Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Kraj: Do Grosuplja

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a kesneberg Ne mar 04, 2012 2:38 am

Ja sem naredil domačo nalogo pa pregledal še malo okoli dizla. Vikking maš prav.
No točka 1 tako odpade raje kupim bencinarja kot pa dizla predelam v bencinarja.
Kar se tiče pa točke 2 je bila zanimiva a je prihtranek dejansko premajhen. Poraba naj bi sicer padla zaradi večjega izkoristka (do 95% ???) a je še vedno prihranek le cca 1€/100km raje manj. Prihranek naj bi bil pri ostalem vzdrževanju, a ni nikjer podatka za koliko. Vsi obljubljajo nekje 35% daljša življenska doba motorja, lambde, katalizatorja.
Olje in že filtre tako menjam na 30K, lamde pri 335K še nisem menjal, katalizatorja pa tudi ne. tako da sem se že nekako odločila da bom 307, ko bo prišel čas raje obnovil kar bo treba, pa če bo tako kot do sedaj, bo še za 200K, potem bo pa že tako oldtajmer bo šel pa v bistro ,jaz pa v penzjon, potem pa tako ne bo več tolko km.

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Ne mar 04, 2012 8:43 am

če je z peugeotom v osnovi vse ok ( zavore, amortizerji, končniki, roke, elektronika, turbina kolikor toliko, dize) se ti ga za 1800 eur res ne splača prodajat, ker če greš kopuvat boš dobil samo krš za tak dnar. pol če ti gre za prihranek vozi na cvička pa bo. :D

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne mar 04, 2012 5:52 pm

Buffy je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:Drugače pa me je ta poraba kr mal presenetla no, ko se drgač bol vrti okol 21 z 50% mestne vožnje... Je pa to seveda okol 12l/100km če preračunam na bencin :) tak da je to isto kokr kaka Navara...

po strošku je mogoče isto ... samo je razlika v zasmrajevanju...

Je res? Kr baje so trdi delci še bol nevarni... tak da nevme no, se pa nism nikol v to poglablu kr mi je res vseeno... Ko se bojo pa nehal vozit vsi starejši avti ki bistveno bol zasmrajujejo kakor jaz, pol bom pa mogoče začel razmišlat da sm js ta umazan :)

točno to sem tudi mislil ... :!:
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy Ne mar 04, 2012 5:56 pm

plinaš je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:Drugače pa me je ta poraba kr mal presenetla no, ko se drgač bol vrti okol 21 z 50% mestne vožnje... Je pa to seveda okol 12l/100km če preračunam na bencin :) tak da je to isto kokr kaka Navara...

po strošku je mogoče isto ... samo je razlika v zasmrajevanju...

Je res? Kr baje so trdi delci še bol nevarni... tak da nevme no, se pa nism nikol v to poglablu kr mi je res vseeno... Ko se bojo pa nehal vozit vsi starejši avti ki bistveno bol zasmrajujejo kakor jaz, pol bom pa mogoče začel razmišlat da sm js ta umazan :)

točno to sem tudi mislil ... :!:

Aja, sm mislu da js bol zasmrajujem :D
Slika

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Ne mar 04, 2012 7:39 pm

za dani76
jaz sem nardil sedaj dobra dva tisočaka odkar imam predelano na plin. natočili so mi polno posodo luba, cca 500 ml (skala je do 400 ml) in mi ga je do zdaj spilo nekje 70 ml. trenutno je malo čez 400 ml. res da moj motor renault k4j naj ne bi potreboval hlajenja a ker pač je, naj bo minimalno hlajenje, škodit ne more. sem pa nabavil 5 litrsko kanto za 70 eur tak da bi to moglo bit približno za dve leti ( dobrih 100.000 km).

gebre
Nov uporabnik

Napisal/-a gebre Po mar 05, 2012 7:02 pm

živjo,

v roku pol leta imam namen menjati avto, ker pa se bo letno delalo približno 50kkm pride v poštev samo diesel oz. nakup bencinarja in predelava na plin.
Za avto bi bil pripravljen odšteti do 11k €, se pravi za bencinarja nekako 9k + 2k predelava. Sedaj pa me zanimam kakšen avto bi bil primeren za predelavo?
Kolikšna naj bi bila minimalna moč avtomobila za normalno vožnjo (padec moči pri predelavi)? Sedaj vozim bencinarja s 60km in je za vožnjo po predpisih dovolj, zmanjka ga pri kakšnjih
vključevanjih na AC oz. pri prehitevanju...se pravi nisem nek zahteven voznik. Išče se v bistvu šparovček, se pravi da poraba ne sme biti višja od nekako
9l plina na 100kilometrov (kar je nekako ekvivalentno 5.5l nafte/100kilometrov). Kateri motorji/znamke najbolje "prebavljajo" LPG?

LP, gebre

bomber111
Novinec

Napisal/-a bomber111 Po mar 05, 2012 7:45 pm

gebre je napisal/-a:živjo,

v roku pol leta imam namen menjati avto, ker pa se bo letno delalo približno 50kkm pride v poštev samo diesel oz. nakup bencinarja in predelava na plin.
Za avto bi bil pripravljen odšteti do 11k €, se pravi za bencinarja nekako 9k + 2k predelava. Sedaj pa me zanimam kakšen avto bi bil primeren za predelavo?
Kolikšna naj bi bila minimalna moč avtomobila za normalno vožnjo (padec moči pri predelavi)? Sedaj vozim bencinarja s 60km in je za vožnjo po predpisih dovolj, zmanjka ga pri kakšnjih
vključevanjih na AC oz. pri prehitevanju...se pravi nisem nek zahteven voznik. Išče se v bistvu šparovček, se pravi da poraba ne sme biti višja od nekako
9l plina na 100kilometrov (kar je nekako ekvivalentno 5.5l nafte/100kilometrov). Kateri motorji/znamke najbolje "prebavljajo" LPG?

LP, gebre

najprej moraš vedeti kako velik avto želiš oziroma potrebuješ in koliko se vas bo vozilo.
drugače pa motorček nekje 1.6 s 110 -120 ( focus, megane, kia ceed, cruze)konji spije na relacijo in po AC vožnja nekje 120 km/h okrog 6.5 max 7 litrov ( meni megane 1.4 16v 95KM 6 litrov bencina, sedaj ko sem ga ulaufal) plina pa od 6,5 do max 7litrov na 100.
chevrolet nekako odsvetujem ker imam slabe izkušnje s predelavo. sicer ne vem če je problem v mašini ali v tem da ga na G-1 ne znajo prav nastavit (cruze 1.8 143 konjev po AC pri 120 spil 6,2-6,4 bencina na 100km. plina pa ne spraviš pod osem pa da se j....š
je pa eni sodelavki ribnil focus letnik 2008. ne vem kak motor in kaj točno je bila diagnoza. vsekakor pa bo na fordu izgovor plin.

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy Po mar 05, 2012 8:14 pm

bomber111 je napisal/-a:

LP, gebre

najprej moraš vedeti kako velik avto želiš oziroma potrebuješ in koliko se vas bo vozilo.
drugače pa motorček nekje 1.6 s 110 -120 ( focus, megane, kia ceed, cruze)konji spije na relacijo in po AC vožnja nekje 120 km/h okrog 6.5 max 7 litrov ( meni megane 1.4 16v 95KM 6 litrov bencina, sedaj ko sem ga ulaufal) plina pa od 6,5 do max 7litrov na 100.
chevrolet nekako odsvetujem ker imam slabe izkušnje s predelavo. sicer ne vem če je problem v mašini ali v tem da ga na G-1 ne znajo prav nastavit (cruze 1.8 143 konjev po AC pri 120 spil 6,2-6,4 bencina na 100km. plina pa ne spraviš pod osem pa da se j....š
je pa eni sodelavki ribnil focus letnik 2008. ne vem kak motor in kaj točno je bila diagnoza. vsekakor pa bo na fordu izgovor plin.

Baje je pri tem koliko % višja je poraba plina, odvisno tudi kakšna je kompresija. Drugo pa spet kak pritisk maš nastavlen (bogata/revna mešanica). Naj povem da ima moj kolega, z približno istim motorjem kakor jaz na čase z prerevno mešanico, res je da mu majn pije, sam to ni ok (ventili imajo večjo možnost obrabe), pa čeprav ima flashlube kljub temu da ga njegov motor naj nebi rabu (5.7 hemi).
Pa so ti dostkrat nastavlal doziranje plina? Js še mal kolebam če bi dal mal zapret ali ne (mam okoli 10% prebogato mešanico (fuel trim), katero sem sam hotel da tako nastavijo)...

Glede forda pa bi blo zanimivo kaj več vedeti, je pa dejstvo da je plin lahko kriv samo in izključno za okvaro ventilov in sedišč na glavi. Druga vemo da nima vpliva...
Slika

gebre
Nov uporabnik

Napisal/-a gebre Po mar 05, 2012 8:33 pm

Gledal sem predvsem astro, kio proceed in megana, mogoče za res ugodno ceno tudi clio-ta in corso.
Vozil se bom večinoma sam, in to 200km/dan, nekako 70% AC, 20% izven naselja, 10% naselje (brez kakšnih dalših postankov pred semaforji).

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Napisal/-a kesneberg Po mar 05, 2012 11:04 pm

gebre je napisal/-a:Gledal sem predvsem astro, kio proceed in megana, mogoče za res ugodno ceno tudi clio-ta in corso.
Vozil se bom večinoma sam, in to 200km/dan, nekako 70% AC, 20% izven naselja, 10% naselje (brez kakšnih dalših postankov pred semaforji).

Imam podobno dnevno kilometrino in sem ravno končal raziskavo disel vs bencinar oz plin. Jaz sem imel manjši budget tako da če te dizel ne moti je cenovno kar se goriva tiče prednost na dizlu.V glavnem se vrti poraba dizla z 90-110HP nekje okoli 5L (5x1,343=6,715€/100km, motorji od 2008naprej) Za to ceno cca 11K dobiš peugeot 308Sw 1.6HDi letnik 2009/2010 oz če se mal zdilaš tudi 2011, ki bi imel porabo če nimaš pretežke noge nekje 4.5-4.8L/100KM moraš pa gledat 6 stopenski menjalnik

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike Po mar 05, 2012 11:23 pm

gebre je napisal/-a:Gledal sem predvsem astro, kio proceed in megana, mogoče za res ugodno ceno tudi clio-ta in corso.

Glede na ta cikel, definitivno dizel. ;)
"this is so euro its asian" by Sam B.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair To mar 06, 2012 2:35 pm

LaMike je napisal/-a:

za 200km na dan mu ti svetuješ dizla?

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To mar 06, 2012 2:47 pm

vsak ma svoje kriterije :mrgreen:
drgač pa iz dneva v dan vidim, kako pametna investicija je bil plin ;)

gebre
Nov uporabnik

Napisal/-a gebre To mar 06, 2012 4:32 pm

spaceair je napisal/-a:
LaMike je napisal/-a:

Mogoče kakšna utemeljitev zakaj ne dizla ;)

Pri plinu me malo skrbi, da bo cena servisa + servis plinske naprave nanesla skoraj toliko kot redni servis za dizla.
Pa tudi bencinarji niti niso toliko cenejši kot dizli, vsaj če gledam pro'ceed-a. Res je pa, da imajo manj kilometrov.

Uporabniški avatar
kesneberg
Novinec

Napisal/-a kesneberg To mar 06, 2012 10:43 pm

Jaz sem prejšni teden bil že čisto na temi da prodam dizla in kupim bencinarja. Po računanju , brskanju itd pa sem se malo ohladil.
Po vsem tem sem prišel do tega razultata:
Če razmišljaš o novem avtomobilu js stvar za cca 200€ letno v prid plinu. Dizel ja za cca 1.500€ dražji od bencinarja, toliko pa je tudi nekje strošek predelave bencinarja na plin.
Nov bencinar npr 1.6 mašina 6l je poraba plina cca 7/100 kar tebi znese pri 200km/dan oz 4400/mesec mesečni strošek plina 7*0,798+0.5*1.46= 6.32*44=278,1€/mesec
Nov dizel 1.6mašina poraba 5/100 =5*1.34 =6,7*44=294,8€/mesec
Kar ti znese rmesečne razlike 16.7€ oz =200€/leto.
Če pa gledaš starejše avtomobile pa ne moreš računat na prihranek ker razlike v ceni dizel/bencinar v bistvu ni. 1500€ vrednost predelave je cca 1-2 leti pri ceni avtomobila in s tem tudi pade razlika v prevoženih kilometrih takega avtomobila.
Prednost plina pa se spet pokaže pri starejših avtomobilih letnik 1998 in starejše. Taki avtomobili pa imajo tako dizli kot bencinarji porabo okoli 8L in veliko kilometrov. Tukaj pa se splača predelat na plin ker je razlika 10,72dizel in 7,91plin (9lplina +0.5lbencibna) 2.81€/100 kar znese pri tvoji kilometrini 123,64€prihranka na mesec. Je pa strošek plina še vseeno 348€/mesec kar je 53€/mesec več kot nov dizel oz cca 70€ več kot nov bencinar+plin. Če pa gledaš avtomobile letnik 2007 in mlajši pa je dizel cenejši.
Ja pri nas je tako, da sin ne mara dizla in je kupil bencinarja 2000 letnik A4avant 1,8 trenutna poraba 7.5l bencina in gre definitivno na plin. Jaz pa s 2.0Hdi 307sw 2002 ostajam na dizlu s porabo 5.8-6,2l/100. Oba pa imava cca 3000km mesečno. (včerajšnje tankanje 46,1L nafte po 849,2prevoženih pooo(omejitvah)očasnih km poraba ja pa lepa 5,42l/100)
Kar se pa rednih servisov tiče pa razlike bencinar / dizel ni 80-100€ kakor koli obrneš je za oba.

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Napisal/-a LaMike To mar 06, 2012 11:43 pm

spaceair je napisal/-a:
LaMike je napisal/-a:

Da, veleum priporočam mu dizla... Oziroma ne, kupi naj puntota 1.4 bencin pa ga predela na plin... :bow

Gebre zakaj ja dizla: Redno vozim relacijo Mb-Ce-Mb. Več ali manj se sedaj vozim z Corso 1.2 (75ps, ročni menjalnik) predelano na plin. Izpis, za corso, iz fuellog-a je tak: 706km, skupaj potrošeno 48,1l plina, kar nanese 43,38€ (plin+bencin). Popolnoma enake relacije delam tudi z Mb C-klaso (220 cdi, 170ps, ročni menjalnik). Izpisek iz board comp. je 710km, potrošeno 39,2l dizla, 52,528€. Mislim, da ne rabim razlagati očitnih stvari, kot so: Mb ima skoraj 3x več moči in skoraj 3x več navora, kot Corsa. V Mb se pelješ, kot se za avto spodobi itd.

Še enkrat naj povdarim, gre za primerjavo 75ps bencinerja proti 170ps dizlu. Mislim, da več, kot nefer primerjava v škodo dizla. In če bi imel dizla, okoli 1.6 ter tam do 100-110ps, mislim, da nimaš kaj študirat (če primerjaš z corso 1.2). Dizl je prava izbira.

Spet je pa popolnoma druga stvar, če avto že imaš (bencinerja) in ga nimaš namena hitro menjati. Potem pa zakaj ne.

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Sr mar 07, 2012 4:56 pm

LaMike je napisal/-a:
spaceair je napisal/-a:
LaMike je napisal/-a:

Da, veleum priporočam mu dizla... Oziroma ne, kupi naj puntota 1.4 bencin pa ga predela na plin... :bow

.

kje piše kaj ,da naj si da bencinarja 1.4 ?
pa če bi si ga-
kaj ?
je mogoče prepovedano veleum?
Corsa 1.2 tudi ni bok ve kaj, pa če kdo želi -zakaj pa ne?

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Napisal/-a LaMike Sr mar 07, 2012 8:21 pm

Sam si začel z provokacijo in očitno sploh ne prebereš postov. :roll: Sploh ni poanta v puntotu, ne v corsi. Ampak v primerjavi 75ps benciner in 170ps dizl. Kjer sem uporabniku in tudi tebi (ker očitno rabiš posebaj razlage) dokazal, da je dizel bolj smoterna zadeva, če se kupuje nov avto! :roll: Ampak ne... ti še kr svoje teraš in si trdno prepričan, da je plin bog i batina... :roll:

In na koncu še ti vedno ni jasno, da ob skoraj enakih stroških goriva, neka razlika mogoče je, če imaš 170ps pod motornim pokrovom ali pa 75ps ter, da očitno neka razlika v vožni, udobju itd. mora bit. Ali ne?

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy Sr mar 07, 2012 8:30 pm

Dejansko se plin najbol splača če imaš avto z porabo večjo od 9-10L/100km ali pa če se izredno veliko voziš v tujini kjer je razlika v ceni LPG/benc večja... Tak kakor je zgornji primer bi sam osebno veliko raje vzel dizla...
Slika

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Če mar 08, 2012 4:25 pm

LP, gebre

Plin najbolje ''prebavljajo'' skoraj vsi motorji VAG skupine, BMW, Mercedes in večina Italijanov, čim dalj stran pa od Fordov in Oplov.

Japonci in Korejci delajo bp če imajo urejeno mazanje ventilov in redno nastavitev le-teh.

Flash Lube NI urejeno mazanje ventilov, ker dela izključno na podlagi podtlaka isto velja za elektronsko izvedbo, ki kljub nasprotnim trditvam monterjev, ravno tako dela na osnovi podtlaka - preverjeno :evil:
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov