Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Kaj meniš o novem Zakonu o varnosti cestnega prometa?

Zakon je povsem napačen - na referendumu bi glasoval proti
86
54%
Zakon ni dovolj dober - na referendumu bi glasoval proti
39
25%
Zakon je dovolj dober - na referendumu bi glasoval za
4
3%
Zakon je dovolj dober - sem proti referendumu
4
3%
Zakon ni dovolj dober - a sem proti referendumu
10
6%
Zakon ni dober, a ne bi šel na referendum
5
3%
Zakon je dober, a ne bi šel na referendum
1
1%
Ne poznam
9
6%

Skupaj glasov : 158

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Po mar 03, 2008 7:31 pm

Pa še eno stvar je treba poudariti pri nas, to je razumevanje znakov. Nekaterim enostavno ni jasno da so znaki podprti zarad raznih mogoče situacij. Lep primer je OŠ v Luciji in pa vrtec ki je zraven, ko so okoli tisti merilniki hitrosti, ki ti povejo koliko pelješ. Omejitev je 30km/h in je programiran da šele pri 35 utripa kot zmešan, ampak zjutraj je ponavadi to bolj disko lučka kot karkoli drugega, se vsem mudi ravno okoli šole policija pa je bolj po redko zjutraj tam. Popoldne ko se znajo postaviti ali pa podvečer, in ko seveda ni nobenega froca tam okoli, pa seveda vsi 30 :roll: , to je še en narobe izvajan ukrep, in dokaz da ne rabiš visokih kazni temveč le temeljit nadzor na pravem mestu ob pravem času, ker konec koncev ob 19h ne ogrožaš nobenega tudi če pripelješ 40 ;) , tako bi jim js dal dovoljenje da se kr postavijo vsak vikend od znanih javnih hiš aka diskačev :lol: in lepo magari 3-4 patrulje in naj preverjajo alkoholiziranost odhodov z njihovimi konjički. Pa tudi ne rabi bit 10000eur kazen , bo že dva vikenda zapored po 200eur za 96% lepa šola da ko se pije se ne vozi. Tistim ostalim 4% ni pomoči :roll:

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To mar 04, 2008 9:55 am

nebivedu je napisal/-a:
bzzero je napisal/-a:Še moje mnenje...

Spremembe so nujno potrebne!...

So, ampak prvo v naših glavah.

Pa ne samo v naših. Tudi razmišljanje represivnih organov bi blo treb spremenit. Sicer je pa za spremebe v naših glavah potrebno ogromno časa in je to bolj dolgoročni poseg, ki se bo npr. pokazal šele čez 10 let. Kot trenutni ukrep v sili pa... očitno je treba ljudi fejst kaznovat, ker drugo očitno ne zaleže.

Vsak dan se sprašujem, kam je šla vozniška etika... na periferiji še nekak gre, ampak v LJ je pa obup.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To mar 04, 2008 11:12 am

Vse se začne s samim voznikom. Ko bomo vozniki na visokem nivoju, se bodo tudi policaji spremenili. Ampak do takrat je pa še dolga pot.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
cr33p
Novinec

Napisal/-a cr33p To mar 04, 2008 11:14 am

Zdaj je vecina za zakon. Ko pa bo sprejet in bodo fasali konkretne € za placat zaradi spregledane omejitve ali cesa podobnega, takrat pa bojo jokali s pritozbami in se jezili, da so na robu prezivetja, ker so pol place dali za kazen.

Ovce. :roll:

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid To mar 04, 2008 5:39 pm

Da bi saj iz teh kazni šlo saj 10% za namene avtomobilizma, kšn dirkališče, alpa saj za ceste štimat.

Jest z Z4 najbl najebem, hitr je, da kazen fašem, pa še take ceste mamo, da mam jest na Bledu 3452 ležečih policajev

Tudi malo širše ceste bi mogle bit, država vse zida glih na minimum, tko da bomo cez 10 let širl ceste na novo.

Včasih so garaže delal po meri fičkov 2 metra :D , dons pa ceste po clioth.... da je glih za glih vse
Če je človek na cesti, se 2 avta ne moreta srečat, mora eden po bremzi.
Za 1 jeben meter bi blo vse drgač

lp
Slika Slika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr mar 05, 2008 7:41 pm

Mimogrede vidim, da mamo tukaj nekaj ljudi, ki ve že polovico vseh členov bododeča zakona na pamet. Kot bodoča novopečena starša nekje do konca leta sva s punco postala malo bolj pozorna zadnje 3 tedne, ko sva bila precej na cesti, da ogromno staršev fura pamže okoli neprivezane. Ti ležijo pod zadnjo šipo na pokrivalu od kuferauna, stoijo na sredini zadnega zica, nimajo otroškega sedeža, se furajo kr pr fotru v naročju in podobne bedarije. Zato me zanima, ali so se mogoče spomnali, pa dali tudi 1000 € vsaj kazni za neprivezanega otroka, oz. ali so se te kazni sploh spremenile?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr mar 05, 2008 11:35 pm

PureTNT je napisal/-a:
Kael je napisal/-a:Mimogrede vidim, da mamo tukaj nekaj ljudi, ki ve že polovico vseh členov bododeča zakona na pamet. Kot bodoča novopečena starša nekje do konca leta sva s punco postala malo bolj pozorna zadnje 3 tedne, ko sva bila precej na cesti, da ogromno staršev fura pamže okoli neprivezane. Ti ležijo pod zadnjo šipo na pokrivalu od kuferauna, stoijo na sredini zadnega zica, nimajo otroškega sedeža, se furajo kr pr fotru v naročju in podobne bedarije. Zato me zanima, ali so se mogoče spomnali, pa dali tudi 1000 € vsaj kazni za neprivezanega otroka, oz. ali so se te kazni sploh spremenile?

Nič se ni spremenilo. Pa čeprav je več kot polovica smrtnih žrtev neprivezanih in bi bili privezani pogosto preživeli.

Drugače pa soglašam s tvojim opažanjem. Zelo poučno bi bilo, ko bi enkrat morali zavirati na polno in otroka dobili v naročje.

LP

Če ga dobijo v naročje bo še dobro - večji problem bo ko bo priletel skozi prednjo šipo pred avto.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če mar 06, 2008 9:23 am

Nabijanje kazni NIKOLI ni popravilo stanja na cestah in NIKOLI ne bo!!! :!:

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če mar 06, 2008 9:48 am

Osebno bi v kazenski zakonik dodal člen, da se staršem, kateri ne privežejo otroka v avtu, pa se mu kaj zgodi za umor iz malomarnosti, v primeru, pa da jih policaji dobijo, pa za poskus umora iz istega naslova. Takih bedakov tudi nebom nikoli razumel.

Uporabniški avatar
STENTOR
Uporabnik

Napisal/-a STENTOR Če mar 06, 2008 12:23 pm

Da je zakon dober se je do sedaj opredelil le en :D Jaz sem mal žleht in ugibam kdo bi to lahko bil :P
Upam, da se tema ne zaklene in bomo čez dve leti ali pa še prej komentirali o zgrešenosti in neustreznosti tega zakona, ker bi rad potem videl odzive tistih, ki so ga tako blazno zagovarjali. Bomo pa zopet kazni povišali za 100 % pa bo stvar rešena :?:
Fahren bis der Arzt kommt!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če mar 06, 2008 12:30 pm

Kael je napisal/-a:Osebno bi v kazenski zakonik dodal člen, da se staršem, kateri ne privežejo otroka v avtu, pa se mu kaj zgodi za umor iz malomarnosti, v primeru, pa da jih policaji dobijo, pa za poskus umora iz istega naslova. Takih bedakov tudi nebom nikoli razumel.

Če imajo še kakšnega otroka, da še njemu uničijo življenje (starši v zaporu)? Itak jim bo največja kazen (do smrti!) zavedanje tega, kaj so naredili!
Bolje jim nabit visoke denarne kazni oz za socialno šibke pomoč invalidom itd, ki bi se direktno odvajale za sirotišnice ipd.

Buschi
Nov uporabnik

Kraj: Savinska

Napisal/-a Buschi So mar 08, 2008 11:53 pm

Ravno danes je na Kabel 1 Avtomagazin kazalo Švico in Nemce, ki tam divjajo: za 7km/h prehitro vožnjo 30€, za 37km/h prehitro vožnjo 900€ in prepoved vožnje v Švici za nekaj mesecev. Prav tako švicarji denar poberejo na mestu.
In potem poslušam drugo reportažo, ki govori o tem, kako švicarji vozijo točno po omejitvi. Če potegneš črto: višje kazni bojo prisilile ljudi, da vozijo po omejitvah.
Prej ali slej(tudi balaknce se bo očitno dalo naučiti kozjih molitvic).
Sam kolikor toliko vozim po omejitvah, ne divjam, vedno nakažem smer(tudi ko glavna cesta zavija), ampak iz tira me vržejo ''mučkarji'' na cesti: ateki, ki se vozijo 60km/h, blondinke, ki rabijo frej od Lublane do Maribora da se vključijo v promet, frajerji, ki izsilijo prednost v križišču in pol namesto da bi potegnil, mučkajo, ljudje, ki pri zeleni iščejo šalthebel, da moram stalno prehitevati po desni na AC sploh ne govorim...
Najslabši so pa možki s mobiteli, ki cikcakajo sem ter tja po cesti, vozijo 50km/h, ne dajajo žmigavcev itd...

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Ne mar 09, 2008 11:23 am

Ta zakon je mačji kašelj proti temu kar nas še čaka.

V Avstraliji že testirajo sistem, ki meri hitrost voznika preko GPS in ga oglobi za vsako prekoračitev, na Švedskem pa celo preizkušajo sistem, ki avto samodejno zavre...

Zlati časi so mimo, fantje.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne mar 09, 2008 11:25 am

Buschi je napisal/-a:Sam kolikor toliko vozim po omejitvah, ne divjam, vedno nakažem smer(tudi ko glavna cesta zavija), ampak iz tira me vržejo ''mučkarji'' na cesti: ateki, ki se vozijo 60km/h, blondinke, ki rabijo frej od Lublane do Maribora da se vključijo v promet, frajerji, ki izsilijo prednost v križišču in pol namesto da bi potegnil, mučkajo, ljudje, ki pri zeleni iščejo šalthebel, da moram stalno prehitevati po desni na AC sploh ne govorim...
Najslabši so pa možki s mobiteli, ki cikcakajo sem ter tja po cesti, vozijo 50km/h, ne dajajo žmigavcev itd...

In vse te, ki si jih zdaj naštel, nimajo ne veze dost s tem zakonom, niti jih ne bodo kaj večkrat ustavili, kot so jih do zdaj....se pravi nikoli!!!!

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Ne mar 09, 2008 12:35 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Ta zakon je mačji kašelj proti temu kar nas še čaka.

V Avstraliji že testirajo sistem, ki meri hitrost voznika preko GPS in ga oglobi za vsako prekoračitev, na Švedskem pa celo preizkušajo sistem, ki avto samodejno zavre...

Zlati časi so mimo, fantje.

Joie, zelo lepo si povedal.

Drugače pa so tudi Švedi že opravili A-Test saab.a pri katerem boš za vžig moral pihat v avtu, in če bo nad zakonsko dovoljenim pač avto ne bo vžgal.

Je pa en catch tukaj. To ti ne smejo in ti ne bodo kr vgradili na tehničnem v tvoj avto in čao rogazzi. Tu se gleda dolgoročno ker se ve, da bo čez 10let šele tisto tapravo sranje po cestah. In najverjetneje bodo avti od leta 2011-12 naprej imeli serijsko take in drugačne neumne gadgete... Zatorej če nočete da gredo zlati časi mimo avto maksimalno letnika 2002 in polna, ker tam je itak še čist premal elektrike :lol:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne mar 09, 2008 2:16 pm

Okroglo sto jih je izpolnilo anketo (tako ni treba preračunavat procente :P :D ).

Je kdo pričakoval, da jih bo kar 80 % proti zakonu in bi vsi šli ti glasovat na referendum.
88 % anketiranih meni, da zakon ni dovolj dober, le 7 % jih meni, da je dovolj dober, 5 % pa tematike ankete ne pozna dovolj.
Sam nisem pričakoval takih rezultatov.

----------------------------

Še enkrat - eno so omejitve hitrosti (zlati časi se res počasi končujejo), drugo pa je, da nas imajo "strokovnjaki" za debilne idiote, ki popušijo vsako pravljico o neprilagojeni hitrosti kot ultimativnem vzroku nesreč, to zamenjujejo s prekoračeno hitrostjo (nad omejitev) nato pa počez udarijo po vseh "prekrškarjih hitrosti" kot potencialnih morilcih, zanemarjajo pa vse ostalo. Vse to - celo po lastnih priznanjih - brez resnih analiz vzrokov.

Kot sem že povedal - kaj pa je nesreča (glede vzroka) po definiciji drugega kot posledica neprilagojene hitrosti - se pač nisi mogel normalno ustavit, zato se ustaviš s treskom. Analogno bi lahko vse nesreče opisali kot "neprilagojeno zaviranje", celo kot prehitro zaviranje - naj mar zaviranje okrivimo? :roll:

Pravi vzroki so marsikje drugje, tam pa novi zakon celo popušča. Taka "strokovnost" celo ob "katastrofični" in tragični temi, kot so mrtvi na cestah!
Brezupno...

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj Ne mar 09, 2008 5:23 pm

esem je napisal/-a:Okroglo sto jih je izpolnilo anketo (tako ni treba preračunavat procente :P :D ).

Je kdo pričakoval, da jih bo kar 80 % proti zakonu in bi vsi šli ti glasovat na referendum.
88 % anketiranih meni, da zakon ni dovolj dober, le 7 % jih meni, da je dovolj dober, 5 % pa tematike ankete ne pozna dovolj.
Sam nisem pričakoval takih rezultatov.

Popolnoma pričakovan rezultat v stilu: "Iste sorte ptiči vkup letijo" ali "Vrana vrani ne izkljuje oči"

Sami istomišljniki se preganjate po avto-forumih in se potem med sabo sprašujete, če mislite enako. Ta anketa nima nobene statistične vrednosti, je le trepljanje navijačev po rami. Sploh pa nihče, razen 2-eh, 3-eh ni prebral niti vrstice predloga novega ZVCP, prav tako skoraj nihče ne pozna veljavni ZVCP ali pa prejšnje verzije. Nihče od vas ne prebira domačih analiz o varnosti prometa, kaj šele tujih. In najbolj neumna stvar je komentiranje nečesa, kar sploh ne poznaš.

Vse skupaj je ravno tako, kot bi pijančke spraševal o škodljivosti alkohola.

faceless
Nov uporabnik

Napisal/-a faceless Ne mar 09, 2008 6:06 pm

Meni se zdi da je problem tudi v statistiki nesrec... Ker ni predelka: "smrtne zrtve zaradi neustreznega stanja cest". Tudi debate o tem ni. Cudno. Mogoce je to poleg soferske in splosne kulture stvar ki nas loči od držav ki imajo manj nesrec kljub nizjim kaznim?

Sem proti referendumu saj bi moralo bit ljudem ki o tem odlocajo, jasno, da visanje kazni ocitno ni resitev. Je le polnenje drz. blagajne in metanje peska v oci. Ces mi vam hocemo dobro ampak vi nas nocete upostevat. Bullshit. Pomislite malo kje radarji stojijo...

PS: Aja pa JdV sem ocitno tipicen balkanec; da se bos bolje pocutil v svoji druzbi ne-tipicnih balkancev. :roll:

faceless
Nov uporabnik

Napisal/-a faceless Ne mar 09, 2008 6:08 pm

PureTNT je napisal/-a:
Kael je napisal/-a:Mimogrede vidim, da mamo tukaj nekaj ljudi, ki ve že polovico vseh členov bododeča zakona na pamet. Kot bodoča novopečena starša nekje do konca leta sva s punco postala malo bolj pozorna zadnje 3 tedne, ko sva bila precej na cesti, da ogromno staršev fura pamže okoli neprivezane. Ti ležijo pod zadnjo šipo na pokrivalu od kuferauna, stoijo na sredini zadnega zica, nimajo otroškega sedeža, se furajo kr pr fotru v naročju in podobne bedarije. Zato me zanima, ali so se mogoče spomnali, pa dali tudi 1000 € vsaj kazni za neprivezanega otroka, oz. ali so se te kazni sploh spremenile?

Nič se ni spremenilo. Pa čeprav je več kot polovica smrtnih žrtev neprivezanih in bi bili privezani pogosto preživeli.

Drugače pa soglašam s tvojim opažanjem. Zelo poučno bi bilo, ko bi enkrat morali zavirati na polno in otroka dobili v naročje.

LP

Aha, speravi nekdo ki vozi z otrokom 300 in ma tvoje nadnaravne sposobnosti je cisto normalen, tisti ki pa ne zaveze otroka pa napol morilec? :D

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Ne mar 09, 2008 7:45 pm

Včeraj smo šli iz smučanja pa smo peljali pocesti spredaj sestrična in njen mož zadaj pa jaz pa po avstriji omejitev 100 pripeljal je 117 kazen 25€.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov