Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a xxl So feb 18, 2012 12:31 am

LaMike,glede plinskega centra Maribor:
-hm,če se ne motim,ni mazanja ventilov,priporočajo aditiv
-na njihovi strani piše,da je cena vgradnje za 4 cilindre,990 eura,1290 eura je za 5-6 cilindrov,torej,kakšen popust si dobil,razen 200 eura na kartici,ki jo dobijo vsi,ki se odločijo za vgradnjo?!
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike So feb 18, 2012 2:17 am

spaceair je napisal/-a:
LaMike je napisal/-a:Kateri sistem imaš to za 900€?

Glede popusta imaš odg v spaceair-ovem quote-u ;) ...cena 990€ je trenutna akcija (-300€) na vse sisteme, ki mislim, da bo trajala do konca zalog (nisem pa prepričan). Tako, da se za ostale popuste obrnite na njih, da ne bo kdo rekel, da širim krivo vero (zato sem tudi popravil svoj prvi post). =P
Mazanje ventilov je, če ga vozilo potrebuje. Pri vseh, tudi tistih, ki po spec. proizvajalca ne potrebujejo mazanja, pa je računalniško voden vbrizg bencina (na ne vem koliko ms) za hlajenje.

Je pa za nama z Ibizo prvih 250km. Sploh ne čutiš, ko preklopi na plin. Ibiza, zanimivo, se zelo hitro zagreje. Razlike pri vožnji med plinom pa bencinom nisem opazil, razen tega, da je avto tišji, ko deluje na plin (vožnja po mestu in avtocesta). Ne vklaplja se nobena lučka, nivo goriva (bencina) kaže pravilno. V glavnem, zelo zadovoljen. Jutri pa še po drugi avto... :D
"this is so euro its asian" by Sam B.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 18, 2012 6:19 am

Poročaj kakšno boš imel porabo sedaj na plin v primerjavi z bencinom pa koliko ti bo še bencina ponucal.

brs
Novinec

Napisal/-a brs So feb 18, 2012 6:53 am

LaMike
To je zelo dobra cena za predelavo vozila!
Kolikor sem pogledal na sezname, nobena Ibiza ne potrebuje dodatnega mazanja ventilov, Corse pa ja (vsaj nekatere).
Drugi vgrajevalci sistemov so kar precej dražji, upam da bodo tudi oni prilagodili cene.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So feb 18, 2012 8:38 am

brs je napisal/-a:LaMike
To je zelo dobra cena za predelavo vozila!
Kolikor sem pogledal na sezname, nobena Ibiza ne potrebuje dodatnega mazanja ventilov, Corse pa ja (vsaj nekatere).
Drugi vgrajevalci sistemov so kar precej dražji, upam da bodo tudi oni prilagodili cene.

cene so na glede izbran sistem,in glede tega se lahko kupci sami prilagajajo ne montažerji G1 sistem brez mazanja je 1390€ prav tako Zavoli
cenejši sitemi so pač cenejši....
Plinex ima tudi za 900€ in mislim da je to emergas ali kako se pač prav piše :D videl sem ta sistem v laguni 2.0.....
Jaz sem se odločil za Zavoli z mazanjem ki pa deluje minimalno,saj avto ni na seznamu za mazanje.
Nekako mi je ljubše,da gre noter minimalno valvesaverja, kot pa da ti zraven šiba bencin ,na vsake toliko cajta.....če gre na plin ,naj gre samo na plin...... :DDD

Poraba na vožnjo na plin je večja ,vendar nima vpliva na odločitev vgradnje.
Glavna odločite, ki naj bi vplivala na to ali se splača vgradit ali ne
je samo koliko km se dnevno dela in če teh se ne prevozi zadosti se pač res ne splača.
Tista 15-20% večja poraba pri zadostni kilometrini je zamenarljiva.....dokler je zadostna razlika v ceni plina.

brs
Novinec

Napisal/-a brs So feb 18, 2012 9:16 am

Jaz imam tudi Zavoli in sem z njim zelo zadovoljen.

Pogledal sem si malo Italijanske forume in o obeh sistemih so večinoma dobra mnenja (Zavoli in Emmegas). Oba sistema veljata za dobra ob ugodni ceni.
Obe podjetji (Zavoli in Emmegas) obstajata od leta 1993 in veljata v Italiji za resni firmi.
Moje mnenje je, da sta oba sistema dobra, če sta v redu vgrajena.

Jaz si nisem dal vgraditi dodatnega mazanja ventilov, saj za moj avto to ni potrebno.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So feb 18, 2012 9:36 am

brs je napisal/-a:Jaz imam tudi Zavoli in sem z njim zelo zadovoljen.

Pogledal sem si malo Italijanske forume in o obeh sistemih so večinoma dobra mnenja (Zavoli in Emmegas). Oba sistema veljata za dobra ob ugodni ceni.
Obe podjetji (Zavoli in Emmegas) obstajata od leta 1993 in veljata v Italiji za resni firmi.
Moje mnenje je, da sta oba sistema dobra, če sta v redu vgrajena.

Jaz si nisem dal vgraditi dodatnega mazanja ventilov, saj za moj avto to ni potrebno.

Za kateri avto se to gre?

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So feb 18, 2012 9:45 am

-kaj pa prva generacja punta,punto 75,potrebuje mazanje?
-takšna cena predelave bi zanj bila zanimiva,čeprav avto vozi hčera in naradi manj kot 10 000 letno,ga občasno delim z njo tudi jaz
-čeprav je letnik 95 ima komaj 70 000km,lahko bi naredil šparovčka iz njega za hude čase,ko bo cena benza čez 2 eura :lol:
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So feb 18, 2012 10:48 am

spaceair je napisal/-a:Poraba na vožnjo na plin je večja ,vendar nima vpliva na odločitev vgradnje.
je samo koliko km se dnevno dela in če teh se ne prevozi zadosti se pač res ne splača.
Tista 15-20% večja poraba pri zadostni kilometrini je zamenarljiva.....dokler je zadostna razlika v ceni plina.

O pa ma vpliv.
Tile vgrajevalci plinske opreme, noben ne upošteva te povečane porabe in porabe bencina. V izračunih samo vpišeš porabo bencina in lepo zračuna z istimi številkami na plin in kot da bencina ne rabiš kaplice več. Pa kolikor tule pišete temu ni tako. Plina gre več, plus tega še gre v povprečju 0,5l bencina. To pa pri porabi bencina 7l/100 pomeni 1,8eur več stroška na 100km. To pa ni malo, ker tisti tako opevani "prihranek" se tako zmanjša za polovico.
poglej: 7l bencina je 9,87€
7l plina je 5,53 € > tako računajo montažerji; po tej računnici bi bil prihranek 4,34€

V resnici pa je 8,4l plina + 0,5l bencina; to pa znese 7,34€/100km; oz. prihranek je še samo 2,5€ ne več 4,3 kot ga oglašujejo. Potem pa še pride zraven olje za mazanje, pa servis....če je montaža draga kot je, je prihranek oddaljen če delaš na leto 20.000km, kaj šele če delaš manj.
Za primerjavo 5,5l nafte pride 7,15€ toliko kot bi vrjetno pil isti avto, samo da je dizel.
Ni plin tako poceni kot na prvi pogled zgleda.

brs
Novinec

Napisal/-a brs So feb 18, 2012 11:27 am

Za kateri avto se to gre?

Za mercedes E200 kompressor.
V Italiji jih je veliko predelanih na plin. Preveril sem njihove forume. Samo en je opisoval poškodbe na ventilih pri tem avtu, ampak tisti avto ni bil predelan na plin, tako da plin tudi v tistem primeru ni mogel biti vzrok.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Napisal/-a LaMike So feb 18, 2012 12:34 pm

Space: Pri plinexu so mi ponujali najcenejši sistem (cena za dva avta) 1250€. In niso popuščali okoli cene. Na G1 pa nisem dobil niti odgovora. Sva klicala pa ništa, poslala mail pa nič. Nekako pusti čuden priokus...

Mišek: Bom poročal. Bom podrobneje preštudiral, ko dobim corso v kateri imam konstanto priklopleno diagnostično napravo tako, da lahko spremljam trenutno porabo, povprečno porabo in ostale parametre. Seveda pa bom številke poročal, ki jih bom peš preračunal. :D

Brs: Tudi jaz tako mislim. Cena je ugodna, vgradijo zadevo strokovno, nimam pripomb. In na moje začudenje, zadeva laufa v štartu tako, kot mora. Za ople, koliko sem jaz gledal, rabijo mazanje ti motorji: Z18XE, Z20ZE, Z16XEP, Z18XER.

Xxl: tvoj punto ima še karburator? Ker predelave za tak avto so še cenejše. ;)

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 So feb 18, 2012 5:14 pm

jaz sem dal montirat plin v megane 1.4 16 70 kw v letnik 2001 sistem zavoli. montirali so mi na petovia avto na Ptuju. zaenkrat še težko kaj govorim saj sem nardil 400 km. res da je investicija drag. mene je prišla 1390 eur. a so mi obljubili da mi za 300 eur premontirajo v drug avto, tako da se mi zdi to ugodno. res pa je da ne vem kaj bo čez nekaj let ko bom prišel z idejo o premontaži k njim. če bodo še vedno pripravljeni to narditi za 300 eur in ponavadi pride še zraven nešteto drugih izgovorov. imam sistem za mazanje a moja mašina ga naj ne bi potrebovala (K4J), pa sem razmišljal če bi ga nastavil na minimum.
najbolj pa me zanima kaj bo s porabo. AC vožnja 120 mi spije bencina dobrih šest litrov. če bo na plin 7 bo super, čeprav obljubljajo največ 15%. pustimo se presenetiti.

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 So feb 18, 2012 5:49 pm

bomber111 je napisal/-a:jaz sem dal montirat plin v megane 1.4 16 70 kw v letnik 2001 sistem zavoli. montirali so mi na petovia avto na Ptuju. zaenkrat še težko kaj govorim saj sem nardil 400 km. res da je investicija drag. mene je prišla 1390 eur. a so mi obljubili da mi za 300 eur premontirajo v drug avto, tako da se mi zdi to ugodno. res pa je da ne vem kaj bo čez nekaj let ko bom prišel z idejo o premontaži k njim. če bodo še vedno pripravljeni to narditi za 300 eur in ponavadi pride še zraven nešteto drugih izgovorov. imam sistem za mazanje a moja mašina ga naj ne bi potrebovala (K4J), pa sem razmišljal če bi ga nastavil na minimum.
najbolj pa me zanima kaj bo s porabo. AC vožnja 120 mi spije bencina dobrih šest litrov. če bo na plin 7 bo super, čeprav obljubljajo največ 15%. pustimo se presenetiti.

Čez nekaj let bodo že novi plinski sistemi in vprašanje, če se ti bo splačala premontaža...

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Ne feb 19, 2012 8:43 am

Vožnja na avtoplin se vsekakor izplača, tudi tistim kateri se vozijo manj (po današnjem razmerju cen benzin-plin). Pač če se investicija ne povrne takoj se pa v nekaj letih. Dejstvo je, da je vožnja cenejša in je tudi na dolgi rok je pametna investicija.
Kot kažejo dogodki v Iranu in okolici bodo cene benzina šle še bolj gor.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Ne feb 19, 2012 8:48 am

bomber111 je napisal/-a:jaz sem dal montirat plin v megane 1.4 16 70 kw v letnik 2001 sistem zavoli. montirali so mi na petovia avto na Ptuju. zaenkrat še težko kaj govorim saj sem nardil 400 km. res da je investicija drag. mene je prišla 1390 eur. a so mi obljubili da mi za 300 eur premontirajo v drug avto, tako da se mi zdi to ugodno. res pa je da ne vem kaj bo čez nekaj let ko bom prišel z idejo o premontaži k njim. če bodo še vedno pripravljeni to narditi za 300 eur in ponavadi pride še zraven nešteto drugih izgovorov. imam sistem za mazanje a moja mašina ga naj ne bi potrebovala (K4J), pa sem razmišljal če bi ga nastavil na minimum.

meni je petovia montirala in ti lahko povem da moj avto tudi ne rabi mazanja in so mi nastavili že sami na minimum ker sem prevozil 1300km in je šlo maziva 2 milimetra :D ,bolše da gre minimum maziva kot pa da imaš emergas za 900€ pa ti šiba občasno benzin zraven.
plačal sem enako kot ti 1390€, moja mašina je 1.4 8v ,vozim se po avtocesti tam nekje 100-120 poraba je pa :
http://www.poraba.com/usage_view.php?carid=12810
prej je bila točno 6l po računalniku,računal pa nisem nikoli in pa dvomim da je točno kazalo...

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Napisal/-a LaMike Ne feb 19, 2012 11:55 am

Spaceair: Prosim ne interpretiraj postov po svoje. Pri emmegasu ti montirajo tudi sistem za mazanje, če tako navaja proizvajalec. Pri naših 2 to ni bilo potrebno ampak so vseeno nastavili računalniški vbrizg goriva tako, da se čistijo dize, ventili. Pri avtomobilih pri katerih pa ni potrebno mazanje pa se to vseeno vgradi, pa lahko pride do okvar lambda sonde, katalizatorja itd. In kot sem že 3x povedal, emmegas je trenutno v akciji, plus popust na dve vozili.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Napisal/-a LaMike Ne feb 19, 2012 12:03 pm

Pa še to, včeraj sem prevozil z Corso točno 55km, poraba na teh 55km je bila 6,6l/100km. Torej je v povprečju 0,5l večja, kot je bila na bencin. Merjeno z diagnostično napravo. ;)

zunar
Nov uporabnik

Napisal/-a zunar Ne feb 19, 2012 2:08 pm

pozdravljeni

ker že dolgo berem to temo in sem se tudi sam pozanimal glede plina imam nekaj vprašanj, na kattere upam da mi boste lahko kaj odgovorili.

imam peugeot 206 in me zanima pri katerem serviserju (verjetno od plineksa) se najbolj splača vgraditi plin oziroma kje se najbolje spoznajo na peugeote?

druga stvar pa je, da mi ponujajo naslednje: Vsekakor se za vaše vozilo priporoča originalni pro sistem Zavoli, kateri ima že integrirane tovarniške parametre. Poleg posamičnih injektorjev, ter ECU enote ima prednost v malenkost povečani moči motorja ter vžiga na plinu. Cena tega sistema je 1,390.00€. Alternativa je sistem Emer iz zgornjega srednjega ranga po ceni 1,250.00€.

zdaj pa me zanima kateri sistem se vam zdi bolj primeren za peugetot 206, letnik 2001.

za kakšen odgovor se vam seveda zahvaljujem.

lp matevž

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne feb 19, 2012 3:51 pm

mišek je napisal/-a:
spaceair je napisal/-a:Poraba na vožnjo na plin je večja ,vendar nima vpliva na odločitev vgradnje.

O pa ma vpliv.
Tile vgrajevalci plinske opreme, noben ne upošteva te povečane porabe in porabe bencina. V izračunih samo vpišeš porabo bencina in lepo zračuna z istimi številkami na plin in kot da bencina ne rabiš kaplice več. Pa kolikor tule pišete temu ni tako. Plina gre več, plus tega še gre v povprečju 0,5l bencina. To pa pri porabi bencina 7l/100 pomeni 1,8eur več stroška na 100km. To pa ni malo, ker tisti tako opevani "prihranek" se tako zmanjša za polovico.
7l plina je 5,53 € > tako računajo montažerji; po tej računnici bi bil prihranek 4,34€

V resnici pa je 8,4l plina + 0,5l bencina; to pa znese 7,34€/100km; oz. prihranek je še samo 2,5€ ne več 4,3 kot ga oglašujejo. Potem pa še pride zraven olje za mazanje, pa servis....če je montaža draga kot je, je prihranek oddaljen če delaš na leto 20.000km, kaj šele če delaš manj.
Za primerjavo 5,5l nafte pride 7,15€ toliko kot bi vrjetno pil isti avto, samo da je dizel.

ko sem jaz kupoval xsaro je bilo : bencin 1,6 108 konjev 13,600€ , dizel 1,6 90 konjev 15,800€ . dizel 1,6 108 konjev 17,145€.. takrat me je stala plinska naprava 1850€ s homologacijo .. in do današnjega dne me dizel ne ujame več ... nikakor ...
9,5 l plina + 0,7l bencina je vse skupaj strošek 9,5x0,73 + 0,7x1,428€ = 6,935 + 1,0 = 7,935€ : 1,302 ( liter dizla) = 6,095 dizla ... s tem da se avto v povprečju vžiga 9/10x na 100 km - hladen ... z dizlom ob enaki vožnji še zdaleč ne moreš doseči takega stroška goriva ... kje pa je dražje vzdrževanje in veliko dražja popravila v primeru da pride do okvare ?

in v štertu sploh ne rabin nobenega prihranka , ker mi je bencinar že izplačal plinsko napravo + ostalo mi je 350€ ...
plin je cnej k bencin

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Ne feb 19, 2012 5:36 pm

plinaš je napisal/-a:
mišek je napisal/-a:

O pa ma vpliv.

ko sem jaz kupoval xsaro je bilo : bencin 1,6 108 konjev 13,600€ , dizel 1,6 90 konjev 15,800€ . dizel 1,6 108 konjev 17,145€.. takrat me je stala plinska naprava 1850€ s homologacijo .. in do današnjega dne me dizel ne ujame več ... nikakor ...
9,5 l plina + 0,7l bencina je vse skupaj strošek 9,5x0,73 + 0,7x1,428€ = 6,935 + 1,0 = 7,935€ : 1,302 ( liter dizla) = 6,095 dizla ... s tem da se avto v povprečju vžiga 9/10x na 100 km - hladen ... z dizlom ob enaki vožnji še zdaleč ne moreš doseči takega stroška goriva ... kje pa je dražje vzdrževanje in veliko dražja popravila v primeru da pride do okvare ?

in v štertu sploh ne rabin nobenega prihranka , ker mi je bencinar že izplačal plinsko napravo + ostalo mi je 350€ ...

Čist tako iz fribca,a si sploh dal kšnega turbodizla skoz? Ko enkrat stisneš TDIja bencinarja ne pogledaš več.Neka famozna cenovna prednost avtoplina (ki je btw ni) je izključno birokratske narave,cena plina benza in nafte brez trošarin in davkov je skoraj enaka.Da ne omenjamo računice če se furaš na cviček.Poleti se pripravljam predelat svoj a4 1.9tdi l.96 (300.000km gor,ni zbirčen glede goriva,povprečna poraba 5.5l popapca vse kar mu naliješ not xD) da gre na odpadni fritezni džus :) ,jebes požrešno državo,arabce in ruse.

:mrgreen:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov