Tema se je začela z nerealno primerjavo "navaden", dobro opremljen avto z močnim motorjem in par dodatnimi spojlerji vs. "čistokrvni" hot hatch (bistveno bolj spremenjena zumanjost, notranjost, podvozje, ...), tako da je bolj težko kaj pametno komentirat.
Glede hot (/warm) hatch-ev splošno imamo pa že slabo desetletje srečo, da imamo pestro izbiro!

Včasih jih je težko direktno primerjat zaradi generacijskih razlik, recimo VI GTI vs. novi ST, enostavno ni realno, čeprav v testih pogosto vidimo kaj takšnega.
Neumno se mi zdi, da eni ne znajo sprejet drugačnega poslanstva različnih predstavnikov, recimo Megane Coupe RS s CUP podvozjem in petvratni GTI sta zame kot dan in noč, lastniki prvih odlične vozne lastnosti po naših cestah uporabljajo predvsem za vijuganje med jamami (med vikendi) in svoje avte čez zimo "konzervirajo", lastniki drugih pa pač niso konkurenčni npr. na Grobniku, po drugi strani se pa čez zimo normalno vozijo (po možnosti na 16" jeklenkah

) in jim ni treba potnikov rinit na zadnjo klop.

Iz finančnega vidika tudi ni bistvene razlike za nekoga, ki dela letno vsaj 15k km, ker RS + dodatni avto (vsaj za čez zimo) nista v končni fazi nič cenejša od GTI-ja oz. je nekaj vredno tudi to, da se vedno voziš z avtom, ki ti je "pri srcu" in ne samo ob pravi konstalaciji planetov. Pa ne tega jemat, kot da imam kaj proti lastnikom RS-ov, razumem ene in druge, treba se je pa zavedat, da ima vsak enako prav.
Meni je pri izbiri hot hatch-a glavno to, da mi je model že sam po sebi všeč, kot tudi, da je uporaben kot vsakdanji avto. Če bi mi finance to dopuščale, bi najraje kupil R-a (pred njima pa R32), s kakšnimi 10k € manj v žepu bi pa bil absolutni favorit GTD, ker se mi zdi odličen kompromis, lahko letiš kot sneta skira, lahko pa "hipermajlaš".
Novi GTI je pa res razred zase, s Performance pack-om na testih ne morejo prehvalit voznih lastnosti (tudi na račun prvega e-diffa na sprednjih kolesih), hkrati pa hvalijo UDOBJE, še posebno, če je v igri DCC. Sam izgled se mi je pa slikah zdel konkretno zadržan, ampak ko ga vidiš v živo (VII GTI-ja in GTD-ja), je iz drugega planeta v primerjavi s kakšnim trendline-om, brez da bi imel kakšne WRC dodatke v stilu Focusa RS.