MihaK3 je napisal/-a:Naslednja stvar - Peugeot 406: že limuzinska izvedba mi je bila od nekdaj všeč oblikovno in ko so bili stari par let sem že resno razmišljal o nakupu 2.2 modela (nekaj časa sem imel predhodnika - 405 GTX), dočim Coupe je pa sploh eden najlepših tistega obdobja in še danes je lep, vendar pa vem, da še ko sem jih gledal (že kake 6 let nazaj) se ni pri nas pojavil noben V6 model novejši od letnika 2000.
cruiser1 je napisal/-a:Zanesenost je napisal/-a:Če hočeš kupiti avto z V6 motorjem, vedi vsaj to da se ti avti niso šparali.
Ja seveda, kar vse po vrsti so tišali čez vse meje. Bolj se tišči 4cyl saj potrebuje več obratov, da se sploh premakne.
pero666 je napisal/-a:Mel AR 156 2,5 V6 cca 7 let, sedaj 166 3.0 V6 ze eno leto. Legendarni Bussov motor z odlicnim zvokom, zmerno pozresen in hkrati dokaj neproblematicen.
Problem je dobit take avtomobile primerno vzdrzevane. 166 jih je recimo ko listja pa trave po dva jurja, mene je dober primerek prisel trikratnik tega zneska, pa se sem potem dal jurja na podvozje ter dobrega jurja gre se na prihajajoci velik servis. Pa se nekaj dodatnih stroskov, ki pac pridejo z 10 let starim avtom.
Tako da poceni, vec cilindrov in avto visjega ranga nimajo veliko skupnega. Moram pa recit, da z leti pri takih avtomobilih pride ogromno stroskov, posebej z kilometri.
Na 156 sem menjal ze vse po spisku v mojih 175k:
-hladilnik
-cevka vode, 3cm koscek, ampak ker je tako malo prostora, je blo dela za en velik servis povprecnega avtomobila
-zaganjac, tolko dela, da je blo za povprecen velik servis
-velik servis (2x v moji zgodovini), mislim, da pride blizu jurja
-izpuh
-roke (sprednje, zadnje, zgornje, spodnje) 2x
-pocil izpuh pri kolektorju, kup sraufanja
-menjava olja (noben noce rad delat, ker placa ni niti za sraufenciger, pa se opeces se, ko tam slatas)
-razni nosilci okoli motorja
-brezmze komplet spredaj, zadaj
-lambda
-lmm
-vzigalne tujave
-termostat
-mansete + optika vsaj 2x
...
...
nazadnje se motor
Ni ravno vzdrzevanje v rangu cliota
To pac pride z leti, veliko kilometri, tako da 166 bo postala vikend avto
je pa uzitek v voznji
pero666 je napisal/-a:Ja, sam a si ti tud picajzl, pa si tud prevozil 200.000 kilometrov? Na podlago? Zato pravim, da je vse to super, dokler takih avtov ne vozis in delas kilometrov. Takrat se zacnejo stroski.
tristan01 je napisal/-a:Se nisem imel namena oglašat v tej temi, ampak si me spodbudil k temu, da pristavim še svojih pat centov.
tristan01 je napisal/-a:Kupovati velik in prestižen avtomobil (tam se najdejo 6 in 8 valjniki) ob tem pa računati na poceni vožnjo je neumnost brez primere. Pričakovati, da boš 6 ali celo 8 valjnik vzdrževal s stroški 4 valjnika... že malce zdravega razuma ti pove da to ni mogoče. Kupiti 6 ali 8 vžigalnih svečk namesto 4 je logično dražje. Tudi količina olja pri 6 ali 8 valjniku je precej večja kot pri 4 valjniku. Že tu se stroški močno povečajo. Veriga gor ali dol, če kupiš avtomobil ki ima za sabo 500.000 in več kilometrov (pogost pojavi pri malce starejših poslovnih limuzinah) bo v motor potrebno kaj vložiti. Obnova 8 valjnika že zaradi velikosti motorja zahteva precej večji vložek kot pri 4 valjniku...
Kdo govori o vzdrževanju skoraj enakem štirivaljnikom, linearna razlika pomeni, da bi zneslo za 6 cyl nekje 150 % 4 cyl (kar je upravičeno in po kakršnih tudi sprašujem) in ne 300 % (kar je odiranje s strani proizvajalca). Glede generalne na motorju pa če ne delaš veliko km, ne pride na vsaki dve leti in če ne kupiš vozila, ki je res zrelo zanjo je precej verjetno ne boš doživel (bivši očetov Passat GL letnik 1989 je naredil 980 000 brez odpiranja motorja!).Sprašujem torej po večcilndrskih avtomobilih, katerih vzdrževanje ni bistveno dražje od povprečnega slovenskega voznega parka, ki mislim, da je nekje 95% štiricilindrski, recimo da je razlika bolj linearna glede na število valjev, kot pa eksponentna.
tristan01 je napisal/-a:Kar se tiče porabe, imaš kup slpletnih strani kjer lahko preveriš realno porabo določenega modela. Vseeno pa se zavedaj, da pričakovati da bo 8 valjnik pil kot 4 valjnik je utopično. Na srečo pa poraba ne raste sorazmerno z velikostjo motorja. Pod črto imeti porabo pri vsakodnevni vožnji atmosferskega 6 ali 8 valjnika okrog 10 litrov je nekaj povsem običajnega - marsikateri malce starejši 4 valjnik ne popije dosti manj - vprimerjavi z najnovejšimi motorji (downsizing generacija) pa je takšna poraba še vedno precej velika, obenem pa ne dosti večja kot poraba primerljivo velikega sodobnega motorja.
tristan01 je napisal/-a:Pri nabavi rezervnih delov se moraš zavedati, da kljub starosti imaš še vedno premium vozilo, kjer so cene višje kot pri plebejskih velikoserijskih izdelkih. Rabljenih delov pa je relativno malo zaradi redkosti modela. Tisti ki trdijo, da je vzdrževanje takšnih avtomobilov relativno poceni, pa imajo srečo, da razen rednega vzdrževanja niso popravljali še nič večjega.
MihaK3 je napisal/-a:Da zaključim lahko rečem le, da je očitno izbira naslova (najcenejši ....), ki je kot že omenjeno namenoma provokativna, da bi pritegnila čim več klikov na temo, očitno dvorezen meč, saj pritegne tudi tiste, ki potem same teme (ali vsaj mojih podrobnih pojasnil njenega namena) ne preberejo (med te najbrž spada tudi replicirani uporabnik, dočim če ne...ahhhh brezveze) in samo spamajo s komentarji katere sem skušal čimbolj zmanjšati s pojasnilom že takoj na začetku.
tristan01 je napisal/-a:Da ne bom pisal še bolj razvlečenega posta, kot je tvoj... Če računaš, da boš vozil 6 ali več valjnik s stroški ki so za 30% - 50% višji kot jih ima lastnik povprečnega Golfa (Passata) TDI s 105KM... si pač optimist. Tudi če govoriva o Golfu VR6 ali Hyundai Coupe V6 ali pa Mondeo ST, so to avtomobili ki so vrhunec ponudbe znotraj modela. Temu primerno redko so se prodajali že kot novi, danes pa so redkejši kot diamanti - še posebej tisti dobro ohranjeni. Nakup zmahanega primerka je jama brez dna.
Vsak avtomobil pa je potrebno vzdrževati, modeli kot jih omenjaš imajo drugačno podvozje, vzmetenje, zavore in ostale potrošne dele kot ostale "civilne različice" in za marsikaterega ponaredki ne obstajajo (je na trgu pač premalo vozil in ponudbe enostavno ni). Potem pa ti namesto ponaredka ostane le še originalni del ali kakšen športni nadomestek... Podobno je pri gumah. Colo ali dve večja guma, kakšne eksotične dimenzije pa so lahko cene tudi 100% višje kot za velikoserijsko gumo "civilnega modela"....
Dokler razmišljaš le o sistemu registriraj, tankaj in menjaj olje so zadeve še vsaj približno linearne, pa še tu so lahko velike razlike npr mineralno olje ki je dobro za večino malce starejših 4 valjnikov nebi niti v sanjah dal v kakšnega dobro ohranjenega VR6, pa tudi cena navadne svečke je dosti nižja kot npr. kakšne platinaste svečke namenjene zmogljivim motorjem... Ko pogledaš celoten stroškovnik razmerje stroškov ni več linearno.
Pa še glede premium znamk: Vzemi si uro časa in preglej ponudbo vozil s 6 in več valjniki... Hitro boš ugotovil, da je vsaj 90% takšnih vozil med premium znamkami. Vzdrževanje teh primerjati s povprečnim slo vozilom pa je zopet neumnost. Odprtost za takšen ali drugačen model z velikim motorjem, te bo slej kot prej verjetno pripeljala med premium vozila.
Lp Tristan01
opelboy je napisal/-a:No, glih slučajno sem opazil en zanimiv avto z V6 motorjem in kar veliko potenciala.
Kolikor sem seznanjen so falerji razni senzorji, nič drastičnega v smislu loma motorja. Rezervni deli tudi kar z razumno ceno, saj isto osnovo deli več motorjev.
Še link: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7523223&show=1
jaz sem imel tega mondea
Stroški so pa še vedno tu napisani. Poglej tudi stroški porabe pod vse. Sem delal vse na uradnem servisu.
http://www.poraba.com/usage_view.php?carid=2988
Sedaj imam dizla, pa bi imel spet raje kakega V6 bencicna ampak ...
Chevrolet small block 350 (5.7) V8 je najboljša pogruntavščina! Nobenega "premium" preseravanja ipd. Motor za "delavski" razred.
MihaK3 je napisal/-a:Torej - edini v tej temi (zato pa kar dvakrat) omenjeni V8 - t.i. delavski motor - da je tako v USA že vem (recimo da verjamem znancu), samo kaj pa tu? Tisti redki ameriški avtomobili imajo ceno najmanj trikratnika enakih čez lužo (še vedno pa se zares splača uvažati le nad 10 000 € - poleg transportnih stroškov tu še nemalo težav s homologacijo - glede delov pa so prav tako poceni le tam in poštnina spet ni zastonj (sploh za kaj večjega in težjega). Poleg tega ne glede da je tam V8 masovni tip motorja, ti tu že država odredi, da imaš "premium" vozilo ter ti ga ocola s (trenutno) 565 € samo za cestno takso (žal pa menim da se tu ne bodo ustavili saj smo videli že dve podražitvi v roku dobrega pol leta) in mislim da ga skoraj ni ameriškega V8 manjšega od 4.0 l (nekaj se mi zdi, da je imel Buick en 3.5, ki je potem šel v Roverje...)
cruiser1 je napisal/-a:Jah, vse kar si napisal kar drži ampak ti sprašuješ po vozilu z več cilindri in jasno je, da bo dražje, kot Dolenjski clio.Sploh se pa ne ve kakšen avto želiš. Avto s 5.7l motorjem lahko pripelješ tudi iz EU in bi lahko bilo nekoliko ceneje, kot iz ZDA. Rezervni deli so v ZDA toliko cenejši, da so kljub poštnini in carini še vedno ugodni, veliko dobiš tudi v nemčiji za ugodno ceno.
Chevyjev small block sem omenil zato, ker je res množičen, ugoden za vzdrževanje, zanesljiv in predvsem najbolj hvaležen motor za hot rodding (tuning). Lahko si ga celega sestaviš kakor ti paše. Dobi se vse in še več. Sicer je pa še nekaj ameriških motorjev, ki so zanesljivi in poceni npr, Ford V8 5.0l , V8 5.8l in L6 4.9l GM V6 3.8l ... Za cestnino se pa strinjam, da je oderuška, žal bo v sloveniji kmalu še kruh luksuz in privilegij...
89gasper je napisal/-a:Chevrolet Monte Carlo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov