Dobri spomini
Začelo se je že z odločitvijo ali bom delal "za avto" ali "za tovornjak". Oče je navijal, da se iz prve lotim C kategorije. Sin strojnika pa ja ne bo ostal samo pri B. No po tihem me je tudi vleklo na C pa sem rekel "pa naj bo, dve muhi na en mah", ker sem delal izpit še v časih, ki je bilo mogoče neposredno opravljanje vozniškega izpita za C kategorijo in si bonusno pridobil še B.
Izbira avtošole je bila samoumnevna - družinski prijatelji, katerih možakar je imel avtošolo. Da ne bo pomote ni bilo gledanja skozi prste in "šenkanja". Edino kar je bilo šenkano so bile 4 ure vožnje. Ostalo po knjigi.
Inštruktor je bil kaliber svoje vrste. Mlad, vendar izkušen in zaj**** kot soden dan.
Pa smo začeli s prvo uro na parkingu. Spoznavanje tovornjaka (MAN 16-224), vsake lučke, ročke, funkcije in še česa. Malce vožnje gor in dol po parkingu in predvsem kako bom zaviral, da ne bo inštruktor ležal pred tovornjakom na cesti po tem, ko bo nadzvočno prebil vetrobransko steklo

Uspešno zaključeno in jaz ves navdušen "fant al kar tovornjaka bom fural".
Pride čez dva dni na vrsto druga in tretja ura (vedno smo vozili po 2 uri skupaj). Jaz ves navdušen kako bomo mal probal po parkingu pa po cesti ob parkingu. Se vsedem v kabino, nastavim sedež, pripasam, inštuktor zabeleži vožnjo, pribije "sva?" in jaz veselo po ključu, da je manček zabrundal. Se peljeva iz parkinga proti cesti kot po jajcih pa že začne inštuktor "dejmo, dejmo bolj živo. Mamca s košaro naju bo ravnokar prehitela na pločniku". Meni v glavi "no pa se je začelo" in se je res. Namesto desno sva odvila levo in že stojim na semaforju, da zavijem na glavno cesto. Zelena, speljem in po jajcih pospešujem (da ne bi preveč teral motorja). Pa se zasliši "kaj jajcamo" in že inštuktor na svoji strani pohodi pedal plina, da se mi desnica pogrezne v poden. Sledi vožnja po cesti polna ožin, streh, ki gledajo na cesto, prometa vsega in svašta. Po dveh urah prideva nazaj na parking. Tovornjak cel, jaz moker kot bi prišel v toplicah iz bazena, voznikov sedež pa se je verjetno že pred dobro uro in pol utopil
V naslednjih tednih v zglednem tempu vozim vse mogoče relacije. Vmes poklon, da prekašam "šumaherja", ker sem veliko ovinkov posekal (slučajno sva peljala po trasi kjer poteka GHD in občutek je občutek pa čeprav v kontejnerju na kolesih

). No tudi molžo sem obvladal v nulo! Volan sem molzel boljše kot vsak kmet svojo kravo (po besedah inštruktorja)

. No pa pride dan, ko se pripeljeva v zloglasno križišče kjer večina prometa poteka na relaciji prednostna-neprednostna cesta. Iz moje perspektive sem se pripeljal po neprednostni pred križišče, nasproti in na moji desni prednostna cesta, na levi neprednostna. Vključevanje iz moje strani - misija nemogoče. Stojiva pred križiščem, gledam pešce, ki skačejo pred kabino tovornjaka preko prehoda, spremljam promet in čakam na svojo priliko. V enem trenutku vidim priliko, ker nasproti vozeči vsi vozijo naravnost preko križišča in začnem speljevat, da zapeljem v križišče, ko se iz desne po prednostni prikadi v križišče avto in nama zapre pot. Dobro pogledam in si presenečan mislim "glej jo mamo" in v tistem trenutku slišim totalno razpizdenega inštruktorja kako besno govori "poglej to kokuš, samo poglej jo!!!! Kdo ji je dal izpit!!!???". Sklenem, da je bolje, da ne povem kdo je kokuš
No in tako smo počasi prišli do prve predizpitne vožnje, ki je bila fail. Posekal robnik, križišče, po cesti vijugal levo-desno po pasu. Skratka pod črto sem rabil še nekaj vožnje.
Pride prva izpitna vožnja. Pripeljem po stranski cesti do glavne ceste na katero se moram vključiti. Z desne strani pripelje starejša gospa, ki nas zagleda in se ustavi (dala mi je prednost a tega ni vidno nakazala zato čakam). Nakar mi pomaha naj speljem. V trenutku, ko skušam speljat se je ona odločila, da bi speljala tudi ona in seveda sem lahko obrnil in šel nazaj proti izpitnemu centru.
Čez 14 dni poskusimo drugič. Pridem v kabino in pravi inštruktor "pazi v tisti ulici na STOP znak, ker ga lahko zakrije dostava, ki pripelje robo v trgovino, na drugi strani pa je živa meja porezana. Da ne boš potegnu brez, da ustaviš, ker se vidi, če je frej na levo ali ne!". Odpeljem celo vožnjo brez napak, ko se vračamo na izpitni center in reče komisija "ob naslednji možnosti bomo zavili levo in zapustili to cesto ter nato v naslednjih dveh križiščih, ki sledita desno". Meni v glavi "evo to je to, tukaj je STOP na koncu ulice v križišču, moram pazit, če je zakrit". Pripeljem do STOP znaka, ki ni bil zakrit (ni bilo dostave za trgovino

), pogledam levo, prazna cesta in BANZAIIII gremo dalje

Komisije piše, črta, da mu odpove kemični svinčnik in slavno zaključi z besedami "smo zaključili", inštruktor vzdihuje, zavija z očmi jaz pa skoraj z glavo razbijam ob volan
Poskusimo tretjič. Komisije pride v kabino in sledi "Dober dan g. xxxx, a boste kar vse poskuse porabili?". Se nasmejim in odgovorim "je treba naredit temeljito a ne" in se odpeljemo. Vožnja brezhibna, pridemo nazaj pred izpitni center a mojster iz komisije najde en kiks. Sledi vprašanje "a veste kaj je tist števec na levi strani?". Odgovorim, da gre za obratomer, čemu služi, kaj prikazuje, itd... Nakar sledi vprašanje "zakaj niste prestavili na tisti ravnini, ker je bil že v rdečem območju". Inštuktor, ki sedi na sredini kabine me diskretno ruka v bedro češ "bodi tiho, da ne bo hudič" jaz pa nazaj "kazalec je bil na koncu zelenega polja in peljali smo se po ravnini v naselju strnjenih hiš z visokimi živimi mejami in glede na uro vožnje sem pričakoval, da bi lahko na cesto skočil otrok in bi z nižjo prestavo učinkoviteje zaviral vozilo in sem ob tem vozil malce pod 60km/h kot je bila omejitev in nisem uničeval motorja vozila". Inštuktor bi mi verjetno najraje nekaj odtrgal

mojster iz komisije pa je pribil "dobro kar zglasite se v tajništvu, da dobite potrdilo o opravljeni vožnji".
Inštruktor je ostal brez besed jaz pa še dodam "hvala

Aja tista kokuš je moja mama, čeprav kdo ji je dal izpit pa ne bi vedel". Za nameček je pa še zafarbal na koncu
Čeprav sem bil v začetku boj nesposoben kot sposoben (kot vsak mulc, ki se ni z avtom sam pripeljal na izpitno vožnjo) sem kasneje sedel za slabe pol leta kot študent za volan hladilnika. Nabral tudi kar nekaj kilometrov za volanom kiperja pri očetu. Brez nezgod razen ene s hladilnikom, ki pa ni bila moja krivda, čeprav bi jo lahko preprečil, če bi bolj pozorno pogledal v ogledalo. Na srečo samo materialna škoda.
No pa dober mesec po opravljenem izpitu sem staršem zdrobil prednji odbijač v dva kosa in dva tisoč dvestopetintrideset koščkov, ker sem gledal babnco na pločniku, odvijal preko levega pasu in pod brežino priletel v drevo, da nisem pred sabo nabasal P206, ki bi posledično snel kolesarja, ki je bil pred njem. Vsi preživel razen moja denarnica malce slabše

Sicer pa dobri spomini na čase iz avtošole in čeprav je bil inštruktor zahteven in na čase mal krut nas je dejansko nekaj naučil za kar sem mu danes hvaležen.