Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Ali boste kupili letno vinjeto?

Da, ker avtocesto uporabljam pogosto.
63
57%
Da, čeprav se bom peljal samo nekajkrat po avtocesti.
19
17%
Ne, lani sem jo kupil, letos/drugo leto ne več.
15
14%
Ne, ker jo ne potrebujem.
11
10%
drugo....
3
3%

Skupaj glasov : 111

matejxx
Uporabnik

Re: Boste kupili letno vinjeto?

Napisal/-a matejxx Ne jan 26, 2014 11:37 pm

Beri je napisal/-a:Očitno ne živimo v isti državi :D
EU je prisilila Slovenijo, da je Slovenija omogočila tujcem normalen pretok oz. normalno vožnjo - kot se to spodobi v ostalih državah.
In ?
Kaj se je zgodilo ?
Ugodili so EU oz. popravili so napako a obenem so ukinuli polletne vinjete in s to potezo so zayebali svoje državljane. Recimo, ti prodaš avto julija,....... ali oktobra in si kupiš nov avto,....... kakšno boš vinjeto kupil ?! Polletne ni, ne obstaja.

Ja, vidiš to se pa imamo zahvalit EU. Prej smo imeli polletno vinjeto za enako ceno kot sedaj mesečno. In kaj so sedaj pridobili tujci? Res, da imajo tudi tedensko, toda tako veste, da Nemci gredno ponavadi na morje za več kot 7 dni. Na žalost je tako, da se njim gre za zaslužek, in zato je njim pač bilo treba dvignit ceno, da so dobili enak zaslužek, kot prej z polletnimi in letnimi.

In sedaj si še bi kdo želel še polletno vinjeto. Kakšna pa bi bila potem cena? Če je mesečna 30 €, bi bila polletna sigurno kakšnih 80€, če ne še več. In po tem takem se bi še enkrat dvignila cena letne na kakšnih 140€. Tako, da boljše da si ne želite še polletnih vinjet, ker potem bomo pa res plačevali kot, da so iz zlata.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po jan 27, 2014 12:38 am

Pa a bo res vsako leto novo tema okoli vinjet?

Tist, ki jo rabi naj jo kupi tist, ki pa ne pa naj ne jamra in ne išče tisočin en razlog zakaj ne. Če mu pač ni vredno dat dober evro več na mesec kot lani tud OK in če se raje vozi po bistveno slabših regionalkah, kjer trpijo vsi deli avtomobila tud Ok, Da zaradi večih in ostrejših ovinkov bolj pobira gume in te prej grejo skupaj z zavorami tudi Ok. Da je potrebno non stop menjat hitrost zaradi omejitev na vsakih par 100 metrov in sam sebe jahat po principu 90-70-90-60-90-50-70-50-90 na relaciji dveh kilometrov. Boh ne dej da kje zajebeš omejitev in te pohopajo policaji pa je lahko takrat cena te napake enaka ne samo eni vinjeti ampak lahko tudi vinjeti za nekaj let.

O možnosti, da na regionalki pride do nesreče je bistveno večja zaradi uvozov s stranskih cest, nezavarovanega cestišča proti divjadi, raznoraznih kmetijskih strojev, kolesarjev, pešcev in da si avtomobili lahko nasproti vozijo z razliko hitrosti 180km/h na razdalji dobrega metra pa včasih izgleda kot na viteških turnirjih.

In vse to za dobrih 9€ mesečno - ena velika pica s 0,5l vode na mesec. A nam je res bolj pomembno prihranit tistih 9€na mesec in si nakopat cel kup drugih problemov samo zato, ker se pol sami pred sabo dobro počutmo, češ: "glej, kako sem jih zajebal - državo in dars, mene pa že ne bodo strigli". Hmm, ja res se postavi vprašanje kdo koga striže in morebiti marsikdo v bistvu striže samega sebe.

Drugače pa mogoče samo v premislek kaj je dejansko drago in kaj ni - za časa ABC sem letno dal cca 1000€ za cestnine pri tem, da sem tudi sam "varčeval" in vsaj polovico poti naredil tako, da sem se izognil cestnini. JA žal cifra je bil pač prevelika, da bi jo lahko opravičil v družinskem proračunu.
Bolj zanimivo je bilo, da so mi recimo gume takrat zdržale cca 35-40kkm, danes z večino vožnje po AC pa 70-75kkm pa nisem noben divjak, da bi rediral ovinke. Se pravi, do 150kkm prihranim en komplet gum, ki je cca 500€-600€ za moj avto in če to spremenim v povprečno ceno vinjete za zadnjih nekaj let se mi samo pri tem vse skupaj čisto lepo pokrije. Da o ostalem potrošnem in nepotrošnem materialu sploh ne izgubljam besed.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po jan 27, 2014 8:57 am

To je res a ne pozabi, da eni nimajo AC 200m stran jaz recimo da pridem do Gorenjske AC prevozim 50km po regionalni.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jan 27, 2014 8:58 am

Veš kako je to... Moraš zadevo pogledati z druge plati. Z mojo imava 2 avtomobila. Njen avto vidi zgolj obvoznico in nič drugega. Do uvedbe vinjet je bila le-ta v uporabi brez doplačila. Sedaj pa za ljubljanski obroč plačujem 110 € letno.

V podobnem tonu, kot si ti zapisal, da če je res potrebno šparati teh 9 € na mesec, bi se lahko šli tudi obratno. S čim si kraki Slovenije zaslužijo cenejšo avtocestno kilometrino od nas? Nekdaj so na cestninah pustili skozi leto celo plačo, danes pa zgolj 110 €.

Ne rečem, za svoj avtomobil jo "z veseljem" kupim, četudi z njim ne nadelam za 110 € cestnin na letni ravni (s tem mislim vožnjo skozi cestnine). Za Clia, ki se preganja po obvoznici pa že s težkim srcem.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Po jan 27, 2014 9:26 am

matejxx je napisal/-a:
Ja, vidiš to se pa imamo zahvalit EU. Prej smo imeli polletno vinjeto za enako ceno kot sedaj mesečno. In kaj so sedaj pridobili tujci? Res, da imajo tudi tedensko, toda tako veste, da Nemci gredno ponavadi na morje za več kot 7 dni. Na žalost je tako, da se njim gre za zaslužek, in zato je njim pač bilo treba dvignit ceno, da so dobili enak zaslužek, kot prej z polletnimi in letnimi.

In sedaj si še bi kdo želel še polletno vinjeto. Kakšna pa bi bila potem cena? Če je mesečna 30 €, bi bila polletna sigurno kakšnih 80€, če ne še več. In po tem takem se bi še enkrat dvignila cena letne na kakšnih 140€. Tako, da boljše da si ne želite še polletnih vinjet, ker potem bomo pa res plačevali kot, da so iz zlata.

Najbolj me nervirajo takšna mišljenja.
Pa kaj je s teboj , človek božiji?
Kaj je za boga miloga EU kriva v zvezi polletno vinjeto ?
Nikjer ne pišejo pravila da se ne sme imeti polletna vinjeta a to da ti želiš pokasirati sredstva od EU za izgradnjo avtocest na Slovenskem ozemlju in potem sam urejati sistem kako kasirati , to je malo mimo.
Prvo se pozanimaj koliko je sredstev Slovenija dobila od EU za avto ceste , pol piši kako je EU zayebala glede vinjet.
Slovenija ima vso pravico polletno vinjeto prodajati npr. za 50€.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Po jan 27, 2014 9:50 am

Pa normalno, da jo kupimo od kar so :DDD Včeraj šli na Čarobni dan v KG 1 ura lagano do Kranjske gore ;) Torej je pod mus pa še v LJ se zapodimo vsaj 5x na teden lahko tudi 2x v 1 dnevu.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Po jan 27, 2014 10:13 am

Jaz imam od lani neprijetno izkušnjo, ko sem hotel šparat tisti 15€ na vinjeti za en tedn (za odih na morje) in si v enem mestecu, ki že ni bilo nobenih hiš še vedno bila omejitev 50 za naselje, jaz pa vozil za enmu in vozil nekaj čez 60kmh in me je radar sliku v ritko in nabil 125€ kazni (z polovičko) in 3 KT. to je več kot je letna vinjeta :). Mimo tega mesta pa grem mogoče enkrat na 3 leta in nisem bil pozoren na tablo in ravnal po svojih "občutkih".

Draga in nespametna izkušnja in bom raje kupil vinjeto, in jo bom mogoče uporabljal 2-3x na mesec, kot pa se spet spozabim kje in me radar kje slika ko se bom peljal malo nad omejitvijo...
Prava policijska država smo :evil:
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Po jan 27, 2014 10:28 am

Bom kupil, ni druge. Bom pa menjal 1,9 dizla prej ko slej za nekaj z 1,8 motorjem ali manj... ali pa vsaj 2,4-2,5 motor če že dražjo cestnino plačujem 8)
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po jan 27, 2014 10:39 am

Sem kupil, kaj pa čem. 2-3x/mesec se zapeljem po AC in bi me katerakoli druga kot letna prišle veliko več. Na žalost nimamo več ABC cestninjenja.
Za take kot sem jaz in za tiste, ki uporabljajo samo LJ obvoznico je stvar zaj... Sploh ker niso prenosljive.
Koliko časa jo bom še kupoval? Vprašanje. Počasi se cena bliža tisti zgornji meji, ki sem jo pripravljen plačat. Potem bom očitno fural tedensko za takrat, ko jo bom res rabil, sicer pa po regionalkah.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po jan 27, 2014 12:12 pm

Ja na koncu pa bo fasal kazen ker bo šel 70 mimo cestninske postaje na AC, pa bo na istem :D
Pomoje bi morali motivirat ljudi, da čimveč uporabljajo avtoceste. Škoda jih ne uporabljat, če smo jih že gradili. Sam če bi bla brezplačna cestnina bi se bunli tisti, ki avtoceste/avta ne uporabljajo.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Po jan 27, 2014 2:08 pm

sem moral kupiti 3, ampak kljub temu se mi veliko bolj splača kot včasih ko sem plačeval ko nor za cestnino...edino ne zdi se mi fer za odvoznice, tu bi se ljudje morali voziti brez vinjet... :evil:
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com Po jan 27, 2014 2:25 pm

TOYOTA je napisal/-a:sem moral kupiti 3, ampak kljub temu se mi veliko bolj splača kot včasih ko sem plačeval ko nor za cestnino...edino ne zdi se mi fer za odvoznice, tu bi se ljudje morali voziti brez vinjet... :evil:

se strinjam!
obvoznica z južnim krakom=avtocesta, bi morala biti ali zastonj ali imeti svojo vinjeto, po 1/3 ceni=30eur
Ampak vseeno raje plačam 110eur/leto v enkratnem znesku, kot pa da bi pred vsako cestninsko čakal po 5-15min in plačeval po 2-3eur/smer...
Vinjeta je nujno zlo :lol: :D
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

rtg
Nov uporabnik

Napisal/-a rtg Po jan 27, 2014 3:12 pm

Pa da še js napišem kako sem naredil letos. Z očetom sma kupila eno vinjeto in potem kupla še tisto zaščitno folijo za na ekran od mobitela. Vinjeto sma nalimala na nelepljivo stran te folije, folijo izrezala v velikosti vinjete in jo potem samo nalimaš/položiš na šipo in se že drži, tako kot se recimo na mobitelu. Tko je potem takšna vinjeta povsem prenosljiva in jo dobiš dol v sekundi. Seveda ni zdej to, da bi jo dnevno prestavljal, ker bi se tudi počas začelo poznati, ampak za tkole k jo rabi oče parkrat na leto (največ 5x) je odlično. Drugače jo imam pa js gor. On pa je tistih 45€ ko bi recimo porabil za tedenske dal raje meni zraven. Poleg tega pa sma stari vinjeti odstranla decembra (ja tudi to se da povsem enostavno), jih prodala vsako za 15€ in tako letos dala vsak po 40€ za letno vinjeto :)
Tako da pač en nasvet, če je še pri komu tako, da potrebujejo vinjeto na določenem avtomobilu samo parkrat letno..

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po jan 27, 2014 3:37 pm

Zdaj pa samo lepo prosta boga vsakič ko bosta šla na avtocesto (oz tisti ki bo vozil), da vaju ne bo dobil dars, ker bosta za kar nekaj vinjet dobila kazen, drugače je pa to stara fora oz mislim da je že bila omenjena kmalu pri prihodu vinjet pri dnevniku
Lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po jan 27, 2014 7:23 pm

pskoda je napisal/-a:Zdaj pa samo lepo prosta boga vsakič ko bosta šla na avtocesto (oz tisti ki bo vozil), da vaju ne bo dobil dars, ker bosta za kar nekaj vinjet dobila kazen, drugače je pa to stara fora oz mislim da je že bila omenjena kmalu pri prihodu vinjet pri dnevniku

Ja pa a grejo dejansko praskat po notranji strani šipe, da to opazijo? Ker drugače ne vem a se da porajtat, da ni ok nalepljena. Ker do zdaj v teh 6 letih, od kar so vinjete, sem sicer bil nekajkrat ustavljen ampak je nadzornik samo na hitro preveril a je veljavna in vse skupi ni trajal več kot 5 sekund tako, da ne vem a res lahko opazijo da je nalepka nalimana na folijo? Sej ne da bi rabil to informacijo za prakticirat ampak bolj iz firbčnosti a so res taki supermeni, da to porajtajo ;)

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Po jan 27, 2014 8:31 pm

Me prav zanima kakšna je kazen v takem primeru?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po jan 27, 2014 8:38 pm

Kazen je ista kot da je nimaš,sam tebi po avtu brez naloga nima kdo kaj šarit.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Po jan 27, 2014 9:37 pm

rtg:
zaje*ala sta :huh: čare vama je odgovoril.

rtg
Nov uporabnik

Napisal/-a rtg To jan 28, 2014 11:05 am

Vem kakšna je kazen in se tega zavedam. Ni bil moj namen, da mi zdej tukaj pišete da sem zajebal, ampak da dam predlog še komu, ki bi mo to prišlo prau. Sam vem, da se nič ne vidi in razen če gre v avto in jo začne doli praskat ne more ugotovit. Kolikokrat se je pa to že zgodilo, da bi šli to delat pri od zunaj povsem normalni vinjeti? Zato sma tudi sprejla to tveganje. :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To jan 28, 2014 11:41 am

Kot je čare napisal, mislim da ti ne sme niti z roko v avto...

P.S.: Jaz se z vinjetami strinjam, to je vseeno dosti lepše kot ustavljanje na cestninskih, pa še relativno hitro se splača. Ko zrihtajo še za tovornjake sistem, bo pa sploh super. Bi mi pa po drugi strani pogosto koristila hrvaška vinjeta (držim pesti, da jih uvedejo :D), ker mi je do npr. Maribora in slovenske obale najbližja in najhitrejša pot po njihovi avtocesti (10 min vožnje od mene). :D
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne To jan 28, 2014 12:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: madpanter in 7 gostov