Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če dec 10, 2009 4:03 pm

GPS dvomim da bo šel skozi, ker preveč posega v človekove pravice. Vrjetno se bo prijelo tisto drugo(sem pozabil kak se reče), ki te zazna pri uvozu ter izvozu in ti na podlagi tega zračuna kilometrino. Mislim, da majo tak v avstriji narejeno za tovornjake in buse. In ko bo po celi EU poenoteno bo ok. Dvomim pa, da bojo cene tut poenotli.
LP Rok

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Če dec 10, 2009 4:42 pm

To je mikrovalovni sistem, bojda podoben sistemu ABC na primorski AC pred vinjetami.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če dec 10, 2009 4:54 pm

Jaz se bojim da bo GPS... ker bodo rekli "sateliti so že gor", postaje z mikrovalovi je treba pa postaviti...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 11, 2009 9:15 am

LinuxFuter je napisal/-a:To je mikrovalovni sistem, bojda podoben sistemu ABC na primorski AC pred vinjetami.

Saj to mi ni jasno, kaj ga serjejo z GPS in sateliti. Na cestah, kjer nameravajo cestniniti bi na uvozih/izvozih zalili senzorje v asfalt (kot to delajo pri nekaterih semaforjih, kjer avto sproži odštevanje), v avte pa kartice tipa ABC. Simpl ko pasulj. Ampak očitno bo en spet zaslužil s satelitskimi oddajniki/sprejemniki ali pa nas hočejo pod kontrolo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Pe dec 11, 2009 9:18 am

Pol pa boš mel škatlo sredi armaturke! Ja seveda nič ne dam v avto!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe dec 11, 2009 9:22 am

To simpl rešiš, škatlico maš v avtu, baterije pa ven vzameš. Pol pa naj meri če more :EE

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 11, 2009 9:39 am

Imaš lahko kartico, ki potrebno energijo dobi brezžično iz senzorja v tleh...
Ali pa hkrati kamere nad senzorji, ki preprosto slikajo tablico, če senzor ne zazna kartice v avtu..
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Pe dec 11, 2009 10:17 am

blackmagic je napisal/-a: Pa ni šans po enem letu celo vinjeto dol dobiti. Pa sem jo pred namestitvijo namazal z kremo, da bi šla lažje dol. Čisto se je raztrgala. Uporabil pa sem nož za čiščenje steklokeramike. Lepilo sem probal z alkoholom počistiti pa sem ga razmazal čez pol šipe. Pol pa nitro dela svoje :twisted:

Pa kaj si ja nor!!!

Jaz sem se matral s fenom in strgalom za led pol pa mi je dojadilo in sem vzel strgalo z žiletko za akvarije in sem bil z vinjeto gotov v 15 sekundah. Lepilo je z navadnim čistilom za steklo(Ajax, Stelex...) šlo dol v 2!!! potegih.

Je pa res da sem imel polletno za sčohat dol. se mi zdi da so bile te zadnje serije malo boljše od prvih inkarnacij.

Sedaj je gor letna in se sploh ne bom sekiral kako jo bom dol spravil.

rini je napisal/-a:Če uvedejo GPS cestninjenje z namenom da bo sistem pravičen do vseh enako, predlagam, da se preko tega GPS sorazmerno upošteva tudi zavarovanje vozila in letno dajatev za uporabo cest.

Zakaj moram zavarovalnici plačati polno zavarovalnino za 365 dni na leto, če se dejansko vozim samo ob nedeljah, ko grem k maši!

To ne gre iz nekaj razlogov:

1. zavarovanje je komercialni domeni, država samo predpiše da morejo biti vozila v prometu obvezno zavarovana za tistega ki mu škoda povzročena v drugo se ne meša. Imajo pa Veliki britaniji popuste na omejitev km kar pomeni da se zavežeš da z avtomobilom ne boš prevozil več kot X km in to ti potem da neko boniteto. Če pa to prekoračiš pa je presežek precej višje tarifiran... Ampak to je zavarovalnice prisilila medsebojna konkurenca in ne država. Država drugače ne posega v podjetniško pobudo in prosto poslovanje do te mere, ker potem se bojo spet taisti, ki bi radi to imeli pritoževali da smo v komunizmu...

2. Zavarovanje (katerokoli) dela po načelu vzajemnosti (najbolj se kaže v zdravstvenem zavarovanju). Vsi glede na pogoje plačujejo vsaj neko minimalno vsoto, da se v primeru škodnega primera krije škoda iz police, ampak če bi vsak samo iz lastnega plačila premij lahko povrnil škodo to nebi šlo skozi ampak VSE premije tvorijo fond iz katerega se plačujejo škode vseh zavarovancev. Glede na to, da smo potencialno gledano VSI udeležni v prometu da ne glede na premije na istem nivoju zavarovanja lahko zahtevamo enako plačilo jaz ne vidim problema. Konec koncev je tukaj tudi korektiv višine premije glede na moč in vrednost avtomobila...

Če pa mogoče še pogledamo iz druge strani v primeru da nekdo, ki dela 100.000km na leto je recimo potnik za kako firmo nima že 10 let prometne nesreče in po sistemu km plačuje polno zavarovanje 1500€, upokojenec, ki naredi pa 3000km(maša, pokopališče in trgovina) in vsake tolko odbije kakšno ogledalo komu ali izsili koga ki ga ni videl ipd. in v 10ih letih povzroči za cca 5000€ škode plačuje pa 200€ na leto.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Pe dec 11, 2009 1:06 pm

Bi rekel, da je zadeva zašla malo iz tirnic... Potem se lahko uvede še plačevanje zdravnika enako-zakaj bi plačeval, če ga ne rabim. Enako za vojsko, policijo, sodišče, takrat k rabiš, plačaš, a ne??? No, da takrat plačaš s svojo bajto in nimaš kje živet-pol pa vekat, češ hočem socialo... Nič ni zastonj, vprašanje samo, koliko vmesnih členov še vmes profitira.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe dec 11, 2009 6:00 pm

Kama je napisal/-a:Bi rekel, da je zadeva zašla malo iz tirnic... Potem se lahko uvede še plačevanje zdravnika enako-zakaj bi plačeval, če ga ne rabim. Enako za vojsko, policijo, sodišče, takrat k rabiš, plačaš, a ne??? No, da takrat plačaš s svojo bajto in nimaš kje živet-pol pa vekat, češ hočem socialo... Nič ni zastonj, vprašanje samo, koliko vmesnih členov še vmes profitira.

Hja sej tko je to z AC-ji... Ac-je je treba zgradit in če bi obstajali samo občasni uporabniki nikoli ne bi bilo dovolj denarja, da bi se sploh šlo v gradnjo. Vinjeta je v bistvu samo dovolilnica, da smeš uporabljati avtocesto. Kolk jo boš pa pol uporabljal al pa ne boš je pa stvar vsakega posameznika.

In ravno zato gre ker recimo pri elektriki, telefoniji, vodarini itd itd, lahko točno količinsko odmerimo kolk neke snovi smo porabili oz. energije potrošili. Kako pa lahko to zmeriš na AC-jih? Kolk asfalta si z eno vožnjo znucal oz. kolk avtoceste zdej manjka, ko si se vozil gor. ;)

Ne gre, ne da se to zmerit oz. so količine tko majhne, da niso omembe vredne. Ampak, ker je AC treba zgradit, je treba ta denar notri dobit in tukaj se pač plačuje pavšal (vinjeta) tako, kot se plačuje pavšal, za TV, naročnina za telefon, zavarovanje, nadomestilo za ceste, internet in še in še.

Zato bom vedno zagovarjal vinjete, čeprav jo komaj izkoristim je pa ena bistvena razlika, da me zdaj vsaj nikoli ne premami "šparovni nagon" in raje zavijem na bolj varno AC, da vsaj izkoristim tisto vinjeto, če sem jo že plačal. S tem sem pa vsaj deloma pomagal pri povečanju varnosti saj so statistično na št. prevoženih kilometrov AC-ji daleč najbolj varne ceste.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe dec 11, 2009 11:53 pm

BBoss je napisal/-a:.... Ampak, ker je AC treba zgradit, je treba ta denar notri dobit in tukaj se pač plačuje pavšal (vinjeta) tako, kot se plačuje pavšal za TV, naročnina za telefon, zavarovanje, nadomestilo za ceste, internet in še in še.
...

Točno - in tisti, ki imajo od TV večje zahteve, plačujejo več za več programov, za HD itd. Isto velja za telefon, kjer za več "priboljškov" (cenejši impulzi, cenejši novi tel, cenejši oz večji prenos podatkov itd) plačuješ večjo naročnino. Tudi tisti, ki dosti uporabljajo internet (filmi itd) plačujejo za več Mb/s večjo naročnino!
Aja, vinjeta je pa za vse enaka. :?: :?: :twisted: :roll:

Treba bi bilo najti srednjo mero, ne pa iz ene skrajnosti v drugo.

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash So dec 12, 2009 9:29 am

tole jokanje in razmišljanje ne bo oborodilo sadov, tko da ne razumem, kaj je tko lušn nabijat v prazno. ko kake babe :lol:

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama So dec 12, 2009 2:14 pm

@BBoss
Napaka; Obraba vozišča je natančno izmerjena. In res je, da vozišče osebna vozila zanemarljivo uničujejo. Težava nastane, ko poveš, kdo in koliko uničuje ceste. Naložen tovornjak z 8t osne obremenitve uniči pri dovoljenih 90 km/h cestišče okoli 10.000 krat bolj kot osebni avto. In ve se, kako naredi kalkulacija-sam potem ne bi bilo tovornjakov na cestah, katerihkoli. In če k temu dodamo še slovenske navade pri gradnji cest (v stilu Čista lopata) vključno z njihovo kakovostjo in popravili, ugotovim, da smo vozniki zgolj ovce, ne za striženje, za odiranje na živo.

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 So dec 12, 2009 2:25 pm

meni bi se tudi bolše zdelo za senzorje na uvozu in izvozu pa abc škatlco v avto pa je
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d So dec 12, 2009 4:53 pm

blackmagic je napisal/-a:Pa je šlo ~100 eur :?

Slika

Sem mislil malo prišparat pa staro vinjeto na drugi avto dat (do konca januarja bi blo ) Pa ni šans po enem letu celo vinjeto dol dobiti. Pa sem jo pred namestitvijo namazal z kremo, da bi šla lažje dol. Čisto se je raztrgala. Uporabil pa sem nož za čiščenje steklokeramike. Lepilo sem probal z alkoholom počistiti pa sem ga razmazal čez pol šipe. Pol pa nitro dela svoje :twisted:

Lepa je :D Glej da ki kdo šajbe ne spi*** :lol:
Tudi jaz grem po novem letu po letno, če se treba se pač treba :D

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban So dec 12, 2009 5:31 pm

splash je napisal/-a:tole jokanje in razmišljanje ne bo oborodilo sadov, tko da ne razumem, kaj je tko lušn nabijat v prazno. ko kake babe :lol:

Nekje si je treba dat duška :lol:

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 So dec 12, 2009 5:49 pm

Kama je napisal/-a:@BBoss
Napaka; Obraba vozišča je natančno izmerjena. In res je, da vozišče osebna vozila zanemarljivo uničujejo. Težava nastane, ko poveš, kdo in koliko uničuje ceste. Naložen tovornjak z 8t osne obremenitve uniči pri dovoljenih 90 km/h cestišče okoli 10.000 krat bolj kot osebni avto. In ve se, kako naredi kalkulacija-sam potem ne bi bilo tovornjakov na cestah, katerihkoli. In če k temu dodamo še slovenske navade pri gradnji cest (v stilu Čista lopata) vključno z njihovo kakovostjo in popravili, ugotovim, da smo vozniki zgolj ovce, ne za striženje, za odiranje na živo.

Ja, tovornjaki :!: Glede na to, da je Slovenija mini bi lahko po tahografu bilo dovoljeno prevažati tovor max.100km po cestah(pozor, hipotetično glede na železniški križ), se pravi iz točke A-B, če ne pa na železnico. Tu bi predvsem popušili tisti ki so v tranzitu. Tako bi ceste ostale dokaj v normalnem stanju kar precej časa, pa še železnice bi reševal trenutni minister Vlačič.

lp
Hvala lastniku, ker skrbi za mojo kondicijo!
VW

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc To jan 19, 2010 7:57 am

Včeraj sem videl po Ljubljani in drugje, da ma folk še vedno stare vinjete gor, so veljavne, ampak čemu, če je modra že veljavna. Kaj jh bodo zadnji dan menal ali pa jih sploh ne bodo.

OFF: Jest jo bom vseeno kupil pa čeprav bom šel samo 10x na AC sem mal študiral, da če se furam po stranskih cestah, da je hudi*, ker te lahko policaji ustavjo, zaradi majhne prekoračitve hitrosti, pa še poznam ne povsem ceste.
2x te snamejo pa si ob letno vinjeto, tko da se ne splača furat po stranskih poteh. Lahko pa te eno Nedeljo tud večkrat kaznujejo tko, da letna vinjeta pride ta teden.

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 To jan 19, 2010 8:03 am

abcabc je napisal/-a:Včeraj sem videl po Ljubljani in drugje, da ma folk še vedno stare vinjete gor, so veljavne, ampak čemu, če je modra že veljavna. Kaj jh bodo zadnji dan menal ali pa jih sploh ne bodo.

OFF: Jest jo bom vseeno kupil pa čeprav bom šel samo 10x na AC sem mal študiral, da če se furam po stranskih cestah, da je hudi*, ker te lahko policaji ustavjo, zaradi majhne prekoračitve hitrosti, pa še poznam ne povsem ceste.
2x te snamejo pa si ob letno vinjeto, tko da se ne splača furat po stranskih poteh. Lahko pa te eno Nedeljo tud večkrat kaznujejo tko, da letna vinjeta pride ta teden.

Pa vozi po omejitvah :roll:

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW To jan 19, 2010 11:20 am

abcabc je napisal/-a:Včeraj sem videl po Ljubljani in drugje, da ma folk še vedno stare vinjete gor, so veljavne, ampak čemu, če je modra že veljavna. Kaj jh bodo zadnji dan menal ali pa jih sploh ne bodo.

Stare letne so veljavne do konc januara...
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov