Debate, ki niso vezane na ostala področja...

zrmkf
Novinec

Napisal/-a zrmkf Po sep 22, 2008 8:38 am

Jest sm pa izpit naredil 28.4.2008, izpitna ura je bila moja 21. Vozil sem 14 dni staro toyoto yaris d-4d (90KM). Je blo kr luštn vozit u avtu ki ni biu še nč uničen. :lol:

Meu sm pa zlo dobrga inštruktorja, tazga k se je tud menu s tabo, ne pa da ti samo govori kam je treba it, men se zdi da si dost bol sproščen med vožnjo.

Sm pa vse naredu v prvo, pa tud zdele morm potrkat da zaenkrat še nism naredu nobene pizd***je na cesti. :lol:

Vozim pa drgač dost umirjeno, pač dinamična vožnja, ampak maksimum 10 čez omejitev.
Kaj čmo, kazni so velike!
K'k bi, de na bi?

hahehihoh
Uporabnik

Re: vaši spomini na opravljen vozniški izpit

Napisal/-a hahehihoh Če apr 19, 2012 7:59 pm

Upam, da pišem v pravo temo. Zdaj bom začel opravljati izpit za avto (PP, CPP, sem že opravil, zdaj bom začel vozit) in upaml, da bom čez 2 meseca, ko bom imel 18 let, lahko že napisal v to temo spomine na opravljanje vozniškega izpita. Avta ne znam vozit oz. vse kar znam, je speljevanje. Malo me tare to, ker imam čez 4 dni že prvo uro vožnje. Sicer sva se z inštruktorjem dogovorila da začnem na poligonu, pa vendar; ima kdo kakšen nasvet, kako se znebit treme pred prvo uro vožnje?

hahehihoh
Uporabnik

kako se znebiti treme - vožnja v AŠ

Napisal/-a hahehihoh Pe apr 20, 2012 1:50 pm

Lep pozdrav vsem,
naslednji teden začnem voziti v avtošoli. Moram povedat, da me je kar strah. Kar se teoretičnih delov izpita tiče, sem vse opravil. Z inštruktorjem sem se zmenil za prvo uro naslednji teden. Že zdaj me je kar malo strah, ker do zdaj avta nisem skoraj nikoli upravljal, razen na parkirišču. Zanima me, ali je tudi vas bilo strah, preden ste šli na cesto? Kako omiliti ta strah? Saj vem, da ima inštruktor zavoro in gas, ampak se bojim vožnje. Za vsak nasvet bom hvaležen.

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Re: kako se znebiti treme - vožnja v AŠ

Napisal/-a Klobasa Pe apr 20, 2012 1:54 pm

Inštruktorji so ponavadi profesionalci in vedo kako naučiti človeka. Verjetno nisi prvi in ne zadnji ki dela izpit, tako da brez panike.
Po parih prevoženih krogih na poligonu te ne bo več strah.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Pe apr 20, 2012 2:20 pm

Tudi jaz sem se vsedel za volan avtmobila šele prvo vožnjo z inštruktorjem, pa tudi z motorjem je bilo enako, imel sem pa zelo dobrega inštruktorja, ki me je veliko naučil + imaš tečaje in profi literaturo če se boš želel še kaj izpopolniti v bodoče ;)

Ti se pa sedaj nič ne sekiraj, normalno je, da se ti bo prvič zdelo da je miljon stvari, ampak ščasoma bo vsa zadeva postala avtomatika - tako kot vse v življenju vaja dela mojstra in če boš dobro vadil bo vse OK.
Naprimer začetniki ponavadi tudi gledajo le kak meter,dva pred avtomobilom na vozišče kje so in kam peljejo, vendar boš ščasoma ugotovil, da gledaš vse bolj daleč pred sabo (to le skušaj tudi sam pomisliti med vožnjo), posledično bo avto tudi manj živčen in cikcakast po vozišču ter bo lepo peljal proti točki katero gledaš, roke kar avtomatično delajo korekcijo - boš videl ;)

Lepo se sprosti, pozorno poslušaj inštruktorja - malo sam sebe spremljaj da ne "ožemaš" preveč volan in da se ne držiš zadeve kot klop. Ne bodi lesen, malo se pomigaj v sedežu, inštruktor ti bo itak pokazal kako se vse skupaj pravilno nastavi preden boš sploh avto prižgal.

Pa ne pozabi tudi Schumacher ni prišel na svet z volanom in čelado v roki - srečno ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Pe apr 20, 2012 7:41 pm

Najlepša hvala za nasvete, malo mi pomagajo pri izgubi straha pred vožnjo. Upam, da bo vsaj prva ura stekla kot bi mogla.
Bom poročal, kako mi gre.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe apr 20, 2012 7:44 pm

Samo brez panike!! Pred vsakim novim in neznanim je ponavadi prisoten nek strah, oz. trema, to je (bolj ali manj) normalno. Vožnja ni nek bav bav in inštruktorji dobro vedo kako vpeljati človeka v vožnjo.

Tudi jaz nisem pred izpitom vozil avta, pa ni bilo problema, sem že v prvi uri šel iz poligona na cesto.

Ti samo mirno, če boš rabil nekaj več časa da se privadiš, boš pač kako uro več naredil na poligonu, to bo že inštruktor presodil in naredil tako da bo prav!

Ti samo mirno, konec koncev jim boš dobro plačal vso zadevo in so te dolžni dobro naučit in se tudi prilagodit tvojim "potrebam"! Pa SREČNO na izpitu in tudi kasneje na cesti!!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So apr 21, 2012 9:33 am

Heh jaz se spomnim, da sem že od 14tega leta vozil razne stare fičeke in jugiče po kolovozih. Se naganjal po raznih makadamskih cestah in podobno.....nikoli problemov tudi , ko je bilo treba avto rešit v kakem ovinku.....
Potem pa začnem delat izpit...Inštruktor me je poznal in vedel da že lep čas vozim in sma prvo uro šla kar na cesto....takrat pa sem se posral :D Cesta šroka 5+m jaz pa si nisem upal peljat več kot 60....Nato mi je pohodil gas in avto je skočil na 90....Prvo malo trd potem pa sem se hitro navadil in več nisem imel nadaljnih težav. Kot so rekli, inštruktorji so profi osebe in znajo naučit veliko stvari če le ti malo sodeluješ. Naj te ne bo strah ampak se prepusti avtu in vožnji.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster So apr 21, 2012 1:38 pm

pač nima te kaj strah bit. moreš razumet, da je vožnja z avtom ena življenska izkušnja več. probaj začutit vožnjo in obladovanje avta ni nekaj "na pamet" ter upoštevaj inštruktorjeve navodila ter zaupaj znanju iz CPP-ja. z prijatelji si izmenjujte mnenja o inštruktorjih in njihovem načinu učenja. eni imajo res tisto žilco poučevanja, drugi pa so bolj "drvasti". vedi da imaš vso pravico zamenjat inštruktorja oz. inštruktorco.

moja prva ura je bila zelo zanimiva...kljub temu, da sem znal malo avto vozit, sem bil cel živčen. imel sem inštruktorco. ko sem se vsedel v avto, je bila smrtna tišina in vpisovala papirje. ni ničesar rekla...jst sm mislu, da mi bo še žal, da sm k njej šel.no potem je inštruktorca pospravla papirje in se začela z mano pogovarja in od mene stresela vsa živčnost in napetost. me vprašala, če znam kaj vozit, pa sm reku, da sem vozil se pred hišo po dvorišču itd...mi pokazala tiste osnovne stvari, ki jih imaš v avtu in rekla naj peljem...prva ura je bila že relacijska po neprometni cesti in se z mano skos pogovarjala in me spraševala, koliko sem znal iz teortičnega dela. poučevanje je bilo dvosmerno in niti pomislil več nisem na živčnost.

ampak bolje za inštruktorja je, da sploh ne znaš vozit avta. jst sm mel grozne probleme, ker sm bil že frajer pri npr: držanju volana, ker sem nato imel grozne probleme se razvadit (ena roka na volanu, namesto 2 roki)

lej ti pogumno stopi do svojga inštruktorja in potem boš videl kako bo...sj ne bo konec sveta.
in bognedaj se ne prepričat nasvetu: spij pivo pred vožnjo ali pa spij kak šilček šnopsa za pogum...
vedi da se učiš za sebe in bodi popolna priseben pri vožnji, ker vožnja z avtom ni noben spust po toboganu v otroštvu. je že bolj odgovorno in resno dejanje...zato pa ne pustijo vozit mlajšim od 18 let...
Lep pozdrav :)

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Po apr 23, 2012 11:30 am

Huh, jutri imam prvo uro vožnje; moram pa priznat, da ste me kar potolažili. Hvala. Upam, da bo vse steklo OK.

Uporabniški avatar
Yagi-san
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Yagi-san Po apr 23, 2012 11:52 am

Izpit naredil 21.05.1998 ! Izpitna vožnja je bila 25. ura. Cena ura je bila 700 SIT!
Zadnjič spremenil Yagi-san, dne Po apr 23, 2012 9:41 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Po apr 23, 2012 12:21 pm

Moj inštruktor je bil zelo v redu. Sicer bolj tih človek, ampak naučil je pa dobro in imel je pravi pristop.

V spominu mi je ostalo menjavanje prestav takoj na začetku, v 2 ali 3 uri. Nikakor nisem mogel prestavit v višjo prestavo + držati avto naravnost, vsakič sem malo cuknil v levo :mrgreen:
In pa vožnja vzvratno, vozil sem Corso in nikakor ni šlo naravnost, verjetno zaradi majhnosti avta. Od takrat vozim samo večje limuzine in takšnega majhnega bi verjetno težje spravil na parkirno mesto kot pa kakšen normalen avto s prtljažnikom.

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Po apr 23, 2012 5:29 pm

Prvih par urc v Cliotu 1.5 DCi prestavljal iz 2 v 5 namesto 3, se nism mogel navadit nekaj časa :D Drugače pa mirnih 22 ur, vozil tudi v največjih poplavah, ko je dež padal, da nism nič videl...Zdaj me pa čaka test varne vožnje, 125€ bye bye.

Uporabniški avatar
dbsquared
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a dbsquared Po apr 23, 2012 10:02 pm

Izpit sem opravljal v Avtošoli Humar - Kranj. Imel sem huuuudooo inštruktorico. ( beri: MILF ) - Iris Savanović. Izpit sem opravil v prvo. Glavna vožnja je bila 24ta ura. Enkrat vem, da je bil extreemmnnooo vroč dan. In inštruktorca mi uleti v avto z "minikam". K sm v zavoju moral pogledati v ogledalo, sem gledal nekam drugam hehe :twisted:. Upam, da jo bom fasal tudi pri varni vožnji. Uglavnm, 2 dni po izpitu sem že naročeval 17col feltne preko interneta.
Ni važno kaj voziš, važno je kako voziš.

Slika

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Po apr 23, 2012 10:30 pm

pogledal na Google kako zgleda... reku bi samo da bi imeu pri njej najbrž 40 ur vožnje :lol:
jst sm biu z inštruktorjem zelo zadovoljen, čeprav je bil strog in dokaj tih, povedal je pa veliko. naredil sem z 23. uro, prvič sem padel, zato ker sem zgrešil izhod za končni postanek (mi je inštruktor povedal prepozno, saj kraja nisem poznal dobro) ampak to ni blo krivo... rekel sem da nisem vedel in če lahko obrnem na prvem primernem mestu, kar sta se strinjala tako inštruktor kot komisija, tu pa je bil problem. itak ves trd sem šel obračat sicer na primernem mestu (50m od začetno/končnega postanka), vendar mi je zmanjkalo res čisto malo da bi komplet obrnu, zato sem moral rikvercat na glavni cesti, ob 15.05 uri v naselju oops . bila je omejitev 50km/h, ampak je bilo obrobje mesta in se je prikadil en možakar na oko enih 70-80km/h , sledi žlajfanje in trobljenje ter lajanje skozi okno. jst hladno končam svoj manever in dobim negativno.
seveda vem da je bila to moja krivda (po pravici povem sem na obračanje sedaj zelo previden), vendar če malo pomislim je tudi uni možakar (najbrž iz službe) pridivjal z res neprimerno hitrostjo, ker če bi vozil 50 bi komot lahko pristavil, še ustavit se mu ne bi bilo treba. sledilo hruljenje inštruktorja ker je bil prepričan da bom naredu, saj sem do takrat storil le eno malo napakico. vsaka šola nekaj stane.
vozil sem pa VW Polo SDI, tisti z "merčo" okroglimi lučmi, nepremičnina.
lp

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To apr 24, 2012 7:04 pm

Sporočam, da je prva ura minila. Bil sem na poligonu, bilo je kar OK. Edino, kar me je presenetilo, je to, da se štarta brez pritiska na plin (imaš stisnjeno zavoro in sklopko, sklopko spuščaš, dokler ne prime ter potem spustiš zavoro, avto gre sam naprej, potem pa pospešuješ s pritiskom na plin). Crknil mi je le enkrat, še to pri zaustavitvi avta - pozabil sem pritisniti sklopko. Sicer je pa ful fajn občutek, ko reče inštruktor, daj pritisni do konca, pa kr poleti (haha, se verjetno samo meni zdi, ker vozim nekega malega Yarisa - dizla). Sicer pa je rekel, da bom še vsaj eno uro imel na poligonu.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce To apr 24, 2012 7:23 pm

Tako se ravno ne speljuje v resničnem življenju, vedno ''nažgeš'' malo gasa in sproti spuščaš sklopko, dokler se spelješ. S samo sklopko se večinoma speljuje, ko avto premikaš počasi po garaži ali pa mogoče v koloni, ampak to večinoma z dizli.

Drugače pa srečno naprej, se boš že navadil na te stvari, tako kot vsak.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To apr 24, 2012 7:31 pm

Me zanima, ste tudi ostali bili več ur na poligonu? Se mi zdi kar dosti bit 2-3 ure na poligonu ... sicer pa je inštruktor kar OK, čeprav vsega nisem razumel iz prve. :D

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel To apr 24, 2012 7:36 pm

Inštruktor že ve zakaj, verjetno hoče, da dobiš malo več samozavesti za volanom preden greš na cesto, da ne bi bil preveč boječ.

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom To apr 24, 2012 7:45 pm

Men je pa najbol ostala 1. ura v spominu, najprej 25min poligona nato pa na zasnežene ceste ob 6ih zjutraj, in proti koncu ure zletel ven iz križišče. Vozil pa Bmw 116i in tudi ene ure ne brez snega oz. dežja. Opravil pa 23. uro v soncu :P
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov