Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Pišite več porab, če imate vsaj petino take vožnje

Bencinar zmerno manj kot 5
6
2%
5-6,5
25
8%
6,5-8
19
6%
8-10
6
2%
Bencinar povprečno 5-6,5
14
4%
6,5-8
27
8%
8-10
10
3%
več kot 10
6
2%
Bencinar športno 6-8
11
3%
8-10
14
4%
10-13
13
4%
već kot 13
4
1%
Dizel zmerno manj kot 4
3
1%
4-5,5
27
8%
5,5-7
18
6%
7-9
2
1%
Dizel povprečno 4-5,5
13
4%
5,5-7
44
14%
7-9
7
2%
Dizel športno 4,5 - 6
7
2%
6-8
33
10%
8-10
5
2%
već kot 10
4
1%

Skupaj glasov : 318

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Re: Poraba tvojega avtomobila

Napisal/-a mtl Po apr 27, 2015 5:03 pm

pskoda je napisal/-a:Če je omejitev 60 vozi 60 ker vsak ki ima izpit lahko tam vozi 60km/h

ps.: taki, ki ne vozijo po omejitvah so povavadi tisti, ki vsepovsod vozijo z isto hitrostjo in tudi naletel sem že na take pacijente

Sicer se delno strinjam s tabo, ampak bi bilo fajn, če bi malo strpnosti pokazal. Namreč obstaja veliko upravičenin razlogov, zakaj nekdo vozi počasneje. Da naštejem nekaj svojih:
- utrujenost (pač prilagodim hitrost svojim sposobnostim)
- voziš kakšno stvar noter, pa ne bi rad, da se vse skupaj raztrese ali polomi (v prtljažniku, da ne bo pomote)
- voziš starejšo osebo ali otroka, ki mu je slabo
- imaš kakšno težavo z avtom in ne potegne
- v zadnjem času pa se včasih zasačim, da lepo mirno kruzam po regionalki z 80 km/h (khm.., leta izgleda :lol: )
In pa seveda je tukaj še starost (zaenkrat se še ne prištevam tukaj :twisted:, čeprav avto že imam prave znamke =P ). Starejšim se pač zdi, da gredo precej hitreje in prilagodijo hitrost, čeprav to zna pomenit, da gredo res počasi.
So pa nekateri (ne izključno starejši) res pacienti: za njih imam jaz ime: 70 all the way, pa ne glede ali je ravnina, ovinki ali pa naselje.

Seveda pa je razlika ali se pazljivo in normalno voziš počasi ali pa si na pol slep/pijan/nesposoben vozit in te je polna cesta. Zraven se pa najde še kakšen pacient, ki na ravnini pohodi, po ovinkih pa 10 na uro. Sam recimo z veseljem spustim zadaj vozeče (če so hitrejši) naprej, saj imajo morda razlog, da se jim mudi in pa vsekakor je manj stresno vozit z nekom zadaj, sploh če se ti lima na rit. Najbolje je pa to, da je kar precej avtobusnih postaj in niti ne rabiš ustavit, temveč se samo čez avtobusno zapelješ z zmanjšano hitrostjo in gredo vsi mimo. 8)

Tako da: malo strpnosti, pa bo.

PS: Tisti, ki je gor pisal o tem, da se dela gužva na AC. Če na AC recimo nisi sposoben varno prehiteti nekoga, ki se vozi npr. 100 (po voznem pasu seveda), potem vsekakor ni problem v tistem, temveč v tebi. In ne mešat sem zraven paciente, ki ti skočijo pred tebe, ko si na prehitevalnem. Ti imajo namreč druge probleme, ne hitrost.
Še več pametovanj na Mtl blog.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po apr 27, 2015 5:37 pm

mtl: kako bi pa ti varno prehitel nekoga ki se pelje 100 km/h na levem pasu AC in prehiteva 5 minut tri tovornjake, na desnem pasu so pa tovornjaki in ostala vozila, ki se peljejo po 90km/h. Po odstavnem pasu mogoče?

Zadnje čase opažam v mestih še eno kontra stran... Mlajše ženske tam od 20-35 nekatere vozijo kot Humar ko ima rally. Se ti prilima za rit, pa že tako vozim malo čez omejitve, potem pa vidiš kako švigne ženska mimo, pa še telefon imajo velikokrat v roki. Če je oranžna nič zato, gas pa gremo. Še čudno da ni več nesreč na cesti.
Mimogrede kako se izklopi da za vsak komentar dobim sporočilo na mail, ker to mi že gre počasi na živce. Pa to se včasih ni dogajalo in mi telefon skoz piska, za vsak post... :roll:

( nima veze s to temo...tudi pri nas se (je) to dogaja(lo): https://www.youtube.com/watch?v=-avpx8UTakI)

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Po apr 27, 2015 6:26 pm

Kako prehitiš takega pacienta?
Povečaš varnostno razdaljo, vključiš smernik in čakaš. Če ni reakcije enkrat pobliskneš z dolgimi in čakaš. Če ni akcije, pač čakaš, da prehiti in se umakne.
Sam sicer najraje naredim sledeče: grem na desni pas, povečam varnostno za 3x in 90% verjetnost je, da se bo začela komedija. Tisti zadaj se bo zalimal na rit, blendal, trobil, tisti spredaj pa začel s pranjem šipe, meglenkami, ta najbolj zagriženi pa z bremzanjem, itd.
Pač "Slovenceljni" in njihov ego: da bi pokazali malo strpnosti, to pa ni možno.

PS: spodaj preden oddaš sporočilo odstrani eno kljukico ("Obvesti me, ko kdo objavi prispevek").

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po apr 27, 2015 7:47 pm

Tema je o porabi goriva.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po apr 27, 2015 8:15 pm

ojnica je napisal/-a:Tema je o porabi goriva.

Ker moraš zavirati zaradi tistih ki se jajcajo 90kmh na prehitevalnem in nato pospeševati nazaj, se močno poveča poraba goriva :mrgreen: :lol:

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po apr 27, 2015 9:04 pm

Glede prehitevanja je bilo bol kot ne retorično vprašanje ker itak ni kej velik za nardit razen strpno počakat. Vse kar je se lahko da lev smerokaz, blinkat se pa tako ne sme. Včasih ko je kter živčn za mano, ker ne glede na to da prvi ki zadržuje cel levi pas sanja in pelje počasi, je seveda treba met varnostno razdaljo pred njim... mi zapelje vmes med mano in tistim sanjačem spredaj. To je šele nevarno...

Ma vem da je treba odkljukat, sam vsakič znova in pol pozabim in mam štalo v mailu, ker pošlje mail za vsako objavo posebej...

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw Po apr 27, 2015 9:31 pm

To ni še nič. Jaz sem enkrat na severni obvoznici prehitel kamion. Ok, sem bil morda res malo bolj ležeren, ko za mamo pripiči en i**** s cca. 200 km/h in namreč dolge luči. Jaz obziren kot sem dan tistih 80 konjev do daske. In čeprav sem bil že v fazi umikanja, človek še vedno 3m za mojo turki še ni izklopil dolgih luči. Meni je prekipelo in pritisnil bremzo le toliko, da je zavzela luč. Tipu se je naenkrat nehalo muditi, zapeljal pred mene in stisnil bremzo do konca. Sreča da sem imel nove gume in s tem dosti boljši pojemek. Drugače bi bila katastrofa.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica To apr 28, 2015 7:55 am

Vi se kr vozte po cestah z višjo hitrostjo a ceste, podlaga je pa katastrofa. Cesta Dobrova-Polhov Gradec tam ni kaj več kot 60-70km/h za vozt. :huh: K sreči se tam peljem samo občasno.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To apr 28, 2015 10:05 am

ojnica je napisal/-a:Vi se kr vozte po cestah z višjo hitrostjo a ceste, podlaga je pa katastrofa. Cesta Dobrova-Polhov Gradec tam ni kaj več kot 60-70km/h za vozt. :huh: K sreči se tam peljem samo občasno.
ojnica je napisal/-a:Tema je o porabi goriva.

:?: :?:
Niti lastnih besed se ne držiš :roll:
In tista cesta sploh ni tako slaba, itak pa so stalno naselja, zoženja in ovinki.

markokalj
Nov uporabnik

Napisal/-a markokalj So maj 02, 2015 5:54 pm

It's not about miles per gallon it's about smiles per gallon!!! :)

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl So maj 02, 2015 6:15 pm

markokalj je napisal/-a:It's not about miles per gallon it's about smiles per gallon!!! :)

8) 8) 8) 8)
Veš, samo leta potem naredijo svoje. :lol:
Sicer pa še ena poraba: 1.9TDI 77kW, v 100 km je šlo 17 litrov nafte. Nasmehov je bilo pa poln avto 8) 8) 8) .

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Napisal/-a ojnica Sr maj 06, 2015 12:00 pm

Mal dvomim, da majo teli stari 1.9 SDI v golfu, ibizi porabo samo 4l, mogoče ravnina in 70km/h, brat je imel na golfu 3 pred 5 leti porabo cca 6l, ker nikamor ne gre.

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Po maj 11, 2015 9:14 pm

No, da se malo pohvalim.

Že nekaj časa ženo skoz malo prcam, da vozi kot Šumi in da ma nenormalno porabo ter kako jaz varčno vozim. Pa vedno pravi, da to ni res, da sploh ne znam varčno vozit.
In danes, ko sva šla k našim greva glih na črpalko na Viču in dam števec zopet na nulo (navada). Nekje sred poti na avtocesti sem se spomnil in ji rečem, da ji bom pokazal kaj je nizka poraba in mi reče, da pod 7.5 L/100 km ne bom prišel.

In sem aktiviral challenge accepted mode :twisted: Gre se za avto Renault Scenic III 1.6 16v. Povprečna poraba na spritmonitor za ta avto je cca. 8.9 L/100 km, osebno imam poprečno tam med 8.0-8.4 se pa veliko po mestu vozim. Pot je bila iz Viča do Dobregapolja (malo mesta, malo avtoceste in malo regionalke - tudi en večji klanec). Vse skupaj 67.5 km.

In poraba je bila 6.3L /100 km :twisted:

Mislim da se bo žena zdaj izogibala tem o varčni vožnji, jaz pa jo lahko še naprej obtožujem za svoje divjanje :lol:

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Po maj 11, 2015 10:56 pm

Ženskam avtomobili vedno več kurijo, med mano pa mojo je razlika cirka en liter :lol:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po maj 11, 2015 11:04 pm

AssKicker je napisal/-a:Ženskam avtomobili vedno več kurijo, med mano pa mojo je razlika cirka en liter :lol:

Ob podobni vožnji?
Meni rabi 2 l več - ob precej različni vožnji.

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To maj 12, 2015 12:54 am

AssKicker je napisal/-a:Ženskam avtomobili vedno več kurijo, med mano pa mojo je razlika cirka en liter :lol:

Se strinjam, več kuri pa še bolj počasi gre.
Meni gre vedno na živce, ko me vozi v četrtni na 3000 rpm in kar ne prestavi v peto čeprav ji računalnik kaže že od 2000 rpm dalje naj prestavi. Pa saj jo razumem, če ji še mene ni treba ubogat zakaj pa bi en bogi računalnik v avtu ubogala :lol:

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Ne maj 17, 2015 7:04 am

blaz2013 je napisal/-a: Drugače pa to kar piše ni nič, porabi celoten tank in potem izračunaj pa bo realna poraba. Meni laže potovalni računalnik za 1 dcl, starejši pa tudi pol litra ali več.

Boljše?

Slika

Še vedno govorimo o 1.8T mopedu in ne 1.9 TDI :twisted:
SlikaSlika

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Po maj 18, 2015 9:10 pm

Relacija 1600 km, od tega relacija cca 600 km in 1000 km avtocesta, porabljen tank goriva in pol, povp. hitrost 80 km/h (tukaj nekje, bi mogel še enkrat preveriti), hitrost na avtocesti ponavadi okrog 140-150 km/h, nekaj prehitevanj na relaciji, sicer pa varčno.

Povp. poraba 5.4 l/100 km, avto C4 1.6 e-HDI 115.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To maj 19, 2015 7:39 pm

Na relaciji 900 km in ob povprečni 90 kmh je bila poraba 4.8..golf 2.0 tdi....sm mislu da je citro bolj varčen
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To maj 19, 2015 8:03 pm

maniaxxx je napisal/-a:Na relaciji 900 km in ob povprečni 90 kmh je bila poraba 4.8..golf 2.0 tdi....sm mislu da je citro bolj varčen

Nazadnje sem imel povprečno (pot v Beograd in nazaj) 102 km/h in poraba je bila 7.1 l/100 km. Ni nek varčnež.Pod 5.5 l/100 km se ga težko vozi.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov