Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Re: Z mlajšim avtom manj stroškov ali več?

Napisal/-a zuzek So avg 18, 2012 10:24 pm

ja res je težko posploševat, ampak zgleda je tako da ker je avto 5 let mlajši je manjša možnost da gre kaj izrednega tako da je veliko manj šrawfanja, so pa deli malenkost dražji. Če pa gre je pa seveda strošek, ampak maš pa vsaj avto

pri starejšem 16, 17+ let avtu bo pa počasi že se treba uprašat kdaj je meja med imet avto v uporabi ob rednem šrafwanju, kljub temu da je še najbolj poceni varjanta

kamal je napisal/-a:
Zdej vidim, da te zelo zanima kako je z 10 let starim avtom. Jaz sem kupil 9,5 let star avto za 4500 eur. Zdaj je avto star 13,5 let.

Leto in pol ni bilo nobenih problemov, tako da sem naredil samo en servis in menjal tekočine 150 eur. Ko je bil avto star 11 let sem moral zamenjati en ležaj, končnik, končnika stabilizatorja, ležaja amortizerja in optika (300 eur). Čez pol leta sem naredil še veliki servis (450 eur). Pri 12 letih je počil izpušni kolektor tako, da sem komplet zamenjal izpušni sistem razen katalizatorja, ki je prvoten (lonce, gibljiva cev, rabljen kolektor, lamba sonda), cena 500 eur. Pri 13 letih sem zamenjal pa še komplet zavore (350 eur). Vmes pa še 4 servisi menjave olja po 80 eur. Torej v 4 letih 2000 eur. Avto je strošek in vedno bo ne glede na leta.

hvala za dogovor, lahko zaupaš kater avto je to bil, ter njegovo kilometrino

čeprav v praxi vidim, da sem veliko več denarja zmetal za starejšo kišto od soimenjakov z 12 let starimi vozili :?
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten Ne avg 19, 2012 9:33 am

Cena vzdrževanja takega 20 let starega avtomobila je smešno nizka, kljub 300km in 300k km prevoženih. Je pa res da žre povprečno 11l/100km. Če ravno motorja ne spihaš ali pa menjalnika polomiš je vse v rangu 100 eur ali manj. Turbina 100, kardan 50, volanska letev 100,.. Ko se ga naveličaš ga en popoldne razkoplješ in po delih prodaš in še zaslužiš na njem :) Če je bil nekoč primeren za protokolarno vozilo ne vem zakaj zdaj zame ne bi bil.

Slika

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Ne avg 19, 2012 11:18 am

Novi avti so tud vzdržljivi in to celo bolj, kot 15 let star avti, ima bratranc škodo staro nekaj let s 600.000km, nič ni šlo na avtu razen delajo so redni servisi. Vse je odvisno od avta do avta, če bi res vsi tolk crkoval pol bi 1/4 avtov bli v rangu starih 15-+ let. Tipično pri nas je problem kilometrina, ˝vsaka˝ bu*dala gre vrtet nazaj in potem ma 10 let star avto po 300-400.000km, na števcu pa 140-170.000km, crkne in potem je kriva znamka. Kako se naj bi prodal avto l.2000 s 350.000km, to je skoraj 30.000km/leto smo imel temo in dost voznikov dela po 25-35000km/leto.
Član od leta 2004 :)

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Ne avg 19, 2012 3:36 pm

zuzek je napisal/-a:ja res je težko posploševat, ampak zgleda je tako da ker je avto 5 let mlajši je manjša možnost da gre kaj izrednega tako da je veliko manj šrawfanja, so pa deli malenkost dražji. Če pa gre je pa seveda strošek, ampak maš pa vsaj avto

pri starejšem 16, 17+ let avtu bo pa počasi že se treba uprašat kdaj je meja med imet avto v uporabi ob rednem šrafwanju, kljub temu da je še najbolj poceni varjanta

kamal je napisal/-a:
Zdej vidim, da te zelo zanima kako je z 10 let starim avtom. Jaz sem kupil 9,5 let star avto za 4500 eur. Zdaj je avto star 13,5 let.

Leto in pol ni bilo nobenih problemov, tako da sem naredil samo en servis in menjal tekočine 150 eur. Ko je bil avto star 11 let sem moral zamenjati en ležaj, končnik, končnika stabilizatorja, ležaja amortizerja in optika (300 eur). Čez pol leta sem naredil še veliki servis (450 eur). Pri 12 letih je počil izpušni kolektor tako, da sem komplet zamenjal izpušni sistem razen katalizatorja, ki je prvoten (lonce, gibljiva cev, rabljen kolektor, lamba sonda), cena 500 eur. Pri 13 letih sem zamenjal pa še komplet zavore (350 eur). Vmes pa še 4 servisi menjave olja po 80 eur. Torej v 4 letih 2000 eur. Avto je strošek in vedno bo ne glede na leta.

hvala za dogovor, lahko zaupaš kater avto je to bil, ter njegovo kilometrino

čeprav v praxi vidim, da sem veliko več denarja zmetal za starejšo kišto od soimenjakov z 12 let starimi vozili :?

Avto je laguna 1 1.8 16V. Kilometrov ima pa 200.000 km (znanih), verjetno pa še več. Kot vidiš nekih izrednih okvar ni bilo. Je naredil kljub tem napakam vse tehnične, vendar jaz pač zamenjam del ko ugotovim, da je bolj pri koncu. Zavore so bile zanič samo zadnje (puščala cilindra), vendar sem menjal vse, ker je minilo že 5 let in 100.000km. Veliki servis itak mora vsak narediti po določenem času. Ko je počil kolektor sem tud vse menjal, kljub temu, da ni bilo lukenj, vendar je že en lonec kar rjavel in sem pač menjal oba. Enako pri ležaju amotizerja, končniku.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Ne avg 19, 2012 9:57 pm

Kot že napisano, tudi meni se zdi da so včasih delali avte ki bojo vzdržali še in še, dandanes pa delajo take da bojo več na servisu kot na cesti.

In da podam svoja dva malce bolj konkretna primera. Prvi je Peugeot 206, 1.6 HDi 108KM, letnik 2005, kupljen s 48.000 (prevrteni), končal s cca. 190.000 KM. V štirih letih lastništva je bilo stroškov z njim cca. 4.000e, sem so vštete registracije in zavarovanja, redni in en glavni servis, nove zavorne ploščice in diski, obnova zadnje preme, pucanje FAP filtra, itd, itd...

Drugi primer je Peugeot 406 Coupe, 2.0 136 KM, letnik 2000, kupljen s 159.000, sedaj 183.000 KM. V slabem letu sem zanj zmetal nekaj čez 2.000 evrov, všteta tudi registracija in zavarovanje. S tem da sem malo bolj picajzlast in bom v naslednjem letu zmetal vanj vsaj še enega tisočaka. V planu je ravnanje pleha (vdrtine vrat od zelo prijaznih sodržavljanov in malo od toče), barvanje določenih delov ki so začeli rjaveti (slabo barvano v preteklosti) ter poliranje.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po avg 20, 2012 10:41 am

Tudi včasih so delali nezanesljive avte, fora je v tem da teh avtov ne vidiš več na cesti ker so na deponiji. Če gledaš 15 let star avto in je ob ogledu tip top bo velika verjetnost, da bo služil svojemu namenu še nekaj let. Prednost starega avta je tudi to, da si po forumih lahko pogledaš vse potencialne probleme, ki so se za določen tip avta pojavljali.

Kakorkoli pa ko gledaš nov avto za recimo 20 k€ moraš vedeti, da na leto izgubiš 2.000+ €, prednost je edino v tem, da ti ga ni treba šravfat, denar kar sam izpuhti :lol: Če pa že imaš težave je pa za to garancija in asistenca na cesti (pa pustimo zdaj probleme pri uveljavljanju garancije in odpravi napak).

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po avg 20, 2012 11:40 am

To je čista loterija. Itak je lahko isti avto za nekoga "brezhiben", spet drugi bi porabil 1000€, da bi se mu zdel za silo porihtan. Se pa strinjam, da so novejši avti bolj problematični, mogoče tudi na račun tega, da so bolj kompleksni.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Sr avg 22, 2012 10:14 am

Naj bi bilo tako, da je novejši avto manj pokvarljiv, ampak v praksi to ni nujno res!!

Kar se pa stroškov ob okvari tiče, je pa pri starejšem avtu večja verjetnost da obstaja neoriginalen del, oz. da dobiš rabljenega in tako kakšno "drago" okvaro odpraviš za mali (ali vsaj sprejemljiv) denar.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po avg 27, 2012 11:33 am

Pozdravljeni!

Na splošno razumem, da so bili starejši avtomobili delani z več rezerve, kar se je pri njih kvarilo, je bil problem materialov ali tehnologije obdelave.
Imeli so manjšo litersko moč, manj varnosti, brez komforta in dodatnih podsklopov, ki bi se kvarili (klima, el. pomik šip, blokada motorja, računalnik motorja, milijon senzorjev..).
Pri novejših je manj rezerv in je vse predvideno skoraj samo toliko, da zdrži garancijo. Tolikšno litrsko moč pri motorju ni moč doseči brez elektronike, ravno tako ne toliko udobja in varnosti. Povrh vsega so danes avtomobili daleč bolj dosegljivi kot pa prej.

Treba se je odločit samo glede prioritet...ali po liniji čimmanjšega stroška na kilomenter - cenejša popravila - manj varnosti - manj zmogljivosti - nekoliko višja poraba ali po liniji večjega udobja - večje varnosti - večjih zmogljivosti - manjše porabe in večjega stroška pri popravilih in strošek kaska.

Dejansko pa celo življenje nihaš med željami in zmožnostmi. Težko je posploševati, kaj je bolje - mogoče je najboljša ta, da če avto služi svojemu namenu, ga obdrži, če pa ne, kupi drugega..itak je vsak avto zgodba zase (tudi kak dober primerek stoenke še vidim, čeprav vsi pljuvajo čez Zastavo glede kakovosti)
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Po avg 27, 2012 11:43 pm

@Firediver

Ne morem se ravno strinjati s tvojimi ugotovitvami, ker star avto narejen po nekoliko višjih standardih od zastave in golfa je že takrat lahko nudil veliko opreme in udobja (klima, el, stekla, tempomat, aut. menjalnik...) in po udobju in opremi prekašajo marsikateri novi avto.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 28, 2012 12:29 am

cruiser1 je napisal/-a:@Firediver

Ne morem se ravno strinjati s tvojimi ugotovitvami, ker star avto narejen po nekoliko višjih standardih od zastave in golfa je že takrat lahko nudil veliko opreme in udobja (klima, el, stekla, tempomat, aut. menjalnik...) in po udobju in opremi prekašajo marsikateri novi avto.

Ampak še vedno kot primer en skoraj osnovno opremljeni (slovenski dizelski) Golf V pomeni 5 zvezdic na crash testu (6 air bag-ov), avtomatsko dvoconsko klimo, hlajen sovoznikov predal in sredinski naslon za roko, šipe na daljinca, samodejni vklop notranjega kroženja zraka v R, 1000W grelec pozimi, električni pomik in ogrevanje zunanjih ogledal (z zrcalnim delovanjem), brisalce, ki samodejno prilagajajo delovanje hitrosti vožnje, progresivni servo, samodejne luči, ... da o voznih lastnostih v primerjavi s starejšimi vozili ne govorimo. Pa gre za avto, ki pri nas velja za slabo opremljenega, pri kakšnem Meganu, Focusu, Astri, Ceedu ipd. si imel verjetno za podoben denar že hlajene masažne zice! :mrgreen:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To avg 28, 2012 1:23 am

~toMmy~ je napisal/-a:

Ampak še vedno kot primer en skoraj osnovno opremljeni (slovenski dizelski) Golf V pomeni 5 zvezdic na crash testu (6 air bag-ov), avtomatsko dvoconsko klimo, hlajen sovoznikov predal in sredinski naslon za roko, šipe na daljinca, samodejni vklop notranjega kroženja zraka v R, 1000W grelec pozimi, električni pomik in ogrevanje zunanjih ogledal (z zrcalnim delovanjem), brisalce, ki samodejno prilagajajo delovanje hitrosti vožnje, progresivni servo, samodejne luči, ... da o voznih lastnostih v primerjavi s starejšimi vozili ne govorimo. Pa gre za avto, ki pri nas velja za slabo opremljenega, pri kakšnem Meganu, Focusu, Astri, Ceedu ipd. si imel verjetno za podoben denar že hlajene masažne zice! :mrgreen:

In prepričan sem, da je s 25+let starim avtom z vso mogočo opremo za tisti čas, manj stroškov ;)

Ampak vsakemu svoje.

Kot sem rekel si jaz novega avtomobila ne morem privoščit zato vozim stare pa še bolje se peljem, kot bi se pa z novim golfom :EE

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus To avg 28, 2012 7:21 am

~toMmy~ je napisal/-a:

In takšen spisek opreme naštevaš za Das auto oz. Golf 5. Ima skoraj moja vectra 2000 letnik več opreme. Razen 1000W grelca in hlajenega predala. Sicer ne vem v čem je fora slednjega če pa v njega ne spraviš niti 1.5l plastenko, vsaj v passatu ne.
Ta komplet opreme je mogoče vzeti samo s 2.0 SDI dizel? :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 28, 2012 10:19 am

cruiser1 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

In prepričan sem, da je s 25+let starim avtom z vso mogočo opremo za tisti čas, manj stroškov ;)

Ampak vsakemu svoje.

Kot sem rekel si jaz novega avtomobila ne morem privoščit zato vozim stare pa še bolje se peljem, kot bi se pa z novim golfom :EE

Kot prvo ne govorim o novem Golfu, o stroških bi se pa tudi dalo debatirat. Poraba pri umirjeni vožnji je cca. 5.5l (tako pravijo tisti, ki se vozijo umirjeno :mrgreen: ), z litrom več si lahko že zelo hiter, osnovni servis na 15k km me stane 60€ (material + delo), ena vrhunska zimska guma stane dobrih 60€, veliki servis na 120k km 320€, polni kasko 600€. V slabih 7 letih in 160k km sta se zgodili dve okvari, vztrajnik že pri cca. 70k km (400-500€, sem že pozabil) in pred nekaj meseci je alternator postal glasen (obnova z (de)montažo) 80€). Od potrošnega materiala (vse vključno z delom) je šlo enkrat cca. 30€ za menjavo prvih ploščic, zdaj 120€ za prve diske in ploščice, akumulator lani je stal cca 80€, s tem da sem dal boljšega kot je bil v orginalu, aja pa orginalne gumice brisalcev 11€ :D Izredno veliki stroški v 7 letih po 24k km/leto, a ne? :D

Kako se ti pelješ je pa del tega "vsakemu svoje", za moj stil vožnje recimo tvoji avti enostavno niso. ;)

matayus je napisal/-a:In takšen spisek opreme naštevaš za Das auto oz. Golf 5. Ima skoraj moja vectra 2000 letnik več opreme. Razen 1000W grelca in hlajenega predala. Sicer ne vem v čem je fora slednjega če pa v njega ne spraviš niti 1.5l plastenko, vsaj v passatu ne.
Ta komplet opreme je mogoče vzeti samo s 2.0 SDI dizel? :D

Najprej nekaj o Das Autu, če glih voziš Opela: http://fotos.autozeitung.de/462x347/ima ... ng_008.jpg :D

V tistem predalu je že večkrat bila 1.5l plastenka, tako da očitno se jo da spravit v njega. ;) Tvoja Vectra je višji rang avtomobila in ne gre za praktično osnovni prodajni paket, ki se je v Sloveniji prodajal tistega leta, je tako? Ravno v tem je bistvo. S tem da ti lahko v praksi pokažem še kar nekaj stvari, kjer zaostaja (tudi pri opremi). Se pravi nekaj preskoka pa le je, če debatiramo o mlajši vs. starejši avto. Da ne omenjam tega, da bi v primeru iste prometne nesreče iz novejšega šel domov s taksijem, med tem ko bi pri starejšem potreboval rešilca.

Preden bo to kdo imel še večjo željo obrnit v pissing contest, naj poudarim, da sem Golfa V omenil kot primer novejšega avta izključno zato, ker ga najbolje poznam.
Slika

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To avg 28, 2012 10:50 am

No no, vsakemu svoje. Se najdejo tudi ljudje ki si zaželijo nov avto (ja nov, iz tovarne) brez klime. Sem gledal par let nazaj črno 207, sončna streha, naslov za roko, električno vse kar lahko, ni da ni od opreme... s specifično željo brez klime.

cruiser1 je napisal/-a:Kot sem rekel si jaz novega avtomobila ne morem privoščit zato vozim stare pa še bolje se peljem, kot bi se pa z novim golfom :EE

x2 ... in s polno opremo :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 28, 2012 11:39 am

DePalmo je napisal/-a:x2 ... in s polno opremo :)

Polna oprema se z leti spreminja ;)
Slika

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO To avg 28, 2012 12:31 pm

Odvisno koliko ti pomeni imet polno opremljen avto. Meni je pomembno, da ima avto vsaj tipke na volanu, tempomat, usb priklop za muziko, priročno je pa tudi BT klicarjenje pa mogoče še kaj. Kaj več se pa ne spomnim, da bi rabil...

Stroški so lahka pa pri enem novem avtu dost večji kot pa pri recimo 10 let starem. Ali pa obratno. Odvisno kakšno srečo imaš, se je pa treba zavedat, da nič ni večno in vse bo enkrat crknilo. Ti malo novejši avti še posebej, ker proizvajalcu ni cilj, da ti voziš 20 let en njihov avto ampak želijo, da v tem času vsaj še enega ali pa celo dva kupiš. Proizvaja se dosti in nekam je treba dat vso to novo robo, drugače lahka sam še vrata zapirajo tovarne :)

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus To avg 28, 2012 12:46 pm

@tommy ne bom vsega citiral, da ne bo zmede.
Imaš prav, takšne Vectre se niso pri nas v SLO prodajale, ker verjetno takrat tudi ni bilo potencialnih kupcev, ki bi recimo potreboval ksenonske žaromete ali pa navigacijo, tempomat, avtotelefon (nokia 5110 :D )
Prej sem tako napisal, ker ko gledam oglase na a.net in imajo nekateri spodaj v opombah napisano, da imajo vso opremo. Ok, če nekateri mislijo, da se spisek opreme končna pri klimi in vse 4x el. steklih naj jim bo. Na crash testu je pa res dokaj slabo ocenjena. Ampak to so vsi okoli letnika 2000. Potem nekje 2003-04 se mi zdi, da se je zgodil velik preskok na področju varnosti.

Sam raje vozim 12let star. Čeprav je vozilo iz uvoza in sem 3. lastnik In verjetno nima ravno 250k km kakor jih prikazuje števec. V letu in pol sem imel en večji strošek z njim in sicer tesnilo glave motorja ~500€. Raje dam vsake pol leta recimo 200€ za izredno popravilo kot pa vsak mesec za obrok kredita.
Mali servis me pride 70€, naredim ga lahko sam doma, ker je vse zelo enostavno. Veliki servis odpade ker ima ketno. Tako, da samo vozi in tankaj. Poraba pa nekje med 6.5 in 7. Najnižje kar sem dosegel 4.5 relacija LJ-Slovenske Konjice, sobota ponoči.

Mislim, da skoraj boljšega študentskega vozila ne bi mogel izbrati. Gume imam 195/65/15 tako, da tudi zelo dobra ni pretirano draga.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Pe avg 31, 2012 2:56 pm

Še žal nam bo po starejših avtih ;)
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe avg 31, 2012 3:26 pm

Nejko87 je napisal/-a:Še žal nam bo po starejših avtih ;)

2x :mrgreen:

PS: Ehhh @~toMmy~: spet si se nekaj zakvačkal s tvojim VW :EE
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov