Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a spaceair Če feb 23, 2012 1:25 pm

v Katerem avtomobilu imaš ta NGK zgleda da so extra za plin?

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Če feb 23, 2012 1:47 pm

Niso to nekej extra za plin, so pač menda že z povečano vrednostjo al prevodnostjo toplote al kak se to sploh reče :D. So pa to original svečke v novem Fiat Bravu. Ostal sem pri istih, le zakaj bi jih menjal z drugimi če delajo tako kot morajo.

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy Pe feb 24, 2012 11:25 pm

Evo ena zanimiva ugotovitev... po tistih -18°C sem parkrat tankal na Istrabenz plini v Celju kjer imajo 100% propan... in pa tudi na mb24, tam nevem kaka je mešanica. Uglavnem, poraba je bila za dobrih 5 litrov višja na istrabenzu kakor na petrolu!!!! :S Če ni pod -10 niti slučajn ne tankam več na istrabenzu... Ponavadi je poraba nekje med 19 in 22 litri... zdej je bila konstantno nad 25 skor 26, pri počasni vožnji.

Ma še kdo podobne izkušnje?
Slika

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe feb 24, 2012 11:45 pm

Buffy je napisal/-a:Evo ena zanimiva ugotovitev... po tistih -18°C sem parkrat tankal na Istrabenz plini v Celju kjer imajo 100% propan... in pa tudi na mb24, tam nevem kaka je mešanica. Uglavnem, poraba je bila za dobrih 5 litrov višja na istrabenzu kakor na petrolu!!!! :S Če ni pod -10 niti slučajn ne tankam več na istrabenzu... Ponavadi je poraba nekje med 19 in 22 litri... zdej je bila konstantno nad 25 skor 26, pri počasni vožnji.

Sam nisem opazil nobene večje razlike v porabi pri tankanju na petrolu ali istrabenzu.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So feb 25, 2012 9:25 am

Buffy je napisal/-a:Evo ena zanimiva ugotovitev... po tistih -18°C sem parkrat tankal na Istrabenz plini v Celju kjer imajo 100% propan... in pa tudi na mb24, tam nevem kaka je mešanica. Uglavnem, poraba je bila za dobrih 5 litrov višja na istrabenzu kakor na petrolu!!!! :S Če ni pod -10 niti slučajn ne tankam več na istrabenzu... Ponavadi je poraba nekje med 19 in 22 litri... zdej je bila konstantno nad 25 skor 26, pri počasni vožnji.

ravno kakšen teden nazaj se to podprl z linki ...propan ima nižjo energetsko vrednost od butan-a in je zato poraba višja... se pa obnese pri zelo nizkih temperaturah ...v kanadi imajo še dodatno izolirane in tudi ogrevane rezervoarje za plin in cevi za plin ....
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy So feb 25, 2012 12:42 pm

plinaš je napisal/-a:

ravno kakšen teden nazaj se to podprl z linki ...propan ima nižjo energetsko vrednost od butan-a in je zato poraba višja... se pa obnese pri zelo nizkih temperaturah ...v kanadi imajo še dodatno izolirane in tudi ogrevane rezervoarje za plin in cevi za plin ....

Vem ja, sm si pogledu :) sam vseen nism bil prpravlen na tako razliko :D je pa res, ko je treba je treba... :D
Slika

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair So feb 25, 2012 8:37 pm

takšne kot ti ziher ne :D
madona tvoj "proračun"je prava potrata :D kakšna poraba- groza....hujše kot kamion..kristos-jezus 25 litrov+
S tvojim vozilom jaz še dvakrat ne bi prišel na šiht pa nazaj :shock:
Par dni nazaj, ko je bili zelo mrzlo je bila poraba za kake 2 do 3 deci večja pri meni,tankam pa vedno pr MB24...

miki67
Nov uporabnik

Napisal/-a miki67 Po feb 27, 2012 9:18 pm

Pozdravljeni

Ima kdo mogoče predelano Opel Zafiro?

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy Po feb 27, 2012 9:32 pm

spaceair je napisal/-a:

takšne kot ti ziher ne :D
madona tvoj "proračun"je prava potrata :D kakšna poraba- groza....hujše kot kamion..kristos-jezus 25 litrov+
S tvojim vozilom jaz še dvakrat ne bi prišel na šiht pa nazaj :shock:
Par dni nazaj, ko je bili zelo mrzlo je bila poraba za kake 2 do 3 deci večja pri meni,tankam pa vedno pr MB24...

MB24 je očitno dokaj je neka zlata sredina pomojem z mešanico...

Drugače pa me je ta poraba kr mal presenetla no, ko se drgač bol vrti okol 21 z 50% mestne vožnje... Je pa to seveda okol 12l/100km če preračunam na bencin :) tak da je to isto kokr kaka Navara...
Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To feb 28, 2012 12:43 pm

Buffy je napisal/-a:Drugače pa me je ta poraba kr mal presenetla no, ko se drgač bol vrti okol 21 z 50% mestne vožnje... Je pa to seveda okol 12l/100km če preračunam na bencin :) tak da je to isto kokr kaka Navara...

po strošku je mogoče isto ... samo je razlika v zasmrajevanju...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy To feb 28, 2012 1:02 pm

plinaš je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:Drugače pa me je ta poraba kr mal presenetla no, ko se drgač bol vrti okol 21 z 50% mestne vožnje... Je pa to seveda okol 12l/100km če preračunam na bencin :) tak da je to isto kokr kaka Navara...

po strošku je mogoče isto ... samo je razlika v zasmrajevanju...

Je res? Kr baje so trdi delci še bol nevarni... tak da nevme no, se pa nism nikol v to poglablu kr mi je res vseeno... Ko se bojo pa nehal vozit vsi starejši avti ki bistveno bol zasmrajujejo kakor jaz, pol bom pa mogoče začel razmišlat da sm js ta umazan :)
Slika

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair To feb 28, 2012 3:50 pm

Če kdo hoče kvalitetnega vgrajevalca
Avto Petovija Ptuj...priporočam
imajo posebej enega mehanika ki vgrajuje samo plinske sisteme.
Zadnjič spremenil spaceair, dne Če mar 01, 2012 6:54 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 To feb 28, 2012 6:25 pm

zaenkrat zelo zadovoljen s plinom zavoli. prej megane spil kak deci preko 6l/100 km bencina na vožnjo po AC okrog 120 km/h. sedaj pri plinu pa kak deci pod 7l/100km. to se mi zdi super. tudi pri nizki porabi je prihranek očiten. nekateri so namreč mnenja da se pri avtih z porabo pod 10 ne splača predelovat. jaz osebno avta ki pokuri 10+ sploh ne želim v svoji garaži za vsakdanjo vožnjo. ljubiteljske zadeve so pa nekaj čist druga.
imam pa namen na tem avtu nardit vsaj 100.000 km in potem premontirat v kak podoben avto. tak da bo po moje čez par let ta sistem še vedno aktualen.
če mi spije dobrega pol litra več plina kot bencina pol je to to. pa če je sistem star 20 let me ne moti, če dela "skoraj" brez težav in opravlja svojo funkcijo. :D
sem pa nabavil tudi svečke lpg. zaenkrat pa se še nisem odločil za menjavo.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Če mar 01, 2012 6:55 pm

bomber111 je napisal/-a:zaenkrat zelo zadovoljen s plinom zavoli. prej megane spil kak deci preko 6l/100 km bencina na vožnjo po AC okrog 120 km/h. sedaj pri plinu pa kak deci pod 7l/100km. to se mi zdi super. tudi pri nizki porabi je prihranek očiten. nekateri so namreč mnenja da se pri avtih z porabo pod 10 ne splača predelovat. jaz osebno avta ki pokuri 10+ sploh ne želim v svoji garaži za vsakdanjo vožnjo. ljubiteljske zadeve so pa nekaj čist druga.
imam pa namen na tem avtu nardit vsaj 100.000 km in potem premontirat v kak podoben avto. tak da bo po moje čez par let ta sistem še vedno aktualen.
če mi spije dobrega pol litra več plina kot bencina pol je to to. pa če je sistem star 20 let me ne moti, če dela "skoraj" brez težav in opravlja svojo funkcijo. :D
sem pa nabavil tudi svečke lpg. zaenkrat pa se še nisem odločil za menjavo.

Jaz mam tud zavoli :D
Dela kot urica..........

Svečke LPG se kaj pozna na vožnji?

cannex
Nov uporabnik

Napisal/-a cannex Pe mar 02, 2012 9:04 pm

Še jaz vas prosim za vaše mnenje. Predelati želim megana 2010 letnik. Odločam se med plineksom (servis najbližje domu) in med avtonaplin.si . Katerega priporočate? Zanima pa še me, ali se splača to napravo kasneje (npr. če se nadlednje leto odločim prodat avto) premontirati na drug avto. Je sploh smiselno. Ker teoretično potem nebi bilo važno koliko km prevoziš v kratkem obdobju ampak bi se splačalo tudi za tiste z manj kilometri na življensko dobo naprave (karikiram). Hvala:)

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg Pe mar 02, 2012 10:03 pm

Pozdravljeni
Tudi mene je razjezila tale podražitev, glede na to da delam 1000 na teden je strošek že kr velik. zato sem šel v malo raziskavo. Rezultat ---- ga še ni.
Trenutno sem v dilemi: Prodat 307sw hdi2.0/ 90 (335k km) kupit bencinarja in predelat na plin ali spet nabavit oz še kr furat dizla:

Izračun:
trenutna poraba 6l/100km dizel

6x1,335=8,01€/100km

Po moči primerljiv bencinar ima porabo cca 7.5l/100km

7.5x1,438=10,785€/100km

poraba plina je cca 10% večja 8.25l izračun na 8.5L/100km

8.5x0,798=6,783€+0.55lbencina=0,801= 7,584€/100km petrol plin

oz 7,558/100km omv plin (0,795€) oz butan plin na verovškovi (0,735e)=7,048€/100km

prihranek na 30000km

dizel / bencin 832,5€/leto
plin/ dizel 127,8 do 288,6€/leto
plin / bencin 959,4 do 1121,1€/ leto

+ cca 50€ dodatani servis plinske naprave.
Glede na ceno vgradnje 1100-1300€ se meni strošek pri 50K+ povrne v 1 letu, oz če grem v nakup novega bencinarja je končna cena s predelavo na plin enaka ceni novega dizla, od tu pa je plin cenejši. Še posebej če je poraba manjša od 8.5l/100km.
Pri tem upoštevam moj način vožnje, ki ni agresiven , ni pa počasen vozim nekje 10+ na omejitev, dizla šaltam na 1800, voim v višjih prestavah, bremzam z gasom in prestavljanjem, oz seštevek dnevnega števca in računalniškega dometa mora bit 1000-1100km.

Glede stroškov vzdrževanja se nebi strinjal da je dizel dražji. Vsaj jaz z 307Sw 2.0Hdi 90km v 335Kilo nisem imer razen rednih servisov k jih delam na 30k nobenih drugih problemov. Ok jermen, pri 190k, in sklopka pr 210k, pa par diskov in ploščic, ampak to tko moraš pr vsakem avtu naredit slej ko prej.

Po drugi strani mi je pa predelava dizla na plin tud zanimiva. Je dražje in manj prihranka, je pa zanimivo da so pri mazdi 6 s predelavo povečali moč iz 98KW na 107KW.
Edino me moti da pri nekaterih piše da je potrebno znižati kompresijo???. Kaj se pa zgodi ko nimaš plina.

Kakšno je vaše menje?

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 So mar 03, 2012 6:26 am

Za LPG svečke bom težko rekel koliko se pozna saj so mi jih zmontirali 2 dni nazaj not kar na servisu hkrati, ko sem šel na fine nastavitve za plin. avto gre sedaj boljše a je verjetno bolj zaradi tega, ker so opravili fine nastavitve na plinskem sistemu in ne toliko zaradi svečk. so pa tako ali tako bile potrebne menjave, pa nič kaj dosti dražje od navadnih ( od original renault še cenejše), tako da sem pač dal te noter.

Jaz sem nabavil bencinarja po 10 letih ( prej dizli), predvsem za to ker če želiš kupiti dobrega rabljenega dizla, ga pri nas težko najdeš (uvoženi, zbiti kilometri, zgonjeni, slabo servisirani ipd). bencinarja pa še najdeš kakšnega, ki je kljub letom dobro ohranjen in malo vožen. to mi je po menjavi kar nekaj dizlov in zafučkanih evrih prevagalo
pa pri dizlu (peugeot)pri 300.000 in več je treba počasi računat na kar velik vložek pri vzdrževanju (menjava diz, vprašanje kako je s turbino ipd)

dani76
Nov uporabnik

Napisal/-a dani76 So mar 03, 2012 4:56 pm

Mene zanima naslednje imam mehansko mazanje flaschlube nastavljeno na 12 kapljic v minuti.Po priblizno 350km je ze pobralo okoli 70 ml flaschlube kar se mi zdi malo preveč.Sem ze menjal ta mehanski dozirnik z drugim in je stvar popolnoma enaka.Koliko vem da mora iti na 1 tank plina 50 ml flaschluba.Zdaj da dam edino na majn kapljic ampak potem sigurno nebo to dobro.Ima mogoče kdo podobno težavo.lep pozdrav

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Napisal/-a kesneberg So mar 03, 2012 10:13 pm

bomber111 je napisal/-a:pa pri dizlu (peugeot)pri 300.000 in več je treba počasi računat na kar velik vložek pri vzdrževanju (menjava diz, vprašanje kako je s turbino ipd)

Ja sej to je trenutno vprašanje. No jaz sem imel kar srečo sem v sredo nabavil 308sw 1,6hdi/110. 2008letnik 92k/km. poraba na prvih 500km je nekje 4.95L/100 kar je v prid dizlu po stroških goriva 5x1.335=6,675eur in je nekje ekvivalent bencinarju na plin s porabo 7,5l+0,5lbencina/100= 6,639eur
Ker rabim dva avtomobila se zdaj odločam kaj bom z 307. glede na km na trgu nima neke vrednosti (staro za staro so mi ponujal) 1.8k eur. Budget za 2 avto pa je nekje 3.5 skupaj s 307. Glede na to da je na 307 sw veliko plastike avto ne zgleda star (je 2002letnik in sem imel letos nekaj malih srečanj ne po moji krivdi, tako da mi ga je zavarovalnica kr lepo obnovila ) pri porabi 6l pa je na meji konkurenčnosti s plinom.
Kupit bencinarja, za 3,5 in predelat na plin al pa investirat ko pride potreba v 307 (konec leta nekje 360kkm, drugi velik servis pa verjetno še kaj cca 1,8-2k eur) in ga furat še naprej sploh ker sta zdaj dva avto pri hiši, tako da pade na enega cca 30K/leto.
Sem kar nekaj tednov pregledoval, hodil gledat antomobile a pod 8k ni neke kvalitete oz realnih kilometrov. Sem 2 zaaral peljal na dvigala, pa na tester, vrnil in zbežal. Tole 308sem pa pr černivc in torkar našel, data 24 mesečno garancijo in 100% garancijo na KM. No bomo videl, v ponedljek (upam) gre na tester. Mene drugač Km ne motijo delam 1K na teden, tako da raje vzemem relacijski avto z 100K kot mestni s 50KKm.
No sin pa je kupil Audi a4 avant 1.8 125HP (dizla ne mara) no ta pa definitivno gre na predelavo plina, je le še vprašanje kje in za koliko.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So mar 03, 2012 10:54 pm

dani76 je napisal/-a:Mene zanima naslednje imam mehansko mazanje flaschlube nastavljeno na 12 kapljic v minuti.Po priblizno 350km je ze pobralo okoli 70 ml flaschlube kar se mi zdi malo preveč.Sem ze menjal ta mehanski dozirnik z drugim in je stvar popolnoma enaka.Koliko vem da mora iti na 1 tank plina 50 ml flaschluba.Zdaj da dam edino na majn kapljic ampak potem sigurno nebo to dobro.Ima mogoče kdo podobno težavo.lep pozdrav

Na začetku ko se vgradi se nastavi na 12kapljic na minuto. Potem pa spremljaš porabo flashlube ter nastavitev spraviš na 1l za 1ml flashlube (navodila za flashlube). Oziroma če ti gre v tank 50l plina, potem nastavljaš dokler nimaš porabe 50ml flahslube tekočine na tank.
Se pa v zimskem in poletnem času poraba tekočine spremenija in jo je potrebno nastavit z manjšim popravkom z dozirnim vijakom.

Se pravi 1l plina za 1ml flashlube tekočine.

Kesneberg: Obstojata dve varianti predelave diesel motorja na plin:
1. Za diesel motor je sicer možno vgraditi plinsko napravo, a se ne splača. Stroški so veliko večji. Potrebno je vgraditi svečke, se pravi vrtati glavo (če ne druga vsaj povrtati kjer pridejo injektorji). Potrebno je zmanjšati kompresijo ( z podložkami), kar lahko spet predstavlja problem pri tesnenju glave. Vozilo se potem vozi z večjimi obrati, saj se navor prestavi v višje območje. Kar lahko spet predstavlja večjo obrabo motorja in vitalnih delov.
Na kratko povedano, diesel motor moraš takorekoč predelati v bencinskega. Nazadnje sem bral da se ta konverzija edino splača tistim ki so v Avstraliji. Saj naj bi država subvencionirala predelave dieselskih motorjev na LPG (nepreverjeno).

2. Poznano kot "diesel lpg blend". Zadeva je veliko bolj kompleksna kot na prvi pogled zgleda. Mešanica pa je nekje max 20% plina ostalo nafta. Prihranek je veliko manjši, moč motorja pa zaradi tega sistema zna narasti.
Pri tem sistemu diesel vžge plin, plin pa pomaga pri čistejšem izgorevanju diesela. Sistem mora v realnem času prilagajati razmerje med plinom in dieslom, rač. za lpg pa dobiti kup podatkov da je ta pravilna. Kjer je tudi največ težav.
Največji povdarek pa je na pridobitvi moči motorja, manj saj, tišji zvok, čistejši izpuh. Prihranek je boren glede na bencinskega kolega, kilometraža se giblje že skoraj okoli 100k km da se izplača naprava.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov