Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: prekleta klima

Napisal/-a sašo5 Pe jul 06, 2012 8:41 pm

nevermind je napisal/-a:Nekaj me zanima. Skratka, klima mi premalo hladi. Je ročna.
1. Koliko °C mora imet, ko vstavim termoneter v režo?

po desetih minutah delovanja, daj ventilator na II in odpri samo reže na armaturi, nato vstavi digitalni termometer s sondo, ki odreagira praktično v trenutku(ima ga vsak monter klim) mora izpihovat med 3 in 8 stopinj.........ne meri na mestu, ampak med vožnjo. Tako preverjam že vrsto let klimo na avtih in hiši :arrow: in najvažneje: niti pod razno ne diraj nič, če imaš tako temp. izpihanega zraka......

Na automatski klimi je postopek enak, le da je ob meritvi vedno nastavljeno na najnižjo vrednost oz. LO....pa važno je, da je zunanja temp več kot 25 stopinj...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe jul 06, 2012 9:37 pm

106 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Klimo daš na noge in na prednjo šipo. Lepo ohladi avto in ne piha vate.

Tak jaz tud nardim pa nimam nikol problemov na daljše ture pa pač čisto malenkost okna odprem ,ker se mi ne ljubi nonstop prižigat in vgašat :)

Za kratke relacije je tole dovolj, ker je avto razgret in se ne veziš dolgo. Če grem na daljše ture shladim avto orenk in izklopim klimo, ter odprem zadnja okna malo (karavan, pa se ravno lepo prezrači, brez da bi ti pihalo v glavo od zadaj)
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon To jul 10, 2012 6:21 am

Je redek procent ljudi kateri so tako občutljivi da je dejansko razlog klima. Za vse ostale pa si to le domišljajo ker ne znajo klime pravilno uporabljat.
Slika

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr jul 11, 2012 10:43 am

Nixxon je napisal/-a:Je redek procent ljudi kateri so tako občutljivi da je dejansko razlog klima. Za vse ostale pa si to le domišljajo ker ne znajo klime pravilno uporabljat.

pa še res je.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr jul 11, 2012 3:45 pm

Sam dam klimo na auto in na 19 do 21 stopinj in ne diram....
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
CheFF
Novinec

Napisal/-a CheFF Sr jul 11, 2012 5:36 pm

maniaxxx je napisal/-a:Sam dam klimo na auto in na 19 do 21 stopinj in ne diram....

Bravo...
Upam, da se ti ne zgodi kaj takega: http://www.slovenskenovice.si/crni-scen ... edalo-srce

Uporabniški avatar
Milan_48
Novinec

Kraj: Šavrinija

Napisal/-a Milan_48 Če jul 12, 2012 3:11 pm

CheFF je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Sam dam klimo na auto in na 19 do 21 stopinj in ne diram....

Bravo...
Upam, da se ti ne zgodi kaj takega: http://www.slovenskenovice.si/crni-scen ... edalo-srce

Pa saj jo da pozimi na 22 do 24°C in jo ne dira .... :twisted:

PS: Ludost je neuništiva.
Nulla tenaci invia est via!

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Če jul 12, 2012 4:33 pm

Milan_48 je napisal/-a:
CheFF je napisal/-a:

Bravo...

Pa saj jo da pozimi na 22 do 24°C in jo ne dira .... :twisted:

PS: Ludost je neuništiva.

Pozimi ne uporabljam klime :mrgreen:

Ne vem kako naj jo dam na 25 ali več, če je meni že pri 22 vroče v avtu, še danes, ko je zunaj 21 stopinj sem moral imeti šipe odprte zaradi vročine....še pozimi jih odpiram...sem pač občutljiv na vročino
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Če jul 12, 2012 4:49 pm

Eni komplicirate okrog klime in lepite clanke ipd. Osebno sam na auto in na 20 ali 21 stopinj in je to. Nismo nikoli prehlajeni zarafi klime ipd tudi enoletni otrok ne. Tudi pozimi klima deluje.

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois Če jul 12, 2012 6:17 pm

uros11 je napisal/-a:
ban je napisal/-a:Kupi si golfa V z klimatronikom. Ima na vrhu armature mrežico skozi katrero razpršeno piha v strop, odlična rešitev. Pri VI so to odpravl, ne vem zakaj.

Po moje zato, ker so porihtali, da ne piha v glavo - meni piha direkt mimo glave, kar je ok. Climatronic je itak zakon. Zna.

nebi rekel...v bratovem golfu V kot voznik ali sovoznik vedno čutim pihanje klime pa imam šobe vedno mimo obrnjene... :roll: isto je pri maminem hyundai santafeju KATASTROFA vglavenm...bolj neumno avtomatsko klimo kot v hyundaju še pa nisem srečal..še nastavitve so v *urcu :huh:
V mojem peugeotu 206 še je najboljše....ne piha v glavo čisto nič...
Slika pugi.si

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg So jul 21, 2012 9:07 pm

Nixxon je napisal/-a:Je redek procent ljudi kateri so tako občutljivi da je dejansko razlog klima. Za vse ostale pa si to le domišljajo ker ne znajo klime pravilno uporabljat.

Napačno napisano. Le redek je procent ljudi ki zanajo klimo pravilno uporabljati, vsi ostali si to le domišljajo.

Optimalna temperatura prostora bivanja oz, okolice v kateri delujejmo je 23-25°C-pozimi in poleti kar je v povprečju 10-12°C pod telesno temperaturo. Samo v posebnih prostorih kot so laboratoriji in merilnci se je ta temperura lahko 19-20° predvsem zaradi apartur, s tem da je v takih prostorih obvezna uporaba oblačil za preprečavanje ohlajaja telesa. Telo se pri temperaturah ki so nižje od 15°pod telesno temperaturo začne samo ogrevat - pumpa poveča delovanje, ko ne sledi več dogrevanju, je namen le še delovanje možganov ,in tako pride do podhladitve, ob enem pa omamo efekt oz pride do občutka da nam je vroče, ker pumpa ogreva le možgane.

Pravilna nastavitev klime v avtu, je: pri kratkih relacijah max 7-8°pod zunanjo tempreturo oz ne manj kot 23°(zato tudi večina klim delujejo pri temperaturi nad 25°)
Na dolgih relacije je priporočena temperatura v kabini 24-25°C, pri tem je potrebno 1 uro oz vsaj 30min pred prihodom na željeno destinacijo temperaturo v kabini dvigniti na 5-7° pod temperaturo okolice.

Ne razumem ljudi ki jim poleti ni mraz ko ohlajajo prostor na 19 in manj stopinj, pozimi pa jih pri 25° ravno tako zebe.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Po jul 23, 2012 8:41 am

Sam prakticiram auto nastavitev na alteji. Temperature so nastavljene med 20-24°C. S temperaturo nastavljam moč pihanja, se pravi če je avto cel dan na soncu, začnem pri 26°C in nato zmanjšujem. Za par km, če je avto na soncu, rajši vse ugasnem in odprem okna in vozim 50km/h.

Aja na Toyoti Coroli Verso opažam, da če so šobe nastavljene popolnoma v okno, se od okna in B stebrička odbija mrzel zrak direktno v glavo. Veliko bolje je šobo usmeriti bolj naravnost in zrak dejansko potuje nazaj mimo tebe. Nastavitev samo v noge je popolnoma zgrešena.
Slika

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Po jul 23, 2012 1:37 pm

Ktere študije delate.

Jaz imam vedno na 21 stopinj, avtomatsko, vse reže odprte, pa nisem nikoli prehlajen, sopotniki tudi ne, in nobenega ni še kap ko je stopil ven na ~33 stopinj.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po jul 23, 2012 4:58 pm

Zame tudi velja "prekleta klima".

Jaz imam (ročno) klimo nastavljeno na šipo in ne na skrajno mrzlo. Jaz imam pozimi v stanovanju pri 21 stopinjah na sebi volnen pulover, zato ne vidim razloga, da bi bilo v avtu tako hladno, ko sem v kratkih rokavih. Pri 28 stopinjah se počutim čisto odlično, če je pa komu na vrhuncu poletja malo vroče, je pa to nekaj naravnega, mar ne.

Kar se nevarnosti klime tiče, pa tale nedavni primer, ko je dojenčku zaradi velike temp. razlike zastalo srce:

http://www.dnevnik.si/novice/kronika/1042539818
Protonika ima bullbar.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Po jul 23, 2012 5:01 pm

protonika je napisal/-a:Zame tudi velja "prekleta klima".

Jaz imam (ročno) klimo nastavljeno na šipo in ne na skrajno mrzlo. Jaz imam pozimi v stanovanju pri 21 stopinjah na sebi volnen pulover, zato ne vidim razloga, da bi bilo v avtu tako hladno, ko sem v kratkih rokavih. Pri 28 stopinjah se počutim čisto odlično, če je pa komu na vrhuncu poletja malo vroče, je pa to nekaj naravnega, mar ne.

Kar se nevarnosti klime tiče, pa tale nedavni primer, ko je dojenčku zaradi velike temp. razlike zastalo srce:

Vidiš, meni je pa ko je zunaj 21 ali 22 vroče v avtu, še danes sem laufal klimo. Enostavno vročine ne prenašamo vsi enako. Pozimi mam ene 18 19 stopinj v stanovanju, pa še to sem v kratkih rokavih.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Po jul 23, 2012 5:23 pm

maniaxxx je napisal/-a:

Vidiš, meni je pa ko je zunaj 21 ali 22 vroče v avtu, še danes sem laufal klimo. Enostavno vročine ne prenašamo vsi enako. Pozimi mam ene 18 19 stopinj v stanovanju, pa še to sem v kratkih rokavih.

Če si pa vroč. =P =P

lp

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po jul 23, 2012 6:04 pm

maniaxxx je napisal/-a:

Okej, ti si res izjema. Mislim - koliko podobnih ljudi poznaš? Jaz imam soseda, ki je do sredine novembra v kratkih hlačah in če ga vidimo zjutraj s flisom čez majico s kratkimi rokami, vemo, da je vsaj minus deset stopinj.
Mi imamo zdaj v stanovanju borih 21 in me cele dneve zebe. Prav prileže se vsest v razgret avto :)
Protonika ima bullbar.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Po jul 23, 2012 6:08 pm

protonika je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:

Okej, ti si res izjema. Mislim - koliko podobnih ljudi poznaš? Jaz imam soseda, ki je do sredine novembra v kratkih hlačah in če ga vidimo zjutraj s flisom čez majico s kratkimi rokami, vemo, da je vsaj minus deset stopinj.
Mi imamo zdaj v stanovanju borih 21 in me cele dneve zebe. Prav prileže se vsest v razgret avto :)

Poznam Furbya, on je skoz v kratkih hlačah :lol:

Drugače pa je point tega, kar jaz pišem, da vsak ma svoja merila kaj mu paše, zato je bil napad name zgoraj brezvezen, enim paše višja temperatura, drugim spet nižja.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po jul 23, 2012 7:08 pm

pistON je napisal/-a:Kdaj bodo naredili avto, ki bo imel šobe tako naravnane, da ti ne bo pihalo v glavo? Kupim...

Spomin mi je še svež ob lansiranju Volkswagnove prestižne ladje - Phaetona, pri kateri je bil predpogoj tedanjega šefa Ferdinanda Piecha, da v avtomobilu ne sme čutiti piša klimatske naprave.

Nekaj o sofisticiranosti klimatske naprave modela avtomobila, ki je na trgu že 10 let:
"The controls for one of the best air-conditioning systems in the world - the new 4-zone Climatronic - are via a separate key panel. Along with the driver and front passenger, the rear-seat passengers can also individually adjust the temperature for the left and right seats from the comfort of the rear thanks to the standard-fit Climatronic. Another decisive plus factor for this automatic air-conditioning system is to date unique amongst the international competition: the cooling or warming air is directed draught-free via automatically closing and opening emitters (with indirect ventilation via fine wood faceplates ) into the passenger compartment. In addition, an efficient function for controlling the air humidity has been integrated which automatically prevents windows from steaming up."
vir: http://www.topspeed.com/cars/volkswagen ... r1309.html
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po jul 23, 2012 7:43 pm

black je napisal/-a:Ktere študije delate.

Jaz imam vedno na 21 stopinj, avtomatsko, vse reže odprte, pa nisem nikoli prehlajen, sopotniki tudi ne, in nobenega ni še kap ko je stopil ven na ~33 stopinj.

x2. S tem da dostikrat delam zunaj cel dan na soncu, tudi na 30+ stopinjah, in ko se vsedem v služben kombi prav paše klima na LOW da res rata mrzlo. Šele nato se dvigne na "civiliziranih" 21 stopinj.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 22 gostov