Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Če okt 15, 2009 10:56 am

BY_JOVICH je napisal/-a:
SymonSays je napisal/-a:Dragi forumisti. Kot zaposlen v luki Koper na področju kontrole kvalitete nafte in njenih derivatov, vam lahko razkrijem majhno skrivnost. Gorivo iz Petrolove ali iz OMV črpalke je isto. Razlika je le med OMV 100 in Petrolovim 98 v postopku obdelave. Zakaj lahko trdim, da je isto? Ker naša firma dela tako za Petrol, kot za OMV in so med sabo v navezi. dostikrat skupaj pokupijo prostor na tankerju (ker je ceneje) in uporabljajo iste nadzemne tanke v sami luki. Zakaj pa je gorivo iz Petrolovih črpalk slabše? Zelo preprosto, podzemni tanki na Petrolovih črpalkah so stari in po takratnih yugo standardih podzemni tanki niso imeli (in še zmeri nimajo) trdega dna. Zato podtalnica pronica v tank in posledično je v gorivu več vode. OMV tanki so novejši in zato bolje ohranjajo gorivo. Glede nadzemnih tankov je isto s tem da na Štajerskem, bolj točno blizu Lendave, kjer so tanki zelo stari in slabo vzdrževani, je še toliko slabše.

Osebno pa tankam na 24/7 zaradi očitnega in zgoraj omenjenega razloga t.j. najnovejše zgrajene črpalke.

Točno to jst govorim že točno pol leta... Kar nekaj uporabnikov je pametnih in mislijo da imajo samo oni prov pa čeprav sklepajo v tri krasne!

Čudno potem, da bencin ne pronica ven, glede na to da je redkejši od vode in lažje prehaja čez določene snovi..

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So okt 17, 2009 8:06 pm

@wizz: točno tako...no ko bo enkrat zmanjkalo bencina v tankerjih bomo v poročilih brali o velikem onesnaženju podtalnice itd. ( upajmo, da do tega ne pride)

gostota vode = 1000 kg/m³
gostota bencina = cca. 850 kg/m³

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če okt 22, 2009 6:27 pm

mišek je napisal/-a:Zato se pa držat starega bencinarja, ki vse prebavi. Pa če magar je renault. Kar se Petrolovega bencina tiče pa zgleda, da ni slab, jaz sem predtazadni tank nalival na Petrolu. Pa je poraba prav čudno nizka, 5,8l/100km. Res, da sem se zdaj začel vozit na drugo lokacijo, ampak razlika je samo zadnjih 7 km, da pač v drugo stran zavijem, cesta je pa tako ista.
Bomo vidli, zdaj sem tankal pa na OMV bom videl koliko bo pa sedaj pil :) Čeprav je sranje, ko je sedaj tako mrzlo stisnalo pa že zna malenkost zaradi tega zrast.
Bomo vidli kaj bo, samo vem, da tako porabo - pod 6 litrov sem ponavadi imel samo poleti. Tankal sem pa vedno na Molu pa včasih na OMV. Na Petrolu sem v treh letih tankal 4- krat.

Evo danes šel tankat - prejšni tank je bil iz OMV. Poraba 6,3 l/100km :shock:
Torej, ko sem vozil s bencinom iz Petrola sem mel porabo 5,8; takoj naslednji tank pa 6,3. Vožnja v obeh primerih enaka, ista relacija, iste hitrosti, isti zastoji. Razlika je edino v temparaturi. Prešnjič je bilo zjutraj okrog 10°, popoldne pa okrog 22°, zdaj je pa bilo zjutraj okrog -2°, popoldne pa 10°.
Zdaj edino, če bi to bil vzrok, ampak se mi zdi malo prevelika razlika. Pol litra večja poraba zaradi 10- tih stopinj :? . Ne vem, nikoli ni bilo takega preskoka.
Zdaj sem spet na OMV tankal, bom videl kaj bo ta polnitel pokazala, naslednjič grem pa sigurno na Petrol in, če bo potem s tistim bencinom poraba padla, pol more bit nekaj na tem.
Zdaj sem se tri leta izogibal Petrola, nazadnje se bo pa pokazalo, da pa mogoče to ni bila najbolj pametna poteza :?

Uporabniški avatar
defasturias
Novinec

Napisal/-a defasturias Če okt 22, 2009 6:39 pm

Še moje izkušnje. Najprej sem redno tankal na Petrolu in OMV-ju 95 oktanca, poraba se je gibala med 7,8 - 8 litri, razlike med gorivom nisem opazil. Ko so začeli prodajat Ultimax 95 na Petrolu, sem s tistim tankom imel porabo 7,5l. Kar nekaj razlike v primerjavi s prejšnjo porabo. Za foro sem potem probal 98 oktanski bencin - trenutno imam še tretjino tanka, tako da ko bo prazen bom izračunal porabo. Sem pa že takoj opazil da avto pri zelo nizkih vrtljajih (okoli 1000), ko v 2. prestavi cijazim skozi cono za pešce, ne trese več. Pa tudi drugače se mi zdi da avtu bolj ustreza, tako da 95 ne tankam nikoli več. Naslednji tank pa testiram carrero 100 na OMV.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če okt 22, 2009 6:55 pm

defasturias je napisal/-a:
tako da 95 ne tankam nikoli več. Naslednji tank pa testiram carrero 100 na OMV.

oboje je pametna pogruntavščina, le par let si zamudil.... :lol: .....in na "stotki" tudi ostani.....

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Če okt 22, 2009 7:02 pm

SymonSays je napisal/-a:Dragi forumisti. Kot zaposlen v luki Koper na področju kontrole kvalitete nafte in njenih derivatov, vam lahko razkrijem majhno skrivnost. Gorivo iz Petrolove ali iz OMV črpalke je isto .....

potem veš morda tudi kako je z kvaliteto LPG-ja pri petrolu in OMW-ju in Istrabenzu? Je isti, al različen? Za petrol že vem da saj poleti imajo slabšo mešanco, in da na zimo delajo boljšo :)

Uporabniški avatar
defasturias
Novinec

Napisal/-a defasturias Če okt 22, 2009 7:23 pm

sašo5 je napisal/-a:
defasturias je napisal/-a:
tako da 95 ne tankam nikoli več. Naslednji tank pa testiram carrero 100 na OMV.

oboje je pametna pogruntavščina, le par let si zamudil.... :lol: .....in na "stotki" tudi ostani.....

Zamudil? Avto imam pol leta, kaj naj bi počel z bencinom par let nazaj?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Če okt 22, 2009 7:28 pm

defasturias je napisal/-a:Zamudil? Avto imam pol leta, kaj naj bi počel z bencinom par let nazaj?

tankal pač v prejšnje avte.....al pa kosilnico :P

Uporabniški avatar
defasturias
Novinec

Napisal/-a defasturias Če okt 22, 2009 7:42 pm

Avto ki ga imam trenutno je moj prvi, star sem 19. Me veseli :D

EDIT: Kosilnico imamo pa električno :P

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Sr okt 28, 2009 1:39 am

Fantje mislim da malo narobe testirate tole vi.. Ne mores tankat ENEGA tanka nekje, pa spet naslednjega nekje drugje in potem spet drugje in potem primerjat, ko imas vse skupaj zmesano. Tudi jaz sem tako opazil zanimive rezultate, ki sploh niso bili tocni. Najprej vozi avto vsaj kake tri, stiri tanke na en bencin, da je dejansko v tanku samo ta bencin in ne mesanica in da se masina navadi na tocno ta bencin, potem pa spet vsaj tri ali stiri na drugi in potem sele lahko primerjas dejansko. Jaz sem tako testiral se na prejsnjem avtu razlike med OMVjem, Agipom in Petrolom in sem vedno dobival zanimive in nasprotujoce si cifre ko sem tankal vsak tank zapovrstjo na drugi pumpi. Sele ko sem testiral s porabo na pet tankov ene vrste bencina, so prisle ven bolj realne cifre (ne kar vse povrsti sem pa tja, enkrat je bil en visji, enkrat nizji, pa ista pumpa, iste temp, ista tocilna rocka, isti teden..).

No, da ne bo cisto offtopic, glede na prejsnje izkusnje v Sloveniji tankam mojega SDI-ja samo in izkljucno na OMVju. V tujini pa naceloma ne razmisljam prevec o tem, grem pa vseeno rajsi na kako vecjo in bolj znano pumpo ;)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj Sr okt 28, 2009 6:36 pm

In si na koncu ugotovil, da ti v vrtu rožice bolj cvetijo, da ti iz auspuha lepše smrdi in da sonce bolj sije ?

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Če okt 29, 2009 3:40 pm

Ha ha :P

Ne resno, ugotovitve so, da mi je se prejsnji avto na Petrolu malo vec kuril (razlika 0.2 litra, nic posebnega) in pa na 95ki od vseh pump je nekaj cudno trokiral. Na 98ko je delal vredi, se najlepse pa na 100ko od OMVja, s tem da je bila poraba iz Agipove 98 in OMVje 100ke enaka. Trenutnega avta se se nisem spravil testirat na razlicne pumpe, ker imam en OMV tako lepo na poti, da se vedno ustavim na njem, ostalih 800 do 900km vmes pa se lepo peljem mimo vsega ostalega ;) Glede crpalk v tujini (govorim predvsem za severno in zahodno od nas) pa ful odvisno, na nekaterih mam ful malo porabo, na nekaterih normalno, ampak dobro, tukaj ne morem sodit ker je ponavadi samo en do dva tanka, pa se relacije so zelo razlicne in hitrosti tudi..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

manco
Nov uporabnik

Napisal/-a manco Pe okt 30, 2009 4:10 pm

Ker sta Petrol in OMVskoraj hkrati šla v spremembo kvalitete goriva(ali je skrivnost v aditivih alikaj drugega?)sta na nek način priznala,da da dosedaj kvaliteta njihovega goriva ni bila enaka Agip-ovem ali pa od MOL-a.Brez veze si dodatnih stroškov pri isti ceni zagotovo ne bi delali.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Pe okt 30, 2009 4:19 pm

Nevem zakaj tako v zvezde kujete Agip in Mol. Jaz sem prav z enim od teh dveh razočaran zaključil "sodelovanje" in to na podlagi matematičnih dejstev. Pač niso vse črpalke ene blagovne znamke dobre ali slabe, precej zavisi od vzdrževanja podzemnih rezervoarjev, kar lahko bistveno prispeva k (ne)kvaliteti goriva.

rini
Novinec

Napisal/-a rini Ne nov 01, 2009 8:45 pm

Kupujem izključno na Agipu ali OMV, ker ko stopim v prodajalno, se nočem prebijati do blagajne v labirintu polic. Saj nisem podgana v raziskovalnem projektu. Čas je zame denar!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne nov 01, 2009 9:04 pm

Ti labirinti v Petrolovih "črpalkah" tudi mene iritirajo. Očitno njim kupec ni kralj...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Ne nov 01, 2009 11:37 pm

če se prav spolnim ustavri petrol 70% dobička na črpalkah od prodaje drobnarij iz teh labirintov ;)

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Po nov 02, 2009 2:47 am

manco je napisal/-a:Ker sta Petrol in OMVskoraj hkrati šla v spremembo kvalitete goriva(ali je skrivnost v aditivih alikaj drugega?)sta na nek način priznala,da da dosedaj kvaliteta njihovega goriva ni bila enaka Agip-ovem ali pa od MOL-a.Brez veze si dodatnih stroškov pri isti ceni zagotovo ne bi delali.

Zakaj pa ne, če imajo na koncu profit.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe nov 13, 2009 8:02 pm

Včeraj sem se odločil, da odslej tankam samo še na Petrolu. Očitno mojemu avtu njihov bencin bolj paše.
Včeraj sem naračunal porabo zadnjega tanka 5,88l/100km, pred tem sem pa imel dva tanka iz OMV in eden je bil 6,3 drugi pa 6,28l/100km. Pa še zdaj imam zimske gume. Pred tema dvema tankoma sem pa imel tudi enega iz Petrola in je bila poraba 5,79.
Očitno more biti nekaj na tem. ;)
Do zdaj sem se pa tri leta izogibal Petrolu v prepričanju, da imajo slabo gorivo. :jao:

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Pe nov 13, 2009 8:31 pm

[quote="mišek"]
zbriši svojega, nato še jaz mojega

sorry sem zamešal...
Zadnjič spremenil sašo5, dne Pe nov 13, 2009 8:44 pm, skupaj popravljeno 3 krat.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov