Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: Ukrepanje v poplavah - avto

Napisal/-a lancia hf To nov 06, 2012 11:41 pm

Vikking je napisal/-a:Vse je odvisno od velikanse sreče, ter od same situacije.

Preveč se podcenjuje situacija, oz. ne razume da idealnih situacij kot jih prikazuje mythbuster takorekoč ni. Ponavadi vozilo premeteva, vrti, si obrnjen na glavo. V bistvu se niti orientirati ne moreš da bi si odpel pas, kje so še potem situacije da bi iskal primerno orodje po vozilu za razbijanje stekla.

Lahko utoneš z vozilom obrnjenim na streho v polmetrskem potoku. Lahko pa zapelješ v deročo reko, pa boš prišel iz vozila brez težav.

Se strinjam.
In vidim, da vas je kar precej, ki podcenjujete trdoto šipe. Ne z naslonom ve z raznimi stvarmi od pasa ne boš šipe razbil to jih lahko samo v filmu :lol:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Sr nov 07, 2012 1:18 am

Pri dizlu če voda pride do altenatorja ne bo nič, laufal bo naprej, ker tako in tako rabi elektriko samo za zagon motorja.. Edino če bi kratek stik prišel in bi pocrkali električni porabniki oziroma varovalke..

Drugače pa odvisno kje je speljan zajem zraka.. 206ka ima proti spodnjemu levemu delu sprednjega odbijača, potem se pa vzpne ob blatniku do zgornje višine kolesa.., pri 406ki je pa podobno le da je nižje... Tako da ne zapeljem v kaj večjega razen malo večje luže...

Drugače pa se da pridobiti nekaj ekstra višine, če greš v vodo in skozi njo s pravo hitrostjo, da dela avto pred sabo val, tako je točno za valom gladina nekaj malih centimetrov nižja, ki pa lahko pomeni veliko..

jurijprodnik
Nov uporabnik

Napisal/-a jurijprodnik Sr nov 07, 2012 8:22 am

ne vem kak je pri drugih avtih, ampak pri cliotu sem menjal prednje vetrobransko steklo in ga komaj dobil ven oz. ga moral razbiti s sekiro in večjim kladivom,pa še potem komaj. Z nogami, vzglavniki, varnostim pasom ipd. - nemogoče!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr nov 07, 2012 10:21 am

Caby je napisal/-a:Pri dizlu če voda pride do altenatorja ne bo nič, laufal bo naprej, ker tako in tako rabi elektriko samo za zagon motorja.. Edino če bi kratek stik prišel in bi pocrkali električni porabniki oziroma varovalke..

Drugače pa odvisno kje je speljan zajem zraka.. 206ka ima proti spodnjemu levemu delu sprednjega odbijača, potem se pa vzpne ob blatniku do zgornje višine kolesa.., pri 406ki je pa podobno le da je nižje... Tako da ne zapeljem v kaj večjega razen malo večje luže...

Drugače pa se da pridobiti nekaj ekstra višine, če greš v vodo in skozi njo s pravo hitrostjo, da dela avto pred sabo val, tako je točno za valom gladina nekaj malih centimetrov nižja, ki pa lahko pomeni veliko..

Ne bo držalo.Še prehitro bo crknu. Tudi dizl potrebuje 12v da lahko deluje, ampak to so že druge spike....
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr nov 07, 2012 11:38 am

12V napeljava sploh ni tako kritična, da bi kar takoj odpovedala v sladki vodi. Tudi če zalije alternator, bo ta še kar nekaj časa deloval. Pri bencinarju bi bil kvečjemu problem, ko bi voda zalila tuljavo+kable, kjer bi hitro znalo kaj prebiti. 12V pa ne bo nič prebilo in bo trajalo kar nekaj časa, preden bi se pojavili kakšni učinki elektrolize, oksidacije spojev in podobno.
Če se ne motim, sta Mithbusterja potopila celotna vrata z električnimi stekli v vodo, pa je eletrični pomik brezhibno deloval, vsaj tistih 5-10min kolikor sta preizkušala.
Najbolj kritično je seveda, če potegne vodo v motor, ker voda ni stisljiva in si lahko predstavljate, kaj naredi z bati in glavo... Torej če ne drugega, mora ostati zajem zraka nad gladino. ČE hočeš pa še ohraniti kolikor toliko čist avto in ne imeti problemov s kakšnimi oksidiranimi kontakti, jaz ne bi šel globje kot z vodo do praga. Kratkotrajno (par sekund) mogoče do 2/3 višine koles, če je nuja. Če pa vidiš, da voda hitro narašča do zajema zraka, čim prej ugasnit mašino, nato izklopit akumulator. Po odteku vode pa čiščenje s čisto vodo, razstaviš sesalni sistem, da odstraniš vodo. Odšraufaš svečke in ga s štarterjem vrtiš, da pomeče vodo iz cilindrov. Kakšne težave pa znajo povzročat zaliti električni spoji, varovalke, ECU, si pa ne znam predstavaljat.

Sicer pa ja, če avto pod vodo vsaj približno miruje, počakaš da se nafila kabina z vodo in potem lepo odpreš vrata in izplavaš. Seveda moraš imeti živce iz jekla.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr nov 07, 2012 1:10 pm

Ja, če avto miruje. Vendar je ponavadi tako da padeš v reko in je skos tok in neboš kaj veliko naredil. Sem pred časom v eni oddaji gledal prispevek na to tematiko in edino kar se mi zdi vredno upoštevanja je da če že zletiš v vodo, s***** z avta kolikor hitro le lahko. Nč čakat d se nafila z vodo oz. uravna pritisk, ker se lahko na hitro zajebeš.

Takole je lahko bit brihten kaj in kako, ampak ko je situacija redkokdo trezno razmišlja...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr nov 07, 2012 1:11 pm

Energetik81 je napisal/-a:Sicer pa ja, če avto pod vodo vsaj približno miruje, počakaš da se nafila kabina z vodo in potem lepo odpreš vrata in izplavaš. Seveda moraš imeti živce iz jekla.

Pa "nadstandardna" pljuča. A vsaj delno odprte šipe naj bi pomagale v tem primeru, če je problem v pritisku? Sicer te prej zalije, ampak vseeno...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr nov 07, 2012 1:59 pm

Da ne bo nakladanja o valovih ali česarkoli pri vodi in prečkanju vode, sicer velja za terence, vendar če že moraš prečkat z osebnim avtom, lahko vseeno upoštevate:

1.) Preverite mesto, ki ga želite prebroditi in se prepričajte, da ne skriva nobenih presenečenj (luknje, veliki kamni, štrclji itd.) in se odločite, kje je želite prečkati in kje bo vaš izhod
2.) Če je možnost znižajte zračni tlak v pnevmatikah na 1,5 bara.
3.) Previdno zapeljite v vodo, da preprečite nenadno spremembo temperature, ki bi lahko poškodovala grelec.
4.) Nadaljujte s stalno hitrostjo, tako da potiskate valove pred vozilom.
5.) Po prečkanju odstranite vse veje ali rastline, ki so se morda zalepile na vozilo
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
orly
Nov uporabnik

Napisal/-a orly Sr nov 07, 2012 2:06 pm

mišek je napisal/-a:in na koncu; kako lahko ukrepaš, če recimo zapelješ v pregloboko vodo ali zdrkneš v globok potok in avto zalije? Kako se rešit?
Ravno prejšni teden je bilo v naši okolici, ko je 21 letna punca s peugeotom 206 zletela s ceste več kot 2 metra globoko Voglajno in se utopila. Še pred tem pa domov klicala, da se utaplja in ne more ven oops
Kaj se v tistem trenutku dogaja z avtom, kako hitro vdira voda, kje je vdor največji, koliko časa traja, da avto potopi? Je kakšna možnost, da se rešiš? Šipo razbit, s čim? Jaz sem študiral, da s kovinskim delom od vzglavnikov, samo takrat je panika....
Po moje, da ljudje premalo vemo o tem.

Mislim, da si kar dobro razmišljal o kovinskem delu zglavnika. Vendar v takem primeru se rešuješ pri stranskih šipah in ne greš nikoli razbijat prednje šipe!!! Saj to je logično?
Tukaj še kratek video
http://www.youtube.com/watch?v=CbdQQ4b7hlA

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr nov 07, 2012 2:20 pm

nebivedu je napisal/-a:
5.) Po prečkanju odstranite vse veje ali rastline, ki so se morda zalepile na vozilo

In to predvsem spodaj na podvozju, zavorah ipd.

Tri leta nazaj sem manj kot sto metrov vozil v Kopru čisto počasi (nisem delal valov) po vodi, ki ni segala do pragov, zdelo se je, da je je bilo manj kot en dm. Ker je bilo v vodi ogromno borovih iglic, ki v motni vodi sploh niso bile vidne, so te iglice praktično v celoti zapolnile prostor med plehom na sredi spodaj, ki zakriva razne cevi in žice, izpuhom in dnom karoserije. Lahko si mislite, kaj bi bilo, ko bi se te iglice dobro posušile ob izpuhu. Morda bi se celo vžgale, zraven pa plastična bencinska cev. Zalezle so se v vse skrite kotičke, čiščenje je trajalo še pa še. Da ne govorim o tem, kaj šele naredijo veje in vejice raznim napeljavam, manšeti, lahko celo ovirajo delovanje volana, zavor.
Tudi na take stvari je treba pomislit (in kasneje vse pregledat/očistit), preden zapeljete v "malo vode"!

hrošč
Novinec

Napisal/-a hrošč Sr nov 07, 2012 4:02 pm

Bago je napisal/-a:
TrijoAdijo je napisal/-a:
Caby je napisal/-a:Pri dizlu če voda pride do altenatorja ne bo nič, laufal bo naprej, ker tako in tako rabi elektriko samo za zagon motorja.. Edino če bi kratek stik prišel in bi pocrkali električni porabniki oziroma varovalke..

Ne bo držalo.Še prehitro bo crknu. Tudi dizl potrebuje 12v da lahko deluje, ampak to so že druge spike....

Še kako bo držalo...
Prejšnji teden se je pripetilo, da ko sem zapeljal malo hitreje čez hitrostno oviro, so že prižgali dve lučki (od menjalnika) in pričeli utripati. Vozil sem še kakšna 2km, nato pa sem se ustavil, da bi preveril če je z avtom vse v redu. Izključim avto, poskusim spet vključiti in ne gre. Pogledam pod haubo in ugotovim, da se je akumulator odklopil (zelo široke objemke na žici in ozek + na akumulatorju)...

PS: vozilo je letnik 2001, dizel, discovery 2.5

Brez velike filozofije, iz prve roke nekaj tednov nazaj. Golf TDI, med potjo crknil regler na alternatorju, zato ni več polnil, do cilja sem imel še ~30-40km. In pa avtomatski vklop luči, varovalk pa nisem šel ven vlačit. Skratka, prišel uspešno do cilja, s tem da so vmes se izklapljali porabniki - abs, esp, radio, verjetno tudi luči. Serviser je rekel, da do neke meje se da peljat, ko pa napetost pade pod cca. 6-7V, crkne motorni računalnik in s tem tudi motor.
Tako da če ti zalije alternator in ti neha polnit, bo zaloga v akumulatorju zadosti za vsaj nekaj km. Če ti seveda ne naredi še kakega drugega stika kje in če se zadeva od avta do avta ne razlikuje.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr nov 07, 2012 4:31 pm

hrošč je napisal/-a:
Bago je napisal/-a:

Še kako bo držalo...
Prejšnji teden se je pripetilo, da ko sem zapeljal malo hitreje čez hitrostno oviro, so že prižgali dve lučki (od menjalnika) in pričeli utripati. Vozil sem še kakšna 2km, nato pa sem se ustavil, da bi preveril če je z avtom vse v redu. Izključim avto, poskusim spet vključiti in ne gre. Pogledam pod haubo in ugotovim, da se je akumulator odklopil (zelo široke objemke na žici in ozek + na akumulatorju)...

Brez velike filozofije, iz prve roke nekaj tednov nazaj. Golf TDI, med potjo crknil regler na alternatorju, zato ni več polnil, do cilja sem imel še ~30-40km. In pa avtomatski vklop luči, varovalk pa nisem šel ven vlačit. Skratka, prišel uspešno do cilja, s tem da so vmes se izklapljali porabniki - abs, esp, radio, verjetno tudi luči. Serviser je rekel, da do neke meje se da peljat, ko pa napetost pade pod cca. 6-7V, crkne motorni računalnik in s tem tudi motor.
Tako da če ti zalije alternator in ti neha polnit, bo zaloga v akumulatorju zadosti za vsaj nekaj km. Če ti seveda ne naredi še kakega drugega stika kje in če se zadeva od avta do avta ne razlikuje.

Na Vectri C 1.9 cdti se je tudi dalo vozit "brez" alternatorja, kolega je napolnil akumulator in avto odpeljal do servisa. Golf V 1.9 TDI tudi ni crknil, ko je alternator na trenutke nehal delat.

Discovery... če je vsaj "L" od Land Roverja, bi moral bit na vodo malo bolj odporen! :D

orly je napisal/-a:
mišek je napisal/-a:in na koncu; kako lahko ukrepaš, če recimo zapelješ v pregloboko vodo ali zdrkneš v globok potok in avto zalije? Kako se rešit?
Ravno prejšni teden je bilo v naši okolici, ko je 21 letna punca s peugeotom 206 zletela s ceste več kot 2 metra globoko Voglajno in se utopila. Še pred tem pa domov klicala, da se utaplja in ne more ven oops
Kaj se v tistem trenutku dogaja z avtom, kako hitro vdira voda, kje je vdor največji, koliko časa traja, da avto potopi? Je kakšna možnost, da se rešiš? Šipo razbit, s čim? Jaz sem študiral, da s kovinskim delom od vzglavnikov, samo takrat je panika....
Po moje, da ljudje premalo vemo o tem.

Mislim, da si kar dobro razmišljal o kovinskem delu zglavnika. Vendar v takem primeru se rešuješ pri stranskih šipah in ne greš nikoli razbijat prednje šipe!!! Saj to je logično?
Tukaj še kratek video
http://www.youtube.com/watch?v=CbdQQ4b7hlA

Pri tem posnetku se človek vpraša, če so deli, ko razbija šipe, z razlogom malo zmontirani! ;)

http://www.youtube.com/watch?v=L91_K-s4pMM :mrgreen:

Drugače pa potencialni pripomoček za razbijanje okna v Golfu V:

Slika

:mrgreen:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Sr nov 07, 2012 4:34 pm

a ni ta odpirac obdan z plastiko? :?
turbo inside

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr nov 07, 2012 5:32 pm

Huh...jest pa sem cel čas tako veselo živel v zmoti, da je voda prevoden medij...in če bi delujoč alternator potopil v vodo, bi na priključni + sponki,katera je tko mimogrede tako električno izolirana, da brez problema zdrži 50atm pod vodo (svizec & čokolada Co.) ,prišlo do kratkega stika med ohišjem alternatorja,kar bi posledično pomenilo, da bi bil s tem ustvarjen padec napetosti na akumulatorju (ker sta alternator in akumulator med sabo povezana z enim debelim rdečim drotom),da bi posledično vsa elektronika na avtu nehala delovati.Zato bi motor ugasnil, ker ni napajanja do ecu-ja,ki krmili delovanje motorja.
Zato mi tudi ni jasno, kako je lahko na fiatu kurlo varovalke od zadnjih pozicijskih luči, na katere je bil vezan priklop za vlečno kljuko,kateri je bil znotraj čisto moker po pranju vozila.Po menjavi celotnega priklopa, pa te težave več ni bilo.

No,vsak dan izvem nekaj novega.

In ja, če alternator med vožnjo crkne, se da še vedno naredit kr zajetno kilometrino, če je akumulator dober.Ampak,ni to point te teme.

Pa še malo OFF:
Iz prve roke: en d**** je na fordu dizlu menjal akumulator in je slabo pritrdil pozitivno klemo na akumulator. Čez čas se mu je klema med vožnjo razrahljala in je avto vsake toliko časa cuknil,ko je zapeljal preko luknje.Za sekundo ali dve je tudi obratomer padel na 0.Po dveurnem gruntanju,se je ugotovilo kaj je narobe, klemo se je pritrdilo in od takrat naprej ni bilo več težav.Čudno....nekateri pa se kr peljejo brez akumulatorjev naprej :roll: :roll: :lol: :lol:
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr nov 07, 2012 5:45 pm

_furby_ je napisal/-a:a ni ta odpirac obdan z plastiko? :?

Dve različici sta, jaz imam takšnega kot na sliki, neka krtačena kovina. ;)
Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr nov 07, 2012 9:02 pm

Avtomobilski proizvajalci namenjajo ogromne vsote denarja za izboljšanje varnosti (predvsem v oglaševanje le teh), pa se potem človek še vedno lahko utopi v potoku.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr nov 07, 2012 9:14 pm

cruiser1 je napisal/-a:Avtomobilski proizvajalci namenjajo ogromne vsote denarja za izboljšanje varnosti (predvsem v oglaševanje le teh), pa se potem človek še vedno lahko utopi v potoku.

Ali pa ti spodrsne na stopnicah. Life is a B.

And then you die ;)
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr nov 07, 2012 9:40 pm

odprti clio je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Avtomobilski proizvajalci namenjajo ogromne vsote denarja za izboljšanje varnosti (predvsem v oglaševanje le teh), pa se potem človek še vedno lahko utopi v potoku.

Ali pa ti spodrsne na stopnicah. Life is a B.

And then you die ;)

Točno tako.

Sicer pa ugotavljam, da varnost avtomobile pred utopitvijo verjetno nebi bila dovolj dobra marketinška vaba, ki bi se prodajala. Vsaj zaenkrat ne.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Sr nov 07, 2012 11:06 pm

-koliko avtomobilov je bilo pod vodo?Zdaj bo treba pazit pri ponudbi rabljenih! :?
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Če nov 08, 2012 3:22 am

~toMmy~ je napisal/-a:
hrošč je napisal/-a:
Bago je napisal/-a:

Še kako bo držalo...

Na Vectri C 1.9 cdti se je tudi dalo vozit "brez" alternatorja, kolega je napolnil akumulator in avto odpeljal do servisa. Golf V 1.9 TDI tudi ni crknil, ko je alternator na trenutke nehal delat.

[/quote]

Točno tako, govorim iz izkušenj. Našemu golfu 4 TDI se je takoj ob vžigu na parkirišču pred firmo strgal jermen ki poganja altenator in klimo, bogve zakaj je strgalo, servisi in vse redno kot mora bit. Najprej je bila dilema, avto vlečt itd. Se kliče mehanika, pravi, ti samo užgi pa prpel (cca. 20km) in užgemo, klima itak izklopljena in brez problema se prpelemo do mehanika.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov