PiWPiW je napisal/-a:še ena zanimiva, večina se tle neki dela pametno a ne vejo niti kako dela ABS. koga tle zaje*****e??
In kdo je zdej bolj nevaren na cesti..... jest k vozm 130 pa nevem kako deluje ABS, al ti k vozš 200+ pa veš kako deluje

speedfreak je napisal/-a:ABS je "trotlziher", pravi profesionalni voznik bi imel brez njega krajšo zavorno pot..ampak takih ni ravno veliko med nami. Vidim, da vas večina niti ne ve, čemu je namenjen abs.
Ja, moja povprečna hitrost po AC je nad 160, 110 na AC bi se lahko peljal samo po snegu..mogoče![]()
Če jaz vozim magari 300 po levem pasu AC ne ogrožam nikogar, če le ta pogleda v ogledala i da smernik da namerava zaviti pravočasno!!!, če ga ne, je za moje pojme kriv on, ker bi zletel v njega tudi s 130. ( pustmo posledice trka pri večji hitrosti vnemar, čeprav tud pr 130 bi umrl, pr 300 bi še bolj umrl).
Jerch_ je napisal/-a:in tudi če ste tako superiorni kot Asfalt in držite vedno varnostno razdaljo me zanima nekaj.. če se vam zavorna pot poveča recimo po snegu ledu za 10x na prem suhi topli cesti.. ali boste imeli 10x večjo varnostno razdaljo? sicer pa kako sploh veš kakšno zavorno pot imaš če jo ne preizkusiš?
AndrejD je napisal/-a:
Pravega profesionalnega voznika ABS ne ovira, tako kot večino "strokovnjakov" tu. Saj se nima zakaj vklopiti...
207cc je napisal/-a:PiWPiW je napisal/-a:še ena zanimiva, večina se tle neki dela pametno a ne vejo niti kako dela ABS. koga tle zaje*****e??
In kdo je zdej bolj nevaren na cesti..... jest k vozm 130 pa nevem kako deluje ABS, al ti k vozš 200+ pa veš kako deluje
Energetik81 je napisal/-a:
Mislim, da je priporočeno na suhi cesti imeti 2 sekundi, na mokri in spolzki cesti pa 3 s varnostne.In to velja za vsako hitrost, saj se s hitrostjo potem avtomatično veča razdalja (s=v*t). Jaz gledam zadek spredaj vozečega ko gre mimo kake oznake, stebra in štejem 2 sekundi. Če pridem prej do tiste oznake, pomeni da imam premajhno razdaljo in jo povečam. Ampak eni imajo 300mm diske in lahko vozijo 1 meter za ritjo pri 140km/h...![]()
Poleg tega nima veze kakšne diske imaš pri bremzanju iz max hitrosti 130km/h. Večji/narezani/luknjani diski pripomorejo, da se stvar ne pregreje pri večkratnih agresivnih bremzanjih in pri visokih hitrostih.
Meni pri 130 na stock zavorah na 12 let starem avtu zablokerajo kolesa, le do konca pohodim bremzo. Torej je vse odvisno samo od gum, asfalta in reakcijskega časa.
Energetik81 je napisal/-a:Kamikaz in ostalih ne spregledam, ker ko zavijem na prehitevalni, vedno pogledam v ogledalo in še glavo obrnem na levo, če ni kdo v mrtvem kotu, tko da ni treba zame skrbet. Pa tud ne štejem ves čas zavorne razdalje, ker ponavadi že na oko ocenim, ali sem preblizu ali ne - včasih pa preverim.
Lej, če mi pri recimo 100km/h lahko zablokerajo kolesa, to pomeni, da je problem v gumah ali podlagi in ne v diskih.
Če bi dal na Porscha in Cliota enake gume, grem stavit, da bi bil rezultat (recimo do 100km/h) zelo podoben. Oziroma 2 avta z enako težo, le da bi imel en 350mm narezane diske, drug pa stock - in oba enake gume. Razlika bi se pojavila pri višjih hitrostih in ob večkratnih zaviranjih, ko bi se stock diski pregreli.
PiWPiW je napisal/-a:
vidim da vas je nekaj ki štekate kaj ves čas govorim. nekateri pa naj si mislijo kar hočejo kr itk ne bodo nikoli razumeli. recimo lizartko bi ga vsaj pretepali ko je bil mali ...
Jeaka je napisal/-a::rofl![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jeaka je napisal/-a:ja pa ne me basat, kaj use ne zves kle gor
PiWPiW je napisal/-a:vidim da vas je nekaj ki štekate kaj ves čas govorim. nekateri pa naj si mislijo kar hočejo kr itk ne bodo nikoli razumeli. recimo lizartko bi ga vsaj pretepali ko je bil mali ...
esem je napisal/-a:To, da avto ne zavira samo s kolesi oz da se sila trenja ne pojavlja samo na kolesih, pa ni pomembno?![]()
Enako kot bodo širše gume kasneje blokirale, bodo tudi večji diski in predvsem ploščice "mehkeje" prijemali - kar se kaže v bolj natančnem doziranju in s tem kasneje blokirali kolesa. Meja med ne/blokiranjem je bolj natančna, nekako širša, lažje se natančno dozira zaviranje. Za nekoga z občutkom dovolj razlike.
noj je napisal/-a:AndrejD je napisal/-a:
Pravega profesionalnega voznika ABS ne ovira, tako kot večino "strokovnjakov" tu. Saj se nima zakaj vklopiti...
Preden nam postrežeš še s kakšnim posmehljivim komentarjem, si recimo preberi kaj so o tem napisali profesionalci na avto magazinu-link je na tej strani prilimal el_diablo.
Mislim, da ti bo potem malo bol jasno. Preberi si predvsem zakaj dirkači neuporabljajo abs sistema, kaj jih ovira, in zakaj bi ga kdaj potrebovali. Pa prijetno branje...
lizard je napisal/-a:PiWPiW je napisal/-a:vidim da vas je nekaj ki štekate kaj ves čas govorim. nekateri pa naj si mislijo kar hočejo kr itk ne bodo nikoli razumeli. recimo lizartko bi ga vsaj pretepali ko je bil mali ...
In kaj ves čas govoriš? Glede ABS-a? Res težko it na youtube pa si pogledt kak posnetek, ki ti razloži delovanje tega sistema. Izgleda pa, da sem te pičil na pravem mestu s prejšnjo izjavo.
Sicer pa kdo na tem svetu si ti, da boš sodil kako dober voznik je kdo, kako dober avto kdo vozi, koliko si boljši od ostalih, kako ti vse razumeš in kako si najbolj razgledan, ne da bi kogarkoli od teh ljudi videl in se z njimi srečal v živo? Daj zamisli se nad sabo človek.
Če smo že pri tem, lahko bi se vsaj pisat naučil, s tem boš znal tudi brat, ko boš znal brat se boš lahko začel izobraževat. In ko boš izobražen, bodo ljudje to opazili in ti to tudi povedali, dokler boš pa kvasil takšne neumnosti kot jih v tej temi pa komplimentov ne boš dobil in jih verjetno tudi v realnem življenju ne dobivaš, zato se pa ves čas hvališ oz. s tem zdraviš. Dvomim, da si v resničnem živlenju tak frajer, kot pišeš tu gor.
Lahko bi začel sprejemt tudi mnenja drugih in bi na konci pristal na en kompromis ter tako spememnil svoj odnos do cestnega prometa, s čimer bi naredil svojo vožnjo bolj varno za ostale udeležence. Tako bi sicer malo a vseeno prispeval k boljši situaciji na naših cetah, ne pa da vedno govoriš, da si pač toliko boljši od ostalih voznikov, da lahko voziš 100% hitreje od omejitev. Tak človek ne obstaja zaenkrat, in zato je čas, da pristaneš na realnih tleh, kar pa lahko dosežeš tudi z razmislekom in ne nujno z avtomobilsko nesrečo.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov