~toMmy~ je napisal/-a:Kakšna "premium fama"? Pri avtih je pa to res popolnoma jasno, pač bolj "luksuzni" avtomobili (dizajn, motorji, materiali, podvozje, pogon, zelo dolg spisek dodatne opreme, ...). Volvo se mi zdi, da praktično je premium oz. se trudi bit, s Hondo in Toyoto pa kvečjemu izpostavljaš svoje neznanje. Preberi si, kaj sta Acura in Lexus, tudi Infiniti je eden takšnih, Range Rover, preko luže recimo Cadillac, ... Ne vem kje ti kakšno famo vidiš, kaj je tukaj sploh nejasnega, dovolj je že da si pogledaš ponudbo premium proizvajalcev, tam kjer se pri navadnih znamkah počasi zaključi, se npr. pri Audiju, BMW-ju in Mercedesu šele prav začenja (A6, A8, R8, CLS, SLS, ML, X5, X6, serija 7, ... Moraš bit že res slep ali se pa delat neumnega, da se čudiš, zakaj so te znamke premium.
Vem, kaj sta Acura in Lexus. Tudi za Infiniti vem. Ne poznam njihove filozofije (ali delajo oskubljene in majhne modele ali le zares luksuz), zato ne bom komentiral. Se bom osredotočil na evropske "premium" znamke.
~toMmy~ je napisal/-a:Vsekakor pa tudi najdejo kakšnega kupca, ki bi raje vzel oskubljen premium avto z osnovno motorizacijo, kot močnejšega in bolje opremljenega "navadnega".
No saj, če "premium" vozilu vzameš dodatno opremo, potem to ni več "premium" (kar itak nikoli niti ni bil). Seveda ob predpostavki, da govorimo o znamkah vozil, ki so dostopna navadnim ljudem, delavcem s povprečnim prihodkom. Poleg tega so znotraj teh znamk za "premium" lahko označeni kvečjemu posamezni modeli (npr. S klasa, X6...), ne pa celotna znamka. Kaj za vraga je tako "premium" na npr. BMW 1, Audiju A3 ali A4, Mercedesu A (razen cene mogoče - iskreno ne vem, koliko stanejo) v primerjavi z ostalimi v njihovih razredih?
Bolj kot premium jaz vidim razliko v filozofiji posamezne znamke. Eni so bolj športno naravnani (npr. BMW), drugi bolj na udobje (npr. Mercedes - pa še to pri večjih modelih od E naprej), tretji so mahnjeni predvsem na varnost (Volvo) itd. Kaj jih pa dela "premium"? Jaz vidim odgovor le v marketingu ("premium" zveni oh in sploh dobro v vseh pogledih, ne le v enem, v katerem model (ne znamka!) mogoče prednjači pred ostalimi), ki piha na dušo zakompleksanim kupcem, ki želijo vsaj enkrat v življenju imeti občutek nekega dosežka oz. pomembnosti.
Če pa se že gremo premium v pravem smislu besede, potem si po mojem mnenju ta naziv upravičeno zaslužijo le tiste znamke, ki niso niti se ne trudijo biti dosegljive širši množici (Koenigsegg, Bugati, Ferrarri, Lamborghini, Maybach, Rolls Royce...), ker le one zares izstopajo po svojih lastnostih iz množice. Ostalo je pesek v oči!