Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Re: 'Kje' tiči znanje avto-serviserja, mehanika.

Napisal/-a =swen= Sr okt 24, 2012 2:24 pm

Jaz sem mojo knjigo (najnovejšo) danes prejel. :) Lahko rečem samo uau, koliko podatkov na enem mestu. Nisem pričakoval, da bo prav na vsaki strani toliko slik, tabelic, prikazov...
Knjiga ima vseh 720 strani barvnih.

Žal vam ne morem pomagati in podati ocene kje so razlike proti zeleni in rdeči, saj starejših verzij knjige nimam. Če bi vam kaj pomagalo lahko poslikam kazalo...

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak Sr okt 24, 2012 2:28 pm

Knjiga je videti zelo dobra. Moram si jo sam tudi kupit.
Nimam privilegijev za branje tega foruma, ampak vseeno berem.

Uporabniški avatar
stenlyt
Nov uporabnik

Napisal/-a stenlyt Sr okt 24, 2012 3:32 pm

Če ima kdo takšno ali podobno knjigo za prodat, ki je ne rabi več oziroma jo je preštudiral naj me kontaktira prek zs.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 24, 2012 3:59 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Točno tako, važno je diagnosticiranje. Tu pa brez strokovne literature in poznavanje delovanja sistema, katerega diagnosticiraš, ne moreš nič. Na pamet nekaj žnarat zna vsak, pa še tu se najdejo primeri, ki poberejo navoj od svečke, ker so svečke zategovali na pas mater.
Tko da ti jaz priporočam, da najprej predelaš osnove, potem pa si nabaviš čimveč literature od posameznih znamk in se iz tistega učiš (kako kateri sistem deluje, pravilno diagnosticiranje okvar, tovarniške specifikacije, kako se kaj razstavi in nazaj sestavi,..).

Kaj da ne, tudi iznajdljivost šteje (do neke mere)! :D Zadnjič sem diagnosticiral in odpravil napako na Passatu 2.0 TDI, ki je občasno metal v varnostni način, pa sem daleč od strokovnjaka. Izpisalo je napako "Camshaft position sensor...", zadevo sem lociral tako, da sem poiskal slike na ebay-u in ugotovil, da je ena žička bila pretrgana, lepo poštukal, zaščitil s termo skrčkami in zadeva je rešena za ceno nekaj piv. :mrgreen:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr okt 24, 2012 4:10 pm

Ja, tut to se lahk zgodi. so mi znani taki podvigi..ampak so redki :))
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 24, 2012 4:16 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Ja, tut to se lahk zgodi. so mi znani taki podvigi..ampak so redki :))

Na žalost res! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
_T_O_M_O_
Novinec

Napisal/-a _T_O_M_O_ Sr okt 24, 2012 9:27 pm

Sem jo danes na hitro prelistal v mladinski knjigi, pa jo bom kar naročil. Kolikor sem preletel, res na hitro, so skice in raznorazne sheme precej posodobljene, glede na mojo zeleno verzijo l. 1999, pa obseg se je znatno povečal moja cirka 340 strani, ta nova pa prek 700. Sej če tako pogledaš en vikend ostaneš doma pa jo notri prineseš :D

PS: najbrž napačen forum, ampak informacija ne škodi; v MK na Čopovi imajo neke žepne izdaje popularnih knjig po 2.82 eur, (ampak so v angleščini), jaz sem vzel moby dicka, last of the mohican in in 80 days around the world. Malo zaradi tega da se odmaknem od računalnika, malo pa zato da bom izpopolnil angleščino

Uporabniški avatar
urska_rad
Novinec

Napisal/-a urska_rad Če nov 15, 2012 3:14 pm

primozek68 je napisal/-a:Znanje pravih mojstrov tiči v osnovni izobrazbi v ustreznih šolah, samoiniciativi, nenehni želji po znanju, izkušnjah in rednih specializacijah v tujini.

Nisem direktno iz teorije ali prakse, sem pa v skoraj desetih letih dela pri "pooblaščencu" (zakaj se to včasih sliši slabšalno?) prebila dovolj časa pri fantih v delavnici, da se mi zdi zgornji odgovor še najbližje resnici. V delavnico pridejo iz različnih koncev in krajev, eni so bolj in drugi manj spretni, je pa bistvena razlika v delovni vnemi in volji do učenja. Eni so samo pridni, druge pa vse strašansko zanima in pogledajo tudi k sosednjemu dvigalu oz. delovnemu mestu.

Tisti, ki so se najboljše obnesli, so prvih nekaj let kot spužva vpijali znanje starejših in bolj izkušenih kolegov, potem so jih pa stvari dovolj zanimale, da so se prijeli učenja in dodatne prakse in jih daleč prehiteli. Danes je takih na žalost bolj malo, zato so jih v vsakem servisu zelo veseli in jim ponavadi dajo priložnost - jih pošiljajo na šolanja, da si poleg najnovejšega znanja pridobijo tudi prave kontakte ljudi, ki jim lahko pomagajo z nasveti.

Pa še to: včasih smo imeli avtoelektričarje in avtomehanike, danes fanti ne morejo eden brez drugega oziroma je najbolje, da bi se vsak spoznal na vse in prav s tem imajo največ težav pri popravilih novejših avtov tisti, ki niso vsestranski.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če nov 15, 2012 5:03 pm

Resno te (ob spremljanju tega foruma) preseneča, da se to sliši slabšalno? =P Mogoče zato, ker je v zajetnem številu salonov stranka kralj, le dokler ne plača in odpelje vozila, pa še do tistega trenutka ne povsod? =P

Problem pri kadru je v tem, da se marsikateremu staremu izkušenemu mehaniku ne da ubadat z novimi tehnologijami (predvsem "elektro-računalniškimi"), med mladimi se pa za mehanika veliki meri izobražujejo tisti s "slabšimi" ocenami, ker tako nekako usmerja šolski sistem. Če se določen mlad mehanik pri svojem rednem delu izuči toliko, da zadeve res obvlada, obstaja velika možnost, da bo šel na svoje, ker dvomim, da dobi bistveno večjo plačo od tistega, ki mu menjava zavornih ploščic predstavlja izziv.
Slika

Uporabniški avatar
urska_rad
Novinec

Napisal/-a urska_rad Pe nov 16, 2012 6:27 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Resno te (ob spremljanju tega foruma) preseneča, da se to sliši slabšalno? =P Mogoče zato, ker je v zajetnem številu salonov stranka kralj, le dokler ne plača in odpelje vozila, pa še do tistega trenutka ne povsod? =P

Me preseneti, še malo ;-) ker je dovolj šušmarjenja na pooblaščenih, nepooblaščenih servisih in v domačih garažah. Pa je dostikrat celo še večji problem komunikacija kot reševanje tehničnih težav. In sledi dodaten zaplet - lahko imaš odlično podkovanega strokovnjaka, ki ne zna na sprejemljiv način povedati lastniku avta, kaj je narobe in zakaj je do tega prišlo.

Sicer pa za vrhunske strokovnjake servisne dejavnosti veljajo Turki. Fantje so do potankosti naštudirali procedure. =P

hribare
Nov uporabnik

SESTAVA AVTOMOBILA

Napisal/-a hribare So feb 02, 2013 6:02 pm

Lep pozdrav!
Mogoče sem naslov naslovil malce čudno ampak imam sledeč "problem". Hodim na strojno fakulteto. Kar nekaj sošolcev oz. prijateljev kar redno šraufa avtomobila oz se vsaj pogovarjajo o tem. Jaz pa nikoli nisem imel možnosti odpreti avto oz kaj pošravfati. Na ostale stvari elektroniko, elektro, ... (ne v avtu) se spoznam ampak kar se tiče avtomobila pa čisto nič. Zanima me če obstaja kje kakšna knjiga oz priročnih sestavnih delov avtomobila oz. in za kaj se kaj uporablja (kiler, bosch pumpa, itd....). Oz mogoče kakšne slike itd?
Imam izredno željo po znanju tega ampak tudi če kupim neko staro mašino ne bom vedel za kaj se uporablja in čemu kaj služi...
Hvala za pomoč
LP

Uporabniški avatar
Mister Twister
Novinec

Kraj: kamnik

Re: SESTAVA AVTOMOBILA

Napisal/-a Mister Twister So feb 02, 2013 6:21 pm

Če znaš angleško poglej njegov yt kanal. Lepo razloži kako kaj dela in zakaj. http://www.youtube.com/user/EngineeringExplained

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So feb 02, 2013 6:26 pm

Za bit mehanik ne smeš imet strojne fakultete. Za bit dipl. avtomobilski inženir paaa upam da ta smer v sloveniji niti ne obstaja, ker nimamo avtomobilske industrije.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So feb 02, 2013 6:32 pm

Blinder je napisal/-a:.. Za bit dipl. avtomobilski inženir paaa upam da ta smer v sloveniji niti ne obstaja, ker nimamo avtomobilske industrije.

Ti bo še kdo verjel :roll: :evil: V Sloveniji od 15 do 20 % BDP (morda celo več) direktno izhaja iz avtomobilske industrije.

Uporabniški avatar
bedolin
Novinec

Napisal/-a bedolin So feb 02, 2013 6:33 pm

Ni potrebe po novi temi, preberi najprej tole: viewtopic.php?f=2&t=91836&view=next

Blinder je napisal/-a:Za bit mehanik ne smeš imet strojne fakultete. Za bit dipl. avtomobilski inženir paaa upam da ta smer v sloveniji niti ne obstaja, ker nimamo avtomobilske industrije.

?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So feb 02, 2013 6:40 pm

Imaš prav, bom združil temi.

Uporabniški avatar
barossa45
Novinec

Napisal/-a barossa45 Ne apr 28, 2013 1:06 pm

Mene zanima, če obstaja kašna knjiga za avtoličarje ?
[img]http://www4.slikomat.com/11/0430/jln-astra.jpg[/img]

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne apr 28, 2013 2:13 pm

Ja obstaja, Kamasutra se ji reče.

Ali pa 50 shades of gray.
Sex turns gay people into Mexicans.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov