Debate, ki niso vezane na ostala področja...

ali se diesel izplača imet?

da
120
61%
ne
61
31%
vseeno je
17
9%

Skupaj glasov : 198

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Pe feb 01, 2008 3:40 pm

Energetik81 je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:Kot drugo.. max navor.. Pri mojem bencinarju:
ko je bil stock: 280nm 1800-4700
kje je tukaj pri navoru in obratih prednost dizla?

Kater bencinar je to? :shock:

VAGov najšibkejši 2.0tfsi

FBR je napisal/-a:@W|zz: Razlika je ve tem, da ga ti tankaš tedensko nekdo pa 2 tedensko za isi efekt navora...

Se tudi jaz strinjam, da je dobra primerjava o isti porabi. Torej potem moramo primerjati 1.2 (60KM) mlinčke z 1.9, 2.0 tdi (130-150, mogoče celo 180KM--> nevem točno kakšno ma porabo),... dizli za isto porabo. Razlika očitno ogromna.

Ja sej. Sej to se vsi strinjamo, da imajo dizli nižjo porabo. Jaz samo pravim da razen tega ni drugih prednosti. Pa tudi pri porabi ni toliko razlike. Bivši golf gt imata B in D v porabi razlike 0.8 litra. To je tako majhna razlika, da je za tolko višjo nabavno ceno dizla (ki je dražji celo od GTIja) ne boš dolgo dolgo pokril nazaj. To je bil primer, kjer mata isto moč. Lahko pa vzameš GTI 230hp, ki ima porabo 7.9, torej 1.5l več samo, pa imaš 60konjev več in res da 50nm manj (300Nm), kar pa je za vsakodnevno uporabo več kot dovolj, ko ga boš pa pritisnil, boš pa tudi n-krat več imel od njega. Zato osebno spregledam dober liter razliko v porabi, na račun ostalih dobrih lastnosti. Razen seveda če delaš recimo 40k km na leto, tisto sem pa tudi jaz za dizla.

Energetik81, če dobiš bencinarja v akciji, si pa sploh na konju. Vse je odvisno od tega koliko se znaš pogajat, to je pa odvisno od kupca do kupca.

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Pe feb 01, 2008 3:57 pm

Kakšna čudna obrazložitev, nič za to, me druga zanima, tisto eni to, drugi to. Tistih 250 konjev in podobno in razlika 0.8 litra, je vejst topla, kakšna pa je končna razlika v hitrost?, tu skoraj ni razlike, v porabi pa občutna, kot da smo sami oz. kot da ste sami dirkači Rad bi videl vse tiste, ki svoje konje preganjajo do onemoglosti in mislim, da nsamo zato, da se mal ven mečejo s škripanjem gum, ko pa je police v bližini pa noga hitro opeša.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Pe feb 01, 2008 3:58 pm

Tole so podatki povprecne porabe VW avtov glede na tip goriva. Edini kriterij je moc motorja nad 70kW.

Pa si izracunajte ali se vam splaca.

Diesel 6,96 l/100km
Gasoline 9,23 l/100km
LPG 12,51 l/100km
CNG 6,22 kg/100km

Podatki so iz nemske strani:
http://www.spritmonitor.de/en/overview/50-Volkswagen/0-All_models.html?power_s=70

lp
Slika

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Pe feb 01, 2008 4:08 pm

W|zz je napisal/-a:VAGov najšibkejši 2.0tfsi

...in hkrati VAGov najmocnejsi 2.0 TFSi :D 2.0 FSI s turbom je samo eden, kaj ni?

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe feb 01, 2008 4:10 pm

samo mesarec je napisal/-a:...ko pa je police v bližini pa noga hitro opeša.

Čisti OFF, ampak sem se spomnil anekdoto, ki se mi je zgodila pred dnevi iz Kopra na AC proti domu.

Po AC se je peljal policaj 125kmh. Vsi okoli njega seveda 124kmh. Jaz gledam.... pa pride v predoru M3 in nekaj mučka, ga prehitevam in takoj pohodi na polno me stegne, češ, kaj boš tle neki mene prehiteval... ok... za 50m naprej vidiš kako na polno bremza, ko je zagledal policaja... pussy... Se peljemo naprej. Policaj spet nekaj pod 130 kmh in jaz že gledam, da ga bom prehitel, ko pripizdi za mano zadnji model Aston Martin Vantage roadster... heheheh ... jaz v smeh on pa na omejitev 130kmh za policaja... tako, da sem jaz z jajčkom od avta prvi prehitel policaja ravno pri cestnini... Policaju pa nič jasno kaj se dogaja :shock:

No pač tolk o reakcijah folka, ko vidijo policaja in se vsi po vrsti skrijejo.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Pe feb 01, 2008 4:11 pm

samo mesarec je napisal/-a:Kakšna čudna obrazložitev, nič za to, me druga zanima, tisto eni to, drugi to. Tistih 250 konjev in podobno in razlika 0.8 litra, je vejst topla, kakšna pa je končna razlika v hitrost?, tu skoraj ni razlike, v porabi pa občutna, kot da smo sami oz. kot da ste sami dirkači Rad bi videl vse tiste, ki svoje konje preganjajo do onemoglosti in mislim, da nsamo zato, da se mal ven mečejo s škripanjem gum, ko pa je police v bližini pa noga hitro opeša.

Govoriš da je razlika v porabi občutna, pred tem pa navajaš neko razliko 0.8l pri 250 konjih. Ali nasprotuješ samemu sebi ali pa si si tisto malo zmislil. (Kar si seveda si, ne vem od kje ti te podatki)
Kot drugo, končna hitrost mene ne zanima, bolj pospeški. Cviljenje gum in policija me pa ne motita, ker se za take stvari gre izven prometnih površin.

gofra je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:VAGov najšibkejši 2.0tfsi

...in hkrati VAGov najmocnejsi 2.0 TFSi :D 2.0 FSI s turbom je samo eden, kaj ni?

Imaš več verzij: 200KM, 230KM, 265KM in 272KM al kolk bo že mel TT-S..

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe feb 01, 2008 4:13 pm

kixs je napisal/-a:Pa si izracunajte ali se vam splaca.

lp

Se mi. Še zmeri pršparam vsaj 120.000 sit na leto pri 2l manjši porabi.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Pe feb 01, 2008 4:18 pm

hehe tele debate dizl pa bencin so že standard tle gor :)
pri usaki se ugotovi
-razlika pri isti vožnji nekje 2 do 3 litre.. odvisno od moči motorja... pri mlinčkih še manj
-če upoštevaš dražjo nabavno ceno + stroške in potegneš črto vidiš da če delaš normalne kilometre sta zelo blizu (ceni na prevožen kilometer) ali pa rahlo v prid dizlarčka..

kupiš pač tisto kar ti je ušeč gede načina vožnje....
neke hude denarje se ne da prišparat, razen pri res veliko kilometrih
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe feb 01, 2008 4:26 pm

W|zz je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:
IcEm4n je napisal/-a: dizl z isto konjenico kot bencinar

To bi spet lahko rekli, da je prirejanje kriterijev v svojo korist.

Evo ti dam primer (pa jih je še dost drugih) - Corsa z 1.3 cdti in 1.4:

Motor: ........1.3............1.4
Moč:..........90KM..........90KM
Navor:.......200Nm........125Nm
Max. hitr.:..172km/h.....173km/h
0-100:.........12.7s..........12.4s
Poraba:........4.6l..............5.9l (na papirjih)
..................5.3l..............7.5l (realnost)

Torej moč, hitrost in pospešek kr zlo identični, v navoru pa kar 60% razlike. Itak je pa pr vsaki firmi stvar drugačna (da ne bo kdo rekel, da se samo na en primer, ki je v prid dizla, obešam). Se mi zdi, d je neka podobna situacija tud pr BMW 320 (dizl in bencinc).
Slika

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Pe feb 01, 2008 4:28 pm

Ne vem zakaj se tako komplicara brezveze glede tega. In to celih dvanajst strani. Čisto preprosto je. Dizel se kupuje če delaš 25-30.000+ km/leto. Torej je tudi temu namenjen. Za daljše ture kot enih 5-10 km na dan. Če pa delaš malo kilometrov na dan je pa jasno, da se bolj splača vzeti bencinarja. Logika. Sam sem ravno iz tega razloga šel na dizla. Pa sem dolgo cajta "tuhtal" ali se mi splača ali ne. Oziroma če mi bo dizel sploh všeč. No vse kar lahko rečem je da mi ni žal niti malo. Navora je dovolj, pelje se zelo solidno in sami pospeški so dobri. Nad porabo pa tudi nimam pripomb. Pred tem sem imel 1.6 bencinarja z 105 "konji" pa je bila poraba občutno višja. V pospeških in sami vožnji pa itak ni primerjave. Tako, da če delaš 25.000+ km letno je jasno, da dizla.

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Pe feb 01, 2008 4:40 pm

W|zz to si napisal ti in ne jaz : vW|zz to si napisal ti in ne jaz!, v svojem prispevku, pisal pa si o nekem golfu GT in 1.5l razlike.
Pa da odgovorim RED_lineu, kakšen avto imam. Imam Fiat Stilo 1.9 JTD 115, črn brez čipanja, samo široke gume, z vso opremo, ter Renault Espase Prestige isto 1.9 dies. z naj opremo kar jih Reno premore, pa povem, da mi je lepša vožnja s Stilom. Sevada pustim komfort, opremo, velikost in varnost in še nekomu ni vse v avtu in porabi kdo manj ali več, kajti če bi samo to gledali, potem moramo peš, ne pit, ne kadit, nič seksa bognedaj žene ker vse vzeme, ja kaj pa sam delat? Kaj ma več navora in nevem kaj še vse. Po domače vsak ki ima avto je tisto naj., vsaj zanj in zame je DStilo zakon, čeprav bi lahko imel še kaj boljšega. Ja pol bi pa bilo že preveč, pa bi zopet bil govor samo o Stilo - tu. Men ta pogovor ustreza oz. prepričevanje eden drugega, to pa ne pomeni, da bo kdo koga spreobrnil in njegovo mišljenje. Mislim, da je odveč ko eni tako vneto hočejo vsiliti prednosti benz. in njihove zmogljivosti, pa čeprav je to moj 3 dies. pred tem pa sem imel 17 benzinarjev. Kaj bo v bodoče ne vem. Kupujem vedno tisto, kar mi je všeč in kar mi služi dobro, nekaj za dušo nekaj za službo, pa dopust seveda.

Uporabniški avatar
G17
Nov uporabnik

Napisal/-a G17 Pe feb 01, 2008 4:41 pm

djoti je napisal/-a:sm zaslediu da je nekdo napisu: da se splača enga starga benzinarja kupit pa vgradit plin, nimamo vsi pinske črpalke 5km od odma jst bi jih moral najmanj 60 km(če ne celo 100) naredit d bi pršu do plina

jaz sem samo naredil primerjavo in to so nova vozila podatki iz renault.si, sicer pa če se dosti voziš na relacije ni vraga da se ne boš pripeljal mimo katere od črpalk kjer imajo tudi plin...

@ energetik po teoriji tvojih črnih škatlic potem zmaga plin...
@ mesarec nevem kdo komu vsiljuje bencinarja samo razgovarjamo o plusih in minusih

Nevem kdo hoče kaj komu dokazat pač prov folk ima dizle, rad jih ima rad se z njimi vozi in definitivno so novi dizli zelo konkurenčni. Vendar bodite vsaj dosledni v vaših primerjavah in izračunih.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Pe feb 01, 2008 4:44 pm

IcEm4n je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:

Torej moč, hitrost in pospešek kr zlo identični, v navoru pa kar 60% razlike. Itak je pa pr vsaki firmi stvar drugačna (da ne bo kdo rekel, da se samo na en primer, ki je v prid dizla, obešam). Se mi zdi, d je neka podobna situacija tud pr BMW 320 (dizl in bencinc).

Poglej še ostali del, ki si ga zbrisal in izpustil v citatu ;) 1.4 nima turbina tako da 60% prednosti v navoru ne moreš primerjati. Vzami še turbo bencinarja pa navadnega dizla pa bomo videli rezultat.

tomzzi je napisal/-a:Ne vem zakaj se tako komplicara brezveze glede tega. In to celih dvanajst strani.
Zdej kompliciramo glede navora, ne zaradi porabe :D

@samo mesarec, ne govori da sem to napisal jaz, ker 250 konjev in 0.8l skupaj nisem nikjer omenjal!

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Pe feb 01, 2008 5:27 pm

G17, nisem napisal, da ti, dejal sem nekateri in nekateri so to napisali, drugi, da je diesel podn od podna in podobno in tu sem omenil, da NEKATERI s svojimi izjavami vsiljujejo bencinarja in samo to ima dobre lastnosti, drugo pa smrdi. To sem napisal. pPoznam ljudi ki jim je od goriva naj. pir al pa špricer. :pivo

Uporabniški avatar
G17
Nov uporabnik

Napisal/-a G17 Pe feb 01, 2008 6:47 pm

samo mesarec je napisal/-a:G17, nisem napisal, da ti, dejal sem nekateri in nekateri so to napisali, drugi, da je diesel podn od podna in podobno in tu sem omenil, da NEKATERI s svojimi izjavami vsiljujejo bencinarja in samo to ima dobre lastnosti, drugo pa smrdi. To sem napisal. pPoznam ljudi ki jim je od goriva naj. pir al pa špricer. :pivo

moja napaka ;)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe feb 01, 2008 7:00 pm

IcEm4n je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:

Te realne porabe pri 1.4 corsi si mal pomešu..z istim stilom voznje kot bo mela dizel corsa 4,6 porabo bo mela bencinarka mal na d 5, za povprecno 7,5 pa jo mors ful tisat...špa poleg tega si pozabu omenit da ma dizl 6 stopenjski menjalnik...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe feb 01, 2008 7:54 pm

Da še jaz prilijem malo 100oktanskega zraven, ker gre tema v bo..o m...r.

Neomajni častilci bencinarjev, kateri bencin tankate :?: Se vam pozna pri porabi, pri navoru.....A se vam ne spremeni moč če vgradite plinsko napravo.
V tej temi je prišlo do brezveznega kreganja kaj je boljše in kaj slabše, vprašanje v temi pa je bilo ali se splača diesel :?: Garmine vklopit pa nazaj po makadamu na glavno cesto :idea:

lp
Zadnjič spremenil seeman66, dne Pe feb 01, 2008 7:58 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe feb 01, 2008 7:56 pm

seeman66 je napisal/-a:Da še jaz prilijem malo 100oktanskega zraven, ker gre tema v bo..o m...r.

Neomajni častilci bencinarjev, kateri bencin tankate :?: Se vam pozna pri porabi, pri navoru.....

lp

Pravtako že obklodana kost. Ne ne pozna se. Pa če bi od F1 bencin tankal bi blo isto sranje.

Uporabniški avatar
lexuss
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a lexuss Pe feb 01, 2008 7:57 pm

hah usi razmišlate o porabi. leta 2009 bo nemčija uvedla davk na co2. na gram več bojo zaračunal 20 evrov. predlagam da si preberete člank v reviji mehanik in voznik. torej sred leta 2009 in 2010 boste začel prodajat svoje dizle k nori. in če vm je kej do svežga zraka do drugih ljudi boste kupl bencinarja.
golf 3 vr6

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Pe feb 01, 2008 7:58 pm

lexuss je napisal/-a:hah usi razmišlate o porabi. leta 2009 bo nemčija uvedla davk na co2. na gram več bojo zaračunal 20 evrov. predlagam da si preberete člank v reviji mehanik in voznik. torej sred leta 2009 in 2010 boste začel prodajat svoje dizle k nori. in če vm je kej do svežga zraka do drugih ljudi boste kupl bencinarja.

Še kakšen člank o dizlu in emisijah CO2 si preber ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov