Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Pe mar 07, 2008 10:20 am

Osebno bom počakal tista dva tedna, ko bodo na dan prišle podrobnosti, preden bom oblikoval svoje mnenje. Sem pa vinjetam bolj naklonjen kot obstoječemu sistemu, pod pogojem da gre za neke sprejemljive cene glede na naše razmere.
213€ za letno vinjeto je imho za minimalno 63€ previsoka cena.

Bi pa komentiral še stališče SNS, kjer gre spet za nek populizem. Kako lahko govorijo o neki pravičnosti? Je pravično to, da nekdo ki je stalno na avtocestah, državi nameni celo premoženje? Če bo cena dnevne vinjete kolikor toliko sprejemljiva ne vidim težave. Občasni uporabniki bodo za daljše vožnje po AC pač kupili le-to. Posamezniki, ki pa se 5x na leto peljejo po 20km po avtocesti bodo pa pač uporabljali navadne ceste ali pa se pač skeširali za dnevno vinjeto. Vsi pač ne morejo biti zadovoljni.

Obstoječi sistem pa že v osnovi ni pravičen, zaradi same postavitve cestninskih in ne moremo govoriti o nekem plačevanju na kilometer. Nekaj primerov je še sploh izrazitih, eden izmed njih je npr. Torovo, kjer za relacijo npr. Kranj-Ljubljana plačaš 1,60€ za ušivih 20km avtoceste, ker se smatra da plačuješ za celotno gorenjsko avtocesto. To je zame nateg.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Pe mar 07, 2008 10:34 am

Kot sem rekel, vinjet ne bom limal na steklo, ker je avto moj, kupljen z mojim denarjem in mi dol visi kaj si Žerjav zmisli z njegovo ekipo.
Sem absolutno proti vinjetam, ker misli da bi se dalo ti dve leti še potrpet na obstoječem sistemu. Morda bom še bolj proti, ko bom izvedel kakšne bodo cene in časovna veljavnost le teh.
@sundaydriver: lej, seveda je zgrešen gorenjski sistem cestninjenja... po drugi strani se pa veliko ljudi vozi po tej AC zastonj, ker gredo dol na Vodicah in vpadejo nazaj na Brniku in tudi v obratni smeri se to počne. Taki ne delajo drugega kot škodo in gužvo na AC. To pa tudi ni pravično do tistih, ki gredo čez Torovo in plačajo tisti 1.60 ojra.
Malo nazaj sem napisal, da imamo zgrešen sistem AC križa. Če bi bil celoten sistem AC križa zaprt teh problemov sedaj nebi imeli. Ustavil bi 2X, na vstopu in na izstopu, to je pa tudi vse. Pa pustimo sedaj, da nekateri nimajo alternative za AC..... je kar je in vse skupaj je veliko sranje, ker se nekomu nekoč v preteklosti ni dalo razmišljat v naprej in je bil za to še mastno plačan.
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Pe mar 07, 2008 10:41 am

To, da nihče ni mislil vnaprej je sigurno res. :) Imam pa neko slutnjo, da teh vinjet ne bodo uvedli samo za ti prehodni dve leti... Elektronsko cestninjenje se bo zavleklo, kot je to pri nas že praska, do nadaljnega. :?

miko
Nov uporabnik

Napisal/-a miko Pe mar 07, 2008 10:45 am

V današnjem Dnevniku med drugim piše tudi to: kljub napovedani uvedbi vinjet in satelitskega cestninjenja za tovornjake je vlada s potrditvijo letnega načrta razvoja in obnavljanja avtocest Darsu dovolila postavitev treh novih cestninskih postaj.Upam , da to ni res, papir pač vse prenese.Če te trditve držijo pa to že spada milo rečeno v rubriko" saj ni res pa je".
Lahko je s tujim tičem po koprivah mlatit.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe mar 07, 2008 10:55 am

ja za tovornjake rabiš cestninske da jim bodo lahko kaj pobrali, pa če se ne motim jih bodo zgradil v zmanjšanem obsegu..

drugače pa dokler cena ni znana je brezveze debatirat o tem, cena pa po moje ne bo 213€, ampak se bo prej približala 100€

hecno, prvo ste vsi za pol pa ko je cena...

namesto vinjet bi tudi lahko bila kakšna nadgradnja abc-ja..

Uporabniški avatar
SamoK
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a SamoK Pe mar 07, 2008 10:56 am

miko je napisal/-a:V današnjem Dnevniku med drugim piše tudi to: kljub napovedani uvedbi vinjet in satelitskega cestninjenja za tovornjake je vlada s potrditvijo letnega načrta razvoja in obnavljanja avtocest Darsu dovolila postavitev treh novih cestninskih postaj.Upam , da to ni res, papir pač vse prenese.Če te trditve držijo pa to že spada milo rečeno v rubriko" saj ni res pa je".
Lahko je s tujim tičem po koprivah mlatit.

samo ponovim se lahko: loleki!

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a hrošč Pe mar 07, 2008 11:23 am

kolesar je napisal/-a:ne morš primirjat dolžino avtocest...
primirjaj dolžino avtocest na površino ali na število prebivalcev...
potem bo pomoje slika bolj realna..

Sem se malo poigral s stevilkami: Slo ima 3333,3 prebivalca na km avtoceste, A pa 3809,5. Torej ima Slo za 13% manjse stevilo prebivalcev na km avtoceste. Cena vinjete pri nas bo pa 187% visja (ce bo res 213eur).
Pa ne me zdej napadat, to je seveda samo en vidik zadeve, ki pac ni crnobela. Sicer so nasi prisli do take cene verjetno tako, da se jim pac racunica izide (krediti, cena avtoceste na km ipd.). Kar je logicno. Ampak madonca, neko sorazmerje bi pa vseeno moralo biti. Lahko pa imajo Avstrijci tako podcenjeno vinjeto. :roll: Moznosti je veliko..
Ta post vzemite bolj tako kot zanimivost, kar se stevilk tice :)

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Pe mar 07, 2008 11:40 am

hrošč je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:ne morš primirjat dolžino avtocest...
primirjaj dolžino avtocest na površino ali na število prebivalcev...
potem bo pomoje slika bolj realna..

Sem se malo poigral s stevilkami: Slo ima 3333,3 prebivalca na km avtoceste, A pa 3809,5. Torej ima Slo za 13% manjse stevilo prebivalcev na km avtoceste. Cena vinjete pri nas bo pa 187% visja (ce bo res 213eur).
Pa ne me zdej napadat, to je seveda samo en vidik zadeve, ki pac ni crnobela. Sicer so nasi prisli do take cene verjetno tako, da se jim pac racunica izide (krediti, cena avtoceste na km ipd.). Kar je logicno. Ampak madonca, neko sorazmerje bi pa vseeno moralo biti. Lahko pa imajo Avstrijci tako podcenjeno vinjeto. :roll: Moznosti je veliko..
Ta post vzemite bolj tako kot zanimivost, kar se stevilk tice :)

naredu si ogromno napako, slo ima po tvojem izračunu 13% več avtocest na prebivalca in ne manj...
pa tudi dolžine nisi uzel pravilne(koliko berem je 660km oz bo zgrajenih..) se pravi da je razlika v prid slo že 20%

pa slo za razliko od avstrije ne samo da mora iz tega denarja vzdrževati avtoceste ampak jih mora tudi plačevati! vračati kredite, to je razlog zakaj bo cena višja za vinjeto kot v tujini..

zase bi seveda imel čimnižjo vijeto

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Pe mar 07, 2008 11:56 am

FBR je napisal/-a:
tomson je napisal/-a:
Doc_ je napisal/-a:Volite SNS :D

Ne agitiraj! Me prav zanima kaj bi Jelinčić in njegova nacistična stranka sploh naredila za Slovenijo, skupaj s "Kolegom" in "b*****m, ki ne ve, al k lipi al k koritu".

:tomidelej:

iz kje ste :?: :P

Bolše bi bilo sigurno... ta vlada zadnje čase samo pridobiva politične točke, ker zdaj 4 leta ni naredila nič dobrega...

no upam da bo vsaj cena bol dostopna...
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Pe mar 07, 2008 12:03 pm

4 leta ni nardila ič dobrega, ti maš pa zgleda zavezane oči :twisted:

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe mar 07, 2008 12:14 pm

Sm4jli je napisal/-a:Še nekaj me zanima, če mi bo na avtu šipa počila in imam avto kasko zavarovan+delna kombniacija za šipe, mi bo zavarovalnica povrnila sorazmerni delež za vinjeto???

verjetno da ja ker z avstrijskimi imas povrnitev (nove vinjete)
http://www.amzs.si/?podrocje=7&novica=113 - z obrazci oz. postopkom
Zadnjič spremenil MacTron, dne Pe mar 07, 2008 12:28 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Pe mar 07, 2008 12:26 pm

MacTron je napisal/-a:
Sm4jli je napisal/-a:Še nekaj me zanima, če mi bo na avtu šipa počila in imam avto kasko zavarovan+delna kombniacija za šipe, mi bo zavarovalnica povrnila sorazmerni delež za vinjeto???

verjetno da ja ker z avstrijskimi imas povrnitev (nove vinjete)
http://www.amzs.si/?podrocje=7&novica=974 - beri tretji odstavek

drži(preverjeno), neseš konec šipe polek ko je vijeta gor pa dobiš drugo ;)

Sm4jli
Novinec

Napisal/-a Sm4jli Pe mar 07, 2008 12:27 pm

tnx :tomidelej:

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Pe mar 07, 2008 1:11 pm

Kr neki.Če bo res 213 evrov se bo promet po avtocestah sigurno zmanjšal.Cestnino osebno plačujem skoraj 100evrov pa imam nek jajček od avta potem še 213 evrov pa bo 300e na leto samo za državo.Za kaj?Mislim, da se še nisem peljal lj-kp ne, da bi kje kej rovaril in je nekaj zaprto.Cesta je pa taka, da pri 150+ skačeš kot po jajcih.Posebaj en del proti primorski je tak kot, da bi bil bombardiran.Pa tovornjaki ga serjejo po prehitevalnih in poodobne pizdarije.O kvaliteti lokalnih cest pa ne bi.Večna pot v lj je bila že ob odprtju za zjokat.Jaz s kanglico in lopatko naredim bolj ravno cesto.
Jah pa Cetis je očitno v finančni krizi, ker že dolgo ni bilo novih pasužev, registracijske nalepke so ukinli, osebne so pa tudi že dolgo enake.Bomo pa ja malo odšteli za boge sirote.
p.s.Vljudno vabim prometnega ministra, da mi bo odstranjeval te vinjete dol s šipe.

Uporabniški avatar
Gregamax
Stalni uporabnik

Kraj: Metlika

Napisal/-a Gregamax Pe mar 07, 2008 2:45 pm

Te vinjete so kr neki! Da bom za enodnevno vinjeto plačal 11€ oz za to da grem cirka 5 krat na leto na avtocesto se mi vidi ne smiselno!Najbolj pravično cestninjenje se mi zdi, vsaj za moje mnenje, ima Hrvaška! Ko se priklopiš na AC vzameš listek in ko iztopaš iz AC plačaš toliko koliko si pač prevozil km po njej in nimajo vsakih 20 km cestninskih postaj ko prnas!

Uporabniški avatar
aygo
Novinec

Kraj: slovenija

Napisal/-a aygo Pe mar 07, 2008 4:22 pm

Tudi povračilo za uporabo cest bodo preimenovali v ekološko takso,tako,da morajo uvesti vinjete,da bo denar za ceste kapljal na kup :twisted:

frnikulabre
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a frnikulabre Pe mar 07, 2008 4:46 pm

to je kr neki

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Pe mar 07, 2008 5:29 pm

"Iz včerajšnjih besed ministra za promet Radovana Žerjava je sklepati, da bodo vinjete uvedene prihodnje leto in bodo v veljavi do uvedbe satelitskega cestninjenja. Slednje naj bi za tovornjake zaživelo že v letu 2009, za ostale uporabnike avtocest pa do leta 2010." (vir: 24ur.com)

Potemtakem torej vinjete ne bodo zaživele pred letom 2009, hkrati naj bi z 2009 že bilo usposobljeno satelitsko cestninjenje za tovorni promet? Zakaj je torej sploh govora o klasičnem pobiranju cestnine za tovorni promet v času domnevne uvedbe vinjet? In kakšen je smisel vse polemike okoli vinjet za eno samo ubogo leto, ko pa naj bi 2010 "zagotovo" bil uveden satelitski sistem cestninjenja za vse udeležence prometa?? :roll:

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe mar 07, 2008 6:15 pm

Ravno to, kar piše v zadnjih dveh objavah, sem želel napisati.

Vinjete naj bi uvedli konec leta 2008, satelitsko cestninjenje pa v začetku leta 2010. To je uvedba vinjet za eno samo leto. Glede na to, koliko časa so že zapravili za neplodne debate o tem in koliko ga še bodo in glede na stroške vzpostavitve tega sistema za eno samo leto, je to en velik NESMISEL. Če se že od začetka vozimo in stojimo na cestninskih, bi tudi to leto še "potrpeli", denar, ki bi ga privarčevali z NEuvedbo vinjet pa bi lahko porabili za zmanjšanje dolga.

Druga reč je pa cena vinjete, ki je za moje pojme z omenjenimi 213€ previsoka in bi močno premislil pred nakupom, oziroma bi se posluževal ostalih cest. Za moje pojme, bi bila sprejemljiva cena vinjete okoli 100€.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov