Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To jan 26, 2010 8:17 pm

Boljše je blo včasih, lažje je dat 5 jurjov vsak mesec če si sem mal fural po AC, kot pa zdej naenkrat 95€, pa čeprav si recimo v starih časih dal na letni ravni dvakrat toliko kot je sedaj vinjeta..

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To jan 26, 2010 8:19 pm

kolesar je napisal/-a:
mišek je napisal/-a:Moj avtek avtoceste ni videl že od lanskega aprila in zgleda, da je ne bo nikoli več.
Takrat mi je potekla polletna, ki je takrat bila 35 eur. Zdaj je pa ne rabim, sploh pa ne za 95 eur. Bilo je pa zanimivo, ko sem moral iti lani novembra službeno v Kropo s svojim avtom. Sem povedal, da nimam vinjete pa mi reče šef; ej to je pa skrajno neugodno ;)
No potem sem za 111km potreboval 2h in 15min.
Če vsaj enkrat na teden ne rabič AC verjetno ne boš kupil vinjete.

pa kaj tolk jamraš sej lahk kupiš tednensko.. :roll:

Ja dal boš pa koliko...15 eur ne. Ajd če greš čez celo Slovenijo ali pa, če je krajša vožnja večkrat v tednu. Drugače pa hvala lepa.
Če bi vzel recimo primer, da hočeš enkrat iz Maribora do Ljublane, veš da grem rajš na vlak na ICS pa je rešeno. Sploh pa ker Ljubljančani bojda samo čakajo, kje te bojo vžgali po žepu (redarji). Če greš pa Celje - Maribor greša pa po stari cesti.
Bodo počasi mogoče res prišli časi, ko bomo lahko avte prodajali, ker bo lastništvo avta in to vrsten prevoz postal tako svinjsko drag. Bencin - bog si ga vedi kaka bo cena čez 10-20 let, potem zavarovanja, davek ti bodo naložili za vsak prdec iz auspufa, še potrobit ne boš smel brez, da bi plačal, parkirat itak ne boš mel kje ali pa bo tako, da če boš šel jest boš več plačal za parkiranje kot pa za kosilo :roll:

Uporabniški avatar
Rain
Novinec

Kraj: Tržič

Napisal/-a Rain To jan 26, 2010 8:41 pm

pomoje si teh dodatnih 15e, k bi jih dal za vinjeto, pokuril ze z bencinom (in zivci) ker si se fural se enkrat dalj casa kot bi se ce bi sel po AC :roll:

predvidevam pa da ni noben problem dat 15E tedensko za razne pjacke itd, ampak ne, vinjeta je pa kao predraga

me zanima kolk bi pa dal ce bi placeval cestnino na salterju, recimo da 10e, a to bi blo pa uredu?
Slika

Uporabniški avatar
Catch_me
Novinec

Napisal/-a Catch_me To jan 26, 2010 8:58 pm

Dejstvo je, da je vinjeta predraga! Kaj vam tle ni jasn, za nekatere ki šopajo avtoceste vsak dan, in so dosti porabil na cestninah se že splača, z vidika tistih ki se vsak dan furajo npr. po obvoznicah, grosuplje, brezovica, ki se prej ni plačevalo, sedaj take cene, ja sej je rešitev, namesto obvoznice, pa pejmo čez mesto kjer te čaka 100 semaforjev, da ne govorim gužvi v mestu ob prometnih urah!

No pa da še to povem, ne rečm, če že plačamo 95 eur za vinjeto, lohka bi poskrbel za samo stanje cestišč na avtocestah, ki so obup, da ne govorim o samem pretoku!

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To jan 26, 2010 9:04 pm

Ne se motiš. Po stari cesti, kolikor sem gledal po Googl maps je celo par kilometrov manj kot po AC. Pač po stari cesti sem šel po krajši liniji, čez Tuhinjsko, Kamnik in potem na Kranj.
Porabo sem pa pri tistem tanku imel isto kot pri vsako dnevni vožnji (5,8 ). Po AC sigurno, da pije več.
Drugo kar pa je pa, zdaj sem že pozabil, ampak mislim, da lani novembra še ni bilo tedenskih.

Pa saj nima veze, v glavnem vem, da zdaj ta modra nalepka ne bo tako pogosta na šipah, kot pa je bila sedaj ta oranžna. Jaz do zdej je še nisem videl na nobenem avtu, čeprav se že bliža konec veljavnosti starih. Sem včeraj hodil po park placu v City Centra pa je nisem opazil na nobenem avtu.

Uporabniški avatar
maius28
Novinec

Kraj: Gališki slapovi

Napisal/-a maius28 To jan 26, 2010 9:12 pm

No jaz pa bom dodal. Imel sem letno AUT in SLO. AUT v enem kosu in jo ima moj sin sedaj na sovjem avtu (haha). SLO pa s segrevanjem v 1000 kosih. Pri AUT nisem segreval nič. Potegnil jo dol zjutraj pri minusu. Glavno je, da Slovenci vemo komplicirati. Če bi imeli tiste izpred par let, bi jo lažje spravili dol.

LP vsem "strgalcem".
Nikoli ni prepozno.

Uporabniški avatar
Rain
Novinec

Napisal/-a Rain To jan 26, 2010 9:12 pm

in po stari cesti se seveda lahko peljes 130, zato je tistih par km razlike v prid stare ceste po tvoje popolnoma relavantnih :roll: :roll: pa poraba je 0.2l manjsa po stari cesti, uuu, ce je temu tako se bom od sedaj naprej vozil po starih cestah! to bom našparal, uf! :lol:

eni ste prov slike
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar To jan 26, 2010 9:16 pm

a ste že pozabl da se vam ni treba več vstavljat na ac, pa gužve na cestnini pa to :lol:
pač men se krepko splača, ker kamorkol grem, grem po ac, ker vsaj neki manj živcev zgubiš...

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To jan 26, 2010 9:55 pm

Vam ni težko razumet slabe volje zaradi cene, če se vozite po AC vsak teden.. Ste prej dali za cestnine dosti dosti več. Sedaj je sistem tak, da je razbremenil tiste, ki ste plačevali ogromno, naložil pa plačevanje tistim, ki to niso počeli.. In sedaj tudi na avtocesto ne moreš (kot si včasih lahko šel in plačal npr. 3 €, ali pa celo nič na določenih odsekih), brez da bi ti grozila ogromna kazen.

Jaz, ko je lani prišla vinjeta sem si izračunal, da me pride nekako isto na letni ravni kot cestnine, ki sem jih do zdaj plačeval (celo nekaj več, ampak ok..) in mi je bila cena všeč (večina mojih kolegov je izračunala isto), letos pa smo prisiljeni kupiti vinjeto za skoraj 2× višjo ceno, saj so nam v vinjeto strateško vključili ljubljansko obvoznico.. In dobro se zavedajo, da bo zaradi tega pol ljubljančanov kupilo vinjeto, čeprav jim je včasih ni bilo treba.. Naslednje leto bo cena 125 € pa vam bo spet všeč pa spet boste spraševali zakaj se pritožujemo..

lp
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jan 26, 2010 10:01 pm

Rain je napisal/-a:in po stari cesti se seveda lahko peljes 130, zato je tistih par km razlike v prid stare ceste po tvoje popolnoma relavantnih :roll: :roll: pa poraba je 0.2l manjsa po stari cesti, uuu, ce je temu tako se bom od sedaj naprej vozil po starih cestah! to bom našparal, uf! :lol:

eni ste prov slike

Lani sem hodil dosti v lj.....in ko sem šel v lj in nazaj je bila poraba pri tistem tanku vedno za en liter višja kot drugač....avto pa več kot 140 ne zmore....

Enostavno se ne splača....čeprav niti čez celi Mb ne morem peljat....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc To jan 26, 2010 10:03 pm

mišek je napisal/-a:Če vsaj enkrat na teden ne rabič AC verjetno ne boš kupil vinjete.

Jest bom šel samo ene 15x na AC pa sem kupil letno

Mal razmisli.
Ob Nedeljah so dotkrat kakšni policaji na kakšnih cestah, ki je prometna in te lahko prec oskubjo za 100 evrov zaradi prehitre vožnje. Cest ne poznam, tablo pa hitr spregledaš, ker moraš mal mislt, kam se pelješ, kje moraš zavit, AC pa sam gas 110-130km/h.

No u glavnem vam je težko dat teh 100 evrov za muzko, litke, spojlerje pa zmečete po 1000 evrov in več.
Al pa enkrat greš do Kranjske gore, enkrat do Brežic enkrat do Kopra in enkrat do MB pa te stane bencin 80 evrov, če ravno po jacih ne voziš, da ne govorim kako so drage pijače/kosila tam nekje.

kolesar je napisal/-a:a ste že pozabl da se vam ni treba več vstavljat na ac, pa gužve na cestnini pa to :lol:
pač men se krepko splača, ker kamorkol grem, grem po ac, ker vsaj neki manj živcev zgubiš...

Se čist strinjam s teboj.... fajn se je zapeljat na AC in samo gas pa si v eni uri iz LJ v Kopru....po tastari cesti je mučno....sem šel 2x pa nebi šel več, kr naprej 50 potem 60 potem 90 in spet 50 ma je*eš ti te omejitve, saj se ti zmeša.

Rain je napisal/-a:in po stari cesti se seveda lahko peljes 130, zato je tistih par km razlike v prid stare ceste po tvoje popolnoma relavantnih :roll: :roll: pa poraba je 0.2l manjsa po stari cesti, uuu, ce je temu tako se bom od sedaj naprej vozil po starih cestah! to bom našparal, uf! :lol:

eni ste prov slike

x2

---
edit mactron: cestitam za izzvanje - posti zaporedno :idea:

Uporabniški avatar
Rain
Novinec

Napisal/-a Rain To jan 26, 2010 10:35 pm

se zmer rajs dam 100e za vinjeto, tut ce se mi ne splaca in sem lepo iz trzica v ljubljani v dobre pol ure prijetne nestresne voznje po AC, namesto da se j***m po stari cesti, pa cez medvode pa omejitev 50 pa semafor tu pa tam pa jao....

se mi pa zdi da je upravicevanje voznje po stari cesti s tem da je kao 1liter manjsa poraba kot ce bi sel po ac dost bedna... (sicer pa ce ti, lisko, vozis po AC recimo 120 je to skor top speed, to je tko kot bi jaz vozil 170 in takrat itak da bo poraba vecja kot pa ce peljes 70) ce pa prihranjen cas pa vecja varnost pa nenazadnje velik prijetnejsa voznja ne odtehta tistega litra pol pa tut nevem no.... seveda se boste zdj eni oglasili da kolk da uzivate v voznji po ovinkih... ah... debata brez dna.... to je isto kot bi probal nekoga prepricat da je klima poleti koristna, on pa bo vztrajno zatrjeval kako on tega ne rabi, da nikoli ne bi rabil avta s klimo, da je klima bedarija in se s tem tolazi zato k jo nima in jo gotovo nikoli ni mel... alpa nebivedu ki z vsakim postom posebi poudari kako trpezno je njegovo vozilo ki je itak vsak teden udelezeno v prometni nesreci s kakim novejsim vozilom, po možnosti premium znamke in kako le ta razpade na koščke, njegovemu vozilu pa se pozna praska (in je to njegov argument za kvaliteto), in kako on ne gleda na avto kot mi vsi ostali, kako on ne krsi predpisov kot mi vsi ostali, kako blablabla.... alpa soncka, da obstaja se kaksno drugo vozilo kot golf2. mišn imposibl. grem rajs pocet kaj bolj produktivnega :lol:
Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To jan 26, 2010 10:51 pm

Sonček pozabljaš, da AC ne povezuje vseh krajev po državi. Jaz sem s Kozjanskega (oni v Lj. tak ne vejo, da obstajamo, razen ko je treba kako inšpekcijo poslat :roll: )
Torej pri meni in ljudeh iz teh naših krajev se ne gre zato, da bi se izogibali AC, ampak je enostavno ni. Večina ljudi hodi v službe v Celjski konec, do tam pa ni AC. Torej za vsakodnevne opravke ne rabiš AC. Sej je tretje mesto v Slo in kot tako dobiš vse, ni treba za en "šrauf" it na drugi konec države. Če pa slučajno kdaj kam greš, kjer bi bila možnost uporabe AC pa zato ne boš šel kar kupit vinjeto, pa četudi je to tedenska.
Tisti, ki pa ima več takih poti pa jo bo pač kupil in bo cel srečen, da je tak sistem kot je sploh, če pomisli, da je po starem sistemu bila cestnina samu v Tepanju nazadnje mislim da 2,55 eur. Torej 40 prehodov in se sedanja cena letne pokrije. Ampak vseeno se moraš 40- krat peljat, kar če ne uporabljaš vsaki dan niti ni tako malo. Tak da je pošteno zasoljena cena.

Konec koncev pa vinjeta ni garancija za nič. Ne za varnost (vsak teden se kdo kontra pelje), ne za hitrost (zapore, nesreče - Trojane zadnji primer). Kupiš eno klinčevo nalepko, ko pa bi jo hotel izkoristit ti pa rečejo, da je AC zaprta - obvoz po stari cesti. Potem pa preklinjaš tisto nalepko po dolgem in počez.

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc To jan 26, 2010 11:54 pm

mišek je napisal/-a:
Konec koncev pa vinjeta ni garancija za nič. Ne za varnost (vsak teden se kdo kontra pelje), ne za hitrost (zapore, nesreče - Trojane zadnji primer). Kupiš eno klinčevo nalepko, ko pa bi jo hotel izkoristit ti pa rečejo, da je AC zaprta - obvoz po stari cesti. Potem pa preklinjaš tisto nalepko po dolgem in počez.

3x slabš pa se je vozt po regionalni cesti. Polno enih lukenj, delna zapora cest, vsak čas ti lahko v kakšnem naselju prileti otrok ven, vsak čas te lahko ustavjo policaji za par kilometrov prekoračene hitrosti, daljša vožnja tako po km kot po času, mučna vožnja za dolge relacije po stranskih poteh (gorovim za 100km+), enkrat 50, drugič 60, tretjič 90 in spet 60....itd
Nikol ne veš kako zelo boš potreboval vinjeto, če ravno nisi vsak dan na Ac in jo uporabljaš kdaj pa kdaj.
Jest sem jo moral kupit, zaradi obiska gora, da bom jaz pršu iz gore dol ob 17-18 uri ves izmužen pa potem se vozil po stranski poti...hvala ne.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jan 29, 2010 4:08 pm

8€ na mesec pa vedno tak halo okol vinjete. Ne vem no ampak s temi 8 € nardim komi dobrih 100km, al pa jedva eno pico s coca colo plačam. Se oproščam ampak je milijon načinov, da vsak mesec dam na stran teh 8€ in mam pol mir in enostavno vožnjo po AC brez zafrkancije in točno tako je kot je Sonček napisal kje so bistvene prednosti.

Bi bilo pa resnično fer, da vsem nad 3,5 tone čimprej uvedejo SAT cestninjenje po realno prevoženih km po AC. Danes je namreč tak paradoks, da se recimo ta težek šlepar vozi recimo od Ivančne Gorice, okrog Lj do recimo Vodic brezplačno. Tuki je največji kiks ne pa to, da se zdej nekateri prepucavate in ste nevoščljivi tistim, ki AC-je bolj uporabljajo in posledično, če gledamo čez neka čudna očala, tudi vinjeto bolj izkoristijo.

Vinjeta je le dovoljenje za uporabo AC-jev tako kot je TV naročnina dovoljenje za gledanje TV programa in plačilo za zdravstveno zavarovanje pač le pavšal, če slučajno rabiš zdravsvene storitve.

Teh primerov je še mnogo in vsak od njih ima pač neko obvozno manj elegantno rešitev pa pač iz tega ne delamo neke drame... ampak ne pri vinjetah saj je na to temo vsako leto ob tem času res cela mehiška tv novela.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Pe jan 29, 2010 8:09 pm

Ja, ti kar opravičuj ceno... drugo leto bo pa spet 50€ več.. in tako naprej.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe jan 29, 2010 9:37 pm

Ja točno tak, vsako leto bojo "malo" podražali. Tolažit se s tem, da te pride 8 eur na mesec je malo mimo. Tako se malo sliši, ampak 8 eur tu pa 8 tam pa se nabere. To lahko za vsako reč rečeš, češ kaj pa tist euro več. Samo potem, če greš po tem principu pa rečeš, eh kaj se boš sekiral za kak euro pri elektriki pa kak pri vodi, potem pri hrani, oblačilih, če gremo na avto pa rečeš kaj se boš sekiral za tist liter večjo porabo, pa kupiš najdražje gume, ker to tudi ne predstavlja veliko na mesec, če to razdeliš na 3-4 leta... Takih eurov in centov se potem hitro nabere, če si tak flegma jih lahko imaš hitro 100 na mesec ali pa še več. To pa za marsikoga ni malo :?
Če nisi sam v taki koži se moreš postavit v kožo nekoga, kjer morajo shajati z minimalnimi plačami, po možnosti še samo z eno. Za takega je 95 eur ogromno.
Se pogovarjam z ljudmi na šihtu, ki živijo v mestu, ima dva otroka eno plačo, ker je partner bil višek in je brez službe. Potem pa našteje stroške: 250 stanovanje, 60 gretje, 40 elektrika...na koncu pove, da je položnic za 400-500eur. Plače ima pa 750 s potnimi in malico vret. Zdaj se pa vprašaj koliko takemu človeku pomeni 95eur?

Se opravičujem za delni off, samo malo me vzdigne, ker eni tak radi delijo te vsote na mesece in kako to potem vse skupaj nič ni.

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Napisal/-a abcabc So jan 30, 2010 2:15 pm

OFF:
@mišek

Tisti, ki živimo doma nam res ni težko dat 100 evrov, tisti, ki pa so v najemniškem stanovanju pa jim je težko dat, ker nimajo.
Dokler si doma si lahko marsikaj privoščiš, lahko greš vsak teden na dopust, na smučanje, v kino itd, itak se taki nima kaj sekirat saj ga doma čaka topel domek s polnim hladilnikom in velikim tv-jem.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ So jan 30, 2010 2:28 pm

Res se vedno vse stvari drazijo, ampak tudi place gredo gor - treba je pogledati kaksno je razmerje. Povprecna placa v Sloveniji je bila lansko leto (2009) 998eur neto, torej okoli 1400-1500eur bruto.

V tej luci je zdaj potrebno oceniti tistih 8eur/mesec za vinjeto. In ce zelimo primerjati: koliksna je bila placa pred 10 leti in koliko je bil takrat strosek za voznjo po avtocestah? Js teh podatkov ne vem iz glave (verjamem pa da se jih da poiskati), in mislim, da bi to dalo boljso sliko kot pa kregarija okoli navideznega sovraznika z imenom drzava.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So jan 30, 2010 3:17 pm

abcabc je napisal/-a:OFF:
@mišek

Tisti, ki živimo doma nam res ni težko dat 100 evrov, tisti, ki pa so v najemniškem stanovanju pa jim je težko dat, ker nimajo.
Dokler si doma si lahko marsikaj privoščiš, lahko greš vsak teden na dopust, na smučanje, v kino itd, itak se taki nima kaj sekirat saj ga doma čaka topel domek s polnim hladilnikom in velikim tv-jem.

Ja seveda.

Za moje pojme je ravno obratno. Tisti, ki so v stanovanju nimajo čisto nobene skrbi. Položnice so pri obeh varijantah enake (elektrika, komunala, voda, ogrevanje, davki za nepremičnine...). S tem, da si po plačilu le teh v stanovanju prost, medtem ko je hiša redna obveznost, katero ne moreš kar zanemarit. ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov