Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Pišite več porab, če imate vsaj petino take vožnje

Bencinar zmerno manj kot 5
6
2%
5-6,5
25
8%
6,5-8
19
6%
8-10
6
2%
Bencinar povprečno 5-6,5
14
4%
6,5-8
27
8%
8-10
10
3%
več kot 10
6
2%
Bencinar športno 6-8
11
3%
8-10
14
4%
10-13
13
4%
već kot 13
4
1%
Dizel zmerno manj kot 4
3
1%
4-5,5
27
8%
5,5-7
18
6%
7-9
2
1%
Dizel povprečno 4-5,5
13
4%
5,5-7
44
14%
7-9
7
2%
Dizel športno 4,5 - 6
7
2%
6-8
33
10%
8-10
5
2%
već kot 10
4
1%

Skupaj glasov : 318

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To avg 03, 2010 8:12 am

Zaradi konstantnega dvigovanja cen življenskih potrebščin ter posledično vse večjih bremenitev gospodinjskih proračunov, je večini ljudi pri avtomobilu velik argument poraba goriva. Če je avtomobil nujno zlo, pač gledaš na vsak cent, ki ga zapraviš za gorivo (ter vzdrževanje); na drugi strani pa užitki tudi stanejo (beri: športnost) ter velikokrat prevagajo stroške vzdrževanja. Na drugi strani je moč sodobne tehnologije tudi v športni in hkratni varčni vožnji, kar pač stane. Tako pride velikokrat do paradoksa rekoč: "Varčeval bom, pa naj stane kolikor hoče!".
Danes velika večina lastnikov, tudi dragih vozil (delež teh je presenetljivo velik), zelo gleda na porabo svojega konjička. Nenazadnje je podatek o porabi dober prodajni argument, potencialnemu kupcu je bistveno pomembnejši podatek, kakšen izdatek bo imel zaradi porabe, kakor pa posledično zavedanje, da vozi "ekološko-zeleni" avtomobil.

Smiselnejši podatek bi bil, kolikšen procent celotnega mesečnega prihodka nameni posameznik za gorivo ter informacija kako ga bremeni oz. ne bremeni. Zatorej me nikakor ne čudi podatek o lastnikih vozil (predvsem tistih, ki se z družino prebijajo skozi vse mesečne stroške), ki želijo privarčevati na vsakem koraku, tudi pri porabi. Doma živeči posamezniki brez omembe vrednih mesečnih izdatkov teh "problemov" najbrž ne poznajo.

Za marsikoga bogokletno razmišljanje, ko nekdo kupi nov avtomobil, pa varčuje pri porabi. Ok, obstajajo osebki, ki se do konca zakreditirajo, pa nimajo za bencin - teh je malo!

Nenazadnje pa še vprašanje: zakaj za vraga si ekonomist ne bi privoščil kakšne Corvette, Escalada, Camara??? In, seveda, tudi ameriški avtomobili imajo pod haubo kakšen prepričljiv, varčen dieselski motor!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis To avg 03, 2010 8:13 am

speedfreak je napisal/-a:
adis je napisal/-a:
FLINK je napisal/-a:
vojkostar je napisal/-a:ma primozek dokaj prov, 100g barcafeja stane 1 evro, iz tega dobiš 10 kav, v lokalu je pa 1 kava prek evra.

in ne rabiš bit ekonomist......niti za to da pogruntaš kako je z ameriškimi vozili

Gostinstvo te malo j**e ampak ok.... :lol: 8)

kje majo 100g kave za 1 eur? takoj kupim!

Adis, ti pa ne hodiš kaj veliko po trgovinah a ne? :lol:

100 g barcaffeja je cca 79 centov, odvisno od tega če je v kaki akciji, dobis pa precej več k 10 kav iz tega tudi.

Ko smo že pri porabi a ne :lol:

haha namesto mene hodijo drugi v trgovino...sicer ne spremljam cen kave po trgih saj mi je kava terciarna dobrina, če ji dobrina lahko sploh rečemo.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To avg 03, 2010 8:31 am

CHAN je napisal/-a:Zaradi konstantnega dvigovanja cen življenskih potrebščin ter posledično vse večjih bremenitev gospodinjskih proračunov, je večini ljudi pri avtomobilu velik argument poraba goriva. Če je avtomobil nujno zlo, pač gledaš na vsak cent, ki ga zapraviš za gorivo (ter vzdrževanje); na drugi strani pa užitki tudi stanejo (beri: športnost) ter velikokrat prevagajo stroške vzdrževanja. Na drugi strani je moč sodobne tehnologije tudi v športni in hkratni varčni vožnji, kar pač stane. Tako pride velikokrat do paradoksa rekoč: "Varčeval bom, pa naj stane kolikor hoče!".
Danes velika večina lastnikov, tudi dragih vozil (delež teh je presenetljivo velik), zelo gleda na porabo svojega konjička. Nenazadnje je podatek o porabi dober prodajni argument, potencialnemu kupcu je bistveno pomembnejši podatek, kakšen izdatek bo imel zaradi porabe, kakor pa posledično zavedanje, da vozi "ekološko-zeleni" avtomobil.

Smiselnejši podatek bi bil, kolikšen procent celotnega mesečnega prihodka nameni posameznik za gorivo ter informacija kako ga bremeni oz. ne bremeni. Zatorej me nikakor ne čudi podatek o lastnikih vozil (predvsem tistih, ki se z družino prebijajo skozi vse mesečne stroške), ki želijo privarčevati na vsakem koraku, tudi pri porabi. Doma živeči posamezniki brez omembe vrednih mesečnih izdatkov teh "problemov" najbrž ne poznajo.

Za marsikoga bogokletno razmišljanje, ko nekdo kupi nov avtomobil, pa varčuje pri porabi. Ok, obstajajo osebki, ki se do konca zakreditirajo, pa nimajo za bencin - teh je malo!

Nenazadnje pa še vprašanje: zakaj za vraga si ekonomist ne bi privoščil kakšne Corvette, Escalada, Camara??? In, seveda, tudi ameriški avtomobili imajo pod haubo kakšen prepričljiv, varčen dieselski motor!

No pol bi k temi mogli dodat še mesečni račun za gorivo.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 To avg 03, 2010 8:37 am

Zmagajo pa tisti, k se prpeljejo v oštarijo z A6, in naročijo deci soka deci vode. Pol pa v mercator po mercatorjeve špagete za kosilu.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK To avg 03, 2010 10:27 am

jack86 je napisal/-a:Zmagajo pa tisti, k se prpeljejo v oštarijo z A6, in naročijo deci soka deci vode. Pol pa v mercator po mercatorjeve špagete za kosilu.

Kaj pa manjka deci soka deci vode? ce ti pase bolj kot naprimer fruktalov sok? in koliko so mercatorjevi spageti slabsi od barilla? ne trapaj neumnosti.
Nekateri bogati ljudje znajo biti tudi zelo skromni!
:)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To avg 03, 2010 10:30 am

Zato pa ima A6 :twisted:

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace To avg 03, 2010 11:05 am

....eni pa vse v oštarijah pustijo,pa še kje drugje...;)
**classic power-original power!**

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 To avg 03, 2010 11:21 am

uuu svaka jim čast, da na račun en klinc vredne hrane novo A6-ko (al kaj podobnega) vozjo! :bow
Takim pa kapo dol! :tomidelej: :bow

Meni je osebno kvaliteta življenja bolj pomembna kot značka na avtu.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK To avg 03, 2010 11:33 am

jack86: nisi odgovoril na vprasanje.
In zivljenje ni razmetavanje. Marsikateri clovek je kljub veliki kolicini denarja zelo skromen. In mu pac take stvari ne pomenijo veliko-se pac zadovolji z malenkostmi.
:)

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 To avg 03, 2010 11:46 am

FLINK je napisal/-a:jack86: nisi odgovoril na vprasanje.
In zivljenje ni razmetavanje. Marsikateri clovek je kljub veliki kolicini denarja zelo skromen. In mu pac take stvari ne pomenijo veliko-se pac zadovolji z malenkostmi.

Me ne razumeš, govorim o takih, kateri vse dajo samo za to, da imajo avto ki ponazarja nek imidž. In pol šparajo pri hrani, ker bo treba nove 19" gume kupit. Takih ljudi je malo morje!

Vem pa za nekaj takih ljudi, katere si ti omenil (to so prdvsem kakšni veliki privatniki), vendar poleg tega da v skromnosti živijo se to pozna tut pri avtomobilih (dnevni avto je caddy prve generacije).

Konec OFF-tropica

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 To avg 03, 2010 2:40 pm

Koliko je res takih, ki si zaradi avtomobila res ne morejo privoščit kave v lokalu, ne vem. To o audiju in deci soka, deci vode, ne pomeni nujno, da lastnik nima denarja za liter tekile, npr. Pač piješ kar ti paše in ne za koliko denarja si lahko privoščiš. Veliko ljudi, vključno z menoj se včasih po lokalih dobivamo tudi po večkrat na dan z različnimi znanci in v tem primeru naročiš kar nekaj samo zato, ker pač moraš. In zakaj bi takrat naročil chivas ali pa koktejl :roll: , če ti ne paše!!??. Zopet neko ocenjevanje ljudi po tem kaj pije, se oblači, vozi...
To o porabi avtomobilov mi gre pa najbolj na živce. Kot prvo sploh ne vem kaj je smisel te konkretne teme o porabi?? Ta poraba avtomobila je čisto prenapihnjena in ljudje ste postali dobesedno obsedeni s tem! Kaj je resnično smisel majhne porabe in to bahanje z njo? Bi zdaj radi medaljo, ker vaš avto pokuri samo 3.5l na 100/km? Nekateri trdite, da tako šparate. In koliko denarja več vam res ostane zato ker vam avto ne kuri 12l, ampak manj? Kaj naredite s tistim prišparanim denarjem? Imate resnično kaj več, kot nekdo z enako plačo in požrešnejšim avtom? Kdor želi resnično šparat naj se znebi avtomobila, to se bo pa res nekaj poznalo. Ne pa nov avto na kredit, ki baje zelo malo porabi v resnici ste pa še vedno obremenjeni in se tresete zaradi porabe. Pa ne rečt, da se ne obremenjujete, ker če nekdo natančno ve koliko porabi njegov avto v različnih okoliščinah in v vsakem trenutku ve natančno ceno goriva, potem JE obremenjen! Dej sprostite se malo.
Ljudje smo si različni in vsak ima svoj način življenja. Pametovati nekomu kako naj špara z avtom je pa nekaj najbolj debilnega! Jaz avtomobila nikoli nisem kupil z namenom šparanja, to je skregano z logiko. V bistvu nikoli v življenju ničesar nisem kupil in si privoščil zaradi šparanja. Kadar šparaš enostavno NE kupiš!! Pa taki ekonomisti :roll: ! So pa pravi ekonomisti res tisti, ki silijo k potrošništvu po sistemu, kupi pet konzerv in prišparaj 0.59eur! Pa čeprav drugače teh istih konzerv nikoli nebi kupili! Avtomobilska industrija danes deluje po enakem principu, kot velike trgovske verige. Nek pesek v oči s prepričevanjem o šparanju! Ampak šparat pričneš šele, ko ogromno zaparviš!! :roll:
Vi samo uživajte!!

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ To avg 03, 2010 2:48 pm

emmm.. se mi zdi, da ste zašli.. pogovarjamo se o porabi. zaenkrat še naftnih derivatov. mogoče v bodoče tudi elektrike

denis,mag. je napisal/-a:nevem kje je kdo z odliko odgovarjal na "provokacije".
Ko nekdo nima argumetna se spusti na nižjo raven komuniciranja, to pa še zdaleč ni odlika.

Ps: lahko bi vedeli, da avto že zdavnaj ni več luksuz ampak potreba po mobilnosti.

gospod magister, če niste razbrali se ravno na nižjo raven ni nihče spuščal in tudi razjezil se ni nihče in to je odlika. torej konstruktiven pogovor brez nagle jeze in sproščanja odvečnih morda zafrustriranih čustev.

seveda avto je luksuz, vsaj dokler ste tukaj naivneži. ki mislite, da je boljše cijaziti se po mestu in voziti za kamioni na AC kot pa pred vožnjo RAZMISLITI o SMISELNOSTI vožnje. in smiselno definitivno ni to, da se vsi stalno vozite sami in na razdalje manj kot 2km ne glede na vremenske razmere. tukaj ni govora o luksuzu ampak o tem, da bi vsi varčevali na drobižu, ko se debel denar z lopato meče čez okno. ne pomaga ne američan ne bosanec ne japonec za to!

zadnji mesec sem preživel na cesti po BC 45ur, porabil za 200€ bencina. večina je bila (na žalost) nepotrebne zaje**nc*je. torej vsaj 20 ur mojega življenja in 100€ nepotrebnih stroškov oziroma, če želite po ekonomsko je bilo okoli 300€ oportunitetnih stroškov. ne glede na to da moj avto kuri v povprečju 7l/100km, bi tudi ob predpostavki da porabi 12l/100km kar je že precej za današnje norme, še vedno s porabo ne mogel prišparati niti 50% dodatnih nepotrebnih stroškov gledano kot celota. zato trdim, da govorimo o luksuzu in že dolgo ne več o nujni mobilnosti.
Zadnjič spremenil Jerch_, dne To avg 03, 2010 2:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To avg 03, 2010 2:49 pm

Cruiser, zdej pa že malo pretiravaš. Noben te ne sili, da šparaj z bencinom.
Ampak pusti tudi druge, da se ukvarjajo s porabo in jih ne glej poniževalno.
Dobro, tisti ki s kreditom nabavijo nekega dragega novega dizla, zato da bojo prišparal so res razred zase, in so smešni.

Ampak nekateri pač uživamo, če vozimo energetsko učinkovit stroj, ki ne vrže 90% energije goriva skozi hladilnik in auspuh. Ne toliko zaradi stroškov, ampak predvsem iz lušta.
Če tega ne moreš razumeti, potem ne pričakuj, da bodo drugi tebe.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 To avg 03, 2010 3:29 pm

Sto ljudi sto čudi pravjo, mene ne moti če nekdo špara, samo da pa dela kolone po avtocesti ker prehiteva kamjon z 95km/h in se po regionalki kjer lahko kamot peleš 90 in več, cijazi 60 zato da bi pršparu tist liter usrane nafte(verjetno tisti k vozmo bencinarje že v štartu nismo dali porabo na prvo mesto) potem me pa moti.
Taki naj hodjo z busom ali pa z vlakom.

Jaz sem samo za hec 1x natoču 20€ in se šel igrat da čim manj porabim...pa mi ni ratal, jebiga ne morem :cry:

Do zdej sem imel najnižjo porabo slabih 8l ko sem šel na morje, drugače ga ne spravim pod 10l ker se tud ne trudm. Imam pač avto ker uživam v vožnji in ne gledam na vsak liter bencina, avto je narjen da se ga pele ne pa cijazi po cest. Še olje bom menou na 5000km, pa mi ga mogoče nebi blo treba, ampak avta ne šparam. 8)

Aja če bi mogu bit pa lačn se mu pa takoj odpovem, lačn pa ne bom :evil:

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 To avg 03, 2010 3:46 pm

Energetik81, mislim, da me nisi najbolje razumel.
Nihče me, resnično ne sili v šparanje z bencinom. Je pa na tem forumu ogromno ljudi, ki se spotaknejo ob večjo porabo avtomobila in začnejo pametovati na vsemogoče načine. Tudi osebno, skoraj vsakodnevno naletim na razne osebke, ki mi želijo predavati o porabi in šparanju :roll: . Fora je v tem, da se ravno jaz ne obremenjujem za vse vaše male porabe in se brigam zase, potem se pa neki "ekonomisti" vtaknejo vame in začenjo modrovati. In to mi na vsake tolika časa enostavno dopi**i! Ne gledam poniževalno na ljudi, ki se jim zdi zabavno ali karkoli že, da njegov avto porabi zelo malo goriva. To mi je vseeno in vsak ima svoje veselje. Kdo pa resnično špara sem pa že povedal.

EDIT:
FLINK je napisal/-a: in koliko so mercatorjevi spageti slabsi od barilla? ne trapaj neumnosti.

Barilla so vsekakor neprimerljivo boljši špageti, kot mercatorjevi!! Pri hrani sem pa zelo občutljiv! ;)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To avg 03, 2010 3:57 pm

denis,mag. je napisal/-a:Ps: lahko bi vedeli, da avto že zdavnaj ni več luksuz ampak potreba po mobilnosti.

počasi prihajajo časi luksuza ;) mobilnost? mobilni smo lahko tudi peš, z kolesarjenjem, z javnimi prevozi ala avtobus, vlak itd...

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing To avg 03, 2010 3:59 pm

Ta tema je že tako mimo, da je joj.

Kolikšna je poraba mojega in vašega avtomobila: nič drugačna kot takšna katero vozilo smo kupili.
Kakšna je tukaj znanost ne vem :roll: :roll: :roll: Vsak avto zahteva svoje in pika, tako kot smo različi ljudje pri žretju hrane je enako z avtomobili. Kja hudiča bi morali tukaj še ugotavljati :twisted: :twisted:

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To avg 03, 2010 4:00 pm

mihaing je napisal/-a: Kja hudiča bi morali tukaj še ugotavljati :twisted: :twisted:

am evo zanimiv naslov za temo:

koliko časa potrebuje Vaš avto, da doseže delovno temperaturo motorja - 90 C ?
:lol:

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky To avg 03, 2010 4:15 pm

adis je napisal/-a:
mihaing je napisal/-a: Kja hudiča bi morali tukaj še ugotavljati :twisted: :twisted:

am evo zanimiv naslov za temo:

odvisno 1minuta če takoj sisnnem po blokadi al 4 minute če prestavljam malo pred blokado :twisted:

aja, pa če nardite manj kot 10.000km sem skor ziher da bi vsi stroški vzdrževanja nekega povprečnega avta bli višji, kot pa če bi namesto lastništva avta vsakič uporabil taksi. Pa še živcev z iskanjem parkplaca in da ti bo kdo nardil ris ali butnil z vrati nimaš. ;)
LP Rok

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To avg 03, 2010 4:22 pm

adis je napisal/-a:am evo zanimiv naslov za temo:

Pa še dodatek k naslovu...koliko časa po doseženi delovni temperaturi motorja se olje segreje na 90 :con :lol:

EDIT:

aja, pa če nardite manj kot 10.000km sem skor ziher da bi vsi stroški vzdrževanja nekega povprečnega avta bli višji, kot pa če bi namesto lastništva avta vsakič uporabil taksi. Pa še živcev z iskanjem parkplaca in da ti bo kdo nardil ris ali butnil z vrati nimaš.

Sej taksi je kul, ampak me zanima koliko bi mene stalo, da me pride iskat 4x na mesec in pelje v LJ in nazaj, 65km v eno smer? BANKROT :lol: :lol:
Če bi sploh hotel prit v take hribe :D oops
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov