Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N Sr maj 23, 2007 10:44 pm

kljukec je napisal/-a:jst tud razmišljam o nakupu gpsa- neki ne predrazga
pa vsi priporočajo garmina- mi pa pr njem i jasno kakšne so razlike med temi nuvi 200-250, 300....
ker po karakteristikah so vsi skor isti
rad bi da bi zadeva ''govorila''
kaj pa je funkcija text to speech- ker to je praktično edina razlika
katerega mi priporočate- ga pa nerabm za pregledovanje slik, radio....
samo gps z čim lažjim vnašanjem podatkov
lp

200 do 250 je razlika v kartah (posledicno v pomnilniku)
sem raavno dobil 250, ima nalozeno zahodno evropo detaljno, se adriaroute rabis pa mas vse. res priporocam.
izgovorjave ulic kot ima 300 pa ne rabis.
Extreme N

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Iščem BT GPS

Napisal/-a Shatzy Sr maj 23, 2007 11:52 pm

Vidim da je par stručkotov, ki bi mi lahko pomagal. :) Delam v turizmu, poleg tega imam še en job, ki je izrazito terenske narave in vključuje intenzivno uporabo zemljevida. Da ne omenjam da grem jeseni študirat v tujino (Portugalska), in da bomo prebluzili celo jugozahodno Evropo pa še Afriko.

Zato sem se odloču, da je počas cajt, da si omislm GPS. Ravno danes sem kupil Sony Ericssona M600i, ki ima Symbian 9.1, na katerega imam namen naložit navigacijo. Poleg telefona potrebujem še en velik 1 ali 2 GB memory stick in pa bluetooth GPS sprejemnik.

Zanima me, kaj se splača kupit, in katera programska oprema je najboljša.

LP

Ali

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Če maj 24, 2007 9:27 am

adis je napisal/-a:glede gps naprav je pa bolje dati nekaj več € kot pa kupiti tisto ceneno, ker na koncu si odvisen od kvalitetnih infor. ki ti jih prikaže gps sprejemnik...vsekakor pa odvsetujem nakup gps sprejemnikov, ki zraven podpirajo še mp3 - halo - zvok je presenetljivo SLAB

Tu se nebi ravno strinjal. Zvoh prek zvočnika je res nikakav, če pa gor priklopiš (dobre) slušalke je pa zvok hudo dober.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Napisal/-a AgitatoR Če maj 24, 2007 9:31 am

kljukec je napisal/-a:...kaj pa je funkcija text to speech- ker to je praktično edina razlika
lp

Text to speech funkcija ni podprta v kombinaciji s SLo jezikom (pri Garminu). Fora te funcije je pa ta, da ti ne reče čez 200m zavite desno ampak ti pove še ime ulice, ki je tako ali tako izpisano v zgornjem delu ekrana.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če maj 24, 2007 2:43 pm

Samotar je napisal/-a:
kljukec je napisal/-a:...kaj pa je funkcija text to speech- ker to je praktično edina razlika
lp

Text to speech funkcija ni podprta v kombinaciji s SLo jezikom (pri Garminu). Fora te funcije je pa ta, da ti ne reče čez 200m zavite desno ampak ti pove še ime ulice, ki je tako ali tako izpisano v zgornjem delu ekrana.

toewj je za SLO nad nuvi 250 praktično brezveze
hvala za info
lp

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Napisal/-a AgitatoR Če maj 24, 2007 7:14 pm

Tko nekak, ja. Samo je pa v uporabnosti ekrana velika razlika. Istočasno sem mel 350-ko in 660-ko v kamionu. 660-ka ima skor še enkrat večji ekran s še enkrat večjo ločlivostjo in lahko sonce direkt not svet pa vidiš kaj je na ekranu. 350-ka deluje poleg 660-ke kar malo bedno, na ekrn lahko spravič manj podrobnosti in je vidno bolj 'bled' proti 660-ki. V funkcijah se razlikujeta samo v dveh stvareh -> TMC in BT.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če maj 24, 2007 8:04 pm

Samotar je napisal/-a:Tko nekak, ja. Samo je pa v uporabnosti ekrana velika razlika. Istočasno sem mel 350-ko in 660-ko v kamionu. 660-ka ima skor še enkrat večji ekran s še enkrat večjo ločlivostjo in lahko sonce direkt not svet pa vidiš kaj je na ekranu. 350-ka deluje poleg 660-ke kar malo bedno, na ekrn lahko spravič manj podrobnosti in je vidno bolj 'bled' proti 660-ki. V funkcijah se razlikujeta samo v dveh stvareh -> TMC in BT.

no ja sam 660 je za moje potrebe prevelik in predrag- ne vidim razloga za nakup take profesionalne naprave- zase seveda
med garmini z tistih 9 cm ekrana pa torej razlike vredne doplačila
lp

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če maj 24, 2007 8:13 pm

po eni strani so 200, 250, 300, 350... garmini veliko boljsi in preglednejsi
kot symbian os telefoni in kvadratelc 3x3 z Wayfinder Navigator-jem
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
JaNi|86
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JaNi|86 Pe maj 25, 2007 10:18 am

660-ka ti tudi sporoča in se avtomatsko izogne zastojem?
Ma še kateri drugi cenejši to varjanto

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Napisal/-a AgitatoR Pe maj 25, 2007 11:29 am

JaNi|86 je napisal/-a:660-ka ti tudi sporoča in se avtomatsko izogne zastojem?
Ma še kateri drugi cenejši to varjanto

Ja, to je ta TMC sprejemnik, ki sprejema radijske signale. Se pa ne izogne avtomatsko, ampak ti napiše koliko časa boš dlje vozil in lahko sam izbereš da te pelje okoli. Tudi to v SLO še ne dela.
Lahko vzameš najosnovneji model Garmina in dokupiš drug avtopolnilec, kjer je ta TMC integriran.

Skorpjon
Nov uporabnik

Napisal/-a Skorpjon Pe maj 25, 2007 11:43 am

Jaz bi na tvojem mestu razmisljal bl v smer dlancnika. Mas lahko gor navigacijo in se dlancnik mas.

trafo66

Napisal/-a trafo66 Ne maj 27, 2007 10:16 am

kljukec je napisal/-a:
Samotar je napisal/-a:Tko nekak, ja. Samo je pa v uporabnosti ekrana velika razlika. Istočasno sem mel 350-ko in 660-ko v kamionu. 660-ka ima skor še enkrat večji ekran s še enkrat večjo ločlivostjo in lahko sonce direkt not svet pa vidiš kaj je na ekranu. 350-ka deluje poleg 660-ke kar malo bedno, na ekrn lahko spravič manj podrobnosti in je vidno bolj 'bled' proti 660-ki. V funkcijah se razlikujeta samo v dveh stvareh -> TMC in BT.

no ja sam 660 je za moje potrebe prevelik in predrag- ne vidim razloga za nakup take profesionalne naprave- zase seveda
med garmini z tistih 9 cm ekrana pa torej razlike vredne doplačila
lp

jaz mislim da je en klinc važno kake barve ima naprava in če je slika kot na sony televizorju. saj jo rabiš samo da te nekam pripelje in to je poglavitna zadeva. če je pa slika taka ali pa drugačna. glavno da služi namenu.

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Napisal/-a extreme N Ne maj 27, 2007 12:05 pm

jst sem opazu da vec kot 250 ne rabim. ima prakticno vse kar se spodobi za gps.
Extreme N

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Napisal/-a AgitatoR Ne maj 27, 2007 6:27 pm

Trafo66, važno je tudi kako služi namenu, ne samo da služi.

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Sr jun 06, 2007 10:29 pm

Ok fantje berem tooe temo in berem pa vseeno nekak nisem uspel zaključit oz. potegnit črto

Namreč gledal sem nuvi250 in kolker je govoru prodajalec je to čist osnoven model in pač služi samo za navigacijo.poleg bi kupil tudi Adriaroute,ki na 250-ko baje še gre.
Torej rabim osnovno navigacijo ne potrebujem pa pregledovalnika slik ali mp3 predvajalnika ali se mi splača odšteti 380€ za 250-ko z adriaroute .
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Napisal/-a extreme N Sr jun 06, 2007 11:25 pm

po moje se vsekakor splaca. ga imam in sem zadovoljen z nim. res da ima moznos gledanja slik, ampak te funkcije ne rabim in sploh ni bila pomembna ko sem kupoval (izbiral).
dobis ga s prednalozeno karto zahodne evrope (poglej na garminovo stran za detajle), ce kupis se adria route pa mas vse kar rabis.

380 eur je res dobra cena za komplet s kartografijo.
Extreme N

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če jun 07, 2007 10:45 am

Že v sosednji temi je nekdo omenjal Balupunkt TravelPilot Lucca 5.2, ki ima že v osnovi naloženo karto z 41 evropskimi državami, tudi SLovenijo. Le da nikjer ne piše natančno, kako podrobne so karte (no ampak tudi za Garmina 250 nikjer ne piše točno, vem le zato, ker sem prebral na temle forumu in vprašal prodajalca v BigBangu).

Je pa tako: Blaupunktova naprava vsaj po podatkih in slikah na spletu izgleda kvalitetnejša od Garmina 250, tudi večji zaslon ima.
Stane sicer 400-450 EUR, a če ima res že v osnovi naložene vse države, potem se razlika v ceni od Garmina 250 precej zmanjša, ker je za Garmina treba še posebej kupovati Adria Route.

Poleg tega sem opazil, da očitno pri Garminu 250 obstajata dve verziji: Severna in Južna. (očitno je tistih 600-700 MB premalo prostora za obe karti - BTW, Lucca 5.2 ima 2 GB spomina).
Kako to, da potem pri nas prodajajo verzijo za severno oz. zahodno Evropo? Morda zato, da lahko zraven zaslužijo še z Adria Route?
Ker če tako pomisliš, ni logike, da bi v Zahodni Evropi prodajali samo s kartami za ZAhodno Evropo - saj navigacijo najbolj potrebujejo ravno, ko gredo na dopust na Hrvaško, ali pa Španijo. Grčijo....
voham nateg...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če jun 07, 2007 11:06 am

ja sam adriaroute naj bi bila edina DETALJNA karta ''balkana''

mazonkla
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mazonkla Če jun 07, 2007 8:19 pm

Pozdravljeni,

Zanima me če ima kdo ali pa kje bi se dobil "original" CD-navigacija Evropa.
(MERCEDES E-CLASS, LETNIK 2003, NAVIGACIJA APS-50 )

hvala za inf. vnaprej,

Tom

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Pe jun 08, 2007 12:50 am

@sonic:
Za Garmina pise na njihovi domaci strani s kartografijo popolnoma tocno, kako detajlno ima pokrite katere drzave. Samo pogledat je treba.

Nuvi 250.. O kaki severni/juzni verziji govoris?? Obstajajo razlicice z severno ameriko, novo zelandijo, brazilijo, avstralijo, mehiko in pa evropo. To je to. Pri nas itaq mislim da dobis samo Evropsko verzijo 250ke, ki ima nalozeno CELOTNO Garminovo podrobno kartografijo Evrope, Garmin CityNavigator Europe NT v9. To je celotno Navteqova kartografija (ce sem prav obvescen, je del kartografije tudi se od TeleAtlasa), kar jo za Evropo sploh obstaja v tej obliki, in CELOTNA je nalozena v napravo. Slovenija je v tej kartografiji pac pokrita slabo, samo MB in LJ sta detajlno, vse vmes.. Nic kaj dosti.. Zato se dokupi pac posebej AdriaRoute, ki je detajlna kartografija Slovenije, Hrvaske in BIH, drzav, ki jih pac Garmin v svoji uradni kartografiji zaenkrat se nima pokritih. Aja, btw, tisti spomin ki ga zasede v prednalozena kartografija ni prikazan med specifikacijami. Tisti spomin je popolnoma na voljo za tvoje podatke, dodatne karte, mp3je, slike... whatever.

No, zakaj prodajajo naprave s prednalozeno samo Zahodno Evropo.. Tukaj ni nikakrsnega natega, pac Garmin v svoji Evropi zaenkrat se nima pokritih nasih drzav, zato je pac nakup AdriaRoute-a zaenkrat se nujen. V naslednji verziji Evropske kartografije pa se obljublja tudi detajlna pokritost Slovenije, tako da ti ne bo treba dokupovat nicesar. Za Hrvasko pa nism zihr, kaj bo v novi Evropi z njo..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov