Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe jun 08, 2007 11:07 am

V naslednji verziji Evropske kartografije pa se obljublja tudi detajlna pokritost Slovenije, tako da ti ne bo treba dokupovat nicesar. Za H
Se pravi, je brezveze kupovati AdriaRoute, če ga v bližnji prihodnosti še ne potrebuješ tako nujno?
Jaz bom navigacijo potreboval naslednji mesec, ampak grem itak v Francijo in Nemčijo, tako da zaenkrat mi je Z. Evropa dovolj.

Se pa vedno bolj nagibam v smeri Blaupunkt Lucca 5.2. Sicer je Slovenija ter Balkan ravno tako slabo pokrita kot Garmin (brez Adriaroute), bodo pa v kratkem dopolnili karto in bo menda nadgradnja softwera zastonj. Tako da... No, moram še videt Blaupunktovo napravo v živo, pa se bom odločil.

Če pa kdo že ima Blaupunkta slučajno, pa seveda z besedo na dan...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N Pe jun 08, 2007 1:10 pm

zahodna evropa pohriva vse razen rusije in mislim da ukrajine pa komplet balkana z grčijo ipd. finska npr. je vključena.

drugače pa z adria route mas vse kar rabis, edino mađarska manjka - tle bo se vedno zemljevid treba :)
Extreme N

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe jun 08, 2007 9:05 pm

Hm, šel pogledat obe napravi - Blaupunkt Lucca 5.2 in Garmin 250.

Blaupunkt ima večji zaslon in deluje nasploh precej lepše, elegantneje in kvalitetneje. Ker je Garmin malo manjši, utegne biti to včasih bolj prktično, a malo trpi preglednot zaslona.

Glede pokritosti je trenutno v prednosti Garmin, ampak le ob doplačilu 100 EUR. Pri Blaupunktu obljubljajo, da bo v par mesecih na voljo detajlna karta Slovenije, menda bo celo zastonj. Prodajalec v Merkurju (kjer imajo samo Garmine) me je sicer strašil, da "kaj pa če pri Blaupunktu samo obljubljajo in nategujejo, pol ne bo pa nič, pri Garminu je pa zadeva že". Kaj pa vem, malo preveč se mi zdi 100 EUR za Adriaroute, pa še omejen si na Garmin.

Pomoje bom kar Blaupunkta nabavil.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Napisal/-a extreme N So jun 09, 2007 9:28 am

no glede blaupunkta nimam pojma, nikoli vidu :) vem samo da 250 je ok in mu nc ne fali in zame ima vse kar rabim. ko nabais sporoci kako dela ;)
Extreme N

Urber
Nov uporabnik

Napisal/-a Urber So jun 09, 2007 12:09 pm

Nekdo je omenil, da je se pripravlja pri Garminu Evropske kartografija, ki bo detaljno pokrila SLO. Me zanima ali je po vaših informacijah možno, da bo za stare lastnike Nuvijev posodobitev brezplačna, ker če ne je vseeno ali kupimo poleg še Adria Route.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic So jun 09, 2007 3:01 pm

Morda se pripravlja tudi pri Garminu, jaz sem omenil, da naj bi se menda pri Blaupunktu.

V glavnem pa sem postal dokaj nastrojen proti Garminu in Adriaroute. Ne samo da delajo AR samo za Garmine, menda je treba kupiti posebno verzijo za model Garmina, ki ga imaš, ne dela niti na drugih Garminih. Mislm...

Ne vem, a bi bilo tako težko naresti AR še za druge firme? No ja, to pač delajo privat firme in imajo pravico stvar ponujati, kakor se jim zdi. Ampak mi gre na jetra, da če hočeš imet pokrito lastno državo, moraš plačat 100 EUR, pa še obsojen si na Garmin.
Ker odkrito povedano se mi zdijo Garmin naprave precej cenene, ko jih gledam in primem v roko. Kot ure iz praška včasih...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron So jun 09, 2007 3:20 pm

naceloma se lahko odlocis za Magellana vendar si spet obsojen na njihov
software.. Magellan BlueNav, MapSend Europe in btw malo drazji garmini
imajo itak prednazlozeno kartografijo
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Kraj: Ptuj - Podlehnik - Ljubljana

Napisal/-a jrk0 So jun 09, 2007 7:52 pm

am, na blaupunktu mislim, da bi se znalo tudi kasneje dobiti "zastojn" mape. Na internetnih travnikih :)

Vsaj jaz sem recimo za svojo blaupunkt vse CD-je dobil zastojn. Sicer nimam slovenije (ker je orginal navi, pa takrat ni blo in tudi v prihodnosti ne bo), al je bi ga :(

Uporabniški avatar
Sash1
Nov uporabnik

Napisal/-a Sash1 Ne jun 10, 2007 9:00 am

Ne zelim reklamirati, samo na vpogled bi dal en, takorekoc slovenski izdelek. Je bolj primeren za prevozniska podjetja.

http://www.viator-vektor.com/dejavnosti ... a-vek.aspx

p.s.
Mene bolj zanima kako ostale naprave delujejo v velikih mestih?
Sem slisal kritike, da se zaradi infrastrukture vcasih izgubi signal, in se potem sistem sesuje, tako da ga je potrebno ponovno zagnati.Ali je to samo rekla-kazala?

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Ne jun 10, 2007 9:10 am

Kot je meni znano, se to dejansko zna zgoditi pri starejših serijah Garmina oz Nüvi-jev, kot npr. 350. Le-ta potrebuje 4 satelite, da deluje oz. določi točko tvojega nahajanja (za razliko od novejše 250-tke, za katero sta dovolj 2 satelita). Problem zna nastopit recimo v mestu kot je NY in podobno, ker izgubi stik s satelitom zaradi visokih objektov, ki to povezavo presekajo.
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Napisal/-a extreme N Ne jun 10, 2007 9:28 am

mislim da vse GPS naprave potrebujejo najmanj 3 satelite. z 250 zaenkrat nisem imel tezav ne v mestu ne drugje. edino enkrat me je peljal po enosmerni :D ocitno so jo preuredili pred kratkim :D
Extreme N

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Ne jun 10, 2007 9:53 am

Za v pomoč en user comment iz tega linka: http://reviews.cnet.com/car-gps-navigat ... al=1657409

I recently bought the Garmin Nuvi 350 right before my trip to New York for New Years Eve 2005. My fiancé took it with her on her road trip from Kansas to New York while I flew and met her there two days later. She relied on the Nuvi's accuracy to get from point A to B and had absolutely no problems getting there. If she got off track the Nuvi automatically re-routed her and put her on course quickly and safely. Along the way she added various waypoints into her trip and no matter where she wanted to go the "where to" menu had an abundant number of options. While in New York we used the Nuvi to help navigate our way around the city. Unfortunately when I was downtown on 49th and Broadway I could only get the Nuvi to connect to two of the many satellites, so I was unable to use it while deep within the city amongst all the sky rise buildings. Not sure if that’s common across different GPS units but I managed without it.
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
Sash1
Nov uporabnik

Napisal/-a Sash1 Ne jun 10, 2007 11:16 am

Niti evropska mesta niso izuzeta. Menda je problem v dolocenih predelih Parisa.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Ne jun 10, 2007 12:17 pm

Urber je napisal/-a:Nekdo je omenil, da je se pripravlja pri Garminu Evropske kartografija, ki bo detaljno pokrila SLO. Me zanima ali je po vaših informacijah možno, da bo za stare lastnike Nuvijev posodobitev brezplačna, ker če ne je vseeno ali kupimo poleg še Adria Route.

Ta posodobitev (detajlna Slovenija v Evropski kartografiji) bo na voljo v novi verziji Evropske kartografije, katere pa niso zastonjske nadgradnje. Na zalost.

sonic je napisal/-a:V glavnem pa sem postal dokaj nastrojen proti Garminu in Adriaroute. Ne samo da delajo AR samo za Garmine, menda je treba kupiti posebno verzijo za model Garmina, ki ga imaš, ne dela niti na drugih Garminih. Mislm...

AdriaRoute je samo ena verzija, in ta pase na vse naprave Garmina. Edino, ko jo enkrat registriras in nalozis na eno napravo, tega AdriaRoute-a ne mores vec prenest na drugo napravo, ampak je pac zaklenjena na to napravo.
Kar pa se tice izdelave kartografije samo za eno firmo.. Hja, vsaka navigacijska naprava ima prvo kot prvo svoj format kartografije, potem vsaka naprava drugace prebere tisto kartografijo, in pa vsaka jo prikaze drugace, vsaka rabi drugacne oznake zadaj v bazi.. Zemljevide za vse proizvajalce delajo dolocene firme ja (Navteq in TeleAtlas recimo), ampak se vedno mora potem vsak proizvajalec potem tisto kartografije priredit za svoje naprave in jo seveda potem prodajajo pod svojim imenom iz samo zase. Tako je pri VSEH proizvajalcih, ne samo pri Garminu.

Sash1 je napisal/-a:Mene bolj zanima kako ostale naprave delujejo v velikih mestih?
Sem slisal kritike, da se zaradi infrastrukture vcasih izgubi signal, in se potem sistem sesuje, tako da ga je potrebno ponovno zagnati.Ali je to samo rekla-kazala?

Se zna zgodit ja. Ko se vozis po ozkih ulicah v kakem velemestu ali med samimi izredno visokimi stavbami, se zna zgodit da GPS sprejemniki s Sirf3 chipsetom zacnejo mal izgubljat signal in s tem natancnost in te vrzejo na kr eno cesto, starejsi GPS sprejemniki pa celo popolnoma izgubijo signal. Sicer za dolocitev polozaja je dovolj, da ima GPS sprejemnik povezavo z dvema satelitoma, ampak to je samo 2D polozaj (brez nadmorske visine). Za 3D polozaj rabi imeti signal iz vsaj 3 satelitov.
In to se pac dogaja povsod, kjer se vozis med samimi visokimi stavbami ali v res ozkih ulicicah, ni omejeno samo na dolocena mesta.. Moram pa rect, da v LJ ali nasplosno v SLO se nisem imel problema z izgubljanjem signala, razen v predorih ;)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Urber
Nov uporabnik

Napisal/-a Urber Ne jun 10, 2007 12:22 pm

EX-B
Ta posodobitev (detajlna Slovenija v Evropski kartografiji) bo na voljo v novi verziji Evropske kartografije, katere pa niso zastonjske nadgradnje. Na zalost.

EX-B hvala za pojasnilo. Ali mogoče veš kdaj bo na voljo ta posodobitev in ali bo avtomatično vključena v novo serijo Garmin naprav.
Mogoče se zaradi tega splača počakati z nakupom, in tako ne bo potrebno dodatno kupovati adria Route.
Hvala !

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Ne jun 10, 2007 12:30 pm

Nova Evropa je obljubljena za jesen nekje, nobenega tocnega datuma se zaenkrat, na zalost.. Bo pa ta kartografija nova seveda avtomaticno vkljucena v nove naprave, tako kot je sedajsnja najnovejsa kartografija.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
shelton
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a shelton Ne jun 10, 2007 2:07 pm

Za določanje pozicije morajo biti na voljo 3 ali 4 sateliti . odvisno od uporabljenega sprejemnika (precizni za posebne namene ali pa sprejemnik za civilne namene). Z dvema satelitoma lahko kvečjemu dobiš točen čas, pozicije pa nikakor ne.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Ne jun 10, 2007 3:47 pm

Em.. Sej ne vem kaj mi je blo.. Seveda, za 2D pozicijo rabis signal iz vsaj 3h satelitov, za 3D pozicijo pa vsaj 4ih. Pomoje je blo prej se prezgodi zame, sem ravnokar vstal, nisem bil cist zihr kaj pisem :D
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Kraj: Ptuj - Podlehnik - Ljubljana

Napisal/-a jrk0 Ne jun 10, 2007 5:49 pm

Kako pa deluje v Mercedezu navigacija? samo informativno, ker smo se vozli po predorih v nemciji in je vseeno vse kazalo :)

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Ne jun 10, 2007 7:41 pm

Saj kaže, tudi če nima signala. Sej maš celo ruto že zračunano ob nastavitvi desinacije.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov