Debate, ki niso vezane na ostala področja...

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Sr feb 03, 2010 1:15 am

Problem teh računov je, da po kakšnem mesecu ali dveh zbledijo, tako da se nič ne vidi.Vsaj na bencinskih imajo takšne račune.
Svojo sem kupu na črpalki, tko da če bo res treba pokazat račun sem v pi**i.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr feb 03, 2010 8:26 am

Ma nehite jamrat pa cvikat zaradi računov - najprej se vprašajmo, ali kje v kakem zakonu piše, da moraš imeti račun? (mogoče piše, ampak je treba vedet za ziher)

DARSovi nadzorniki imajo namreč natačno toliko pristojnosti kot piše v zakonu (in še to le, če je v skladu z Ustavo) in čisto nič več.

Zato bi bilo najbolje, če je na forumu kak dober pravnik, da gre lepo pogledat v predpise in pove kako in kaj (z linki na besedila).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Sr feb 03, 2010 10:30 am

Če bo treba imeti račun, naj ga izdajo na A4 formati, tako kot se spodobi. Ne pa tiste male pildeke ki se jih hitro lahko zgubi oz. zbledijo.

Sicer pa dvomim. Me pa res zanima kako bo potekala kontrola. Sej bo vrjetno kmlau kdo poročal da so ga ustavili pa bomo izvedeli :)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr feb 03, 2010 12:53 pm

Račun ALI spodnji del vinjete je treba shranit samo za primer, da bi potreboval nadomestno vinjeto. Tako je navedeno v navodilih od vinjete. :pop:

Uporabniški avatar
lexus02
Novinec

Napisal/-a lexus02 Če feb 04, 2010 10:11 am

Medtem ko se na forumu piše kako zajebati policijski radar, kako zajebati redarja (pajka in lisice), se meni briše post, v katerem zelim zvedeti kje se kupijo ponarejene vinjete? :roll: :roll:

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Če feb 04, 2010 12:38 pm

tok o slovenskih vinjetah. odlepim folijo vstran pa to.. da te srat stisne, kmeti 5eur ni vredno to sranje ne pa 100 :D bomo vidli kaj bo rekel dars na to..
Priponke
02022010003.jpg
02022010002.jpg

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Če feb 04, 2010 12:46 pm

need 4 speed je napisal/-a:Problem teh računov je, da po kakšnem mesecu ali dveh zbledijo, tako da se nič ne vidi.Vsaj na bencinskih imajo takšne račune.
Svojo sem kupu na črpalki, tko da če bo res treba pokazat račun sem v pi**i.

Pa reskiraj 5 centov pa skopiraj.
Sicer pa moji računi iz omv in petrola iz leta 2006 pa 2007 so še vedno berljivi, tko da bi iz 09 tudi mogli bit..

DaDek je napisal/-a:tok o slovenskih vinjetah. odlepim folijo vstran pa to.. da te srat stisne, kmeti 5eur ni vredno to sranje ne pa 100 :D bomo vidli kaj bo rekel dars na to..

Pritoži se še, da bankovec za 500€ ni fizično tolko vreden :)

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Če feb 04, 2010 12:53 pm

point stavka je bil, da če že kasirajo naj bodo te vsaj kvalitetne (beri: tak ko avstrijske :P) heheh :D

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man Če feb 04, 2010 12:59 pm

pol tolk sranja nebi blo če bi ble take k avstrijske, si jo namuckal, poka na šipo pa čao...

no pa ko je ravno debata taka, je kdo že v avstriji naletel na kontrolo vinjet? jst odkar pomnim pa nisem malo po šiling landu nisem nikjer še videl kontrole.
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Če feb 04, 2010 1:03 pm

jas tut pičim ca 3-4 mesečno ziher do graza, pa še nisem naletel, dosti krat pa po radiu slišim, da kontrolirajo predvsem pri meji :) tak da če nimaš vinjete je nepisano pravilo en izvoz pred mejinm prehodom šentilj obvezno iz AC hehe :D

glede muckanja pa je itak zakon, dobesedno prenosna je :D :D :D

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če feb 04, 2010 2:21 pm

croma_man je napisal/-a:no pa ko je ravno debata taka, je kdo že v avstriji naletel na kontrolo vinjet?
Sicer se nisem prav veliko vozil tam (nekaj pa že), ampak nisem doživel. Razen enkrat, ko sem na poti v Salzburg (ali nazaj) stal pred plačilom tiste dodatne predornine za Tauerntunnel, pa so neki tipi stali malo ob strani vrste in zelo intenzivno gledali vsem avtom v vetrobrane. Relativno diskretna in ne-invazivna kontrola, torej :D

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če feb 04, 2010 2:25 pm

avstrijci majo kontrole tak, da z daljnogledom stojijo na kakem nadvozu čez avtocesto. Edino nevem kak zgleda, če si brez. Vrjetno provido spustijo za tabo al kaj :?

EDIT: lahko pa da sem radar videl. Vglavnem nek uniformiranec je nekaj mel prislonjeno h glavi.
LP Rok

Roader_
Nov uporabnik

Kraj: Slov. Konjice

Napisal/-a Roader_ Če feb 04, 2010 2:30 pm

croma_man je napisal/-a:no pa ko je ravno debata taka, je kdo že v avstriji naletel na kontrolo vinjet?

Lani poleti sma šla s kolegom po motor na Dunaj (oldtimerja) pa sma čakala na enem postajališču v avtu, nakar se mimo prpela bel kombi, stopita dva ta "cestna redarja" ven in prideta do naju. V tistem ko sm opazu hitr vržem vinjeto na armaturko, nakar se začne ded dret da so kazni 500€ če nimaš vinjete prleplene, pa se mu s svojo slabo nemščino opravičujem da sem čisto pozabil in da jo bom nalepil, v tistem mi jo on sam nalepi in gre stran :D
Sma jih pa na poti nazaj srečala še ene 2x, ene spet na počivališču, druge pa pred mejo.
Tak da redarji so tudi gor, verjetno še več kot pri nas.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 04, 2010 2:51 pm

Jaz v Avstriji še nikoli nisem naletel na kontrolo vinjet, vsaj da bi jaz vedel/videl ne :pop:

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Če feb 04, 2010 3:36 pm

Kaj nimajo avstrijci elektronske kontrole vinjet? Vem da je na poti do Gradca vsaj 1x del ac (200 m od oka), območje kjer ne smeš menjat pasa, na sred tega pa je tak portal z nečim ke me spominja na kamero :?

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man Če feb 04, 2010 3:41 pm

tist je maut kontrolle če prav vem, torej elektronsko cestninjenje kamionov.

drugače pa se zastopi, če grem v salzburg, dunaj, wiener neustadt ali kaj dlje si kupim vinjeto in mir. Če pa je to pot do leibnitza, celovca...ali pač karkoli je blizu sem pa že parkrat pač uporabil tedensko ki je bila potečena. Se pa nikoli na avtocesti ne ustavljam vsaj na tako kratkih poteh ne, zato me je zanimalo kako imajo oni kontrole narejene.
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če feb 04, 2010 4:14 pm

croma_man je napisal/-a:zato me je zanimalo kako imajo oni kontrole narejene.

V Avstriji se izvaja kontrola preko ASFINAG (podobno DARS), policija in od leta 2007 t.i. avtomaticna preverba veljavne vinjete. Ne biti prevec "korajzni".

Tu imas navodila v slovenscini: http://www.asfinag.at/docs/Maut/Vign-F_SLO_09.pdf

izsek opozorila:
Če se kontrola izvaja z „avtomatsko kontrolo vinjet“, se pošlje lastniku vozila po pošti poziv za plačilo. Če se ne odzivate na poziv za plačilo nadomestne cestnine ali če se ne odzivate v roku, Vas prijavimo in sprožimo upravni postopek.

Nadomestna cestnina za neplačanje cestnine
osebno vozilo: 120€
motorno kolo: 65€

Nadomestna cestnina pri manipulaciji vinjet
osebno vozilo: 240€
motorno kolo: 130€

Razpon denarnih kazni v upravnem postopku znaša od 300,00 EUR do 3.000,00 EUR.

Vir z l. 2007: http://diepresse.com/home/panorama/oest ... 5/index.do
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če feb 04, 2010 6:25 pm

Kako ti pa Avstrijci pošljejo po pošti oz. kako dobijo tvoj naslov, če niso avstrijske tablice?
Al velja že kaka izmenjava podatkov?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Če feb 04, 2010 6:46 pm

sonic je napisal/-a:Kako ti pa Avstrijci pošljejo po pošti oz. kako dobijo tvoj naslov, če niso avstrijske tablice?
Al velja že kaka izmenjava podatkov?

seveda, avstrijci predajo našemu pristojenmu organu (durs) oni potem preverijo registrske oznake, preko katerih nato izsledijo lastnika vozila, sledi pa potem poziv za plačilo globe za neupoštevanje uporabe vinjet v tujini in seveda še vsi stroški avstrijskih oblasti in naših pristojnih organov, tako lahko skor bankrotiraš od kazni in vseh stroškov..............
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Če feb 04, 2010 7:32 pm

nevem če tota izmenjava najbol funkcionira.. iz leta 2008 in 2009 ima punca v centru graza vsaj 3neplačane položnice za pretečeno parkiranje, vsaka po 20eur pa še nič ni blo..;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov