin :D

Mene pa bolj zabava, ko nekdo na plin predela 1.8l mlinček :lol: . Če že kje potem se predelava splača pri motorjih od 5.0l naprej!

Pa, da se še malo teme dotaknem. Tako visoke cene goriva niso normalne in bi morale biti nižje! Saj je nafta v bistvu zastonj in je strošek samo črpanje in transport, kar je pa v primerjavi koliko je te nafte zanemarljiv. Neglede na vseskupaj pa bom še vedno vozil kar vozim tudi v prihodnje! Morda celo še kaj hujšega.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če mar 08, 2012 11:50 am

jack86 je napisal/-a:Tud jaz mislim, da cena ne bo nikoli dosegla 2€, ker pol se gospodarstvo ustavi, povpraševanje po gorivu tudi in posledično cena goriva pade. Podobno je bilo leta 2008, ko je cena goriv dosegla neko mejo, nato pa je sledil zlom.

Alternative se počasi razvijajo, ne verjamem pa, da bodo električna vozila popolno izpodrinila vozila z notranjim izgorevanjem. Če bi to hoteli doseči, bi morali v Sloveniji takoj postaviti še vsaj 2 nuklearki.

Točno tako - zadeva je zanimiva še iz tega aspekta, da pri današnji porabi in pri današnjih zalogah nafte je te še za 40-50let, če se v vsem tem času ne bo našlo nobenega novega nahajališča. Zato razvoj alternativnih goriv napreduje tako počasi se je pa treba zavedat, da ni vse tako enostavno in super noro fajn kot se poskuša prikazati pri električnih vozilih. Tudi elektrika stane in vse okoli tega - predvsem baterije in vsega okoli tega. Z obnovljivimi viri pridelave elektrike pa že zdaj niti pogojno ne moremo zagotoviti zahtev, vprašanje kaj se bo zgodilo, če se bo začelo filati še avtomobile in verjetno bo res treba še kako nuklearko ali dve.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če mar 08, 2012 11:53 am

cruiser1 je napisal/-a:
C4V4L13R je napisal/-a:Resda nisem živel v časih 30 ali 40 let nazaj, ampak mi oče vedno zna povedat, da svoje štipendije in popoldanskega dela ni mogel zatankat mescu, s tem da je imel svojo 101

Seveda ni mogel zatankati, če pa ni imel dovolj bonov ali pa ga par/ne par omejeval pri tankanju oziroma (u)porabi! :lol: Resno no! Kdaj se bo prenehalo to jokcanje za "dobrimi" starimi časi?' Kaj ste danes vsi totalne zgube, da vam je bilo včasih toliko bolje? .

Cruiser: :pivo

Meni gre dandanes približno isto ali malo slabše (če sploh) kot mi je šlo v letih recimo 2005-2008, ampak do takrat pa ni bilo primerjave s preteklostjo, ne s par leti poprej, kaj šele če realno primerjam z 'zlatimi časi socializma', ki so bili v resnici vsestransko precej bedni.. Saj nočem tukaj neke preveč politične debate furat, ampak če realno pogledamo materialni standard (plus zadeve kot recimo svoboda potovanja), živimo dandanes večina naravnost carsko, če stanje primerjamo s sivimim razmerami sredi 1980ih, pa brez samozaslepljevanja...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če mar 08, 2012 11:59 am

cruiser1 je napisal/-a: Tako visoke cene goriva niso normalne in bi morale biti nižje! Saj je nafta v bistvu zastonj in je strošek samo črpanje in transport, kar je pa v primerjavi koliko je te nafte zanemarljiv. .
Največji delež končne cene so seveda trošarine in DDV (ki se obračuna na osnovno ceno in tudi na trošarino, torej davek na davek!).
Je pa tudi osnovna cena goriva npr. v EU nižja kot v ZDA, ker so menda tamkajšnje rafinerije sodobnejše, posledica je tudi manjši strošek na liter pridelanega goriva (tako sem pred časom zasledil) - v ZDA imajo torej malo cenejši bencin že v osnovni ceni, pa tudi država jih z davki na gorivo ne lupi tako neznosno kot EU države...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če mar 08, 2012 12:02 pm

cruiser1 je napisal/-a:

Seveda ni mogel zatankati, če pa ni imel dovolj bonov ali pa ga par/ne par omejeval pri tankanju oziroma (u)porabi! :lol: Resno no! Kdaj se bo prenehalo to jokcanje za "dobrimi" starimi časi?' Kaj ste danes vsi totalne zgube, da vam je bilo včasih toliko bolje? :roll:

pretiravaš - sploh ni bilo panike s tistimi boni. Vedno jih je bilo dovolj saj smo v naši familiji več ali manj šenkavali bone naokrog saj so nam skoz ostajali. Če ej kdo imel težave so pač v familiji kupili stara j***a in jih registrirali (zavarovanje je bilo poceni) pa še za tistega kasirali bone čeprav ga niso vozili naokrog.

Takarat se je tudi bistveno manj vozilo in avto, ki je imel preko 100.000km je bil že za v graben. Danes v povprečju delamo z avtom 2-3x več km kot recimo za časa famozne Milke Planinc. Ne vem če kdo glih joka za tistimi časi gre pa za splošno nezadovoljstvo in tarnanje ob vsaki podražitvi - nihče pa recimo danes ne pomisli na to, da v osemdesetih si rabu tri povprečne plače za nakup televizorja, danes dobiš tri televizorje za povprečno plačo.

In takih primerov je še mali milijon, če pa preštejemo še stroške za vse mogoče komunikacije, ki jih včasih nismo imeli je počasi jasno zakaj nekateri mislijo kako so včasih lažje živeli.

Dejte skenslat vse stroške komunikacij (mobiteli, internet, kablska, itd) v familiji pa bo hitro še za tank do dva goriva na mesec. =P

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Če mar 08, 2012 12:12 pm

cruiser1 je napisal/-a:Mene pa bolj zabava, ko nekdo na plin predela 1.8l mlinček :lol: . Če že kje potem se predelava splača pri motorjih od 5.0l naprej!

Splača se že v 1.6 mlinček oz. takorekoč v katerikoli mlinček. Se pa gospod z mlinčkom ki tanka plin pri ceni 0,8€/l bolj zabava, medtem ko se ti kislo držiš pri ceni 1,4€/l.

Uporabniški avatar
DJ-DUST
Novinec

Napisal/-a DJ-DUST Če mar 08, 2012 12:16 pm

Kar se tiče cen televizije si napisal to kar je res. Ampak pozabljaš da je Gorenje pred 20 leti naredil TV da nam je držal vse do danes, šel je stran samo zato ker ni imel Scart za DigiTV. Današnji LCD-ji\Plazme pa če bodo držali 10 let, kapo dol. Firm je 100 različnih, 70% je tako ali tako kitajcev in narejeno je namensko da deluje določen čas. Tudi mobiteli in ostala tehnika...

Zelo lep prikaz je bil prejšnji teden v hrvaški oddaji Provjereno, točno na to temo, kako je nekdaj tehnika delovala, kako dolgo pa danes, z prikazom materialov nekdaj in danes, ko vidiš ti je vse jasno...

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Če mar 08, 2012 12:23 pm

ko bom imel svojo hišo bo ta ob neki reki kjer si bom naredil hidroelektrarno za polnjenje električnega avteka ter za elektriko v hiši :D :DDD :lol:

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če mar 08, 2012 12:25 pm

@BBoss

Zelo dobro napisano! In glede na tvoj post nisem nič pretiraval razen morda tega kako sem napisal, bistvo je pa isto! ;)

Vikking je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Mene pa bolj zabava, ko nekdo na plin predela 1.8l mlinček :lol: . Če že kje potem se predelava splača pri motorjih od 5.0l naprej!

Splača se že v 1.6 mlinček oz. takorekoč v katerikoli mlinček. Se pa gospod z mlinčkom ki tanka plin pri ceni 0,8€/l bolj zabava, medtem ko se ti kislo držiš pri ceni 1,4€/l.

Splača-ne splača! Ta debata lahko traja v nedogled. Jaz sem se pred leti odločil, da se meni predelava na plin ne splača in še vedno sem prepričan, da sem se prav odločil :D . Si pa verjetno nov tukaj, da ne veš, da sem eden izmed treh, štirih na tem forumi, ki se ne obremenjuje s tankanjem, porabo in ceno goriva zato sem prepričan, da se bolj kislo drži lastnik 1.6l če se že pri tem tako trese zaradi porabe, da ga je kar na plin predelal :lol:

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin Če mar 08, 2012 12:27 pm

sonic je napisal/-a:
Meni gre dandanes približno isto ali malo slabše (če sploh) kot mi je šlo v letih recimo 2005-2008, ampak do takrat pa ni bilo primerjave s preteklostjo, ne s par leti poprej, kaj šele če realno primerjam z 'zlatimi časi socializma', ki so bili v resnici vsestransko precej bedni.. Saj nočem tukaj neke preveč politične debate furat, ampak če realno pogledamo materialni standard (plus zadeve kot recimo svoboda potovanja), živimo dandanes večina naravnost carsko, če stanje primerjamo s sivimim razmerami sredi 1980ih, pa brez samozaslepljevanja...

Upam, da se resno zajebavas. Ne bom reku, da je blo v letih 1980 popolno, ampak tole, da danes zivimo "naravnost carsko", je pa prevec za lasje privleceno. Ne vem, men se zdi da se nekatere zadeve cedalje bolj slabsajo. Materialni standard res ni bil morda boljsi, ampak se je se zmeraj dalo ziveti, zdaj pa starsi ne morjo vec otroku ene igrace al pa zvezka za solo kupit? Pa morda materialni standard res ni bil boljsi, zato ker so se od place placevali prispevki za bolnisnice, stanovanja in se marsikaj.

Ne vem, vsekakor bencin ne bo vec toliko poceni kot je bil prej, ampak mislim, da ne bo doseglo magicne meje 2 € na liter.
There is no time...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če mar 08, 2012 12:29 pm

Danes se tehnologija tolk spreminja, da je že 5 let dolga doba kaj šele 10. Da o mobilcih sploh ne govorim.

Aja pa ne pozabit, da pri TV-ju za 20let in tri plače je bilo treba tud servisirat, kar je pomenilo v takem obdobju še kr velik strošek, da pa o potratnosti CRT z el-energijo raje sploh ne bi primerjal z današnjimi LED TV-ji, ki porabijo recimo samo še 10% elektrike. Če vse to sešteješ se splača kupit nov bolj varčen aparat že samo iz tega razloga, da lahko v določenem življenskem obdobju privarčuješ za celo kupnino napram temu, da bi uporabljal starega. Na to praktično nihče ne pomisli in jim je najbolj fino, da jim hladilnik dela že 15 let in kolk je to bil dober nakup. A da bi pa pred 5 leti kupil novega bolj varčnega in v tem času plus naslednjih 5 let prihranil za celotno kupnino hladilnika pa večini ne potegne.

isto je z avti... prd 15 leti je bilo kr normalno, da je avto srednjega razreda s 110+ konji porabil 9-10 litrov v povprečju. Danes je bolj zmogljiv avto istega razreda varčnejši vsaj za liter ali celo dva na 100km. V življenski dobi recimo 250.000km tak avto prihrani 7.000€ pri današnjih cenah bencina.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Če mar 08, 2012 12:33 pm

cruiser1 je napisal/-a:Splača-ne splača! Ta debata lahko traja v nedogled. Jaz sem se pred leti odločil, da se meni predelava na plin ne splača in še vedno sem prepričan, da sem se prav odločil :D . Si pa verjetno nov tukaj, da ne veš, da sem eden izmed treh, štirih na tem forumi, ki se ne obremenjuje s tankanjem, porabo in ceno goriva zato sem prepričan, da se bolj kislo drži lastnik 1.6l če se že pri tem tako trese zaradi porabe, da ga je kar na plin predelal :lol:

Se pravi ne posplošujma od osebe do osebe. Vsak sam pri sebi ve kaj se mu splača in kaj ne.

Nekateri se želijo voziti ceneje ker imajo to možnost, drugim je malo mar, tretji pa gre s kolesom ker se mu zdi vse skupaj eno veliko sranje.
Zadnjič spremenil Vikking, dne Če mar 08, 2012 12:33 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če mar 08, 2012 12:33 pm

Včasih je Z101 z 1100 ccm3 porabila 10-11 litrov, če si šel na morje si moral vmes 3x tankat, danes narediš tako vožnjo z enim tankom, pa še ostane ti. =P
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov