Debate, ki niso vezane na ostala področja...

iKst
Uporabnik

Napisal/-a iKst So jan 03, 2004 2:19 pm

Evo, bom še jaz svoje napisal.

Prvič, 90 stopinjskih ovinkov se itak ne splača vozit z ročno, ker izgubiš preveč hitrosti. Sam da smo si na jasnem, da nebo kdo mislu da je to idealna pot čez ovinek. Ampak je pa zlo zabavno, in zarad tega to počnemo ne :)

ok, zdej pa postopek.

Pripelješ proti ovinku in začneš rahlo zavirat. Vmes prestaviš eno nižje. Peta prsti zaželjeni ker drugač težko prestaviš. V primeru ko iz 2. daš v prvo pa jaz vedno double clutcham, da sploh spravim v prvo. Sklopke ne spustiš. Pred ovinkom sunkovito obrneš volan in potegneš ročno. Kolk časa ročno držiš in kolk volan obrneš je odvisno od situacije. Ko enkrat počez drsiš samo lepo volan zasukaš v nasprotno smer (lahko ga kr spustiš in se ti sam odvrti, ti ga samo ujameš :)) Ko si nekako poravnan s cesto začneš izravnavat volan in stopiš na gas. Aja, pa sklopko še vmes spustiš :)

Tko nekak nej bi zadeva potekala. Je pa dost odvisno od situacije in od voznika. Pa tut od avtomobila, če maš FWD avto ti sploh ni treba sklopke pritisnt ampak samo ročno potegneš. Če maš RWD lahko držiš z gasom slide doklet ti paše...

Najdi prezno parkirišče pa se igraj doklet ti ne pride v kri. Sej zdej je sneg pa poledica pa se je to zlo lahko za naučit.

Uporabniški avatar
Mož čokate postave z brki
Novinec

Napisal/-a Mož čokate postave z brki So jan 03, 2004 2:20 pm

Kljub vsej znanosti, ki se vrti okoli tega obračanja z ročno, še vedno ne vidim pravega smisla, zakaj posvečati toliko napora učenju te neuporabne tehnike, ki ti lahko pride prav le v izredno ostrem 180 stopinjskem ovinku, kjer bi moral 100 let motat volan ali celo vmes prešaltat v rikverc, da bi ga zvozil.Z ročno zvoziš ovinek (npr 90 stopinjski) najmanj polovico počasneje kot na meji oprijema. Obstaja toliko drugih tehnik, ki dejansko pomagajo zvoziti ovinek hitreje... :?
Hitro se daleč pride

Slika

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a salesky So jan 03, 2004 2:21 pm

Mož čokate postave z brki je napisal/-a:Kljub vsej znanosti, ki se vrti okoli tega obračanja z ročno, še vedno ne vidim pravega smisla, zakaj posvečati toliko napora učenju te neuporabne tehnike, ki ti lahko pride prav le v izredno ostrem 180 stopinjskem ovinku, kjer bi moral 100 let motat volan ali celo vmes prešaltat v rikverc, da bi ga zvozil.Z ročno zvoziš ovinek (npr 90 stopinjski) najmanj polovico počasneje kot na meji oprijema. Obstaja toliko drugih tehnik, ki dejansko pomagajo zvoziti ovinek hitreje... :?

Pa saj veš da se to dela samo zarad užitka in malo adrenalina ki ti ga priteče po žilah. :twisted:
The MAN

glavca1
Nov uporabnik

Napisal/-a glavca1 So jan 03, 2004 2:27 pm

GapsoN je napisal/-a:
Fiat Tipo je napisal/-a:Minister za promet opozarja: Uganjanje traparij na cesti je smrtno nevarno!

Se :?: kaj se je zgodilo z zoranwagnom ????????podpišem pod tole.

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Napisal/-a salesky So jan 03, 2004 2:30 pm

Kako kaj se je zgodilo z ZW?
The MAN

Uporabniški avatar
Novinec

Napisal/-a Mož čokate postave z brki So jan 03, 2004 2:37 pm

No, pol pa mejte ta svoj adrenalin. Nič ne rečem, da ni filing. :D Še vedno pa pravim, da se lahko naučite tudi kaj drugega.
Hitro se daleč pride

Slika

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Napisal/-a salesky So jan 03, 2004 2:39 pm

Ja seveda da se je fajn dosti reči naučit.

A nas ti kej naučiš? :twisted:
The MAN

Uporabniški avatar
Zok
Uporabnik

Kraj: Ponikva

Napisal/-a Zok So jan 03, 2004 2:56 pm

Need for speed: Underground -=> Drift Challenge + en avto z RWD... :D

vozi, vozi, voziiiiiii!!!!! :D
Mondeo mk3 saloon 2.0 TDCi - 186 HP, 408 Nm

Uporabniški avatar
Fiat Tipo
Uporabnik

Kraj: Idrija

Napisal/-a Fiat Tipo So jan 03, 2004 3:11 pm

Se nebi cist strinjal s tem da ta so rocna in to same "traparije" .Lahko pridejo kdaj tudi prav.
Ene dva meseca nazaj ko je bil taprvi sneg in so cesto na debelo posuli z soljo oziroma je blo vec peska in me je zacelo nosit (cesta je navzdol) in to glih v tisti 180 stop. rajdi. in ce nebi za foro tega obracanja z rocno imel tam nastudiranega bi letel direktno v ograjo. Posledice znane. Mi ga je z rocno ratal obrnit okol ceprav je bla ograja blizu. Mim grede en dan prej zjutraj je pa na istem mestu edn pa iz Skodo letu sicer mim ograje ampak v skarpo.

Kar pa se tice tistega asfalta v ajdovscini pri pumpi je pa res hudo. Sva sla enkrat iz frendom v italijo. Gremo tankat pa lepo z rocno okol na petrol. Sam tam je asfalt kjer je iz ceste stukan je mal ene bule kao lezeci policaj sam ni je asfalt slabo polozen. Avto je bil znizan kar se je dalo( Clio) in ko je zategnu rocno je avto glih tolk posedlo da sva spodaj zadela v asfalt in naju je katapultiralo direkt v robnik. Pa je sla feltna in guma. Na petrolu so pa tud imel take oci da so jim skor ven padle.
Zadnjič spremenil Fiat Tipo, dne So jan 03, 2004 3:53 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
salesky
Poznavalec foruma

Napisal/-a salesky So jan 03, 2004 3:11 pm

Mislim da je ta Underground tolko realna ku nalepka TURBO in 16V na Yugotih in raznih 101nkah.
The MAN

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar So jan 03, 2004 3:28 pm

Vaja dela vajenca! :oops:

Sedicivalvole
Novinec

Kraj: Domžale

Napisal/-a Sedicivalvole So jan 03, 2004 4:26 pm

Ročna ti res lahko kdaj prav pride, tko da gremo trenirat :wink:

lp
Slika

Uporabniški avatar
Novinec

Napisal/-a Mož čokate postave z brki So jan 03, 2004 5:19 pm

Z ročno dosežeš le to, da ti bolj odnese zadnji del. Pri preveliki hitrosti pri vstopu v ovinek je pri sprednjem pogonu prisoten understeering, ki se popravlja sam s tem, da avto izgublja hitrost pri drsenju sprednjega dela ter zopet dobi oprijem. Vse skupaj lahko pospešimo z rahlim zasukom volana ven iz ovinka in rahlim odvzemom plina. Če pri tem potegnemo ročno, dosežemo le to, da izgubi oprijem še zadnji del in s tem gre celotno vozilo še bolj proti ograji ali jarku. Če ročno zategemo preveč, bo nastal čisti oversteering in avto se bo začel po vsej verjetnosti nekontrolirano vrteti. No, z zadnjim pogonom bo stvar še preveč zakomplicirana že brez ročne. To, da se je kdo "ujel" z ročno je oslarija in zaletel se ne bi tudi brez ročne.
Hitro se daleč pride

Slika

Mercury
Nov uporabnik

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a Mercury So jan 03, 2004 5:22 pm

Hvala fantje,
Ob priložnosti bom res šel na kakšno parkirišče in poskusil zadevo. Omenjali ste, da so še druge tehnike, kako se zvozi ovinek s večjo hitrostjo, kot jo lahko s ročno. Katere so to tehnike? Mi lahko prosim tole malce opišete?

L.P.

Uporabniški avatar
Desmodromika
Novinec

Kraj: Tam, kjer sem rad

Napisal/-a Desmodromika So jan 03, 2004 5:46 pm

X-Hair je napisal/-a:
Desmodromika je napisal/-a:Ni treba nobenga v avto posedat...sam si vzami čas in pojdi po kakšni gozdni poti obračat...tu dobiš najbolj filinga.

Ja pri meni to ni veljalo in sem bil misljenja da je brezveze da sem neki caram, ce kolega to obvlada. Dobra urca pa je blo. Potem ko pa ves osnove potem si pa vzames cas in treniras.
Ja recimo, da sem pri šestnajstih že obvladoval ročno!
Če gre vse proti tebi, nehaj prehitevat. In se postavi na pravi pas...

alexM
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexM So jan 03, 2004 5:47 pm

Rjuhar je napisal/-a:Vaja dela vajenca! :oops:

Mojster dela vaje :D

Uporabniški avatar
darkdog24
Poznavalec foruma

Kraj: Velenje

Clio el futura:)

Napisal/-a darkdog24 So jan 03, 2004 5:56 pm

Fantje kaj pa kej gume???? pa sklopka????????????a to vas nč neskrbi?''' :roll: Kdo vam pa gume pa sklopko plača?????Js ki si avto sam vzdržujem in sam plačujem za servise in popravila ter za gume tega nikol ampak nikol nebi naredu!!!!!!!!!!!!!Mislim to mi je pa taka bedarija na golem asfaltu se na ročno obračat.
Vprašite se kok koristi in kok škode ste si nardili z enim obratom???
UPOKOJENI STYLER (8 pokalov)Slika

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 So jan 03, 2004 6:38 pm

Desmodromika je napisal/-a:
X-Hair je napisal/-a:
Desmodromika je napisal/-a:Ni treba nobenga v avto posedat...sam si vzami čas in pojdi po kakšni gozdni poti obračat...tu dobiš najbolj filinga.

Ja pri meni to ni veljalo in sem bil misljenja da je brezveze da sem neki caram, ce kolega to obvlada. Dobra urca pa je blo. Potem ko pa ves osnove potem si pa vzames cas in treniras.
Ja recimo, da sem pri šestnajstih že obvladoval ročno!

Jap jz isto. 16 let fotrova 101-ka pa gasa. Pa po nivah gasa. je ene parkrat tako lepo ratalo da sem naradu 360 obrat pa se naprej odpelu. preden me je obrnilo 60kmh naprej pa 30-40 kmh. ampak to seveda na ravni makadamski cesti.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair So jan 03, 2004 6:49 pm

salesky je napisal/-a:
Mož čokate postave z brki je napisal/-a:Kljub vsej znanosti, ki se vrti okoli tega obračanja z ročno, še vedno ne vidim pravega smisla, zakaj posvečati toliko napora učenju te neuporabne tehnike, ki ti lahko pride prav le v izredno ostrem 180 stopinjskem ovinku, kjer bi moral 100 let motat volan ali celo vmes prešaltat v rikverc, da bi ga zvozil.Z ročno zvoziš ovinek (npr 90 stopinjski) najmanj polovico počasneje kot na meji oprijema. Obstaja toliko drugih tehnik, ki dejansko pomagajo zvoziti ovinek hitreje... :?

Pa saj veš da se to dela samo zarad užitka in malo adrenalina ki ti ga priteče po žilah. :twisted:

Tocno to. Sicer letos je stvar propadla ampak lansko zimo sem se po BTC-u obracal pa drsel po ravni cesti zaradi uzitka, ne pa kako bi cimhitreje izvozil ovinek.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar So jan 03, 2004 7:00 pm

Fantje (in dekleta), za to ceno (sklopka, gume, roke, ležaji...) si privoščite raje Küzmičevo šolo varne vožnje, pa se boste naučili marsikaj koristnega, kar vam res zna kdaj prav rpiti in vas rešiti iz kritične situacije.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov