J.McLane je napisal/-a:Enkrat na tank je tista regeneracija zanemarljiva, imajo pa dodatni filtri že sami po sebi nekaj vpliva na porabo, vseeno primerjaš EURO 3 in EURO 5 motor. Ampak neglede na vse bi tale tvoj 1.3 litrski mlinček od dizla moral spraviti bliže 3 litrom, zgleda da si preslab hypermiler
~toMmy~ je napisal/-a:Gosic je napisal/-a:Tako je mišljenje pri nas, nimamo kaj. Če se pelješ 200km/h si 'đek' in imaš 'j***a'. To je ko nek hrošček na našem ozemlju v glavah nekaterih moških predstavnikov.
Če se pa pelješ 90km/h po AC (ker je itak namenjena najmanj 140km/h) si pač mečkač, reva, skratka tisti, ki si ne 'upa' in povrhu še ogroža
Nevem, kako se v tem primeru počutijo tovornjakarji. Verjetno kar prosijo milosti.
Čeprav se gre v principu za VARČEVANJE. Jaz osebno raje dam manj za gorivo in dam več za hrano. S tem odpadejo razni Lidli,Eurospini,Hofri in nizkocenovni izdelki, ki so vprašljivega porekla, kajšele sestavin, pravtako Kebabi in razne hrenovke. Vem kaj vsebujejo- sem videl. Dobro, o tem itak ni vredno razpravljati, vsak da za hrano kolikor se ima sam rad. Dejstvo pa je, da je namen te teme PRIKAZATI, kako se da prišparati kakšen € v teh časih in ne izražanju svojih frustracij in omejenosti. Glavni namen te teme je nekaj pozitivnega za sodržavljana.
1. Ne vem od kod jemljete (leti tudi na ostale) ideje za takšna posploševanja glede tega, da je pri nas spejemljivo le dirkanje ipd.![]()
![]()
Btw, tovornjakarji imajo z mečkači bistveno več težav, kot z dirkači, vsaj večina. Spet se ponavlja ena neumnost tipična za ta forum, kar naenkrat imamo po prerekanjih sodeč samo dve skrajni skupini, kot da ne obstaja nič vmes.
No jaz sem predstavnik ene in druge skrajnosti, kot tudi vsega vmes, se pravi od izredno varčne vožnje do preizkušanja skrajnim meja avtomobila. Poleg tega sem pogosto "prisiljen" vozit počasi (težek kombi ali pa avto s (težko) prikolico). Nadvse zanimivo je dejstvo, da praktično nikoli, ko vozim počasi, nimam težav z "dirkači", noben mi ne trobi, me ne rine iz ceste ipd., tako da me resno zanima, zakaj se nekaterim - tudi avtorju to (očitno redno?) dogaja. sem pa že bil v avtu s kom, ki je naredil neumnost in ni imel pojma, zakaj mu kdo trobi. Zanimivo tudi, da takozvane dirkače srečam enkrat na par mescev, mečkače, ki se potrudijo delat gužvo tudi na številne druge načine, ne le s samo hitrostjo, pa prehitevam tudi ko se s tono in pol težkim 10 let starim avtom vozim s porabo okrog 4.5l.
2. Super se ti obnese to varčevanje, dokler imaš avto v garanciji in ti zastonj menjajo vse stvari, ki jih uničiš s takšno vožnjo! Kaj boš pa dalje? Nekoga nategnil s tem avtom ali "varčno" popravljal vse zadeve?
ishtmail je napisal/-a:@Mate: Odličen rezultat... Ja, pri velikih hitrostih je efekt hypermiling tehnik lahko še bistveno bolj opazen (logično, ker je sicer povprečna poraba toliko višja, prihrani pa se načeloma določen odstotek porabe).
Uporabljaš torej tehniko 'pulse & glide', torej pulse = pospeševanje, glide = drsenje (in počasno zaviranje). To delaš v leru oz. s sklopko, ali zaviraš z motorjem?
Jerch_ je napisal/-a:Poleg tega oprema. In ja, upam si trditi, da nekdo ki ima vrhunske gume in zavore ter ne telefonira, ne razmišlja o šefu in o tem kako mu stoji maskara je precej bolj varen voznik kot tisti ki vozi 87km/h in dela vse to. In bolj varen je tudi, če sem in tja preseže magičnih 130 na AC.
še en tipičen post nekoga ki pač nima pojma.pa zna samo limat linke ne zna pa uporabljat svoje glave oz biti nepristranski.
čare je napisal/-a:Ampak da pa z 1.3 vžigalniki šparate pa res ne vem več al je obsedenost al škrtost do samega sebe.Saj to če ga tiščiš ne požre več kot 4 litre
ishtmail je napisal/-a:Jerch_ je napisal/-a:Poleg tega oprema. In ja, upam si trditi, da nekdo ki ima vrhunske gume in zavore ter ne telefonira, ne razmišlja o šefu in o tem kako mu stoji maskara je precej bolj varen voznik kot tisti ki vozi 87km/h in dela vse to. In bolj varen je tudi, če sem in tja preseže magičnih 130 na AC.
Ja, glavna in edina stvar glede varnosti je v resnici to, da si z glavo pri stvari, da si 100% skoncentriran. Hypermiling v svojem bistvu zahteva 120% koncentracijo, saj drugače ne dosežeš rezultatov. Lahko pa voziš z isto koncentracijo tudi 150, pa si na cesti varen voznik.
Je pa tu ena druga poanta glede hitrosti, na katero me je vedno opozarjala žena, ko sem gonil 160 in več:
Ti si mogoče že z glavo pri stvari in boš znal odreagirati. Problem je, da na cesti nisi sam in da je na cesti še kup drugih, ki bodo v kritičnem trenutku naredili kiks. Tvoja odlična reakcija ti takrat ne bo pomagala nič, ker boš pokasiral napako drugih.
Če torej voziš na meji svojih sposobnosti, se spomni, da je to meja tvojih sposobnosti, medtem ko je meja sposobnosti (koncentracije, znanja, spremljanja dogajanja na cesti) drugih voznikov lahko precej nižja.
ZATO je bolj varno vozit malenkost počasneje, saj ti počasnejša vožnja da bistveno več časa, da odreagiraš, pa tudi da svojo reakcijo po potrebi spremeniš, če bo nekdo drug naredil štalo. OK, če ti nekdo prileti od zadaj, nimaš kaj...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov